Category Archives: Noutati medicale de ultima ora

Actualitati medicale de ultima ora

Lista medicamentelor compensate și gratuite “nu a mai fost actualizată”

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a susținut luni că lista medicamentelor compensate și gratuite “nu a mai fost actualizată”

De peste 1.900 de zile, ceea ce “limitează egalitatea de șanse” pentru pacienți.

 “Aceasta înseamnă că peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi și 26 de molecule cu indicații terapeutice noi—potrivit estimărilor autorităților din Sănătate—, așteaptă de peste 5 ani să ajungă la pacienți. În tot acest timp, în lupta cruntă cu boala, pacienții au primit și continuă să primească tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparație, pacienții din țările vest-europene reușesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piață”, se arată într-un comunicat de presă ale Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer remis luni AGERPRES.

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Prospect Nevralgistop – Dureri de Cap Articulare Dentare

Nevralgistop este indicat pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări: dureri de cap, dureri dentare, dureri musculare, dureri articulare, dureri menstruale şi tratamentul stărilor febrile.

Prospect Nevralgistop

Acid acetilsalicilic/paracetamol/cafeină anhidră

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să luaţi Nevralgistop comprimate, cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

 • Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 3 zile în cazul febrei şi 5 zile în cazul durerilor.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Nevralgistop şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Nevralgistop

  3. Cum să utilizaţi Nevralgistop

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Nevralgistop

  6. Informaţii suplimentare

   

  1. CE ESTE NEVRALGISTOP ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

    

   Nevralgistop este indicat pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări: dureri de cap, dureri dentare, dureri musculare, dureri articulare, dureri menstruale şi tratamentul stărilor febrile.

    

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NEVRALGISTOP Nu utilizaţi Nevralgistop

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid acetilsalicilic, paracetamol, cafeină sau la oricare dintre celelalte componente ale Nevralgistop,

 • dacă aţi avut în trecut astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a unor substanţe cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene,

 • la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani,

 • dacă aveţi probleme severe ale ficatului,

 • dacă aveţi probleme renale severe,

 • dacă aveţi ulcer gastro-duodenal activ,

 • dacă aveţi boli hemoragice sau alte boli cu risc de sângerare,

 • dacă ştiţi că aveţi deficit de enzimă glucozo-6-fosfat dehidrogenază,

 • dacă luaţi în acelaşi timp şi metotrexat în doze de peste 15 mg pe săptămână,

 • dacă sunteţi în ultimul trimestru de sarcină.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nevralgistop

   

  Legate de acid acetilsalicilic

  La pacienţii cu astm bronşic şi alte afecţiuni alergice respiratorii, ca şi la cei cu hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene pot fi declanşate crize de astm bronşic şi alte reacţii alergice de tip anafilactic.

  Este necesară prudenţă în caz de antecedente de ulcer sau hemoragii digestive, în insuficienţa renală şi hepatică uşoară până la moderată.

  Nu se recomandă administrarea în gută, deoarece dozele terapeutice mari scad eliminarea acidului uric.

  Este necesară prudenţă la pacienţii supuşi intervenţilor chirurgicale, chiar minore (de exemplu extracţii dentare), deoarece acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar, care persistă câteva zile, existând risc de accidente hemoragice.

  Medicamentul poate fi utilizat în caz de insuficienţă cardiacă necompensată numai după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic.

  Medicamentele conţinând acid acetilsalicilic trebuie să fie utilizate în cazul adolescenţilor cu stări febrile, varicelă sau afecţiuni virale (inclusiv gripă) numai după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic, datorită posibilităţii apariţiei sindromului Reye, o afecţiune rară, dar severă.

   

  Legate de paracetamol

  Dozele trebuie reduse sau intervalele dintre doze trebuie prelungite în cazurile de mai jos:

  • tulburări ale funcţiei hepatice (de exemplu boli hepatice cronice, consum de alcool etilic pe termen lung). La pacienţii cu sindrom Gilbert în anumite situaţii poate apărea scăderea metabolizării paracetamolului. În astfel de cazuri, doza trebuie redusă.

  • tulburări ale funcţiei renale şi la pacienţii dializaţi.

  Când este necesar tratamentul pe termen lung, trebuie monitorizate enzimele hepatice.

  În studiile la animale, dozele mari de paracetamol au dus la atrofie testiculară şi inhibarea spermatogenezei. Prin urmare, trebuie analizată oportunitatea tratamentului cu Nevralgistop la bărbaţii care urmează tratament pentru fertilitate scăzută.

  În cazul utilizării pe termen lung a dozelor mari de paracetamol, care nu respectă recomandările, au fost raportate cazuri de cefalee, care nu trebuie tratate prin mărirea dozei de medicament. În aceste cazuri, se impune întreruperea tratamentului.

  Pacienţii trebuie avertizaţi să nu utilizeze concomitent alte medicamente pe bază de paracetamol.

   

  Legate de cafeină

  Datorită prezenţei cafeinei, medicamentul se va utiliza cu prudenţă la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune arterială, aritmii).

  Deoarece cafeina poate determina insomnie, nelinişte, anxietate, nu se recomandă administrarea medicamentului spre sfârşitul zilei.

  Consumul de cantităţi excesive de cafea sau ceai împreună cu utilizarea comprimatelor poate provoca senzaţia de tensiune şi iritare.

   

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   

  Legate de acid acetilsalicilic

  Alte antiinflamatoare nesteroidiene: risc nefrotoxic şi hemoragic crescut.

  Acidul acetilsalicilic poate creşte riscul de hemoragie gastro-intestinală la administrarea simultană cu glucocorticoizi sau alcool etilic.

  Anticoagulante: creşte riscul hemoragic.

  Administrarea concomitentă de trombolitice sau alte medicamente antiagregante plachetare, de exemplu ticlopidina: risc hemoragic crescut.

  Administrarea concomitentă a digoxinei, duce la creşterea concentraţiilor plasmatice ale digoxinei datorită scăderii excreţiei renale.

  Acidul acetilsalicilic intensifică efectele litiului, triiodotironinei, sulfonilureicelor, anticoagulantelor, barbituricelor. Efectele următoarelor medicamente sunt reduse de acidul acetilsalicilic: antagonişti aldosteronici şi diuretice de ansă, antihipertensive, interferon alfa, uricozuricele (chiar şi la doze mici, acidul acetilsalicilic reduce excreţia acidului uric, putând declanşa guta la pacienţii cu tendinţă de a avea o excreţie scăzută a acidului uric);

  Se recomandă un interval de 1–3 ore între administrarea acidului acetilsalicilic şi tetraciclinelor (administrarea concomitentă produce complecşi neresorbabili).

  Se recomandă precauţie la administrarea concomitentă a acidului acetilsalicilic cu metotrexat în doze

  < 15 mg pe săptămână. Este contraindicată administrarea concomitentă a acidului acetilsalicilic cu metotrexatul utilizat în doze ≥ 15 mg pe săptămână, datorită creşterii toxicităţii hematologice a metotrexatului (în general, antiinflamatoarele scad clearance-ul renal al metotrexatului şi salicilaţii deplasează metotrexatul de pe locurile de legare de proteinele plasmatice).

  Acidul valproic: acidul acetilsalicilic creşte toxicitatea acidului valproic datorită deplasării sale de pe locurile de legare de proteinele plasmatice.

  Sulfamide antidiabetice: creşte efectul sulfamidelor, cu posibilitatea apariţiei accidentelor hipoglicemice.

  Probenecid sau alte uricozurice: acidul acetilsalicilic împiedică acţiunea de creştere a eliminării de uraţi.

  Spironolactonă: scade eficacitatea acesteia, deoarece acidul acetilsalicilic favorizează retenţia de sodiu.

   

  Legate de paracetamol

  În cazul utilizării concomitente cu alte medicamente şi substanţe care determină deprimarea activităţii sistemului nervos central (de exemplu sedative sau hipnotice, antihistaminice cu efect sedativ, neuroleptice, antidepresive cu efect sedativ, alcool etilic), a fost raportată potenţarea efectului sedativ şi deprimarea funcţiei respiratorii.

  În cazul utilizării concomitente cu medicamente cu efect inductor asupra enzimelor hepatice, de exemplu anumite hipnotice, antiepileptice (printre altele glutetimidă, fenobarbital, fenitoină, carbamazepină), rifampicină, doze terapeutice de paracetamol, pot determina tulburări hepatice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru abuzul de alcool etilic.

  Paracetamolul creşte timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare a cloramfenicolului.

  În cazul administrării cronice concomitente de warfarină sau de derivaţi de cumarină cu paracetamol în doze mari (peste 2 g pe zi), a fost raportată o creştere a efectului anticoagulant, cu manifestări hemoragice. Prin urmare, este de preferat să se monitorizeze mai frecvent timpul de protrombină în cazul tratamentului concomitent.

  În cazul utilizării concomitente de medicamente care conduc la încetinirea evacuării gastrice, de exemplu propantelină, absorbţia poate fi încetinită şi debutul efectului paracetamolului poate fi întârziat.

  În cazul administrării concomitente de paracetamol cu lamotrigină, s-a raportat reducerea eficacităţii lamotriginei, datorită creşterii clearance-ului său hepatic.

  Contraceptivele orale pot creşte clearance-ul paracetamolului.

  Viteza de absorbţie a paracetamolului poate fi crescută de metoclopramidă sau domperidonă şi poate fi redusă de colestiramină.

  În cazul utilizării concomitente a paracetamolului şi zidovudinei a fost raportată o accentuare a tendinţei de apariţie a neutropeniei şi hepatotoxicităţii. Prin urmare, acest medicament trebuie utilizat concomitent cu zidovudina numai după o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu.

  Administrarea concomitentă pe termen lung de paracetamol şi AINS (în principal acid acetilsalicilic) în doze mari creşte riscul de nefropatie analgezică şi de alte reacţii adverse renale.

  Asocierea paracetamol-salicilaţi trebuie administrată pe termen scurt; diflunisalul creşte cu 50% concentraţia plasmatică a paracetamolului şi măreşte astfel riscul hepatotoxicităţii acestuia.

  Pot să apară valori fals scăzute ale glicemiei determinate prin metoda oxidaze/peroxidaze sau o creştere falsă a valorilor serice ale acidului uric determinat prin testul fosfotungstic.

  Creşterile timpului de protrombină şi ale valorilor serice ale bilirubinei, lactatdehidrogenazei şi transaminazelor serice evidenţiază afectarea toxică hepatică.

  Legate de cafeină

  Cafeina este un antagonist al multor sedative, cum sunt barbituricele sau antihistaminicele. Cafeina agravează tahicardia determinată de către simpatomimetice, tiroxină etc. Pentru medicamentele cu o gamă largă de acţiuni (de exemplu benzodiazepinele), interacţiunile se pot manifesta sub diferite forme şi nu pot fi prevăzute. Contraceptivele orale, cimetidina şi disulfiramul întârzie metabolizarea cafeinei, iar barbituricele şi fumatul o accelerează. Cafeina diminuează potenţialul de producere a dependenţei al unor substanţe precum efedrina. Administrarea concomitentă al unor inhibitori ai girazei poate prelungi perioada de eliminare a cafeinei şi a metabolitului său paraxantina.

  Enoxacina determină creşteri importante ale concentraţiilor plasmatice ale cafeinei în organism, datorită diminuării metabolismului hepatic al cafeinei, putând duce la agitaţii şi halucinaţii.

  De asemenea, ciprofloxacina şi norfloxacina determină creşteri importante ale concentraţiilor plasmatice ale cafeinei în organism datorită diminuării metabolismului hepatic al cafeinei.

  Cafeina potenţează efectul antimigrenos al ergotaminei favorizându-i absorbţia intestinală.

   

  Utilizarea NEVRALGISTOP cu alimente şi băuturi

  Deoarece medicamentul conţine paracetamol, în timpul tratamentului nu se recomandă ingestia băuturilor alcoolice.

   

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   

  Administrarea acidului acetilsalicilic în doze terapeutice uzuale nu a fost asociată cu o incidenţă crescută a malformaţiilor congenitale.

  Salicilaţii trebuie administraţi în timpul sarcinii numai după o atentă evaluare a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.

  Administrarea salicilaţilor în doze mari (> 300 mg pe zi) în ultimele trei luni de sarcină, poate determina prelungirea perioadei de gestaţie, închiderea prematură a canalului arterial şi inhibarea contracţiilor uterine. De asemenea, favorizează hemoragiile atât la mamă cât şi la făt.

  Administrarea acidului acetilsalicilic în doze mari (> 300 mg pe zi) cu puţin timp înaintea naşterii poate provoca hemoragii intracraniene, în special la prematuri.

  Paracetamolul poate fi administrat pe termen scurt în cursul sarcinii, la doze terapeutice, după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial la făt.

   

  Salicilaţii şi metaboliţii lor se excretă în cantităţi mici în laptele matern. Deoarece, până în prezent, după administrarea ocazională la mamă nu s-au observat reacţii adverse la sugar, întreruperea alăptării nu este necesară. Totuşi, în cazul utilizării regulate sau a administrării de doze mari, alăptarea trebuie întreruptă cât mai curând.

  Paracetamolul traversează placenta şi se excretă în laptele matern în proporţie de 1–2% din doza administrată. Se recomandă prudenţă în administrarea paracetamolului în timpul alăptării.

  Cafeina se excretă în laptele matern. Au fost raportate cazuri de iritabilitate şi tulburări de somn la sugari.

   

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Medicamentul nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

   

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI NEVRALGISTOP

    

   Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 15 ani: 1 – 2 comprimate la nevoie, fără a se depăşi 6 comprimate pe zi.

   Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 5 zile în cazul durerilor şi 3 zile în cazul febrei. Pentru tratamentul migrenei, Nevralgistop trebuie luat la primul semn al apariţiei crizei migrenoase.

    

   Nevralgistop nu trebuie administrat în doze mari sau timp îndelungat fără recomandarea medicului. Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu o cantitate suficientă de lichid.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nevralgistop

   Dacă utilizaţi mai mult Nevralgistop decât ar fi trebuit, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

   Este important să-i spuneţi medicului, chiar dacă vă simţiţi bine. Dacă o persoană a luat prea mult paracetamol, există riscul de afectare hepatică gravă întârziată.

    

   Dacă uitaţi să utilizaţi Nevralgistop

   Luaţi doza de îndată ce vă amintiţi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

    

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

    

   Ca toate medicamentele, Nevralgistop poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

    

   Legate de acid acetilsalicilic

   Tulburări gastro-intestinale: greaţă, vărsături, senzaţie de arsură la nivelul stomacului şi a esofagului, dureri abdominale, sângerări la nivelul stomacului acute grave sau oculte şi ulceraţii gastro-intestinale (în cazul administrării orale timp înlungat).

   Tulburări hematologice şi limfatice: sângerare nazală şi la nivelul gingiilor, sângerare spontană la nivelul pielii, risc crescut de sângerări intraoperatorii şi postoperatorii, număr anormal de scăzut de plachete sanguine (celule care favorizează coagularea sângelui) (trombocitopenie).

   Tulburări hepatobiliare: hepatotoxicitate; creşterea valorilor serice ale transaminazelor şi fosfatazei alcaline.

   Tulburări ale sistemului imunitar: de tip anafilactic, manifestate prin erupţii pe piele, mai ales urticarie, inflamaţii şi ulceraţii la nivelul pielii, umflarea feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme de respiraţie, crize de astm bronşic.

   Tulburări ale sistemului nervos: administrarea în doze mari provoacă dureri de cap, ameţeli, senzaţie de zgomote în urechi, somnolenţă sau excitaţie, confuzie.

   Tulburări renale şi ale căilor urinare: tratamentul prelungit poate determina nefrită interstiţială şi necroză papilară.

    

   Legate de paracetamol

   Pot să apară, rar, reacţii de hipersensibilitate (erupţie trecătoare pe piele, parestezie, mâncărime), trombocitopenie (în general asimptomatică, rar sângerări sau hematoame, scaune negre şi moi, sânge în urină şi fecale, pete roşii pe tegumente), agranulocitoză (faringită şi febră, neaşteptat), dermatită, afectare hepatică (icter conjunctival sau tegumentar), colică renală (durere lombară puternică apărută brusc), insuficienţă renală (oligo-anurie).

   La doze mari şi tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea funcţiei renale până la insuficienţă renală cronică (nefropatie caracteristică analgezicelor), în special la persoane cu afectare renală preexistentă.

   S-au raportat, în mod excepţional, cazuri de scăderea anormală a numărului celulelor albe (leucopenie) şi deficit anormal al tuturor celulelor din sânge (celule roşii, celule albe şi plachete sanguine – pancitopenie).

    

   Legate de cafeină

   La doze mari pot să apară insomnie, nelinişte, senzaţie neplăcută de bătăi neregulate sau puternice ale inimii (palpitaţii), tremor şi disconfort epigastric.

    

   Atenţie

   Pacientul trebuie avertizat să întrerupă administrarea medicamentului la primele semne de reacţii de hipersensibilitate, cutanate sau reacţiilor adverse hepatice şi să se prezinte imediat la medic.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ NEVRALGISTOP

    

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

    

   A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

    

   Nu utilizaţi Nevralgistop după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

    

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

    

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Nevralgistop

 • Substanţele active sunt acid acetilsalicilic, paracetamol şi cafeină. Fiecare comprimat conţine acid acetilsalicilic 250 mg, paracetamol 150 mg şi cafeina anhidră 50 mg.

 • Celelalte componente sunt: amidon de porumb, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, povidonă, talc, stearat de magneziu.

 

Cum arată NEVRALGISTOP şi conţinutul ambalajului

Comprimate neacoperite, rotunde, plate, de culoare albă sau aproape albă, cu diametrul de 12 mm.

 

Mărimea ambalajului:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. FABIOL S.A.

B-dul Timişoara nr. 50, sector 6, Bucureşti, România

 

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2009

Acum se mai citeste

Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Prospect Normaglyc

Prospect Normaglyc

 • Substanţa activă este metformina; aceasta este prezentă sub formă de clorhidrat de metformină.

 • Normaglyc 500 mg:

  Fiecare comprimat filmat conţine 500 mg clorhidrat de metformină echivalent cu 390 mg de metformină.

  Normaglyc 850 mg:

  Fiecare comprimat filmat conţine 850 mg clorhidrat de metformină echivalent cu 663 mg de metformină.

  Normaglyc 1000 mg:

  Fiecare comprimat filmat conţine 1000 mg de clorhidrat de metformină echivalent cu 780 mg de metformină.

  • Celelalte componente sunt:

  Nucleu: povidonă, stearat de magneziu. Film: hipromeloză, macrogol.

  Cum arată Normaglyc şi conţinutul ambalajului

  Comprimat filmat.

  Normaglyc 500 mg:

  Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o faţă şi „60” pe cealaltă faţă.

  Normaglyc 850 mg:

  Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o faţă şi „61” pe cealaltă faţă.

  Normaglyc 1000 mg:

  Comprimate filmate ovale, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o faţă şi o linie mediană între „6” şi “2” pe cealaltă faţă.

  Comprimatele au o linie mediană nefuncţională, prin urmare nu pot fi rupte în două. Normaglyc 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg este ambalat într-un pachet tip blister.

  Normaglyc 500 mg / 850 mg:

  Fiecare cutie conţine 20/28/30/40/42/50/56/60/70/80/84/90/98/100/120/200/300/400 comprimate filmate în pachete tip blister, fiecare blister conţinând 10 sau 14 comprimate filmate.

  Normaglyc 1000 mg:

  Fiecare cutie conţine 20/30/40/50/60/70/80/90/100/120 comprimate filmate în cutii tip blister, fiecare blister conţinând 10 comprimate filmate.

  Nu toate tipurile de cutii se vor regăsi pe piaţă.

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

  Jelfa Pharmaceutical Company S.A. Wincentego Pola 21, 58-500 Jelenia Gora, Polonia

  Acest produs medicinal este autorizat în statele membre ale EEA sub următoarele denumiri:

  Bulgaria Normaglyc 500 mg/850 mg/1000 mg филмирани таблетки Czech Republic Normaglyc 500mg/850mg/1000mg potahované tablety Hungary Normaglyc 500mg/850mg/1000mg filmtabletta

  Latvia Normaglyc 500mg/850mg/1000mg, apvalkotās tabletes Lithuania Normaglyc 500mg/850mg/1000mg plėvele dengtos tabletė Poland Normaglyc

  Romania Normaglyc 500mg/850mg/1000mg comprimate filmate Slovakia Normaglyc 500mg/850mg/1000mg filmom obalené tablety

  The Netherlands Metformine HCl 500mg/850mg/1000mg, filmomhulde tabletten

  Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2009

  Acum se mai citeste

  Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

  Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

  Prospect SmofKabiven Peripheral, emulsie perfuzabilă

  Prospect SmofKabiven Peripheral, emulsie perfuzabilă

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este SmofKabiven Peripheral şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi SmofKabiven Peripheral

  3. Cum să utilizaţi SmofKabiven Peripheral

  4. Reacţii adverse posibile

  6. Cum se păstrează SmofKabiven Peripheral

  6. Informaţii suplimentare

  1. SmofKabiven Peripheral este o emulsie perfuzabilă, care se administrează în sângele dumneavoastră prin picurare (perfuzie intravenoasă). Medicamentul conţine glucoză (carbohidraţi), aminoacizi (componente utilizate pentru sinteza proteinelor), săruri (electroliţi) şi lipide (grăsimi), într-o pungă din plastic.

   SmofKabiven Peripheral vă va fi administrat de către personalul medical, atunci când o altă formă de alimentare este insuficientă sau nu se poate realiza.

    

  2. Înainte să utilizaţi SmofKabiven Peripheral

  Nu utilizaţi SmofKabiven Peripheral

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre componentele SmofKabiven Peripheral

  • dacă sunteţi alergic la peşte sau ouă

  • dacă sunteţi alergic la arahide sau soia nu trebuie să utilizaţi acest medicament. SmofKabiven Peripheral conţine ulei de soia.

  • dacă aveţi prea multe grăsimi în sânge (hiperlipidemie)

  • dacă aveţi afecţiuni grave ale ficatului

  • dacă aveţi probleme de coagulare a sângelui (tulburări de coagulare)

  • dacă organismul dumneavoastră are probleme de utilizare a aminoacizilor

  • dacă aveţi o boală gravă a rinichilor şi nu efectuaţi şedinţe de dializă

  • dacă sunteţi în şoc

  • dacă aveţi prea mult zahăr în sânge (hiperglicemie), care nu este controlat

  • dacă aveţi valori crescute în sânge (ser) ale sărurilor (electroliţi) incluse în SmofKabiven Peripheral

  • dacă aveţi lichid în plămâni (edem pulmonar acut)

  • dacă aveţi prea mult lichid în organism (hiperhidratare)

  • dacă aveţi insuficienţă cardiacă, care nu este tratată

  • dacă aveţi un defect la nivelul sistemului de coagulare a sângelui (sindrom hemofagocitar)

  • dacă sunteţi într-o situaţie clinică instabilă, de exemplu după un traumatism grav, diabet zaharat necontrolat, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge, acidoză metabolică (o tulburare care constă în prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în sânge), infecţie gravă (septicemie), comă sau dacă nu aveţi suficient lichid în organism (deshidratare hipotonă).

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi SmofKabiven Peripheral

   Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă aveţi:

  • probleme ale rinichilor

  • diabet zaharat

  • pancreatită (inflamaţia pancreasului)

  • probleme ale ficatului

  • hipotiroidism (guşă toxică)

  • septicemie (infecţie gravă)

  Dacă în timpul perfuzării prezentaţi febră, erupţie trecătoare pe piele, umflături, dificultate la respiraţie, frisoane, transpiraţie, greaţă şi vărsături, anunţaţi imediat personalul medical, deoarece aceste simptome pot fi determinate de o reacţie alergică sau de faptul că vi s-a administrat prea mult din acest medicament.

  Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă verifice periodic valorile testelor funcţiei ficatului şi ale altor parametri, în sânge.

  SmofKabiven Peripheral nu este potrivit pentru nou-născuţi sau copii cu vârsta sub 2 ani. Până în prezent, nu există experienţă privind utilizarea SmofKabiven Peripheral la copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 11 ani.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Sarcină şi alăptare

  Datele privind utilizarea SmofKabiven Peripheral în timpul sarcinii şi alăptării lipsesc. În consecinţă, SmofKabiven Peripheral trebuie administrat gravidelor sau femeilor care alăptează numai dacă medicul consideră că este necesar. Utilizarea SmofKabiven Peripheral poate fi luată în considerare în timpul sarcinii şi alăptării la recomandarea medicului dumneavoastră.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu este relevant, deoarece medicamentul se administrează în spital.

  9. Cum să utilizaţi SmofKabiven Peripheral

  Medicul dumneavoastră va decide doza individuală, în funcţie de greutatea şi starea organismului dumneavoastră. SmofKabiven Peripheral vă va fi administrat de către personalul medical.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din SmofKabiven Peripheral

  Este puţin probabil să primiţi prea mult din acest medicament, deoarece SmofKabiven Peripheral vi se administrează de către personalul medical.

  1. Reacţii adverse posibile

   Ca toate medicamentele, SmofKabiven Peripheral poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 pacienţi): creştere uşoară a temperaturii corporale, inflamaţia venelor periferice superficiale de la locul de injectare.

   Mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi): concentraţii crescute în sânge (plasmă) ale componentelor produse de către ficat, lipsa apetitului alimentar, greaţă, vărsături, frisoane, ameţeli şi durere de cap.

   Rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi): hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială, dificultate la respiraţie, bătăi rapide ale inimii (tahicardie). Reacţii de hipersensibilitate [care pot determina simptome ca umflare, febră, prăbuşirea tensiunii arteriale, erupţii trecătoare pe piele, pustule (zone roşii, bombate), înroşirea trecătoare a feţei, durere de cap].

   Senzaţie de cald şi rece. Durere la nivelul gâtului, spatelui, oaselor şi sânului. Paloare. Buzele şi pielea colorate în albăstrui (deoarece sângele conţine prea puţin oxigen).

   Dacă apare vreuna dintre aceste reacţii adverse sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    

  2. Cum se păstrează SmofKabiven Peripheral

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   A se păstra în ambalajul de protecţie original. A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A nu se congela.

   Nu utilizaţi SmofKabiven Peripheral după data de expirare înscrisă pe eticheta pungii şi a cutiei. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

    

  3. Informaţii suplimentare

  Ce conţine SmofKabiven Peripheral

  Substanţele active sunt

  g la 1000 ml

  Glucoză Alanină

  71

  4,4

  Arginină

  3,8

  Glicină

  3,5

  Histidină

  0,93

  Izoleucină

  1,6

  Leucină

  2,3

  Lizină (sub formă de acetat)

  2,1

  Metionină

  1,3

  Fenilalanină

  1,6

  Prolină

  3,5

  Serină

  2,1

  Taurină

  0,32

  Treonină

  1,4

  Triptofan

  0,63

  Tirozină

  0,12

  Valină

  2,0

  Clorură de calciu (sub formă de dihidrat)

  0,18

  Glicerofosfat de sodiu (sub formă de hidrat)

  1,3

  Sulfat de magneziu (sub formă de heptahidrat)

  0,38

  Clorură de potasiu

  1,4

  Acetat de sodiu (sub formă de trihidrat)

  1,1

  Sulfat de zinc (sub formă de heptahidrat)

  0,004

  Ulei de soia rafinat Trigliceride cu lanţ mediu Ulei de măsline rafinat

  Ulei de peşte bogat în acizi graşi omega-3

  8,5

  8,5

  7,0

  4,2

  Celelalte componente sunt: glicerol, fosfolipide din ou purificate, -tocoferol racemic total, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), oleat de sodiu, acid acetic (pentru ajustarea pH-ului), şi apă pentru preparate injectabile.

  Cum arată SmofKabiven Peripheral şi conţinutul ambalajului

  Soluţiile de glucoză şi de aminoacizi sunt limpezi, incolore sau slab-gălbui şi fără particule vizibile. Emulsia lipidică este albă şi omogenă.

  Mărimile de ambalaj:

  Cutie cu o pungă tricompartimentată Biofine a 1206 ml emulsie perfuzabilă Cutie cu 4 pungi tricompartimentate Biofine a 1206 ml emulsie perfuzabilă Cutie cu o pungă tricompartimentată Biofine a 1448 ml emulsie perfuzabilă Cutie cu 4 pungi tricompartimentate Biofine a 1448 ml emulsie perfuzabilă Cutie cu o pungă tricompartimentată Biofine a 1904 ml emulsie perfuzabilă Cutie cu 4 pungi tricompartimentate Biofine a 1904 ml emulsie perfuzabilă

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

  S.C. Fresenius Kabi România S.R.L.

  Strada Fânarului nr. 2A, 500464 Braşov, România Telefon: +40 (0)268 40 62 60

  Fax: +40 (0)268 40 62 63

  e-mail: [email protected]

  Producător

  Fresenius Kabi AB,

  Rapsgatan 7, SE-751 74 Uppsala, Suedia

  Fresenius Kabi Austria GmbH Hafnerstrasse 36, 8055 Graz, Austria

  Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

  Austria SmofKabiven Perifer

  Belgia SmofKabiven Perifeer

  Bulgaria SmofKabiven Peripheral

  Cipru SmofKabiven Peripheral

  Danemarca SmofKabiven Peripheral

  Estonia SmofKabiven Peripheral

  Finlanda SmofKabiven Peripher

  Germania SmofKabiven Peripher

  Grecia SmofKabiven Peripheral

  Irlanda SmofKabiven Peripheral

  Letonia SmofKabiven Peripheral

  Lituania SmofKabiven Peripheral

  Marea Britanie SmofKabiven Peripheral

  Norvegia SmofKabiven Peripheral

  Olanda SmofKabiven Peripheer

  Polonia SmofKabiven Peripheral

  Portugalia SmofKabiven Peripheral

  România SmofKabiven Peripheral

  Slovacia SmofKabiven Peripheral

  Slovenia SmofKabiven Peripheral

  Spania SmofKabiven Periférico

  Republica Cehă SmofKabiven Peripheral

  Ungaria SmofKabiven Peripheral

  Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2009.

  Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie 2010.

  ————————————————————————————————————————–

  Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

  Atenţionări şi precauţii pentru utilizare

  Pentru a evita riscurile asociate vitezelor de perfuzare prea rapide, se recomandă utilizarea unei perfuzii continue şi bine controlate; dacă este posibil, se va utiliza o pompă volumetrică.

  Deoarece utilizarea unei vene periferice se asociază cu un risc crescut de infecţie, trebuie luate măsuri stricte de asepsie, pentru a evita orice contaminare, mai ales în timpul inserării cateterului.

  Trebuie monitorizate glicemia, electroliţii şi osmolaritatea, precum şi balanţa hidrică, echilibrul acido- bazic şi valorile serice ale enzimelor hepatice.

  Apariţia oricărui semn sau simptom de reacţie anafilactică (cum sunt febră, frison, erupţie cutanată tranzitorie sau dispnee) impune întreruperea imediată a perfuziei.

  Datorită riscului de pseudoaglutinare, SmofKabiven Peripheral nu trebuie administrat simultan cu sânge integral, prin acelaşi dispozitiv de administrare.

  În cazul perfuzării printr-o venă periferică, poate apărea tromboflebită. Locul de inserţie a cateterului trebuie examinat zilnic, pentru a observa semnele locale ale tromboflebitei.

  Mod de administrare

  Administrare intravenoasă, perfuzare printr-o venă periferică sau centrală.

  Pentru a realiza o nutriţie parenterală completă, trebuie administrate suplimentar oligoelemente, vitamine şi, eventual, electroliţi (luând în considerare electroliţii pe care îi conţine deja SmofKabiven Peripheral), în funcţie de necesităţile pacientului.

  Viteza de perfuzare

  Viteza maximă de perfuzare pentru glucoză este de 0,25 g/kg şi oră, pentru aminoacizi de 0,1 g/kg şi oră şi pentru lipide de 0,15 g/kg şi oră.

  Viteza de perfuzare nu trebuie să depăşească 3,0 ml/kg şi oră (corespunzător la 0,21 g glucoză, 0,10 g aminoacizi şi 0,08 g lipide/kg şi oră). Durata recomandată a perfuziei este de 14-24 ore.

  Precauţii pentru eliminarea reziduurilor

  A nu se utiliza dacă ambalajul este deteriorat.

  Medicamentul trebuie utilizat numai dacă soluţiile de aminoacizi şi glucoză sunt limpezi, incolore sau uşor gălbui şi emulsia lipidică este albă şi omogenă. Conţinutul celor trei compartimente trebuie amestecat înainte de utilizare şi înainte de adăugarea oricărei substanţe prin dispozitivul pentru aditivi.

  După ruperea septurilor, punga trebuie răsturnată de câteva ori, pentru a omogeniza amestecul, care nu trebuie să prezinte semne de separare a componentelor.

  Medicamentul este destinat unei singure administrări. Orice cantitate rămasă dintr-un amestec, după perfuzare, trebuie aruncată.

  Compatibilitate

  La SmofKabiven Peripheral se pot adăuga numai acele medicamente sau soluţii pentru nutriţie, pentru care compatibilitatea a fost documentată. Informaţiile privind compatibilitatea pentru diferiţi aditivi şi durata de păstrare a diferitelor amestecuri sunt disponibile, la cerere.

  Amestecurile trebuie realizate în condiţii aseptice.

  Perioada de valabilitate după amestecare

  Stabilitatea fizico-chimică după amestecarea componentelor din cele trei compartimente ale pungii a fost demonstrată pentru 36 ore, la temperatura de 25°C. Din considerente microbiologice, medicamentul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, responsabilitatea privind durata şi condiţiile de păstrare, până la administrare, revine utilizatorului; această durată, în mod normal, nu trebuie să depăşească 24 de ore, la 2-8oC.

  Periada de valabilitate după amestecarea cu aditivi

  Din considerente microbiologice, medicamentul trebuie utilizat imediat după adăugarea aditivilor. Dacă nu este utilizat imediat, responsabilitatea privind durata şi condiţiile de păstrare până la administrare revine utilizatorului. Această durată, în mod normal, nu trebuie să depăşească 24 de ore, la 2-8°C.

  Instrucţiuni pentru utilizarea SmofKabiven Peripheral

  Punga

  Agăţaţi punga cu ajutorul orificiului plasat sub mâner.

  Acum se mai citeste

  Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

  Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

  Prospect Metformin Bluefish 500 mg/

  >

  Prospect Metformin Bluefish 500 mg/

  850 mg/ 1000 mg, comprimate filmate

  Clorhidrat de metformină

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Metformin Bluefish şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Metformin Bluefish

  3. Cum să utilizaţi Metformin Bluefish

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Metformin Bluefish

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE METFORMIN BLUEFISH ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ Ce este Metformin Bluefish

   Metformin Bluefish conţine clorhidrat de metformină, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

   Insulina este un hormon sintetizat de pancreas, hormon care face ca organismul dumneavoastră să ia glucoză (zahăr) din sânge. Organismul dumneavoastră foloseşte glucoza pentru a produce energie sau o depozitează pentru o utilizare ulterioară.

   Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate folosi în mod corespunzător insulina pe care o produce pancreasul. Acestea determină valori crescute ale glucozei în sângele dumneavoastră. Metformin Bluefish ajută la scăderea nivelului glucozei până la valori cât mai normale posibil.

   Dacă sunteţi un adult supraponderal, luaţi Metformin Bluefish o perioadă lungă de timp pentru a scădea riscurile complicaţiilor diabetului zaharat.

   Pentru ce se utilizează Metformin Bluefish

   Metformin Bluefish este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, „diabet non-insulinodependent”) atunci când doar dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sângele dumneavoastră. Acesta este utilizat mai ales în cazul pacienţilor supraponderali.

   Adulţii pot utiliza Metformin Bluefish singur sau împreună cu alte medicamente pentru a trata diabetul zaharat (medicamente administrate pe cale orală sau insulina).

   La copii cu vârste peste 10 ani şi la adolescenţi, Metformin Bluefish poate fi prescris singur sau împreună cu insulină.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI METFORMIN BLUEFISH

   Nu utilizaţi Metformin Bluefish

   •- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (vezi „Ce conţine Metformin Bluefish” la pct. 6)

   •- dacă aveţi probleme cu rinichii sau ficatul

   •- dacă diabetul zaharat este necontrolat, hiperglicemia severă sau

   cetoacidoza. Cetoacidoza este o afecţiune în care substanţe numite „‟corpi cetonici‟‟ se acumulează în sânge. Simptomele includ dureri de stomac, respiraţie profundă şi rapidă, somnolenţă sau un neobişnuit miros de fructe al respiraţiei.

   •- dacă aţi pierdut prea multă apă din organism (deshidratare), de exemplu în urma unei diarei persistente sau severe, sau după vărsături repetate. Deshidratarea poate conduce la probleme renale, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish”).

   •- dacă aveţi o infecţie severă, de exemplu o infecţie care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecţiile severe pot determina afecţiuni renale, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish”).

   •- dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă sau aţi avut de curând un infarct miocardic, dacă aveţi probleme circulatorii severe sau tulburări de respiraţie. Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care vă poate creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. „”Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish”)

   în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari;

   •- dacă alăptaţi

   Dacă sunteţi în una din situaţiile de mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

   Cereţi neapărat sfatul medicului dacă:

   •-aveţi nevoie de analize cum sunt razele X sau scanări ce implică injectarea de substanţe de contrast pe bază de iod în sânge.

   •-dacă sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale majore.

   Trebuie să înterupeţi administrarea Metformin Bluefish pentru o perioadă de timp înainte de şi după examinare sau după intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de alt tratament în această perioadă. Este important să urmaţi întocmai recomandările medicului dumneavoastră.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metformin Bluefish

   Metformin Bluefish poate cauza o complicaţie foarte rară, dar gravă, denumită acidoză lactică, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, dureri de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generală de disconfort cu oboseală severă şi dificultăţi de respiraţie. Dacă prezentaţi aceste simptome, este posibil să aveţi nevoie de tratament imediat. Opriţi imediat utilizarea Metformin Bluefish şi anunţaţi medicul cât mai curând posibil.

   Metformin Bluefish utilizat singur, nu provoacă hipoglicemie (o scădere a valorii glucozei din sânge). Totuşi, dacă utilizaţi Metformin Bluefish împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului, care pot cauza hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulină, glinide), există riscul de apariţie a hipoglicemiei. De obicei, dacă prezentaţi simptome de hipoglicemie cum sunt slăbiciune, ameţeli, transpiraţie excesivă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare, trebuie să consumaţi sau să beţi ceva ce conţine zahăr.

   Utilizarea altor medicamente

   Dacă este nevoie de o injectare de substanţe de contrast care conţin iod, de exemplu pentru examinări cu raze X sau scanare, trebuie să opriţi utilizarea Metformin Bluefish pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare (vezi mai sus „Adresaţi-vă medicului pentru recomandări”).

   Informaţi medicul dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente şi Metformin Bluefish în acelaşi timp. Este posibil să aveţi nevoie de teste mai frecvente pentru determinarea glicemiei sau medicul dumneavoastră poate adapta doza de Metformin Bluefish:

   inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizaţi în tratamentul unor afecţiuni diverse ale inimii şi vaselor de sânge, cum sunt hipertensiunea arterială sau insuficienţa cardiacă)

   •diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantităţi mari de urină)

   •agonişti beta2 adrenergici cum sunt salbutamol sau terbutalină (utilizaţi pentru tratamentul astmului bronşic)

   •corticosteroizi (utilizaţi în tratamentul a diferite afecţiuni cum sunt inflamaţii severe ale pielii sau în astm bronşic).

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Utilizarea Metformin Bluefish cu alimente şi băuturi

   Nu consumaţi alcool pe durata administrării acestui medicament. Alcoolul poate creşte riscul de acidoză lactică, în special, dacă aveţi probleme hepatice sau sunteţi subnutrit. Acest lucru este valabil şi pentru medicamente care conţin alcool.

   Sarcina şi alăptarea

   În perioada sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului zaharat cu insulină. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, puteţi fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, astfel încât acesta să vă poată schimba tratamentul.

   Nu utilizaţi acest medicament dacă alăptaţi sau dacă plănuiţi să vă alăptaţi nou-născutul.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Metformin Bluefish utilizat singur, nu provoacă hipoglicemie (un nivel prea scăzut al glucozei). Aceasta înseamnă că nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

   Totuşi, aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi Metformin Bluefish împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului, care pot determina hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulină, glinide).

   Simptomele hipoglicemiei includ stări de slăbiciune, ameţeală, transpiraţie abundentă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă începeţi să resimţiţi aceste simptome.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI METFORMIN BLUEFISH

   Utilizaţi întotdeauna Metformin Bluefish exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Metformin Bluefish nu poate înlocui avantajele unui stil de viaţă sănătos. Continuaţi să urmaţi orice recomandare dată de medic privind dieta şi faceţi mişcare în mod regulat.

   Doza uzuală

   Copiii în vârstă de 10 ani şi peste şi adolescenţii încep de obicei de la 500 mg sau 850 mg Metformin Bluefish o dată pe zi. Doza zilnică maximă este 2000 mg administrată în 2 sau 3 doze separate.

   Tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani este indicat numai la recomandarea specifică a medicului, deoarece experienţa privind această grupă de vârstă este limitată.

   Adulţii încep de obicei de la 500 mg sau 850 mg Metformin Bluefish, de două sau trei ori pe zi. Doza zilnică maximă este 3000 mg administrată în 3 doze separate.

   Dacă utilizaţi şi insulină, medicul vă va sfătui cum să începeţi să utilizaţi Metformin Bluefish.

   Monitorizarea

   Medicul va adapta doza dumneavoastră de Metformin Bluefish la nivelurile glucozei din sângele dumneavoastră. Asiguraţi-vă că discutaţi în mod regulat cu medicul dumneavoastră. Acest lucru este important în special pentru copii şi adolescenţi sau dacă sunteţi o persoană în vârstă.

   De asemenea, medicul vă va examina cel puţin o dată pe an pentru a testa funcţia normală a rinichilor. Este posibil să aveţi nevoie de examinări mai frecvente dacă sunteţi o persoană în vârstă sau dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.

   Cum să utilizaţi Metformin Bluefish

   Luaţi comprimatele în timpul mesei sau după masă. Aceasta va preveni apariţia reacţiilor adverse care v-ar putea afecta digestia.

   Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi comprimatele. Înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar cu apă.

   • Dacă luaţi o doză pe zi, luaţi-o dimineaţa (la micul dejun)

   • Dacă luaţi două doze separate pe zi, luaţi-le dimineaţa (la micul dejun) şi seara (la cină)

   • Dacă luaţi trei doze separate pe zi, luaţi-le dimineaţa (la micul dejun), la prânz (la masa de prânz) şi seara (la cină)

    Dacă, după o perioadă de timp, sunteţi de părere că efectul produsului Metformin Bluefish este prea puternic sau prea slab, anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

    Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Metformin Bluefish

    Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Metformin Bluefish, se poate instala acidoza lactică. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de burtă (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată, dificultate în respiraţie. Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

    Dacă uitaţi să utilizaţi Metformin Bluefish

    Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Metformin Bluefish poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

   • tulburări digestive, cum sunt stări de disconfort (greaţă), vărsături, diaree, dureri de stomac (dureri abdominale) şi pierderea apetitului alimentar. Aceste reacţii adverse apar cel mai frecvent la începerea tratamentului cu Metformin Bluefish. Este mai bine dacă împărţiţi dozele pe parcursul zilei şi luaţi comprimatele în timpul mesei sau imediat după masă. Dacă simptomele continuă, opriţi utilizarea Metformin Bluefish şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră.

    Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

   • modificarea gustului.

    Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane)

   • acidoză lactică. Aceasta este o complicaţie foarte rară, dar gravă, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal. Dacă aveţi această complicaţie, aveţi nevoie de tratament imediat.

    Simptomele acidozei lactice sunt vărsăturile, durerile de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generală de disconfort cu oboseală severă şi dificultăţile de respiraţie. Dacă

    aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, opriţi imediat administrarea de Metformin Bluefish şi luaţi legătura cât mai repede cu medicul!

   • reacţii cutanate cum sunt înroşirea pielii (eritem), mâncărimi sau erupţie trecătoare pe piele asociată cu mâncărimi (urticarie).

   • concentraţie redusă de vitamină B12 în sânge

    Frecvenţa următoarelor reacţii adverse este necunoscută

   • anomalii ale testelor funcţionale hepatice sau hepatită (inflamaţia ficatului; aceasta poate determina oboseală, pierderea apetitului alimentar, scădere în greutate, cu sau fără îngălbenirea pielii sau a albului ochilor). Dacă prezentaţi aceste reacţii, întrerupeţi administrarea medicamentului.

   Copii şi adolescenţi

   Date limitate la copii şi adolescenţi arată că evenimentele adverse au fost similare ca natură şi severitate cu cele raportate la adulţi.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ METFORMIN BLUEFISH

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Dacă un copil este tratat cu Metformin Bluefish, părinţii şi îngrijitorii sunt sfătuiţi să supravegheze utilizarea acestui medicament.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Nu utilizaţi Metformin Bluefish după data de expirare, care este înscrisă pe cutie sau flacon sau blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Metformin Bluefish

  • Substanţa activă este metformina; aceasta este prezentă sub formă de clorhidrat de metformină.

   Metformin Bluefish 500 mg:

   Fiecare comprimat filmat conţine 500 mg clorhidrat de metformină, echivalent cu 390 mg metformină.

   Metformin Bluefish 850 mg:

   Fiecare comprimat filmat conţine 850 mg clorhidrat de metformină, echivalent cu 663 mg metformină.

   Metformin Bluefish 1000 mg:

   Fiecare comprimat filmat conţine 1000 mg clorhidrat de metformină, echivalent cu 780 mg metformină.

  • Celelalte componente sunt:

  Nucleu: povidonă, stearat de magneziu. Film: hipromeloză, macrogol.

  Cum arată Metformin Bluefish şi conţinutul ambalajului

  Comprimat filmat.

  Metformin Bluefish 500 mg:

  Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o faţă şi cu „60” pe cealaltă faţă.

  Metformin Bluefish o 850 mg:

  Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o faţă şi cu „61” pe cealaltă faţă.

  Metformin Bluefish 1000 mg:

  Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o faţă şi cu o linie mediană între „6” şi “2” pe cealaltă faţă.

  Comprimatele au o linie mediană nefuncţională şi, prin urmare, nu pot fi rupte. Metformin Bluefish este ambalat într-o cutie cu blistere.

  Metformin Bluefish 500 mg / 850 mg:

  Fiecare cutie conţine 20/28/30/40/42/50/56/60/70/80/84/90/98/100/120/200/300/400 comprimate filmate în pachete de blistere, fiecare blister conţinând 10 sau 14 comprimate filmate.

  Metformin Bluefish 1000 mg:

  Fiecare cutie conţine 20/30/40/50/60/70/80/90/100/120 comprimate filmate în pachete de blistere, fiecare blister conţinând 10 comprimate filmate.

  Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

  BLUEFISH PHARMACEUTICALS AB,

  Torsgatan 11, 111 23 Stockholm, Suedia

  Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

  Austria Metformin Bluefish 850 mg/ 1000 mg Filmtabletten

  Republica Cehă Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg potahované tablety Danemarca Metformin “Bluefish”

  Franţa METFORMINE BLUEFISH 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg, comprimé pelliculé Germania Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg Filmtabletten

  Ungaria Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg filmtabletta Irlanda Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg film-coated tablets

  Italia Metformina Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg, compresse rivestite con film Olanda Metformine HCl Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg, filmomhulde tabletten Polonia Metformin Bluefish

  Portugalia Metformina Bluefish

  România Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg comprimate filmate Republica Slovacia Metformín Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg filmom obalené tablety Spania METFORMINA BLUEFISH 850 mg comprimidos recubiertos con película Suedia Metformin Bluefish 500 mg/ 850 mg/ 1000 mg filmdragerade tabletter

  Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2011.

  Acum se mai citeste

  Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

  Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

  Prospect Epirubicină Teva 2mg/ml, soluţie injectabilă/perfuzabilă

  Prospect Epirubicină Teva 2mg/ml, soluţie injectabilă/perfuzabilă

  Clorhidrat de epirubicină

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Epirubicină Teva şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Epirubicină Teva

  3. Cum să utilizaţi Epirubicină Teva

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Epirubicină Teva

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE EPIRUBICINĂ TEVA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ Grupa medicamentului

   Epirubicina aparţine grupei citostaticelor (medicamente împotriva cancerului). Epirubicina opreşte înmulţirea celulelor canceroase, pe care eventual le ucide.

   Pentru ce se utilizează

   Epirubicina se administrează pentru tratamentul:

   • cancerului mamar;

   • cancerului gastric;

   • clorhidratul de epirubicină este utilizat şi intravezical pentru tratarea carcinomului vezical incipient (superficial) şi ajută la prevenirea reapariţiei cancerului de vezică după efectuarea operaţiei.

    Epirubicina este adesea utilizată concomitent cu alte medicamente care luptă împotriva cancerului (în aşa numitele scheme polichimioterapice).

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI EPIRUBICINĂ TEVA Nu utilizaţi Epirubicină Teva 2mg/ml dacă:

   • sunteţi alergic (hipersensibil) la epirubicină, medicamente similare (numite antracicline, vezi mai jos) sau la oricare dintre celelalte componente ale Epirubicină Teva 2 mg/ml

   • aţi fost tratat înainte cu doze mari din alte medicamente împotriva cancerului incluzând doxorubicină şi daunorubicină care aparţin aceluiaşi grup de substanţe (numite antracicline) ca şi Epirubicină Teva 2 mg/ml. Ele au reacţii adverse similare (inclusiv aceleaşi reacţii asupra inimii);

   • aţi suferit sau suferiţi în prezent de afecţiuni cardiace;

   • alăptaţi;

   • numărul de celule ale sângelui este mic;

   • aveţi tulburări severe ale funcţiei hepatice;

   • suferiţi de o infecţie acută severă.

    Când este administrat intravezical (direct în vezică), Epirubicină Teva 2mg/ml nu trebuie utilizat dacă:

   • cancerul a penetrat peretele vezical

   • aveţi o infecţie de tract urinar

   • aveţi dureri sau inflamaţii ale vezicii

   • medicul dumneavoastră are dificultăţi în a vă introduce un cateter (tub) în vezică

   • există încă o mare cantitate de urină în vezică după ce aţi încercat să o goliţi

   • urina dumneavoastră conţine sânge

   • aveţi vezica urinară contractată

   • Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Epirubicină Teva 2 mg/ml

   • dacă sunteţi vârstnic sau copil, datorită riscului crescut de reacţii adverse cardiace severe. Funcţia cardiacă va fi verificată înainte şi după tratamentul cu epirubicină.

   • dacă aţi avut probleme cu inima în trecut sau dacă aţi prezentat recent astfel de probleme. Trebuie să vă informaţi medicul. Doza de epirubicină va trebui să fie ajustată. Medicul dumneavoastră va verifica regulat dacă inima funcţionează corespunzător.

   • dacă aţi fost tratat anterior cu medicamente care luptă împotriva cancerului (cum sunt doxorubicină sau daunorubicină sau derivaţi de antracendionă) sau dacă vi s-au făcut radiaţii, deoarece riscul apariţiei reacţiilor adverse cardiace severe este mai mare. Informaţi-vă medicul, deoarece acest lucru influenţează stabilirea dozei totale de epirubicină care vă va fi administrată.

   • dacă aveţi tulburări hepatice sau renale. Acestea pot accentua reacţiile adverse. Atât funcţiile hepatice cât şi cele renale vor fi verificate regulat şi, dacă este nevoie, doza va fi ajustată.

   • dacă doriţi să aveţi copii. Atât femeile cât şi bărbaţii trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace atât în timpul tratamentului cât şi timp de 6 luni de la încetarea acestuia. Bărbaţii sunt sfătuiţi să ceară informaţii despre posibilitatea de a conserva spermă prin congelare înainte de tratament.

   • dacă aveţi infecţii sau sângerări. Epirubicina poate afecta măduva osoasă. Numărul de celule albe din sânge se va reduce, ceea ce vă face mai predispus la infecţii (leucopenie). Sângerările pot apărea mai uşor (trombocitopenia). Aceste reacţii adverse sunt trecătoare. Reducerea numărului de celule albe atinge valorile cele mai mari între 10-14 zile de la administrare şi de obicei revine la normal la 21 de zile de la administrare.

   • dacă recent vi s-a făcut sau doriţi să vi se facă vreun vaccin.

   • să verificaţi valoarea acidului uric din sânge. Medicul dumneavoastră va verifica această valoare.

   • să vă asiguraţi că numărul de celule din sânge nu scade prea mult. Medicul dumneavoastră va verifica aceast lucru în mod regulat.

   • dacă aveţi inflamaţii severe sau ulceraţii în cavitatea bucală.

   • dacă vi s-a făcut sau vi se face radioterapie în zona toracică.

   • dacă aveţi senzaţie de arsură la locul administrării. Aceasta ar putea indica faptul că epirubicina se scurge în afara vasului de sânge. Avertizaţi-vă medicul în legătură cu aceasta.

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vreuna din atenţionările de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră sau a fost valabilă în trecut.

   Utilizarea altor medicamente

   Atenţie: următoarele observaţii pot fi, de asemenea, aplicabile utilizării recente a medicamentelor sau utilizării lor în viitorul apropiat.

   Puteţi cunoaşte medicamentele menţionate în acest punct sub alte denumiri sau adesea numele comercial. În acest punct se menţionează numai substanţa (substanţele) activă(e) a medicamentului, nu şi numele patentat! De aceea, citiţi întotdeauna cu atenţie pe ambalaj sau în prospect care este substanţa activă a medicamentului pe care îl folosiţi.

   O interacţiune înseamnă că medicamentele care sunt utilizate împreună îşi pot influenţa reciproc efectele şi/sau reacţiile adverse. O interacţiune poate apărea prin utilizarea acestei soluţii concomitent cu:

   • administrarea anterioară sau concomitentă cu alte produse înrudite cu epirubicină – aşa-numitele antracicline; (de exemplu medicamentele împotriva cancerului mitomicină-C, dacarbazină, dactinomicină şi ciclofosfamidă); alte medicamente care vă pot afecta inima (de exemplu medicamentele împotriva cancerului 5-fluorouracil, ciclofosfamindă, cisplatină, taxani); afectarea inimii poate creşte. Este aşadar necesară o monitorizare suplimentară a inimii.

   • epirubicina poate amplifica efectul radiaţiilor şi chiar şi după ceva timp de la efectuarea acestora poate avea reacţii adverse grave în zona iradiată.

   • rifampicină (medicament utilizat pentru tratarea tuberculozei) şi barbiturice (medicamente care sunt utilizate pentru insomnie sau epilepsie, cum este fenobarbital); aceste medicamente scad cantitatea de epirubicină din sânge, ceea ce poate duce la o reducere a efectului epirubicinei.

   • paclitaxel şi docetaxel (medicamente care sunt utilizate pentru anumite tipuri de cancer); când paclitaxelul este administrat înainte de epirubicină sau docetaxelul este administrat imediat după epirubicină, cantitatea de epirubicină din sânge creşte, ceea ce poate conduce la o intensificare a reacţiilor adverse.

   • dexverapamil (un medicament care este utilizat pentru a trata unele tulburări cardiace); când este utilizat împreună cu epirubicina poate avea un efect negativ asupra măduvei osoase.

   • interferon α2b (un medicament utilizat în tratarea unor tipuri de cancer şi limfom şi unele forme de hepatită).

   • chinină (un medicament utilizat pentru tratarea malariei şi pentru crampe ale picioarelor); chinina poate accelera distribuţia de epirubicină în corp, ceea ce poate avea un efect negativ asupra celulelor roşii ale sângelui.

   • dexrazoxan (un medicament utilizat uneori cu doxorubicină pentru a reduce riscul de probleme cardiace); poate scădea durata în care epirubicina este prezentă în corp, ceea ce duce la un efect diminuat al epirubicinei.

   • cimetidina (un medicament care reduce cantitatea de acid din stomac); cantitatea de epirubicină din sânge creşte, ceea ce poate duce la intensificarea reacţiilor adverse.

   • tratamentul anterior sau concomitent cu alte medicamente care influenţează măduva osoasă (de exemplu alte medicamente pentru tratarea cancerului, sulfonamidă, cloramfenicol, difenilhidantoină, derivaţi de amidopirină, medicamente împotriva unui anumit virus); formarea celulelor sanguine poate fi perturbată.

   • medicamente care provoacă insuficienţă cardiacă.

   • medicamente care influenţează funcţia hepatică; poate fi influenţată degradarea epirubicinei de către ficat, ceea ce poate determina reducerea efectului epirubicinei sau amplificarea a reacţiilor adverse.

   • vaccinuri cu virusuri vii; există riscul unor boli letale, de aceea aceasta asociere nu este recomandată.

   • ciclosporina (un medicament care suprimă sistemul imunitar); sistemul imunitar poate fi prea mult suprimat.

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

    Utilizarea Epirubicină Teva cu alimente şi băuturi

    Atunci când epirubicina va fi administrată în vezica urinară, nu trebuie să consumaţi lichide cu 12 ore înainte de administrare.

    Sarcina şi alăptarea

    Sarcina

    Medicamentele împotriva cancerului se administrează în timpul sarcinii numai în cazuri extreme. Trebuie evaluate beneficiile pentru mamă faţă de riscul potenţial pentru făt. În studiile la animale, epirubicina s-a dovedit dăunătoare pentru făt şi poate provoca malformaţii. Atât femeile cât şi bărbaţii trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace (comprimate, prezervativ), atât în timpul tratamentului cât şi 6 luni după utilizarea acestui medicament pentru a preveni o sarcină.

    De asemenea, trebuie să preveniţi sarcina dacă partenerul dumneavoastră este în tratament cu epirubicină.

    Dacă apare sarcina în timpul tratamentului cu epirubicină, se recomandă consilierea genetică.

    Bărbaţii care doresc să aibă copii în viitor trebuie să solicite consiliere în privinţa posibilităţii de congelare a spermei înainte de începerea tratamentului cu epirubicină.

    Alăptarea

    Nu se cunoaşte dacă epirubicina se excretă în laptele matern. Trebuie să întrerupeţi alăptarea în timpul tratamentului cu Epirubicină Teva 2 mg/ml. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Întrucât mulţi oameni au senzaţii de greaţă sau vărsături în timpul tratamentului, conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor nu este recomandată.

    Informaţii importante privind unele componente ale Epirubicină Teva 2 mg/ml

    Acest medicament conţine 3,5 mg sodiu per ml de soluţie injectabilă/perfuzabilă. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI EPIRUBICINĂ TEVA 2 MG/ML

   Epirubicină Teva 2 mg/ml vi se va administra numai sub supravegherea unui medic specializat în acest tip de tratament. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doza care vi se administrează va depinde de tipul de cancer pe care îl aveţi, de starea de sănătate, de vârstă, de cât de bine vă funcţionează ficatul şi de alte medicamente pe care le luaţi.

   Doza uzuală

   În funcţie de starea dumneavoastră generală de sănătate şi de posibilele tratamente anterioare se stabileşte schema de dozare, în care se iau în considerare înălţimea şi greutatea dumneavoastră corporală. Cantităţile din regimul de dozare sunt exprimate în număr de miligrame pe metru pătrat de suprafaţă a corpului.

   Acest medicament va fi administrat sub formă de injecţie în venă cu o durată de 3-5 minute sau ca perfuzie în venă timp de maximum 30 de minute.

   Dacă se administrează numai epirubicină fără alte medicamente împotriva cancerului, doza recomandată este de 60-90 mg/m² de suprafaţă corporală. Această doză este administrată ca o doză unică sau distribuită pe parcursul a 2-3 zile consecutiv. Aceasta se repetă la fiecare 21 de zile. În asociere cu alte medicamente împotriva cancerului, doza se reduce.

   Administrarea are loc prin intermediul unui cateter sau a unei linii secundare a unei perfuzii cu curgere liberă de soluţie salină izotonă sau glucoză (soluţie zaharoasă).

   Dozele mai mari pot fi utilizate pentru tratamentul cancerului mamar (100 – 120 mg/m² suprafaţă corporală).

   Administ rarea prin vezi că (administrarea intravezicală)

   Medicamentul poate fi introdus direct în vezică (pentru tratamentul cancerului vezical) prin intermediul unui cateter. Dacă se foloseşte această metodă, nu trebuie să consumaţi lichide cu 12 ore înainte de tratament, pentru ca urina să nu dilueze medicamentul prea mult. Medicamentul dizolvat trebuie menţinut în vezică timp de 1-2 ore de la administrare. Trebuie să vă schimbaţi poziţia din când în când pentru a vă asigura că medicamentul ajunge în toate părţile vezicii.

   Când goliţi vezica după ce medicamentul a fost administrat, asiguraţi-vă că urina nu intră în contact cu pielea dumneavoastră. În cazul în care acest contact are loc, spălaţi cu grijă locul de contact cu apă şi săpun, dar nu frecaţi.

   Medicul va face analize ale sângelui pe perioada administrării de epirubicină. Aceasta se face pentru a măsura efectul medicamentului. Medicul dumneavoastră va face analize şi pentru a vedea cum vă funcţionează inima. Atât analizele sângelui cât şi cele pentru funcţionarea inimii sunt făcute înaintea şi în timpul tratamentului cu epirubicină.

   Dacă observaţi că efectul Epirubicină Teva 2 mg/ml este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă

   medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   Dacă utilizaţi mai mult Epirubicină Teva decât trebuie

   Deoarece acest medicament este administrat de personalul medical, riscul unui supradozaj este puţin probabil. Contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă suspectaţi că vi s-a administrat prea mult Epirubicină Teva.

   Dacă uitaţi să luaţi Epirubicină Teva

   Deoarece acest medicament este administrat de către personalul medical este puţin probabil ca administrarea unei doze să fie uitată.

   Trebuie să verificaţi cu medicul în cazul în care nu sunteţi sigur.

   Dacă încetaţi să luaţi Epirubicină Teva

   Adresaţi-vă medicului.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Epirubicină Teva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   Pot apărea următoarele reacţii adverse, printre altele:

   Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 utilizatori)

   Reacţii adverse frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 de utilizatori, dar la mai puţini de 1 din 10 utilizatori)

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 de utilizatori, dar la mai puţin de 1 din 100 de utilizatori)

   Reacţii adverse rare (apar la mai mult de 1 din 10000 de utilizatori, dar la mai puţin de 1 din 1000 de utilizatori)

   Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori), incluzând raportări izolate.

   Mai mult de 10% dintre pacienţii trataţi se pot aştepta să dezvolte reacţii adverse. Cele mai frecvente recaţii adverse sunt scăderea producerii de celule sanguine (mielosupresie), reacţiile adverse gastro- intestinale, scăderea apetitului alimentar (anorexie), căderea părului (alopecie) și infecţiile.

   Sistem Organ Clasă

   Frecvenţă

   Reacţii adverse

   Infecţii

   Frecvente

   Infecţii

   Cu frecvenţă necunoscută

   Intoxicaţie a sângelui (septicemie) şi şoc ca rezultat al intoxicaţiei sângelui, pneumonie

   Afecţiuni ale sângelui

   Foarte frecvente

   Depresia măduvei osoase este o anormalitate în sânge care înseamnă că se produc mai puţine celule sanguine noi (rezultând o reducere a numărului celulelor albe ale sângelui, celulelor roşii ale sângelui, trombocitelor; număr redus al unui tip de celule albe

   (granulocite neutrofile) cu febră), care implică o sensibilitate crescută la infecţii (datorită scăderii numărului de celule albe [leucopenia]) şi anemie. Valorile testelor sanguine trebuie monitorizate permanent.

   Mai puţin frecvente

   Învineţire şi tendinţă de a sângera (datorită micşorării numărului de trombocite [trombocitopenie])

   Cu frecvenţă necunoscută

   Sângerâri, reducerea oxigenului din ţesuturi.

   Tulburări ale sistemului imunitar

   Rare

   Reacţie alergică imediată, severă (reacţie anafilactică/anafilactoidă) cu sau fără şoc, inclusiv erupţie cutanată şi mâncărimi; febră şi frisoane.

   Tulburări ale sistemului nervos

   Rare

   Ameţeli

   Cu frecvenţă necunoscută

   Anumite tulburări nervoase (neuropatie periferică), durere de cap.

   Tulburări oculare

   Cu frecvenţă necunoscută

   Inflamare oculară (conjunctivită sau keratită)

   Tulburări cardiace

   Rare

   Risc redus de efect cardiac care are ca rezultat congestia sanguină (insuficienţă cardiacă congestivă), insuficienţă cardiacă (dispnee; acumulare de lichid în întregul organism (edem), mărirea în volum a ficatului, acumulare de lichid în cavitatea abdominală (ascită), acumulare de lichid în plămâni (edem pulmonar, efuziuni pleurale), ritm cardiac anormal (ritm galopant), cardiotoxicitate (de exemplu, modificări ECG, aritmii cardiace, degenerarea muşchiului cardiac (cardiomiopatie)), frecvenţă crescută a bătăilor inimii

   apărută în camerele inferioare ale acesteia (tahicardie ventriculară), ritm lent al inimii (bradicardie), încetarea transmisiei impulsurilor în inimă (bloc atrio-ventricular, bloc de ramură).

   Cu frecvenţă necunoscută

   Diminuarea cantităţii de sânge evacuată din ventricul la fiecare bătaie a inimii (insuficienţă asimptomatică în evacuarea

   fracţiei din ventricului stâng)

   Tulburări ale vaselor de sânge

   Frecvente

   Bufeuri, îngroşarea sau întărirea pereţilor venelor (fleboscleroză)

   Mai puţin frecvente

   Roşeaţă de-a lungul venei de perfuzie (flebită), inflamaţii ale venelor cu formarea de cheaguri de sânge, adesea simţite ca un cordon întărit dureros cu piele înroşită pe deasupra (tromboflebită)

   Cu frecvenţă necunoscută

   Şoc, formarea de cheaguri de sânge (tromboembolism), inclusiv formarea de cheaguri de sânge în plămân (embolie pulmonară, care în cazuri foarte rare, a determinat moartea)

   Tulburări ale sistemului gastro-intestinal

   Frecvente

   Inflamaţia mucoasei (mucozită, (care poate apărea la 5-10 zile după începerea tratamentului)), inflamarea mucoasei esofagului (esofagită), inflamarea cavităţii bucale (stomatită), vărsături, diaree, care pot determina deshidratare, greaţă (greaţa şi vărsăturile apar adesea în interval de 24 de ore de la administrare (la aproape toţi pacienţii)), pierderea poftei de mâncare (anorexie).

   Afecţiuni cutanate

   Foarte frecvente

   Căderea părului (alopecie, în 60-90% dintre cazurile tratate. Implică o creştere redusă a părului în barbă la bărbaţi

   Căderea părului este dependentă de doză şi, în cele mai multe dintre cazuri, reversebilă)

   Rare

   Erupţii cutanate cu formare de umflături mici (urticarie) sau cu mâncărime severă (prurit), roşeaţă de-a lungul venei de perfuzie

   Cu frecvenţă necunoscută

   Reacţii locale, erupţii cutanate, mâncărime, modificări ale pielii, roşeaţă, bufeuri, modificării ale pielii şi unghiilor (pigmentaţie accentuată), sensibilitate la lumină (fotosensibilitate) sau reacţii alergice în caz de iradiere (revenirea după reacţii de iradiere)

   Tulburări renale şi ale tractului urinar

   Foarte frecvente

   Colorarea urinii în roşu la 1-2 zile după administrare.

   Frecvente

   După administrarea direct în vezică, au fost raportate

   inflamaţia vezicii urinare, uneori cu sângerări, reacţii locale însoţite de senzaţie de arsură şi necesitate de a urina

   Rare

   Creşterea concentraţiei plasmatice de acid uric (hiperurecemie)

   Cu frecvenţă necunoscută

   Creşterea cantităţii de proteine din urină (proteinurie) la pacienţii care au fost trataţi cu doze mari

   Tulburări ale organelor sexuale

   Rare

   Absenţa menstruaţiei, lipsa spermatozizilor din spermă

   Altele

   Frecvente

   Înroşire la locul de administrare.

   Rare

   Administrarea concomitentă de anumite medicamente împotriva cancerului (aşa numitele substanţe antineoplazice care afectează ADN-ul) poate să conducă în cazuri rare la anumite forme de cancer al sângelui (leucemie mieloidă acută (LMA) secundară cu sau fără fază preleucemică). Aceste forme particulare de cancer al sângelui pot fi observate numai după 1-3 ani. Stare de rău, slăbiciune (crescută), febră, frisoane, modificări ale

   nivelului anumitor enzime (transaminaze)

   Când Epirubicină Teva 2 mg/ml este administrată direct în vezică, reacţiile adverse severe care afectează întregul organism şi reacţiile alergice sunt rare.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ EPIRUBICINĂ TEVA

   A se păstra la frigider (2-8ºC)

   A se transporta şi păstra la frigider A nu se congela

   Medicamentul trebuie utilizat imediat după prima deschidere.

   Stabilitatea chimică şi fizică în timpul utilizării s-a demonstrat după cum urmează:

   În pungă Viaflo (non-PVC)

   Frigider 2 – 8 °C

   Temperatura camerei

   15 – 25 °C, lumină ambientală

   Soluţie perfuzabilă de NaCl 0,9%

   28 zile

   14 zile

   Soluţie perfuzabilă de glucoză 5%

   28 zile

   28 zile

   În seringă din polipropilenă

   Frigider 2 – 8 °C

   Temperatura camerei

   15 – 25 °C, lumină ambientală

   Soluţie perfuzabilă de NaCl 0,9%

   28 zile

   14 zile

   Apă pentru preparate injectabile

   28 zile

   7 zile

   Nediluată

   28 zile

   14 zile

   Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, perioada şi condiţiile de păstrare anterioare utilizării intră în responsabilitatea utilizatorului şi în mod normal nu trebuie să fie mai mari de 24 ore la 2-8ºC.

   Păstrarea soluţiilor injectabile la frigider poate determina gelifierea. Acest produs gelifiat va reveni uşor la o formă vâscoasă, la soluţie injectabilă după maxim de 2-4 ore de păstrare la temperatura camerei (15-25ºC).

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Epirubicină Teva după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Epirubicină Teva

   • Substanţa activă este clorhidratul de epirubicină; un ml conţine clorhidrat de epirubicină 2 mg.

   • Celelalte componente sunt clorură de sodiu, acid clorhidric şi apă pentru preparate injectabile.

   Cum arată Epirubicină Teva şi conţinutul ambalajului

   Epirubicină Teva este un medicament sub formă de soluţie injectabilă/perfuzabilă limpede, de culoare roşie.

   Este disponibil sub formă de flacoane din sticlă cu 5 ml (10 mg), 10 ml (20 mg), 25 ml (50 mg), 75 ml

   (150 mg) sau 100 ml (200 mg) soluţie injectabilă/perfuzabilă. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

   Teva Pharmaceuticals S.R.L.

   Str. Domniţa Ruxandra nr. 12, parter, sector 2, Bucureşti,

   România

   Fabricantul

   Pharmachemie B.V. Swensweg 5

   PO Box 552

   2003 RN Haarlem, Olanda

   Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

   AT

   Epirubicinhydrochlorid Teva 2 mg/ml Injektions- oder Infusionslösung

   BE

   EPIRUBICINE TEVA 2 mg/ml

   BG

   TEVARUBICIN 2 mg/ml Solution for injection or infusion

   CZ

   Epirubicin-Teva 2 mg/ml injekční roztok infuzní roztok

   DE

   Epi Teva 2 mg/ml Injektionslösung oder Infusionslösung

   DK

   Epirubicin Teva solution for injection or infusion

   EE

   Epirubicin Teva süste- või infusioonilahus

   EL

   Epirubicin HCl / PCH, ενέσιμο διάλυμα ή διάλυμα για έγχυση 2 mg/ml

   ES

   Epirubicina Teva 2 mg/ml solución para inyección ó perfusión EFG

   FI

   Epirubicin Teva 2 mg/ml injektio/infuusioneste, liuos

   FR

   EPIRUBICINE TEVA CLASSICS 2 mg/ml, solution injectable ou pour perfusion

   HU

   Epirubicin-Teva 2 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió

   IE

   Epirubicin hydrochloride 2 mg/ml solution for injection or infusion

   IT

   Epirubicina Teva 2 mg/ml soluzione iniettabile o per infusione

   LT

   Epirubicin Teva 2 mg/ml injekcinis/infuzinis tirpalas

   LU

   EPIRUBICINE TEVA 2 mg/m

   NL

   Epirubicine HCl Pharmachemie 2 mg/ml oplossing voor injectie of intraveneuze infusie.

