Streptozocin

Streptozocin

Actiune terapeutica: Antineoplazic

Categorie de risc pentru sarcina: C


MOD DE ACTIUNE

Are efect citotoxic prin proprietatea de a lega catenele de ADN inhibând astfel sinteza de ADN. Poate provoca hiperglicemie.


INDICATII

Insule metastazice în carcinoame pancreatice la pacienti cu metastaze progresive sau simptomatice.


CONTRAINDICATII

Lactatia.


PRECAUTII

Spitalizarea nu este necesara dar este bine ca pacientii sa aiba acces la un laborator si personal care sa poata monitoriza toleranta la medicatie. Toxicitatea renala este datorata dozei si cumulativa; poate fi severa sau fatala. Alte toxicitati majore sunt G&V care pot fi severe si de multe ori limitante ale tratamentului. În plus disfunctii hepatice, diaree si modificari hematologice au fost observate.


EFECTE ADVERSE

Toxicitate renala (66%) manifestata prin anurie, azotemie, glicozurie, hipofosfatemie si acidoza tubulara renala. Toxicitatea este dependenta de doza si cumulativa – poate fi fatala. Intoleranta la glucoza sau soc insulinic cu hipoglicemie, depresie.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IV

Orar zilnic: 500 mg/m2 la 6 h timp de 5 zile consecutive pâna la obtinerea efectelor scontate sau apare toxicitate. A nu se depasi doza. Orar saptamânal: initial: 1000 mg/m2/saptamâna timp de 2 saptamâni; în continuare, daca nu apare un raspuns sau toxicitate doza poate fi marita dar fara a depasi o doza de 1500 mg/m2. De asteptat un raspuns în 17-35 zile.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

* Medicamentul poate provoca distrugeri renale permanente sau toxicitate fatala. Anuntati orice semne sau simptome de disfunctie cum ar fi scaderea volumului urinar, schimbari de culoare. Faceti toate investigatiile programate.

* Consumati 2-3 L lichide pe zi pentru a asigura hidratarea.

* Anuntati orice echimoza neobisnuita, sângerare, sânge în urina, sângerari nazale frecvente sau anemie.


Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila