Category Archives: Stiri medicale si farmaceutice

Ultimele noutati medicale si farmaceutice

Keytruda o solutie pentru pacientii cu cancer

O soluţie pentru pacienţii fara speranta

Grupului farmaceutic Merck a sintetizat în laboratoarele de cercetare ale sale o nouă moleculă, ce  acţionează doar asupra tumorilor, fără să atace organele afectate de cancer.

Agenţia medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration – FDA) şi-a dat acordul pentru comercializarea acestui medicament, informează site-ul cotidianului francez Le Monde.

O solutie pentru Cancer

FDA a autorizat, marţi, comercializarea unui medicament anti-cancer, numit Keytruda, produs de laboratoarele grupului Merck, ce atacă tumorile care au un profil genetic specific, lăsând intact organul afectat.

„Până acum, FDA a aprobat terapii împotriva cancerului în funcţie de organul afectat iniţial, de exemplu plămânii sau sânii”, a declarat medicul Richard Pazdur, director interimar al departamentului de produse hematologice şi oncologice de la Centrului de evaluare a medicamentelor din cadrul FDA.
”De acum înainte, avem un tratament pe baza biomarkerilor tumorii, si pe baza markerilor organului afectat”, a adăugat medicul american.

Keytruda (pembrolizumab), un medicament folosit în imunoterapie, a fost aprobat în urma unei proceduri accelerate şi poate fi utilizat pentru a trata tumori – atât ale copiilor, cât şi ale adulţilor – care sunt inoperabile şi purtătoare ale unor trăsături genetice specifice, detectabile cu ajutorul biomerkerilor.
Acest tratament îi vizează, de asemenea, pe bolnavii diagnosticaţi cu cancer colorectal care a continuat să progreseze şi după chimioterapie.

Continue reading Keytruda o solutie pentru pacientii cu cancer

Fervex pentru adulţi şi copii va fi retras din farmacii

Afla de ce va fi retras Fervex pentru adulti si copii, care sunt starile grave si ingrijoratoare care ceeaza acest medicament.

fervex retras din farmacii

Fervex pentru adulţi şi copii va fi retras din farmacii

Medicamentul Fervex pentru copii şi adulţi, pentru tratarea racelii va fi retras din farmacii ca urmare a unei alerte primite de la Agenţia Europeană a Medicamentului, a declarat miercuri pentru AGERPRES preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dr. Marius Savu.
Potrivit acestuia, autorităţile din Franţa au identificat o bacterie la nivelul unui excipient, care ar da reacţii nedorite,
Reacţiile nu sunt foarte grave, ci constau în stări de vomă, greaţă, diaree, atât la copii, cât şi al adulţi, a mai spus preşedintele ANM.
Medicamentul va fi retras în toate ţările din UE, inclusiv în România, a precizat dr. Marius Savu.

ANM retrage 800.000 de cutii de Fervex

Agenţia Naţională a Medicamentului retrage de pe piaţă 800.000 de cutii de Fervex pentru adulţi şi copii, în toată ţara, a precizat miercuri dr. Marius Savu, preşedintele ANM.
El recomandă populaţiei să aducă la farmacii cutiile cu Fervex pentru a fi distruse.
Decizia de retragere de pe piaţă a produselor Fervex adulţi granule pentru soluţie orală şi Fervex pentru copii granule pentru soluţie orală a fost luată ca urmare a informaţiei primite de ANM atât prin intermediul sistemului de alertă rapidă de la Autoritatea Competentă din Franţa, cât şi de la producător (Bristol-Myers Squibb).
Măsura a fost determinată de depistarea de către fabricantul din Franţa, la un control de rutină, a unei contaminări microbiene la medicamentul Fervex Zmeură. Acest produs nu este comercializat în România.
Deoarece s-a constatat că sursa contaminării este un excipient folosit în formulele Fervex (zaharoză), ca măsură de precauţie compania a decis retragerea de pe piaţă a tuturor seriilor din produsul Fervex adulţi şi Fervex copii, granule pentru soluţie orală, fabricate cu acest excipient.
Decizia se aplică în toate ţările în care sunt distribuite aceste produse, inclusiv în alte state membre ale UE.
Eventualele reacţii adverse în cazul consumului produsului posibil contaminat nu sunt majore, este vorba de: durere abdominală, febră, vărsături, diaree.
Până în momentul de faţă, astfel de reacţii adverse nu au fost semnalate prin intermediul Sistemului de Farmacovigilenţă, a precizat preşedintele ANM.

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Lista medicamentelor compensate și gratuite “nu a mai fost actualizată”

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a susținut luni că lista medicamentelor compensate și gratuite “nu a mai fost actualizată”

De peste 1.900 de zile, ceea ce “limitează egalitatea de șanse” pentru pacienți.

“Aceasta înseamnă că peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi și 26 de molecule cu indicații terapeutice noi—potrivit estimărilor autorităților din Sănătate—, așteaptă de peste 5 ani să ajungă la pacienți. În tot acest timp, în lupta cruntă cu boala, pacienții au primit și continuă să primească tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparație, pacienții din țările vest-europene reușesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piață”, se arată într-un comunicat de presă ale Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer remis luni AGERPRES.

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Clasificare ATC medicamente compensate si necompensate

A – Medicamente pentru  tractul digestiv si metabolism

• A01 – produse pentru cavitatea bucala
  • A02 – antiacide antiulceroase antiflatulente
  • A03 – antispastice anticolinergice si stimulante peristaltice
  • A04 – antiemetice
  • A05 – terapia veziculei biliare si a ficatului
  • A06 – laxative
  • A07 – antidiareice antiinflamatoare antiinfectioase intestinale
  • A08 – medicatia obezitatii
  • A09 – alte produse inclusiv enzime digestive
  • A10 – terapia antidiabetica
  • A11 – vitamine
  • A12 – substante minerale
  • A13 – tonice
  • A14 – anabolice sistemice
  • A16 – alte produse pentru tractul digestiv si metabolism

Continue reading Clasificare ATC medicamente compensate si necompensate

Poti sa vezi si de un Tratament naturist alternativ

Obezitatea cauzata de flora intestinala

O noua pista de abordare pentru a combate obezitatea

Persoanele obeze care înregistrează un deficit de anumite bacterii intestinale prezintă un risc crescut de a dezvolta maladii metabolice şi cardiovasculare asociate stării lor, o descoperire care relansează speranţa unei prevenţii eficiente, relevă două studii publicate miercuri.

Realizate de Institutul Naţional de Cercetare Agronomică (INRA), cu parteneri francezi şi internaţionali, studiile au fost realizate în comun în Danemarca şi în Franţa, în condiţiile în care epidemia obezităţii, obezitatea nu încetează să se extindă în întreaga lume şi ar putea afecta peste 700 de milioane de persoane în 2015, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Obezitatea depide de noi

Aceste studii pentru obezitate ar putea deschide calea pentru ‘realizarea de markeri bacterieni specifici pentru identificarea persoanelor cu risc şi de noi terapii bazate pe bacterii, pentru a lupta contra creşterii în greutate, adica cu obezitatea‘, a declarat pentru AFP Stanislas Dusko Ehrlich, directorul de cercetare al INRA, care a coordonat cele două studii.

Maladie multifuncţională, obezitatea este atribuită în general unor cauze, atât de mediu (mod de viaţă, hrană prea bogată şi abundentă), cât şi genetice. Dar tot mai multe date sugerează că variaţiile ‘celuilalt genom al nostru’, microbiomul, adică genomul global al tuturor bacteriilor care colonizează corpul uman, ar putea să joace de asemenea un rol foarte important.

Publicate în revista ştiinţifică Nature, cele două studii au permis identificarea a două grupuri de indivizi obezi care se diferenţiază printr-o slabă sau foarte bogată floră intestinală şi prin susceptibilitatea faţă de maladiile legate de obezitate. Comparând cele două grupuri de supraponderali, cercetătorii au descoperit că persoanele ‘sărace’ în bacterii intestinale (360.000 gene microbiene diferite, în medie, faţă de 580.000, în al doilea grup) prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladii metabolice, precum excesul de colesterol sau diabetul, dar şi afecţiuni hepatice şi cardiovasculare, respectiv cancer.

Cercetătorii au identificat şase feluri de bacterii capabile să diferenţieze persoanele care au o floră intestinală ‘bogată’ sau ‘săracă’, cu o precizie de 95%. Aceştia au observat, totodată, că persoanele din primul grup de obezi au luat mai mult în greutate cu timpul, după ce au studiat evoluţia a 292 de adulţi danezi (169 obezi şi 123 ne-obezi), din 1999. La persoanele care au luat mai mult în greutate, si au fost mai obeze, s-a constatat că opt specii de bacterii lipseau sau erau prezente într-o cantitate mică, ‘ceea ce ar putea însemna că aceasta joacă un rol protector contra luării în greutate’, potrivit lui Ehrlich.

Studiul realizat în Franţa pe 49 de persoane obeze sau supraponderale a arătat, în plus, că un regim alimentar bogat în fibre şi fructe şi legume, urmat timp de 12 săptămâni, poate ameliora diversitatea florei intestinale (sau microbiota) şi reduce în acelaşi timp unele din complicaţiile legate de obezitate, probioticele sunt excelente pentru a remedia lipsa florei intestinale.

Noi studii in cazul obezitatii vor fi totuşi necesare pentru a confirma rezultatele acestor cercetări şi pentru a identifica markerii specifici, respectiv recomandările nutriţionale adaptate, a adăugat cercetătorul. Acesta a recunoscut, de asemenea, că introducerea unui regim alimentar la indivizii ‘săraci’ în specii bacteriene nu a permis vindecarea inflamaţiilor cronice generate de obezitate. Aceste maladii metabolice şi cardiovasculare corespund unei creşteri moderate dar durabile a markerilor de inflamaţie în sânge, spre deosebire de o infecţie, unde inflamaţia poate atinge un anumit vârf înainte de a dispărea complet.

Tubul digestiv conţine aproximativ 100.000 de miliarde de bacterii, care cântăresc aproape două kilograme în total. Aceste microorganisme sunt implicate în degradarea compuşilor alimentari, dar şi în creşterea naturală a imunităţii şi protecţia corpului împotriva agenţilor patogeni şi a infecţiilor.

Ehrlich conduce proiectul francez MetaGenopolis lansat în luna iulie care vizează studierea bacteriilor care populează sistemul digestiv uman. În 2010, el a anunţat că a reuşit să decripteze, împreună cu consorţiul MetaHIT pe care îl coordonează, peste trei milioane de gene prezente în flora intestinală, respectiv de 150 de ori mai mult decât numărul genelor genomului uman.

Nu uitati sa urmati un tratament naturist pentru a trata obezitatea si a celulitei care cumulat cu o dieta sanatoasa de slabit va poate aduce mari satisfactii personale si multa sanatate.