Talidomida

Sharing

 

Talidomida
Actiune terapeutica: Imunomodulator
Categorie de risc pentru sarcina: X


 

MOD DE ACTIUNE

Necunoscut


 

INDICATII

Tratamentul acut a leprei nodoase eritematoase severe. Terapie de întretinere pentru prevenirea si supresia simptomelor cutanate de eritem nodos, lepros recurent.


 

CONTRAINDICATII

Nu se foloseste niciodata în sarcina sau la femeile care ramân însarcinate în timpul terapiei (chiar si o singura doza de 50 mg este teratogena). Administrarea la barbati doar daca pacientul nu întruneste anumite conditii. Utilizarea în timpul contactului heterosexual. Utilizarea ca monoterapie pentru eritemul nodos lepros în prezenta nevritei moderate spre severe. Lactatia.


 

PRECAUTII

Daca se ia în timpul sarcinii poate provoca defecte severe sau moartea fatului. Talomida nu se administreaza niciodata la femeile insarcinate; chiar si o singura doza determina malformatii severe la fat. Siguranta si eficienta nu au fost det la copii mai mici de 12 ani.


 

EFECTE ADVERSE

GI: constipatie, diaree, G&V, moniliaza orala, durere dentala, durere abdominala. SNC: somnolenta, ameteala, tremor, vertij, cefalee. Neurologic: neuropatie periferica. CV: hipotensiune ortostatica, bradicardie. Respirator: faringita, rinita, sinuzita. Hematologic: neutropenie. Hipersensibilitate: eruptie maculara eritematoasa, febra, tahicardie, hipotensiune. Dermatologic: fotosensibilitate, rash, dermatita, infectii fungice unghiale, prurit. Musculoscheletic: durere spate / ceafa, rigiditate. Diverse: teratogenicitate, impotenta, edem periferic, leziuni accidentale, astenie, frisoane, edeme faciale, durere.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

CAPSULE
Terapie initiala în eritemul nodos lepros cutanat
Adulti, initial: 100-300 mg/zi cu apa, inainte de culcare cel putin o ora inainte de cina. Pacientii cu mai putin de 50 kg incep cu doza cea mai mica. la cei cu ENL cuatanat sever sau care au necesitat o diza initiala mare anterior, dozarea incepe cu doze de pâna la 400 mg/zi cu 1h inainte de cina. Se continua cu doza initiala pâna când sunt eliminate S&S de reactie active (2 sapt); dupa aceasta se scade doza cu 50 mg la fiecare 2-4 sapt.
Terapie de întretinere pentru prevenirea si supresia recurentei eritemului nodos lepros
Se mentine doza minima necesara controlarii reactiei. Doza se reduce la fiecare 3-6 luni cu 50 mg la fiecare 2-4 sapt.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

* Medicamentul se ia dupa indicatii cu 1 h inainte de cina sau inainte de culcare.
* Poate provoca ameteala / somnolenta; se evita activitatile care necesita alerta mentala; se evita alcoolul si deprimantele SNC.
* Femeile fertile trebuie sa utilizeze 2 metode de contraceptie sau sa se abtina de la actul sexual. Barbatii trebuie sa poarte mereu un prezervativ din latex, chiar daca au suferi vasectomie. În timpul terapiei nu se doneaza sange.
* Observati orice amortire, durere sau arsura în maini sau picioare. Poate apare o neuropatie periferica care poate fi ireversibila.


 

Sharing

Acum esti aici: Home » Talidomida