Prospect Fasygin – infectii anaerobe

Indicatii terapeutice: Profilaxie: Prevenirea infectiilor postoperatorii cauzate de bacterii anaerobe, in special celor asociate chirurgiei colonului, gastrointestinale si ginecologice. Tratamentul urmatoarelor infectii: Infectii anaerobe ca: Infectii intraperitoneale: peritonite, abcese. Infectii ginecologice: endometrite, endomiometrite, abcese tuboovariene. Septicemii bacteriene. Infectii ale plagilor postoperatorii. Infectii ale tegumentelor si tesuturilor moi. Infectii ale tractului respirator superior si inferior: pneumonii, … Read more

TRIVITAMINOL A, D3, E – par cresterea rapida & parul deteriorat

Trivitaminol pentru par deteriorat

TRIVITAMINOL A, D3, E 100ml cresterea rapida parului si pentru parul deteriorat Trivitaminol este un instrument extrem de bun pentru un părul strălucitor și  sanatos. Trivitaminol inițial utilizat în efectivele de animale, în principal în cultivarea cailor și a oilor. La cai, se injectează intramuscular pentru coama frumoasa stralucitoare și la oile sănătoase – pentru a … Read more

Prospect Femosun – vitamine si minerale

Femosun este formula completa si echilibrata de vitamine si minerale recomandata femeilor care planifica sa ramana insarcinate sau care sunt deja insarcinate, oferind aportul optim de folat activ si acid folic, DHA (omega-3), fier si iod necesar unei sarcini sanatoase. Studiul Obertal desfasurat in Germania a evidentiat un lucru putin cunoscut: in ultima perioada, intr-un … Read more

Prospect Feminella Hyalosoft – tratamentul atrofiei vaginale

Prospect Feminella Hyalosoft

Indicatii: Feminella Hyalosoft x 10 Ovule este recomandat in tratamentul atrofiei vaginale, indiferent de cauza acesteia.
Feminella Hyalosoft hidrateaza mucoasa in uscaciunea vaginala cauzata de schimbarile hormonale aparute in diferite etape de varsta, in mod special in timpul menopauzei, dupa nastere, in timpul alaptarii sau in timpul tratamentelor de chimio si radioterapie.

80% considera ca uscaciunea vaginala este responsabila pentru durerile ce apar in timpul raporturilor sexuale si, de aici, probleme in cuplu (53%), cresterea stresului (39%), stari de depresie (26%). 57% dintre femei estimeaza ca uscaciunea vaginala este cauza unor grave probleme la nivelul cuplului cu atat mai mult cu cat astfel de situatii sunt intalnite recent si la varste sub 40 de ani.

In timp ce menopauza este o parte naturala a vietii femeii, atrofia vaginala asociata ei trebuie si poate fi tratata cu succes. Desi femeile se pot simti rusinate sa vorbeasca despre disconfortul vaginal, este foarte important sa depaseasca aceste bariere in comunicare si sa discute deschis cu medicul.

Se considera ca, de la instalarea menopauzei, calitatea vietii femeii este in depreciere. Aproximativ 70% dintre femei recunosc ca in aceasta perioada manifesta tulburari, disfunctii sexuale, iar aproximativ 50% dintre femei se confrunta cu dificultati sexuale cu care nu se confruntau inaintea aparitiei menopauzei (conform aceluiasi studiu realizat de institutul Louis Harris).

Feminella Hyalosoft – produs nou avand la baza acidul hialuronic – a aparut ca raspuns la nevoile femeilor de avea o alternativa naturala si sigura in tratarea atrofiei vaginale, argumentul rational fiind proprietatea acidului hialuronic de a mentine si reda un mediu tisular neted, hidratat si elastic.

Compozitie si mod de prezentare
Acidul Hialuronic este o molecula naturala, ce se gaseste in mod normal in organismul nostru, concentratia sa fiind mai mare la nou nascut si scazand odata cu inaintarea in varsta, acesta fiind si motivul aparitiilor ridurilor si pliurilor cutanate.

Este recunoscut pentru proprietatile sale de hidratare (este molecula cu cea mai mare capacitate de retentie a apei), de regenerare si protectie a tesuturilor si pentru efectele sale antioxidante.

Flacon cu 10 ovule

Atrofia vaginală

Atrofia vaginală, cunoscută și sub numele de vaginită atrofică, reprezintă o problemă ce afectează în special femeile aflate la menopauză, dar și pe cele care suferă de o lipsă de estrogen în organism. Atrofia vaginală afectează mucoasa vaginală și are ca efecte subțierea țesuturilor vaginale și reducerea elasticității normale a pereților vaginali.

Se consideră că circa jumătate dintre femeile aflate la menopauză la nivel mondial suferă de această afecțiune, în timp ce în România cifrele indică un procent de 40%, chiar dacă rapoartele medicale arată că numai 25% dintre femeile afectate ajung în cabinetul medical pentru investigații și pentru a căuta o soluție la această problemă.

Numărul mic de femei ce au curajul să confrunte deschis această boală este cauzat în primul rând de sentimentul de rușine și stânjeneală care pune presiune pe ele și le împiedică să vorbească deschis cu medicul ginecolog despre această problemă.

 Cauze

Principala cauză a atrofiei vaginale este reprezentată de scăderea cantității de estrogen din organism, lucru care se întâmplă natural în corpul unei femei o dată cu înaintarea în vârstă și, respectiv, cu intrarea în perioada de menopauză.

 Estrogenul este foarte important pentru organismul feminin, iar lipsa unor cantități suficiente provoacă, printre altele, subțierea mucoasei vaginale, la nivelul căreia se dezvoltă în paralel și o uscăciune ce face mucoasa să devină mai fragilă, mai puțin elastică și mai predispusă infecțiilor.

 Ce anume cauzează scăderea nivelului de estrogen?

Acest efect poate fi cauzat de mai mulți factori, dintre care cei mai frecvenți sunt:

 Menopauza;

Perioada de perimenopauză;

Alăptarea;

Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare;

Chimioterapia anticancer;

Radioterapie pelvină pentru cancer;

Tratamente hormonale pentru cancerul mamar.

Alte cauze și factori de risc

La dezvoltarea atrofiei vaginale pot contribui mai mulți factori, chiar dacă aceștia nu sunt direct legați de apariția acestei afecțiuni. Vorbim aici, în principal, de diferite infecții urinare, de stres, de tratamente medicale efectuate necorespunzător sau de o toaletă intimă precară.