   NO

   Epirubicin Teva 2 mg/ml injeksjons/infusjonsvæske, oppløsning

   PL

   Epirubicin Teva roztwór do wstrzykiwań lub infuzji

   PT

   Epirrubicina Teva Solução injectável ou para perfusão

   RO

   Epirubicina Teva 2 mg/ml soluţie injectabilă/perfuzabilă

   SE

   Epirubicin Teva 2 mg/ml injektions/infusionsvätska, lösning

   SI

   Epirubicin Teva 2 mg/ml, raztopina za injiciranje ali infundiranje

   SK

   Epirubicin-Teva 2 mg/ml injekcný a infúzny roztok

   UK

   Epirubicin 2 mg/ml solution for injection or infusion

   Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012

   Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

   GHID DE PREPARARE PENTRU UTILIZARE A EPIRUBICINĂ TEVA 2 MG/ML, SOLUŢIE INJECTABILĂ/PERFUZABILĂ

   Este important să citiţi întregul conţinut al acestei proceduri înainte de prepararea soluţiei de Epirubicină Teva 2 mg/ml fie pentru injectare, fie pentru perfuzare.

   1. FORMULA

    Clorhidrat de epirubicină 2 mg per ml, soluţie injectabilă/perfuzabilă. Excipienţi:

    Clorură de sodiu

    Acid clorhidric, pentru ajustarea pH-ului Apă pentru preparate injectabile

   2. PREZENTARE

    A se păstra la frigider (2-8ºC)

    A se păstra şi transporta la frigider A nu se congela

    Stabilitatea chimică şi fizică în timpul utilizării s-a demonstrat după cum urmează:

    În pungă Viaflo (non-PVC)

    Frigider 2 – 8 °C

    Temperatura camerei

    15 – 25 °C, lumină ambientală

    Soluţie perfuzabilă de NaCl 0,9%

    28 zile

    14 zile

    Soluţie perfuzabilă de glucoză 5%

    28 zile

    28 zile

    În seringă din polipropilenă

    Frigider 2 – 8 °C

    Temperatura camerei

    15 – 25 °C, lumină ambientală

    Soluţie perfuzabilă de NaCl 0,9%

    28 zile

    14 zile

    Apă pentru preparate injectabile

    28 zile

    7 zile

    Nediluată

    28 zile

    14 zile

    Din punct de vedere microbiologic, preparatul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, durata de păstrare şi condiţiile în timpul utilizării sunt responsabilitatea utilizatorului şi nu trebuie să depăşească 24 de ore de la 2-8°C.

    Păstrarea soluţei injectabile în condiţii de refrigerare poate rezulta în formarea unui medicament gelifiat. Acest medicament gelifiat va deveni uşor vâscos apoi soluţie mobilă după un interval de două până la maximum patru ore de echilibrare la o temperatură controlată a camerei (15–25°C).

     1. Flaconul de Epirubicină Teva:

      Epirubicină Teva este disponibil în flacoane incolore, din sticlă de tip 1, cu dop din cauciuc bromobutilic, capsă din aluminium, cu 5 ml, 10 ml, 25 ml, 75 ml şi respectiv 100 ml soluţie injectabilă sau perfuzabilă.

      Fiecare cutie conţine un singur flacon.

      Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

     2. Solvent pentru Epirubicină Teva

    Epirubicină Teva poate fi diluat cu NaCl 0,9% sau glucoză 5% şi poate fi administrat intravenos. Soluţia trebuie preparată imediat înainte de utilizare.

    Pentru administrare intravezicală medicamentul trebuie diluat cu NaCl 0,9% sau cu apă pentru preparate injectabile. Concentraţia diluţiei trebuie să fie de 0,6-1,6 mg/ml.

   3. RECOMANDǍRI PENTRU MANIPULAREA ÎN SIGURANŢǍ

    Dacă se va prepara o soluţie perfuzabilă, această manevră trebuie făcută de personal specializat şi în condiţii aseptice.

    Prepararea soluţiei perfuzabile trebuie făcută în zona aseptică desemnată.

    Persoanele care lucrează cu Epirubicină Teva trebuie să poarte mănuşi, ochelari şi mască de protecţie. Epirubicină Teva poate fi diluat cu NaCl 0,9% sau glucoză 5% şi poate fi administrat intravenos.

    Soluţia trebuie preparată imediat înainte de utilizare.

    Pentru administrare intravezicală medicamentul trebuie diluat cu NaCl 0,9% sau cu apă pentru preparate injectabile. Concentraţia diluţiei trebuie să fie de 0,6-1,6 mg/ml.

    Epirubicină Teva nu conţine conservanţi şi, de aceea, este destinat numai utilizării unice. După administrare, cantitatea rămasă neutilizată trebuie distrusă conform reglementărilor pentru citostatice. Vezi, de asemenea, “Eliminarea reziduurilor”.

    Inactivarea medicamentului vărsat sau scurs poate fi obţinută cu o soluţie de hipoclorit de sodiu 1% sau pur şi simplu cu un agent tampon fosfat (pH > 8) până când soluţia se decolorează. Toate materialele utilizate la curăţare se aruncă după cum se menţionează la secţiunea “Eliminare reziduurilor”.

    Femeile gravide trebuie să evite contactul cu citostatice. Excreţiile şi vărsăturile vor fi curăţate cu grijă.

    Un flacon stricat trebuie manevrat cu aceleaşi precauţii şi trebuie considerat deşeu contaminat. Deşeul contaminat trebuie păstrat în containere pentru deşeuri special marcate. Vezi “Eliminarea

    reziduurilor”.

   4. PREPARAREA SOLUŢIEI

    Epirubicina este destinată numai folosirii intravenoase sau intravezicale.

    1. PREPARAREA PENTRU ADMINISTRARE INTRAVENOASǍ

     Epirubicină Teva poate fi diluat în NaCl 0,9% sau glucoză 5% şi administrat intravenos. Soluţia trebuie preparată imediat înainte de utilizare.

     Concentraţia diluţiei trebuie să fie de 0,6-1,6 mg/ml.

     Este recomandabil ca soluţia roşie, care trebuie să fie limpede şi transparentă, să fie injectată prin cateterul unei perfuzii intravenoase de soluţie salină izotonă cu curgere liberă sau glucoză 5% de-a lungul unei perioade cu durată de până la 30 de minute (în funcţie de doza şi de volumul perfuziei). Acul trebuie plasat corespunzător în venă. Această metodă reduce riscul trombozei şi extravazaţiei care ar putea duce la o celulită severă şi necroză. În caz de extravazare, administrarea trebuie întreruptă imediat. Injectarea în venule şi injectarea repetată în aceeaşi venă poate duce la scleroză venoasă.

     Pentru tratamentul cu o doză mare, epirubicina poate fi administrată în bolus intravenos în decurs de 3-5 minute sau în perfuzie în interval de până la 30 de minute.

    2. PREPARAREA PENTRU ADMINISTRARE INTRAVEZICALǍ

     Pentru administrare intravezicală Epirubicină Teva trebuie diluat cu NaCl 0,9% sau cu apă pentru preparate injectabile. Concentraţia diluţiei trebuie să fie de 0,6-1,6 mg/ml.

     TABEL PENTRU DILUAREA SOLUŢIILOR DE INSTILARE VEZICALǍ

     Doza necesară de epirubicină

     Volum de 2 mg/ml soluţie injectabilă de epirubicină

     Volumul soluţiei de solvent steril, apă pentru preparate injectabile sau soluţie salină izotonă 0,9%

     Volum total al soluţiei pentru instilaţie

     30 mg

     15 ml

     35 ml

     50 ml

     50 mg

     25 ml

     25 ml

     50 ml

     80 mg

     40 ml

     10 ml

     50 ml

   5. ELIMINAREA REZIDUURILOR

  Orice medicament neutilizat, toate materialele folosite la prepararea şi administrarea sau care au venit în contact cu clorhidratul de epirubicină în orice formă, trebuie eliminate în conformitate cu cerinţele locale.

  Acum se mai citeste

  Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

  Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

  Prospect Irbesartan Miklich

  Prospect Irbesartan Miklich

  1391/2009/01-02-03-04-05-06-07-08

  PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe ă utilizaţi acest medicament.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   În acest prospect găsiţi:

   1. Ce este Irbesartan Miklich şi pentru ce se utilizează

   2. Înainte să utilizaţi Irbesartan Miklich

   3. Cum să utilizaţi Irbesartan Miklich

   4. Reacţii adverse posibile

   5. Cum se păstrează Irbesartan Miklich

   6. Informaţii suplimentare

   1. CE ESTE IRBESARTAN MIKLICH ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

    Irbesartan Miklich aparţine grupei de medicamente cunoscută sub denumirea de antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină II. Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia (îngustarea) acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Irbesartan Miklich împiedică legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină astfel relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Irbesartan Miklich întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2.

    Irbesartan Miklich este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială) şi pentru tratamentul disfuncţiei rinichilor la pacienţii cu hipertensiune arterială şi diabet zaharat de tip

   2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN MIKLICH Nu utilizaţi Irbesartan Miklich

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la irbesartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Irbesartan Miklich,

  • în timpul ultimelor 6 luni de sarcină (vezi pct. Sarcina şi alăptarea),

  • dacă alăptaţi.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Irbesartan Miklich

  • dacă aveţi vărsături sau diaree semnificative,

  • dacă suferiţi de afecţiuni renale,

  • dacă aveţi afecţiuni cardiace,

  • dacă vi se administrează Irbesartan Miklich pentru afectare renală de natură diabetică. În acest caz, medicul dumneavoastră poate să vă efectueze periodic analize de sânge, în special pentru a determina concentraţiile potasiului din sânge determinate de funcţionarea anormală a rinichilor,

  • dacă urmează să fiţi supuşi unei intervenţii chirurgicale sau unei anestezii, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Irbesartan Miklich.

  Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi sau doriţi să deveniţi gravidă. Irbesartan Miklich nu este recomandat în prima parte a sarcinii şi poate afecta cauza leziuni grave asupra fătului după 3 luni de sarcină (vezi pct. Sarcina şi alăptarea).

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  În mod obişnuit, Irbesartan Miklich nu prezintă interacţiuni cu alte medicamente. Efectuarea analizelor de sânge poate fi necesară dacă luaţi:

  • suplimente de potasiu,

  • sare dietetică ce conţine potasiu,

  • medicamente care economisesc potasiu şi cresc cantitatea de urină (diuretice) sau

  • medicamente care conţin litiu.

   Ca în cazul altor medicamente care scad tensiunea arterială, efectele irbesartanului pot fi reduse când luaţi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen).

   Utilizarea Irbesartan Miklich cu alimente şi băuturi

   Irbesartan Miklich se poate administra cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă.

   Sarcina şi alăptarea

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Sarcină

   Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă (sau aţi putea fi) gravidă. De obicei, medicul dumneavoastră vă va sfătui să luaţi alt medicament în locul Irbesartan Miklich, deoarece Irbesartan Miklich nu este recomandat în timpul celor 3 luni de sarcină şi poate determina leziuni grave fătul după primul trimestru de sarcină. Înainte de a planifica o sarcină, trebuie înlocuit Irbesartan Miklich cu un alt medicament antihipertensiv adecvat.

   Medicamentul nu trebuie utilizat în al 2-lea şi al 3-lea trimestru de sarcină sau în perioada alăptării.

   De obicei, medicul dumneavostră vă va recomanda să întrerupeţi tratamentul cu Irbesartan Miklich imediat după ce aflaţi că sunteţi gravidă.

   Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Irbesartan Miklich, vă rugăm să informaţi medicul şi să efectuaţi imediat un consult medical.

   Alăptare

   Irbesartan Miklich nu trebuie utilizat dacă alăptaţi (vezi pct. ”Nu utilizaţi Irbesartan Miklich”).

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Este puţin probabil ca Irbesartan Miklich să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul tratamentului hipertensiunii arteriale pot să apară, ocazional, ameţeli şi oboseală. Dacă observaţi apariţia acestor simptome, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

   Informaţii importante privind unele componente ale Irbesartan Miklich

   Acest medicament conţine ulei de ricin, care poate determina tulburări gastrice şi diaree.

   1. CUM SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN MIKLICH

    Utilizaţi întotdeauna Irbesartan Miklich exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  • Doza uzuală este 150 mg (două comprimate pe zi) o dată pe zi. Doza poate fi crescută după aceea până la 300 mg (patru comprimate pe zi) o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.

   Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale trebuie obţinut la 4-6 săptămâni după iniţierea tratamentului.

  • La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2, doza de întreţinere recomandată pentru tratamentul bolii renale asociate este de 300 mg (patru comprimate pe zi) o dată pe zi.

   La anumiţi pacienţi, cum sunt cei hemodializaţi sau cei cu vârsta peste 75 ani, medicul poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului.

