Sargramostim

Sharing

 

Sargramostim
Actiune terapeutica: GM-CSF
Categorie de risc pentru sarcina: C


 

MOD DE ACTIUNE

Stimuleaza diferentierea si proliferarea precursorilor hematopoietici. Creste citotoxicitatea monocitelor fata de anumite linii celulare neoplazice si activeaza PMN neutrofile inhibând astfel cresterea celulelor tumorale.


 

INDICATII

Cresterea regenerarii medulare la pacientii cu limfom non-Hodgkin, leucemie acuta limfocitara si boala Hodgkin care urmeaza transplantului autolog de maduva. Esecul transplantului sau amânarea grefei. Scaderea timpului de refacere a neutrofilelor si a riscului de infectii severe la adultii cu leucemie acuta mieloblastica; siguranta si eficienta nu au fost masurate la cei sub 55 de ani. Mobilizarea celulelor progenitoare hematopoietice în sângele periferic prin leucofereza. Accelerarea recuperarii maduvei în transplantul alogen de maduva de la donori umani cu antigene limfocitare potrivite.


 

CONTRAINDICATII

Mai mult de 10% limfoblasti în maduva sau sânge periferic. Hipersensibilitate cunoscuta la GM-CSF, produse derivate din drojdie sau orice alt component al produsului. Folosirea simultana sau în termen de 24 de h de la chimioterapie sau radioterapie.


 

PRECAUTII

Pacientii cu boala cardiaca preexistenta si hipoxie si pe perioada lactatiei. Poate agrava retentia hidrosalina la pacientii cu edeme periferice, revarsate pleurale si pericardice. Este posibil sa actioneze ca factor de crestere pe orice tip de tumora, de aceea folositi cu precautie daca suspectati o neoplazie cu caracteristici mieloide.


 

EFECTE ADVERSE

Efecte de prima doza (rare): distres respirator, hipoxie, eritem, hipotensiune, sincopa, tahicardie. Hiper / hipotensiune, hemoragie, edeme periferice, tahicardie, serozite, aritmii supraventriculare, G&V, diaree, durere abdominala, stomatita, dispepsie, anorexie, hematemeza, disfagie, hemoragie GI, constipatie, distensie abdominala, parestezii, cefalee, insomnie, anxietate, faringita, epistaxis, dispnee, rinita, discrazii sangvine, trombocitopenie, leucopenie, petesii, agranulocitoza, dureri osoase, artralgii, astenie,rash, alopecie, prurit, hematurie, disfunctie renala,: febra, infectii, pierdere în greutate, frisoane, alergii, sepsis, reactii de hipersensibilitate inclusiv soc anafilactic, hemoragie oculara, crestere în greutate.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

PERFUZIE IV, SC
Refacere medulara dupa transplant autolog sau alogen de maduva
250 microg/m2/zi în perfuzie de 2 h începând la 2-4 h de la injectia de maduva autologa si la mai mult de 24 h de la ultima doza de chimioterapie si 12 h de la radioterapie. Nu administrati medicametul pâna când neutrofilele nu scad sub 500 celule/mm3. Continuati pâna când neutrofilele trec de 1500 celule/mm3 timp de 3 zile consecutiv. Pentru a evita complicatiile leucocitozei foarte mari, se recomanda efectuarea HLG diferentiata de 2 ori pe saptamâna pe perioada tratamentului; întrerupeti sau scadeti doza la jumatate daca leucocitele depasesc 20,000 celule/mm3.
Esecul transplantului sau amânarea grefei
250 microg/m2/zi timp de 14 zile ca perfuzie IV de 2 h. Daca grefa tot nu avut loc, se poate repeta dupa pauza de 7 zile, dar daca nu apare raspuns dupa 3 sedinte e probabil ca medicamentul nu va avea efect; întrerupeti sau reduceti doza cu 50% daca leucocitele trec de 20,000 celule/mm3.
Refacerea neutrofilelor dupa chimioterapie în leucemia acuta mielocitara
250 microg/m2/zi pe o perioada de 4 h începând cu ziua 11, sau la 4 zile de la terminarea perfuziei chimioterapice. Folositi daca în ziua 10 maduva este hipoplazica cu mai putin de 5% blasti. Daca este necesar un al doilea ciclu de tratament, reluati la 4 zile de la terminarea chimioterapiei daca maduva are mai putin de 5% blasti. Continuati tratamentul pâna când neutrofilele ramân mai mult de 1500 celule/mm3 3 zile consecutiv, sau 42 zile. Daca apare o reactie adversa severa întrerupeti sau reduceti doza cu 50%. Pentru a evita complicatiile leucocitozei foarte mari, se recomanda efectuarea HLG diferentiata de 2 ori pe saptamâna pe perioada tratamentului; întrerupeti sau scadeti doza la jumatate daca leucocitele depasesc 20,000 celule/mm3.
Mobilizarea celulelor progenitoare din sângele periferic
250 microg/m2/zi IV timp de 24 h sau SC o data pe zi. Daca leucocitele sunt > 50,000 celule/mm3 reduceti doza cu 50%. Daca nu sunt colectate un numar suficient de celule, folositi alta metoda de colectare.
Post transplant de celule progenitoare periferice
250 microg/m2/zi IV timp de 24 h sau SC o data pe zi începând imediat dupa perfuzia cu celule progenitoare si continuând pâna când neutrofilele periferice ajung la 1,500 timp de 3 zile consecutiv.


    

TESTE DE LABORATOR

Cresc glucoza, ureea sangvina, colesterol, bilirubina, creatinina serica, ALT, fosfataza alcalina;

Scade albumina si calciul.


 

Sharing

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Încarc...

 

Comentarii Pareri
 

Lasă un comentariu

Solve : *
8 + 15 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Sargramostim