 De asemenea, studiile au arătat că femeile care nu au născut niciodată pe cale vaginală prezintă un risc crescut de a dezvolta atrofie vaginală. Nu în ultimul rând, femeile care fumează regulat sunt și ele predispuse la această boală deoarece tutunul creează probleme de circulație a sângelui, ceea ce duce la deprivarea de oxigen a țesuturilor (inclusiv a țesuturilor vaginale). Mai mult decât atât, este dovedit științific că fumatul încetinește dezvoltarea estrogenilor ce apar natural în organism și poate cauza chiar și perioade de menopauză precoce în anumite cazuri.

 Simptome

 Urmărește cu atenție simptomele prin care trece corpul tău pentru a recunoaște la timp semnalele de alarmă pe care acesta ți le-ar putea transmite. Poți recunoaște atrofia vaginală după următoarele semne:

 Arsuri vaginale;

Senzație de uscăciune vaginală;

Arsuri în timpul urinării;

Sângerări ușoare după contactele sexuale;

Dureri și disconfort fizic în timpul contactelor sexuale;

Diferite secreții vaginale apoase;

Nevoie urgentă de urinare;

Apariția frecventă a infecțiilor urinare;

Scurtare și îngustarea a canalului vaginal.

Deși vizitele la medicul ginecolog se recomandă a se efectua la intervale regulate, nu ezita să-ți faci o programare imediat ce observi simptomele de mai sus.

 Diagnostic

 Diagnosticul atrofiei vaginale nu este foarte complicat de stabilit, iar medicul ginecolog are la dispoziție mai multe metode prin care se poate asigura că suferi într-adevăr de atrofie vaginală și nu de alte boli ce pot afecta zona genitală feminină.

 Iată câteva soluții de diagnosticare:

 Testul Papanicolau este foarte eficient pentru depistarea problemelor vaginale și se recomandă a fi efectuat cel puțin o dată pe an. Examenul constă în colectarea unei probe de celule cervicale pentru studierea la microscop.

 Testul urinar constă în colectarea și analiza în laborator a urinei, dar se efectuează numai în cazul în care femeile experimentează și simptome urinare.

 Examinarea pelvină se face de regulă la prima vizită medicală deoarece doctorul poate să cerceteze amănunțit organele pelvine și organele genitale externe (vaginul, uretra) și colul uterin prin palparea acestora. Acest procedeu scoate la iveală prezența semnelor prolapsului pentru organele pelvine.

 Medicul specialist îți va prezenta amănunțit fiecare procedeu care poate fi efectuat pentru depistarea rapidă și corectă a problemei cu care te confrunți, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să nu întârzii programarea după ce observi primele simptome. Cu cât boala este depistată mai rapid, cu atât mai facil va fi tratamentul.

 Complicații

 Există mai multe complicații la care poate conduce atrofia vaginală atunci când este neglijată pentru perioade mai lungi de timp. Iată-le mai jos pe cele mai importante.

 Infecții vaginale

Lăsată netratată, atrofia vaginală va duce în timp la modificarea mediului acid al vaginului, ceea ce înseamnă că acesta va fi mai predispus la infecțiile cu bacterii, fungi sau alte microorganisme. Mergând mai departe, acest lucru va duce inevitabil la dezvoltarea de infecții și inflamații vaginale (cunoscute și sub denumirea generică de vaginită). Acestea sunt printre cele mai importante probleme de sănătate ale organele genitale feminine.

 Lezarea pereților vaginali

O altă problemă destul de des întâlnită este lezarea pereților vaginali, care este cauzată în principal de subțierea mucoasei vaginale, lucru ce o predispune la lovire prin fricțiuni și microtraumatisme.

 Probleme urinare

Acestea pot fi cauzate de obicei de către modificările apărute la nivelul sistemului urinar și în funcționarea acestuia. Aceste afecțiuni urinare pot include creșterea frecvenței de urinare, apariția nevoii de urinare frecventă, arsuri în timpul urinării etc.

 Scăderea calității vieții

Este cunoscut faptul că menopauza este o perioadă care poate scădea destul de mult calitatea vieții, dar situația se înrăutățește pentru femeile ce suferă și de atrofie vaginală. Cu timpul se dezvoltă probleme de cuplu, deoarece contactele sexuale devin dureroase și, implicit, rare, iar în foarte multe cazuri se instalează stresul și depresia, lucruri ce au un impact psihologic negativ foarte mare.

 Tratament

 Cele mai multe femei care se prezintă la medic acuzând disconfort în viața de zi cu zi provocat de către atrofia vaginală vor putea să trateze această afecțiune destul de ușor dacă respectă indicațiile medicului.

 Cea mai frecventă metodă de tratament o reprezintă terapia cu estrogeni aplicați topic (vaginal), în favoarea celor orali. Avantajul primilor constă în faptul că nu determină scăderea nivelului de testosteron din organism, lucru care permite femeilor să-și mențină activitatea sexuală normală.

 Tipuri de terapie cu estrogen

Inelul vaginal cu estrogen

Este un dispozitiv sub forma unui inel moale și flexibil care trebuie inserat în partea superioară a vaginului. Acest procedeu trebuie efectuat de către medicul specialist o dată la trei luni de zile, timp în care inelul are rolul de a elibera o doză constantă de estrogen în organism, păstrând în același timp nivelul de hormoni. Dozajul de estrogen eliberat în organism diferă în funcție de severitatea afecțiunii, putând fi reglat prin schimbarea suprafeței de aplicare a inelului. Un alt avantaj al inelelor cu estrogen este faptul că pot fi purtate fără probleme și în timpul rapoartelor sexuale.

 Creme vaginale cu estrogen

Acestea se aplică direct în interiorul vaginului cu ajutorul unui aplicator, cantitatea și frecvența aplicațiilor fiind stabilită de către medicul specialist ginecolog în urma consultului și în urma observațiilor pe care acesta le face asupra evoluției bolii. De regulă, se impune aplicarea cremei o dată pe zi în primele câteva săptămâni, reducându-se mai apoi frecvența la 2-3 ori pe săptămână.

 Tablete vaginale cu estrogen

Aceste tablete vaginale sunt folosite tot prin introducerea lor în vagin cu ajutorul unui aplicator. La fel ca și în cazul cremelor, va trebui să respecți frecvența recomandată de către medicul specialist. De obicei, primele două săptămâni necesită o aplicație zilnică, aceasta reducându-se apoi la două aplicații pe săptămână.

 După cum se poate deduce din informațiile de mai sus, cea mai avantajoasă și confortabilă soluție este reprezentată de inelul vaginal, deoarece acesta necesită atenție o dată la 3 luni și este cel puțin la fel de eficient precum tabletele și cremele. Cu toate acestea, stabilirea tratamentului va depinde în mare măsură de starea generală de sănătate a pacientei. Spre exemplu, tratamentul cu estrogen nu se recomandă femeilor care suferă de anumite forme de cancer.

 Indiferent de metoda de tratament aleasă, primele semne de îmbunătățire ar trebui să apară la câteva săptămâni de la începerea tratamentului, odată ce organismul începe să asimileze suficient de mult estrogen pentru a funcționa normal.

 Remedii și tratamente naturiste pentru atrofia vaginală

 Medicina alternativă dispune de câteva remedii naturiste foarte eficiente împotriva atrofiei vaginale, reușind să amelioreze simptomele și să grăbească procesul de vindecare atunci când sunt folosite în tratamente de sine stătătoare sau în paralel cu tratamentele clasice, prescrise de medicul specialist.

 Aloe Vera

Extracul de Aloe Vera poate fi găsit în diferite geluri și alte produse naturale care pot fi cumpărate din farmaciile naturiste sau magazinele online de profil. Extractul de Aloe Vera este foarte eficient în special împotriva uscăciunii vaginului, simptom asociat adeseori cu atrofia vaginală. Mai mult decât atât, proprietățile sale anti-inflamatoare și anti-infecțioase permit ameliorarea senzațiilor de mâncărime, de inflamație și de usturime experimentate de pereții vaginali. Extractul de Aloe Vera este foarte util și pentru refacerea țesuturilor afectate de atrofia vaginală.

 Gălbenelele

Extractul de gălbenele poate fi găsit sub formă de creme sau diferite alte produse naturiste și este o substanță foarte utilă pentru organismele care se confruntă cu atrofia vaginală deoarece are rol de hidratare. Mai mult decât atât, proprietățile sale anti-inflamatorii și anti-infecțioase protejează organismul de apariția infecțiilor la care zona vaginală, slăbită de atrofie, devine foarte vulnerabilă. Extractul de gălbenele, totodată, stimulează producerea de colagen și încetinește procesul de atrofiere a țesutului vaginal.

 Soia

Este bogată în fitoestrogeni care funcționează ca înlocuitori naturali pentru estrogenul ce lipsește din organismele afectate de atrofie vaginală. Fitoestrogenii pot fi găsiți în produse alimentare făcute din soia, precum laptele de soia, tofu sau edamame. Încearcă să incluzi în alimentația ta zilnică asemenea produse pentru a permite organismului consumul unei cantități cât mai mare de fitoestrogeni.

 Uleiul din nucă de cocos

Uleiul din nucă de cocos dispune de numeroase proprietăți benefice pentru organism, având efecte puternice anti-inflamatoare, anti-microbiene, anti-fungice și anti-virale. Motivul pentru care uleiul de cocos este foarte sănătos pentru organism este concentrația mare de acizi grași saturați (lauric, capric și caprilic) de care se bucură și care oferă o serie de reacții pozitive ce stimulează sănătatea sistemului imunitar.

 Ajută și la îmbunătățirea procesului de absorbție a substanțelor nutritive, eficientizând astfel procesul de vindecare derulat de tratamentul prescris de medicul specialist. Aplicat local, uleiul de cocos hidratează și stimulează refacerea sănătății țesuturilor. Poate fi folosit și ca lubrifiant, pentru acte sexuale mult mai plăcute. Nu se recomandă însă folosirea uleiului de cocos pentru lubrifiere atunci când sunt folosite prezervative din latex.

 Salvia

Este una dintre cele mai benefice plante pentru organismul nostru, având puternice proprietăți antiseptice, antispastice, astringente și antiflogistice. Utilizată extern, salvia funcționează ca un dezinfectant, cicatrizant și antiinflamator natural, ceea ce înseamnă că protejează organismul împotriva infecțiilor care amenință pereții vaginali subțiați și predispuși bolilor din cauza atrofiei vaginale.

 Salvia nu se recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și epilepsie, persoanelor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Asigură-te că primești acordul medicului specialist înainte să începi administrarea de produse naturale ce conțin extract de salvie.

 Suplimente naturale recomandate

 În această secțiune îți prezentăm câteva produse și suplimente naturale pe care le poți achiziționa din magazinele online de profil sau din farmaciile naturiste și care te vor ajuta foarte mult în ameliorarea simptomelor provocate de atrofia vaginală. Am selectat produsele de mai jos datorită ingredientelor benefice pe care le conțin și efectelor pe care le-au avut asupra altor utilizatori.

 Black Cohosh

Acest produs natural conține extract din rădăcină de Black Cohosh (Cimifuga racemosa), o sursă naturală de estrogeni care va permite refacerea țesuturilor vaginale afectate de atrofie.

 Mai mult decât atât, acest supliment natural reduce uscăciunea și subțierea mucoasei vaginale și a pielii, reducând astfel efectele negative ale atrofiei vaginale.

 

Totodată, este foarte eficient împotriva tulburărilor cardiovasculare și a îmbătrânirii premature a țesutului din cauza deficitului de estrogen din organism. Componentele sale benefice pentru sistemul imunitar includ izoflavone, triterpene glicozide, acid isoferulic, tanini și uleiuri volatile.

 Se administrează prin consumul capsulelor o dată sau de două ori pe zi, în funcție de intensitatea simptomelor și de sfatul medicului.

 Ulei de cocos raw organic extra virgin Jeeva, certificat Kosher

Prin conținutul său bogat în acizi grași saturați, uleiul de cocos ajută organismul în numeroase moduri, având proprietăți puternice anti-inflamatoare, anti-microbiene, anti-fungice și anti-virale.

 Aplicat local pe zona afectată elimină durerea, usturimea, mâncărimile, hidratează, ajută la refacerea țesuturilor și protejează împotriva eventualelor infecții.

 Tinctură de salvie Faunus

Are proprietăți astrigente, antiseptice, stomahice, antisudorifice, tonice și antiinflamatorii.

 Acest supliment natural contribuie, printre altele, la funcționarea normală a sistemului digestiv, la reducerea stărilor neplăcute care apar la menopauză și la refacerea țesutului cutanat.

 Poate fi administrată atât intern cât și extern, dar nu se recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau epilepsie, tinerilor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

 Proprietățile sale puternice anti-septice, anti-spastice, anti-sudorale, anti-inflamatoare și hemostatice ajută organismul să înfrunte cu mai multă eficiență atrofia vaginală și să prevină alte complicații ce pot rezulta în urma ei.

 Loțiune intimă gălbenele + șervețele intime cu extract de mușețel Naturalesse

Acest pachet este compus dintr-o loțiune intimă Naturalesse de 250 ml cu extract de gălbenele și un pachet de șervețele de 15 bucăți cu extract de mușețel.

 Folosește-le cu încredere pentru a păstra o igienă intimă optimă în zona organelor genitale, revitalizând în același timp pielea din zona afectată.

 Alte sfaturi și soluții utile

 Te invităm să ții cont de următoarele sfaturi pentru a trece cu bine peste această afecțiune care poate avea consecințe destul de grave asupra femeilor ce nu-i oferă atenția cuvenită.

 Prezintă-te din timp la medic

Nu ezita să te prezinți la medic atunci când observi primele simptome. Multe femei preferă să trăiască cu disconfortul provocat de boală decât să înfrunte sentimentul de rușine și jenă care pune stăpânire pe ele atunci când se gândesc la o discuție deschisă cu medicul specialist. Este important însă să depășești aceste lucruri și să programezi un consult la medic pentru a scăpa definitiv de această problemă.

 Folosește hidratante vaginale

Acestea te pot ajuta la hidratarea corespunzătoare a zonei genitale, dar îți recomandăm să ceri opinia medicului înainte de a le folosi.

 Apelează la lubrifianți

Folosește lubrifianți pe bază de apă în timpul contactelor sexuale pentru a reduce disconfortul provocat de uscăciunea vaginului. Evită lubrifianții pe bază de silicon atunci când este folosit și prezervativul, deoarece această substanță poate provoca ruperea acestuia.

 Prelungește preludiul

Încearcă să discuți cu partenerul de viață și să stabiliți sesiuni de preludiu mai lungi pentru a permite excitarea maximă a vaginului și, implicit, o lubrifiere mai bună înainte de contactul sexual. De asemenea, sexul oral are un rol foarte important în creșterea nivelului de excitare.

 Profilaxie

 Nu există foarte multe lucruri pe care le poți face pentru a evita apariția atrofiei vaginale, dar specialiștii recomandă în special stabilirea unei activități sexuale regulate și frecvente pentru a crește fluxul sanguin la nivelul vaginului. Acest lucru va permite menținerea sănătății și bunei funcționări a mucoasei vaginale.

 Nu uita, de asemenea, că este foarte importantă menținerea unei igiene intime corecte și prezentarea periodică la medicul de familie și la medicul specialist ginecolog pentru investigații de rutină.

 Atrofia vaginală nu este o boală extrem de gravă sau foarte periculoasă pentru viața femeilor, dar se poate dovedi un inconvenient major pentru persoanele care o neglijează din diverse motive. Este important, așadar, să nu te resemnezi cu efectele neplăcute ale bolii, ci să lupți împotriva lor. Iar primul pas constă în programarea pe care trebuie să o faci la medicul specialist ginecolog.

Prospect Eurosept – adjuvant in tratamentul infectiilor acute

Eurosept

Prospect Eurosept Indicatii: Profilactic si adjuvant in tratamentul infectiilor acute cu poarta de intrare sau localizare bucofaringiana: angine, tratamentul postoperator dupa amigdalectomie. In stomatologie: gingivite, stomatite, parodontoza, extractii dentare. In profilaxia racelii comune si a gripei. Forma de prezentare: Flacon cu 30 de comprimate pentru supt. Compozitie: Un comprimat contine: 100 mg acid ascorbic, 3 … Read more

Fier Biologic Natural – pentru Anemie Lipsa de Fier

Fier biologic, 30 capsule Indicații:  Anemie feripriva, hipovitaminoza C.  Compoziție:  Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) 0,160g/cps; maces (Cynosbati fructus) 0,100g/cps; ginseng (Panax ginseng) 0,020g/cps. Chlorella are o compozitie bogata in fier, proteine, carbohidrati, lipide, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, E, acid pantotenic, acid nicotinic, acid folic) alfa-clorofila, carotenoide, substante nutritive usor asimilabile.  Aminoacizii au rol important … Read more

Prospect Ercefuryl – Antibacterian Intestinal

Prospect Ercefuryl

Indicatii: Acest medicament este un antibacterian intestinal. Ercefuryl 200 mg este indicat in completarea rehidratarii, in tratamentul diareei acute de origine infectioasa, la adulti si copii peste 6 ani.
Tratamentul nu inlocuieste masurile dietetice si rehidratarea, daca aceasta este necesara.

Compozitie
O capsula contine nifuroxazida 200 mg si excipienti: amidon de porumb, zahar, stearat de magneziu, oxid galben de fer E 172, dioxid de titan E 171, gelatina.

Forma farmaceutica
Capsule

Grupa farmacoterapeutica
Alte aniinfectioase intestinale

2. ATENTIE!
IN CE CAZURI NU TREBUIE UTILIZAT ACEST MEDICAMENT?
Acest medicament nu trebuie utilizat in cazul in care ati prezentat reactii alergice la derivati de nitrofuran sau la oricare dintre excipientii produsului.
Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Prospect Ercefuryl
Prospect Ercefuryl

Interactiuni
Nu se cunosc.
Pentru a evita posibilele interactiuni intre mai multe medicamente, trebuie sa informati intotdeauna medicul dumneavoastra sau farmacistul cu privire la orice alt tratament pe care il urmati.

Atentionari speciale
Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca:
-diareea depaseste 6 scaune lichide pe zi sau persista mai mult de 24 ore sau este insotita de pierdere de greutate; in acest caz, medicul dumneavoastra va determina daca este necesar sa va prescrie un tratament de rehidratare care se poate administra pe cala orala;
-apar febra sau varsaturi;
-apar sange sau mucus in scaun.
Datorita continutului in zahar, acest medicament nu trebuie utilizat la pacientii cu intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei sau galactozei sau in caz de deficienta de sucraza-izomaltaza (boli metabolice rare).

Precautii
Acest tratament insoteste masurile dietetice, conform carora trebuie:
– sa beti lichide din abundenta (bauturi sarate sau indulcite), pentru a compensa pierderile determinate de diaree (in medie, necesarul zilnic de apa al adultului este de 2 litri).

Daca medicul dumneavoastra v-a prescris o solutie orala de rehidratare, este foarte important sa respectati modul de reconstituire si instructiunile de utilizare a solutiei orale.
– sa va alimentati in timpul diareei:
-excluzand anumite tipuri de alimente, in special cruditati, fructe, legume verzi, mancaruri condimentate si alimente sau bauturi foarte reci sau cu gheata;
-consumand preferential carne fripta, orez.
Medicul dumneavoastra va stabili daca trebuie sa excludeti laptele si produsele lactate din dieta.
Este foarte important sa urmati recomandarile medicului dumneavoastra in ceea ce priveste alimentatia.
Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sarcina si alaptarea
Nu se recomanda utilizarea nifuroxazidei in timpul sarcinii. Alaptarea ramane posibila in cazul tratamentului de scurta durata cu acest medicament.
Ca o regula generala, in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare, trebuie sa informati intotdeauna medicul dumneavoastra sau farmacistul, inainte de a utiliza orice medicament.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM TREBUIE SA UTILIZATI ACEST MEDICAMENT?

Doze
Rezervat adultilor si copiilor peste 6 ani.
Adulti: doza recomandata este de 4 capsule Ercefuryl 200 mg (800 mg nifuroxazida) pe zi, repartizate in 2-4 prize.
Copii peste 6 ani: 3 pana la 4 capsule Ercefuryl 200 mg (600 pana la 800 mg nifuroxazida) pe zi, repartizate in 2-4 prize.
Este contraindicata administrarea de comprimate sau capsule la copii sub 6 ani, deoarece pot sa apara accidente la inghitire.

Mod si cale de administrare
Se administreaza pe cale orala.
Capsulele trebuie inghitite cu un pahar cu apa.

Durata tratamentului
Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7 zile.

Supradozaj
in caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului.

4. REACTII ADVERSE

Ca orice alt medicament, acest produs poate determina, la unii pacienti, aparitia de reactii adverse, de intensitate variabila.Este posibil sa apara reactii alergice, cum sunt eruptii cutanate, urticarie, edem Quincke (umflarea brusca a unei parti a corpului, de obicei a fetei, a limbii sau a gatului) sau soc anafilactic (soc alergic, care poate fi generalizat).
Va rugam sa semnalati medicului dumneavoastra sau farmacistului orice reactie adversa care nu a fost mentionata in acest prospect.

5. PASTRARE
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare. A nu se lasa la indemana copiilor.

6. AMBALAJ
Cutie cu 2 blistere a cate 14 capsule.

7. PRODUCATOR
SANOFI WINTHROP INDUSTRIE 6, boulevard de l`Europe 21800 Quetigny – FRANTA

8. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
SANOFI-SYNTHELABO OTC 9, rue du President Allende 94258 Gentilly Cedex FRANTA

9. DATA ULTIMEI VERIFICARI A PROSPECTULUI
Mai 2005

10. EDUCATIE SANITARA
Ce trebuie sa stiti despre antibiotice?
Antibioticele sunt medicamente eficiente in combaterea infectiilor provocate de bacterii. Ele nu sunt eficiente in combaterea infectiilor provocate de virusuri. Medicul dumneavoastra a decis sa va prescrie acest medicament antibacterian, deoarece acesta este tratamentul adecvat pentru cazul dumneavoastra si afectiunea dumneavoastra actuala.
Bacteriile au capacitatea de a supravietui sau de a se reproduce in ciuda actiunii unui antibiotic. Acest fenomen, denumit “rezistenta”, explica de ce anumite tratamente cu antibiotice sunt ineficace. Rezistenta bacteriilor creste prin utilizarea abuziva sau incorecta a antibioticelor.
Dumneavoastra riscati sa favorizati aparitia de bacterii rezistente si, astfel, sa va intarziati vindecarea sau chiar sa faceti inactiv acest medicament, daca nu respectati urmatoarele:
– doza recomandata,
– frecventa administrarii,
– durata tratamentului.
in consecinta, pentru a pastra eficacitatea acestui medicament:
1. Nu utilizati un antibiotic decat atunci cand vi l-a prescris medicul dumneavoastra.
2. Respectati cu strictete prescriptia medicului dumneavoastra.
3. Nu reluati utilizarea unui antibiotic fara o noua recomandare a medicului dumneavoastra, nici daca va ganditi sa combateti o afectiune aparent asemanatoare.
4. Nu dati niciodata antibioticul dumneavoastra altcuiva, deoarece s-ar putea sa nu fie adaptat afectiunii altei persoane.
REPREZENTANTA SANOFI-SYNTHELABO ROMANIA

Diareea acută infecțioasă

Diareea este definită din punct de vedere medical drept o creștere a cantității materiilor fecale (peste 200 g/zi), în condițiile unui aport alimentar sărac în fibre. Totodată, termenul de diaree definește emisia materiilor fecale apoase, nelegate. 

Cauzele apariției acestei dereglări sunt numeroase, de la anumite boli caracterizate prin tulburări ale echilibrului osmotic (precum deficitul de lactază, ingestia de lactuloză, insuficiența pancreatică, ingestia de sorbitol, sindromul de intestin scurt, abuzul de laxative) la afecțiuni inflamatorii ale mucoasei colonice caracterizate prin apariția leziunilor ulcerative sau necrotice pe suprafața mucoasei intestinului gros. Acestea din urmă prezintă etiologie infecțioasă, fiind rezultatul infectării cu diferite bacterii sau virusuri. 

Diareea acută infecțioasă este o tulburare a evacuării intestinale, apărută în cadrul infecțiilor gastrointestinale, cu o durată de minimum 4 săptămâni, apărută în urma infectării cu diferiți agenți infecțioși, caracterizată prin modificarea consistenței scaunelor (scaune de consistență moale) însoțită de pierdere crescută de apă (minim 200 ml/zi) și electroliți.

Epidemiologie

Studiile au arătat că în fiecare an sunt înregistrate aproximativ 4, 6 miliarde de cazuri cu diaree infecțioasă acută. 

Din punct de vedere al frecvenței, diareea acută infecțioasă se află pe locul doi în rândul bolilor infecțioase din întreaga lume, pe locul întâi aflându-se infecțiile acute a căilor respiratorii superioare. 

Incidența bolii este variabilă în funcție de agentul infecțios implicat. Diareea din infecțiile enterale cu Escherichia coli, Campylobacter și agenți virali este mai frecvent întâlnită în rândul sugarilor și al copiilor mici.