   Irbesartan Miklich se administrează oral, cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu o cantitate suficientă de lichid (un pahar cu apă). Trebuie să încercaţi să vă luaţi doza zilnică aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Irbesartan Miklich până când medicul dumneavoastră vă recomandă întreruperea tratamentului.

   Irbesartan Miklich nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub 18 ani.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Irbesartan Miklich

   Dacă aţi luat din greşeală un număr prea mare de comprimate filmate, sau dacă un copil a înghţit câteva, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Irbesartan Miklich

   Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

    Ca toate medicamentele, Irbesartan Miklich poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unele dintre aceste reacţii pot să fie grave şi să necesite supraveghere medicală.

    Frecvenţa reacţiilor adverse menţionate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie: Foarte frecvente: cel puţin 1 din 10 pacienţi sau mai mult

    Frecvente: cel puţin 1 din 100 şi mai puţin de 1 din 10 pacienţi

    Mai puţin frecvente: cel puţin 1 din 1000 şi mai puţin de 1 din 100 pacienţi.

    Reacţiile adverse raportate în studiile clinice pentru pacienţii trataţi cu irbesartan au fost:

    Frecvente: ameţeli, stare de rău/vărsături şi oboseală. La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu afectare renală au fost, de asemenea, raportate ameţeli la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat, tensiune arterială mică la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau

    aşezat şi durere articulară sau musculară.

    Mai puţin frecvente: accelerarea bătăilor inimii, valuri de căldură asociate cu înroşirea feţei, tuse, diaree, indigestie/arsuri în capul pieptului, disfuncţie sexuală (tulburări ale activităţii sexuale), durere în piept.

    În plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări anormale ale unora dintre componentele sângelui, cum ar fi creşterea creatinkinazei (frecvent). Mai mult, dacă suferiţi de tensiune arterială crescutăşi diabet zaharat de tip 2 cu afectare renală, medicul dumneavoastră poate identifica următoarele modificări ale unora dintre componentele sângelui: creşterea concentraţiei potasiului (foarte frecvent), scăderea hemoglobinei (frecvent).

    Unele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a irbesartanului, dar frecvenţa apariţiei lor nu este cunoscută. Aceste reacţii adverse sunt: durere de cap, tulburări ale senzaţiei gustului, zgomote în urechi, crampe musculare, dureri articulare şi musculare, tulburări ale funcţiei ficatului, creşterea concentraţiei potasiului în sânge, alterarea funcţiei renale şi inflamaţii ale vaselor de sânge mici în special la nivelul pielii (o afecţiune cunoscută sub denumirea de vasculită leucocitoclastică).

    La fel ca în cazul altor medicamente similare, la pacienţii care au utilizat irbesartan s-au raportat cazuri rare de reacţii alergice pe piele (erupţii cutanate, urticarie) precum şi umflarea localizată a feţei, buzelor şi/sau a limbii. Dacă vi se pare că începe o astfel de reacţie sau dacă simţiţi că nu mai aveţi aer, încetaţi să mai luaţi Irbesartan Miklich şi adresaţi-vă imediat unui medic.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   2. CUM SE PĂSTREAZĂ IRBESARTAN MIKLICH

    A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

    Nu utilizaţi Irbesartan Miklich după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

    A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

    Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

   3. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Irbesartan Miklich

  • Substanţa activă este irbesartan. Fiecare comprimat filmat conţine 75 mg, 150 mg sau 300 mg irbesartan sub formă de clorhidrat sesquihidrat de irbesartan.

  • Celelalte componente sunt: nucleu – manitol, hidroxipropilceluloză, hidroxipropilceluloză cu grad de substituţie redus, talc, macrogol 6000, ulei de ricin hidrogenat; film – alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), macrogol 3000 şi talc.

  Cum arată Irbesartan Miklich şi conţinutul ambalajului

  Irbesartan Miklich 75 mg, 150 mg şi 300 mg comprimate filmate sunt: comprimate filmate ovale, de culoare albă.

  Cutie cu blistere transparente (PVC-PE-PVDC/Al) a 14, 28, 30, 56, 56×1, 84, 90 şi 98 comprimate filmate.

  Pentru fiecare formă farmaceutică sunt disponibile cutii a câte 14, 28, 30, 56, 56×1, 84, 90 şi 98 comprimate filmate.

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

  Miklich Laboratorios S.L., Calle Cuevas Bajas, s/n – Of. 23, Edificio Picasso, 29004 Malaga, Spania

  Producătorul

  Krka, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

  Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2009

  Acum se mai citeste

  Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

  Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

  Prospect Loperamid Remedia 2 mg, capsule

  Prospect Loperamid Remedia 2 mg, capsule

  Clorhidrat de loperamidă

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

  Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Loperamid Remedia cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

  • Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 2 zile.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   În acest prospect găsiţi:

   1. Ce este Loperamid Remedia şi pentru ce se utilizează

   2. Înainte utilizaţi Loperamid Remedia

   3. Cum să utilizaţi Loperamid Remedia

   4. Reacţii adverse posibile

   5. Cum se păstrează Loperamid Remedia

   6. Informaţii suplimentare

   1. CE ESTE LOPERAMID REMEDIA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

    Loperamid Remedia conţine clorhidratul de loperamidă, care aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori ai peristaltismului, antipropulsive. Loperamid Remedia se utilizează pentru tratamentul unui episod brusc (acut) de diaree.

    În caz de diaree, Loperamid Remedia face scaunele mai consistente şi mai puţin frecvente.

   2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LOPERAMID REMEDIA Nu utilizaţi Loperamid Remedia

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de loperamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Loperamid Remedia.

  • dacă aveţi sânge în scaun sau dacă aveţi febră;

  • dacă aveţi o inflamaţie a abdomenului inferior (de exemplu colită ulceroasă sau colită pseudomembranoasă ca rezultat al utilizării antibioticelor);

  • dacă medicul v-a spus că încetinirea activităţii intestinului trebuie evitată, de exemplu, dacă sunteţi constipat sau abdomenul dumneavoastră este balonat.

  • la copii cu vârsta sub12 ani (datorită formei farmaceutice şi dozei). Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Loperamid Remedia

  • Deşi Loperamid Remedia opreşte diareea, nu va trata cauza acesteia. Ori de câte ori este posibil, cauza diareii trebuie, de asemenea, tratată.

  • Când aveţi diaree, pierdeţi multe lichide. De aceea, trebuie să înlocuiţi lichidele pierdute (să beţi mai multe lichide). Farmacistul va fi în măsură să vă ofere o pulbere specială care conţine zahăr şi săruri. Când este adăugată în apă, aceasta va înlocui sărurile pe care le-aţi pierdut în timpul unui episod diareic.

   În cazul unui atac brusc (acut) de diaree, Loperamid Remedia va opri de obicei simptomele în decurs de 48 ore. Dacă lucrurile nu se petrec aşa, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

   Dacă aveţi SIDA şi sunteţi trataţi cu Loperamid Remedia pentru diaree, dacă aveţi orice semn de balonare a abdomenului, întrerupeţi imediat tratamentul cu Loperamid Remedia şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră.

   Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă aveţi probleme cu ficatul; este posibil să aveţi nevoie de ingrijire medicală atentă cât timp luaţi Loperamid Remedia.

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   În special, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă utilizaţi medicamente care încetinesc activitatea stomacului şi intestinelor (de exemplu anticolinergice), pentru că acestea pot determina un efect prea puternic al medicamentului.

   Sarcina şi alăptarea

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră, care va decide dacă puteţi să utilizaţi Loperamid Remedia.

   Se recomandă să nu utilizaţi Loperamid Remedia dacă alăptaţi, deoarece cantităţi mici din Loperamid Remedia se excretă în laptele dumneavoastră.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Oboseala, ameţelile sau somnolenţa pot însoţi diareea. De aceea, se recomandă să fiţi precaut când conduceţi vehicule şi folosiţi utilaje.

   Informaţii importante privind unele componente ale Loperamid Remedia

   Loperamid Remedia conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

   Loperamid Remedia conţine tartrazină (E 102). Poate provoca reacţii alergice.

   1. CUM SĂ UTILIZAŢI LOPERAMID REMEDIA

    Utilizaţi întotdeauna Loperamid Remedia aşa cum este recomandat în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

    Doze şi mod de administrare

    Doza de Loperamid Remedia pe care trebuie să o utilizaţi depinde de vârsta dumneavoastră. Puteţi utiliza Loperamid Remedia oricând în cursul zilei.

    Capsulele trebuie înghiţite cu o cantitate de lichid.

    Adulţi

    Pentru episodul brusc (acut), administraţi 2 capsule Loperamid Remedia o dată, apoi o capsulă Loperamid Remedia, după fiecare scaun eliminat. Dacă aveţi un scaun solid sau tare sau dacă trec 24 de ore fără a avea scaun, întrerupeţi tratamentul.

    Dar: Nu administraţi mai mult de 8 capsule Loperamid Remedia în decurs de 24 de ore!

    Adolescenţi cu vârsta peste 12 ani

    Pentru episodul brusc (acut) de diaree, administraţi o capsulă Loperamid Remedia, apoi continuaţi cu o capsulă Loperamid Remedia pentru fiecare scaun eliminat. Dacă copilul are un scaun solid sau tare sau dacă trec 24 de ore fără a avea scaun, întrerupeţi tratamentul.

    Dar: nu daţi niciodată mai mult decât doza recomandată pe zi şi pe kilogram de greutate corporală a copilului dumneavoastră!

    Greutatea copilului în kilograme (kg)

    Numărul maxim de capsule de Loperamid Remedia pe zi

    De la 54 kg

    Niciodată mai mult de 6 capsule Loperamid Remedia

    Dacă aveţi nelămuriri, cereţi explicaţii medicului dumneavoastră sau farmacistului

    Dacă scaunele devin normale sau dacă nu a fost eliminat un scaun timp de 12 ore opriţi administrarea de Loperamid Remedia. Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Loperamid Remedia

    În cazul în care utilizaţi o doză mai mare decât cea recomandată pot să apară: simptome neurologice (stupor, tulburări de coordonare, somnolenţă, mioză, hipertonie musculară şi deprimare respiratorie), retenţie de urină şi ileus. Copiii pot fi mult mai susceptibili decât adulţii la efectele asupra sistemului nervos.

    Dacă uitaţi să utilizaţi Loperamid Remedia

    Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

    Ca toate medicamentele, Loperamid Remedia poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

    Loperamid Remedia este de obicei bine tolerată şi este puţin probabil să apară reacţii adverse, dacă este administrată conform recomandărilor medicului.

    Pot să apară: constipaţie şi balonare, precum şi dificultate de a urina.

    În timpul utilizării Loperamid Remedia au fost raportate cazuri izolate de reacţii alergice şi, în unele cazuri, reacţii severe de hipersensibilizare, incluzând şoc anafilactic, reacţii anafilactoide, edem angioneurotic şi erupţii buloase, incluzând sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf şi necroliză epidermică toxică, erupţietrecătoare pe piele, urticarie şi mâncărimi.

    Dacă aveţi aceste manifestări, opriţi tratamentul cu Loperamid Remedia şi, dacă aceste reacţii sunt severe, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

    Următoarele simptome pot să apară uneori, dar acestea pot fi datorate chiar episodului diareic: disconfort sau durere abdominală, greaţă şi vărsături, oboseală, ameţeli şi somnolenţă, uscăciunea gurii şi flatulenţă.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   3. CUM SE PĂSTREAZĂ

    A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

    A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

    Nu utilizaţi Loperamid Remedia după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

    Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

   4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Loperamid Remedia

  • Substanţa activă este clorhidratul de loperamidă. O capsulă conţine clorhidrat de loperamidă 2 mg.

  • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei-amidon de porumb, lactoză monohidrat; capsula (capac şi corp)-dioxid de titan (E 171), tartrazină (E 102), roşu Allura C (E 129), albastru strălucitor FCF (E 133), gelatină.

  Cum arată Loperamid Remedia şi conţinutul ambalajului

  Loperamid Remedia se prezintă sub formă de capsule cu capac şi corp de culoare crem-opac, conţinând o pulbere de culoare albă sau aproape albă.

  Este ambalat în cutii cu 2 blistere a câte 5 capsule.

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

  S.C. Remedia SRL

  Str. Păpuşoiului nr. 2, sector 5, Bucureşti, România

  Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2009

  Acum se mai citeste

  Vezi ce fel de Diete ti se potriveste ...

  Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