Cauze și factori de risc

Factorul infecțios este agentul patogen implicat în mod direct în apariția diareelor acute infecțioase. Acesta poate fi reprezentat de: 

 • bacterii: Escherichia coli, Campylobacter (Campylobacter jejunii, Campylobacter coli, Campylobacter pylori, Campylobacter foetus), Vibrio cholerae, Clostridium perfringens, Stafilococul aureus, Salmonella typhi, Shigelladysenteriae, Shigella flexneri, Shigella boydii, Shigella sonnei, Klebsiella oxytoca, Clostridium difficile, Plesiomonasshigelloides, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Proteus;
 • virusuri: rotavirusuri, coronavirusuri, parvovirusuri (virusul Norwalk), astrovirusuri, calicivirusuri, adenovirusuri, enterovirusuri (virusul ECHO, virusul Coxsackie);
 • paraziți: Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Cryptosporidium, Cyclospora cayetanensis, Balantidium coli;
 • fungi: Candida albicansCryptosporidium;
 • metazoare: Trichiurus trichiura, Trichinella spiralis.

De asemenea, au fost identificați o serie de factori favorizanți care pot facilita apariția diareei acute infecțioase: 

 • nerespectarea regulilor de igienă alimentară prin lipsa educației sanitare; locuințe insalubre, fără apă; familii numeroase;
 • temperaturile foarte ridicate;
 • alimentația parenterală, în cazul bolnavilor internați cu diferite boli cronice, grave;
 • alterarea mecanismelor de apărare aflate pe suprafața mucoasei gastrice cu rol protector împotriva agenților infecțioși (scăderea ph-ului gastric, scăderea nivelului de IgA).

Patogenie

Din cauza igienei deficitare, prin intermediul mâinilor sau obiectelor contaminate, agentul infecțios pătrunde la nivel intestinal prin cavitatea orală și determină apariția unor leziuni inflamatorii la nivelul mucoasei ileonului, jejunului și a intestinului gros. Astfel se produce inflamația enterală (enterocolita). Aceasta determină scăderea capacității de absorbție a mucoasei intestinale pentru grăsimi, carbohidrați, lichide și electroliți ajunse la acest nivel, precum și alterarea mecanismului de control al propulsiei intestinale. Astfel bolul alimentar care avansează spre evacuare prezintă consistență redusă și cantitate crescută.

Mecanismul care duce la apariția diareei acute infecțioase se desfășoară în patru etape evolutive: pătrunderea agentului infecțios la nivel aparatului gastrointestinal prin cavitatea bucală, depășirea mecanismelor de apărare antibacteriană aflate pe suprafața mucoasei gastrice, fixarea agentului infecțios la nivelul epiteliului gastric și declanșarea procesului infecțios. 

 • Pătrunderea agentului infecțios la nivel gastro-intestinal prin cavitatea bucală: apariția bolii diareice infecțioase se realizează la ingestia a 10 milioane de germeni în cazul Escherichia coli, 100 germeni în cazul Shigella dysenteriae, 100 000 de germeni în cazul infecției cu Campylobacter și Salmonella.
 • Depășirea mecanismelor de apărare antibacteriană aflate pe suprafața mucoasei gastrice. Aceste mecanisme de apărare pot fi împărțite în mecanisme imunologice (imunitatea mediată umoral, IgA, imunitatea medicată celular) și mecanisme de apărare neimunologice (ph-ul gastric; saliva, mucina și alte secreții intestinale; motilitatea gastrointestinală și cea colonică, enzimele intestinale și pancreatice; integritatea anatomică a tubului digestiv; peristaltismul intestinal; flora intestinală saprofită; substanțele antibacteriene precum sărurile biliare și lizozimul).
 • Fixarea agnetului patogen la nivelul epiteliului gastric se realizează prin intermediul unor organite (organite reprezentate de adezine, fimbrii, intimine, pili și factorii de colonizare antigenică – CFA).
 • Declanșarea procesului infecțios se realizează prin invadarea celulelor aflate în structura epiteliului gastric de către agenții infecțioși. Acești agenți infecțioși eliberează în spațiul gastric anumite substanțe toxice denumite toxine (enterotoxine, citotoxine). Enterotoxinele stimulează hipersecreția de apă și electroliți la nivelul mucoasei intetinale, fără a determina apariția leziunilor epiteliale inflamatorii. Citotoxinele determină alterarea structurii celulare a mucoasei intestinale prin blocarea sintezei proteinelor cu rol antibacterian.

Morfopatologie

La examinarea macroscopică (cu ochiul liber), pe suprafața mucoasei intestinale poate fi observată prezența zonelor de hemoragie, ulcerație, necroză sau eroziuni, cu distrugerea microvililor, cu sufuziuni hemoragice localizate în interiorul mucoasei și în spațiul subseros. La nivelul corionului există infiltrat inflamator bogat în granulocite. De asemenea, se poate observa tumefierea ganglionilor limfatici mezenterici. În formele de boală cu leziuni hemoragice apar alterări profunde în structura epiteliului peretelui intestinal cu risc de apariția a peritonitei. 

La examinarea microscopică, în structura mucoasei intestinale inflamate se poate observa prezența de granulocitelor, distrofia epiteliului glandular și hiperplazie foliculară.

Semne și simptome

Diareea acută infecțioasă de natură bacteriană debutează brusc și este caracterizată prin apariția scaunelor de consistență scăzută, apoasă, de volum crescut și cu miros fetid. Diareea infecțioasă apărută în urma infecției cu vibrion holeric se caracterizează prin scaune de consistență apoasă, tulbure, fără miros specific. Diareea apărută în cadrul dizenteriei se caracterizează prin scaune mucosangvinolente sau piosangvinolente, de volum redus, cu emisie frecventă, însoțite de tenesme rectale. Prezența mucusului în scaun indică afectarea inflamatorie a mucoasei colonice. 

Diareea este însoțită de: 

 • febră, în cazul infecțiilor bacteriene sau cu rotavirus;
 • vărsături, care precedă emisia scaunelor apoase;
 • anorexie;
 • dureri abdominale de intensitate moderată în cazul infecției cu rotavirus și Salmonella; cu caracter colicativ, asemănătoare unor crampe abdominale sau durerilor apendiculare în cazul infecției cu Yersinia; dureri abdominale atroce în cazul infecției cu CampylobacterEscherichia colisau Shigella;
 • tenesme rectale;
 • eritem fesier;
 • convulsii;
 • apariția concomitentă a infecțiilor acute de căi respiratorii superioare (IACRS), frecvent întâlnită în cadrul diareei infecțioase apărute în urma infecției cu Shigella sau rotavirus;
 • sindrom acut de deshidratare.

Sindromul acut de deshidratare se instalează precoce și este caracterizat prin: 

 • alterarea profundă a stării generale;
 • tahipnee și dispnee (cauzate de instalarea acidozei metabolice);
 • extremități reci;
 • tahicardie;
 • puls filiform;
 • hipotensiune arterială;
 • meteorism;
 • hepatomegalie;
 • tegumente și mucoase uscate;
 • pliu cutanat leneș;
 • sete;
 • oligurie, anurie;
 • facies palid, încercănat; privire fixă și clipit rar;
 • obnubilare, somnolență, convulsii, comă profundă.

Diareea acută infecțioasă apărută în urma infecției cu diferite virusuri prezintă debut acut și se caracterizează prin scaune de consistență apoasă însoțite de febră, dureri abdominale colicative, sindrom de deshidratare și sunt precedate de vărsături.

În cadrul infecției cu Campylobacter și Yersinia, diareea prezintă consistență apoasă, mucoasă sau sangvinolentă, însoțită de febră, dureri abdominale și tenesme rectale. Foarte rar apare sindromul de deshidratare.

Diareea acută infecțioasă apărută în urma infecției cu Salmonella se caracterizează prin scaune de consistență apoasă, mucosangvinolente, însoțite de meteorism abdominal, bradicardie și meningism (alterarea profundă a stării generale, cefalee, forofobie, redoare de ceafă, somnolență, confuzie, convulsii, febră, frisoane, vărsături).

În cadrul infecției cu Shigalle dysenteriae, sindromul diareic debutează brusc cu scaune apoase mucosangvinolente sau piosangvinolente, în cantitate redusă și este însoțit de agitație, colici abdominale, convulsii, tenesme rectale și sindrom meningean.

La copii, diareea acută infecțioasă poate determina apariția adenitei mezenterice (inflamația grupelor ganglionare mezenterice) și poate evolua spre deces în 24-48 de ore. 

În cazul persoanelor imunodeprimate, diareea infecțioasă apărută în urma infecției cu Campylobacter foetus se caracterizează prin apariția tabloului clinic de meningită (febră, redoare de ceafă, cefalee severă și persistentă, vărsături, fonofobie, fotofobie, extremități reci, pierderea stării de conștiență, iritabilitate, convulsii) sau septicemie (alterarea profundă a stării generale, frisoane, febră, cefalee, amețeli, astenie, adinemie, delir, grețuri, vărsături, diaree, oligurie, hipotensiune arterială hepatomegalie, splenomegalie, pierderea conștienței, comă, deces).

Diagnostic

Diagnosticul de boală diareică acută infecțioasă se pune pe baza manifestărilor clinice (scaune apoase, mucoase însoțite de febră, vărsături și sindrom de deshidratare) și a investigațiilor parazitologice (coprocultura, aspirat duodenal și imunoelectroscopie, testul RIA, testul ELISA). 

Diagnosticul diferențial al bolii diareice acute infecțioase trebuie făcut cu: 

 • enterocolita acută de etiologie neinfecțioasă;
 • colita ulceroasă;
 • dizenteria;
 • boala Crohn;
 • sindromul de intestin iritabil;
 • enteropatia glutenică;
 • fibroza chistică;
 • diareea apărută în contextul constipației cronice;
 • diareea apărută în urma administrării unor antibiotice (Tetraciclină, Ampicilină);
 • diareea apărută în cadrul bolilor chirurgicale (peritonită, sindromul de intestin scurt, apendicită, invaginația intestinală);
 • diareea apărută în cadrul afecțiunilor sistemice (imunodeficiențe, hipoparatiroidism, hipertiroidism, diabet, boala Addison, hiperplazia congenitală de suprarenală);
 • diareea apărută în cadrul intoxicațiilor cu metale grele, ciuperci, insecticide;
 • diareea apărută în cadrul uremiei.

Investigații paraclinice

Analizele generale ale sângelui: 

 • Hemoleucograma poate indica prezența anemiei prin scăderea valorilor hemoglobinei și a numărului de eritrocite. De asemenea, hemograma poate indica prezența leucocitozei și a neutrofiliei, care sugerează prezența infecției.
 • Examenul biochimic al sângelui poate indica prezența sindromului inflamator prin creșterea valorilor VSH-ului, a proteinei C reactive și a fibrinogenului.
 • Ionograma poate indica apariția tulburărilor electrolitice, rezultate în urma sindromului acut de deshidratare.

 • Examenul bacteriologic al scaunului (coprocultura) este una dintre investigațiile principale efectuate în cazul infecțiilor gastrointestinale, care poate indica prezența agentului infecțios în structura materiilor fecale.
 • Coprocitograma este o investigație care permite identificarea polimorfonuclearelor neutrofile în structura materiilor fecale, elemente specifice infecțiilor enterale bacteriene.
 • Determinarea lactoferinei fecale, o investigație utilizată ca marker al degradării leucocitelor aflate în componența materiilor fecale, elemente specifice infecției enterale.
 • Hemocultura este o investigație care permite decelarea agentului infecțios în sângele bolnavului.
 • Efectuarea culturilor din lichidul de vărsătură pentru identificarea agentului patogen.
 • Examenul parazitologic și virusologic al scaunului pentru identificarea virusului sau a parazitului implicat în declanșarea infecției enterale.
 • Testele imunoenzimatice din scaun pentru identificarea infecției cu Campylobacter, Escherichia coli, rotavirus sau norovirus.
 • Testele serologice rapide pentru decelarea agentului infecțios permit identificarea în timp record a elementului patogen implicat în declanșarea infecției enterale prin examinarea serului bolnavului.
 • Examinarea microscopică a materiilor fecale permite identificarea în componența materiilor fecale a alimentelor nedigerate sau parțial digerate, a substanțelor reducătoare, sânge sau mucus.
 • Tehnica imunoenzimatică ELISA este o investigație care permite identificarea toxinei A specifică infecției cu Clostridium difficileîn scaunul bolnavului, prin marcare enzimatică. De asemenea, această investigație poate fi utilizată pentru identificarea agenților infecțioși prezenți în ser, plasmă sau urina bolnavului.
 • Tehnica radioimunologică RIA este o altă metodă de depistare, prin marcare cu izotopi radioactivi, a agentului infecțios responsabil de apariția infecției enterale, din ser, plasmă, scaun sau urina bolnavului.
 • Endoscopia digestivă inferioară și biopsia urmată de efectuarea examenului histopatologic sunt trei investigații utile pentru realizarea diagnosticului diferențial cu afecțiunile inflamatorii intestinale.

Tratament

Tratamentul profilactic al diareei acute infecțioase constă în îndepărtarea surselor de infecție și respectarea regulilor de igienă personală și alimentară (spălarea pe mâini înainte de masă, consumarea apei potabile, evitarea alimentelor alterate, evitarea produselor alimentare fast-food). 

Tratamentul igieno-dietetic
Se recomandă evitarea consumului de produse lactate bogate în grăsimi (lapte gras, smântână), evitarea băuturilor carbogazoase, evitarea dulciurilor. Este contraindicat consumul de mazăre, fasole, ceapă, usturoi, broccoli, conopidă, alimente care favorizează stimularea tranzitului intestinal. Se recomandă consumul de iaurt, brânză de vaci, orez fiert cu sare, morcovi fierți, supă de legume, supă de carne de pui, sărățele, grisine, măr, banane, pâine prăjită. 
În caz de instalare a sindromului acut de deshidratare se recomandă reechilibrare hidroelectrolitică (săruri de rehidratare, perfuzie cu electroliți, perfuzie cu soluție de NaCl 0, 9%). 

Tratamentul etiologic
Nu este recomandată administrarea antibioticelor în cazul infecțiilor virale, parazitare sau micotice deoarece administrarea îndelungată poate complica sindromul diareic. 
Antibioterapia se administrează în următoarele situații: 

 • în cazul infecțiilor enterale de natură bacteriană;
 • bolnavilor su sistem imunitar deprimat, pentru evitarea suprainfecției;
 • bolnavilor cu febră persistentă, cu o durată de peste 5 zile;
 • în caz de apariție a manifestărilor extraintestinale (manifestări ale sindomului de deshidratare, palpitații, tahicardie, lipotimie, hipotensiune arterială, stare de șoc);
 • în formele de boală cu tablou clinic sever, hemoragii oculte, coprocitogramă și hemocultură pozitivă;
 • în cazul apariției sindromului toxiinfecțios.

În cazul înfecției cu Escherichia coli sau Shigella se administrează Ciprofloxacin sau Cotrimoxazol. În cazul lipsei de răspuns sau în caz de hipersensibilitate, se administrează alte tipuri de medicamente: în cazul infecției cu Escherichia coli se pot administra alte medicamente din clasa fluorochinolonelor (precum Ofloxacin, Pefloxacin, Enoxacin, Fleroxacin, Lomefloxacin). Este contraindicată administrarea Norfloxacinei deoarece anumite studii au demonstrat amplificarea toxicogenezei la administrarea acestui medicament. În cazul infecției cu Shigella, în lipsa de răspuns la tratamentul amintit anterior sau în condiții de hipersensibilitate, se pot administra Acid nalidixic sau Cefixim. 

În infecțiile enterale cu Salmonella se administrează Amoxicilină, Ampicilină, Cotrimoxazol sau Cloramfenicol. În lipsa de răspuns sau în caz de hipersensibilitate, în locul acestor medicamente se pot administra Azitromicină sau Ceftiaxon. 
Infecțiile enterale cu Campylobacter pot fi tratate prin administrarea de Eritromicină. În caz de hipersensibilitate se poate administra Ciprofloxacin sau Azitromicină. 
Infecțiile enterale cu Yersinia pot fi tratate prin administrare de Cotrimoxazol, Ampicilină sau Gentamicină. 
În cazul infecțiilor enterale cu Clostridium difficile se administrează Metronidazol sau Vancomicină, în caz de hipersensibilitate sau lipsă de răspuns. 

Tratamentul patogenic
Se recomandă administrarea inhibitorilor de enkefalinază (Hidrasec), o enzimă a membranei celulare afltă în componența epiteliului intestinului subțire, care acționează prin protejarea peptidelor endogene (enkefalinele) active la nivelul tratactului gastrointestinal, având efect antisecretor. Hidrasec acționează astfel prin scăderea secreției intestinale de apă și metaboliți, cu un efect antidiareic care se instalează rapid. 
Probioticele intestinale (Bactisubtil, Biosun, Biotics, Ecoflorina, Enterol, Enterolactil) prezintă mecanism de acțiune competitiv agentului patogen, stimulând refacerea biocenozei gastrice normale, sinteza substanțelor antibacteriene și împiedică instalarea disbiozei gastrice care poate apărea în urma administrării de antibiotice. 
Tratamentul cu Zinc și-a dovedit eficiența în cazul diareei acute infecțioase, scurtarea duratei de evoluție a bolii și prevenirea recăderilor în boală. 

Tratamentul simptomatic
Pentru ameliorarea simptomatologiei clinice apărută în cadrul diareei acute infecțioase se pot administra următoarele tipuri de medicamente: 

 • prochinetice (Metoclopramid, Cisaprid, Bethanecol) pentru combaterea grețurilor și a vărsăturilor;
 • antipiretice (Ibuprofen, Paracetamol) pentru diminuarea febrei;
 • antialgice (Algocalmin) pentru ameliorarea durerilor abdominale;
 • pentru combaterea meteorismului abdominal se administrează Espumisan, medicament care ajută la dizolvarea și eliminarea gazelor intestinale.

Evoluție și prognostic

Diareea acută infecțioasă prezintă un prognostic favorabil, cu evoluție spre vindecare sub tratament corespunzător în aproximativ 1 sau 2 săptămâni. Prognosticul este rezervat în cazul bolnavilor cu sistem imunitar deprimat, în cazul celor cu malnutriție protein-calorică sau în cazul diareei infecțioase apărută la copiii mici. 

Pe parcursul evoluției bolii pot apărea o serie de complicații de natură infecțioasă, neurologică, digestivă, renală sau complicații imunologice. 

 • complicații infecțioase: determinări bacteriene secundare la nivel meningean, renal sau pulmonar; septicemie;
 • complicații digestive: sindrom de malabsorbție;
 • complicații neurologice: tromboză cerebrală, hemoragii intracerebrale;
 • complicații renale: insuficiență renală, tromboza venelor renale, necroză corticală;
 • complicații metabolice: tulburări ale echilibrului acidobazic sau hidroelectrolitic;
 • complicații imunologice: anemie hemolitică, sindrom hemolitic-uremic, artrită reeactivă, eritem nodos, sindrom Reiter, sindrom Guillan-Barre etc.

Prospect Lorazepam – stari de anxietate panica abstinenta

Lorazepam

Lorazepam    Substanta activa: lorazepam Indicatii: Lorazepam 1 mg este indicat pentru:  – tratamentul starilor de anxietate reactiva asociate nevrozelor sau unor afectiuni somatice;  – crize de anxietate;  – profilaxia si tratamentul delirium tremens;  – tratamentul sindromului de abstinenta la alcool. Accesul de panica nu reprezinta o indicatie terapeutica. – insomnii Contraindicatii ale Lorazepam: Hipersensibilitate la … Read more