Tazaroten

Sharing

 

Tazaroten
Actiune terapeutica: Antipsoriazic
Categorie de risc pentru sarcina: X


 

MOD DE ACTIUNE

Mecanism de actiune necunoscut.


 

INDICATII

Tratament paliativ pentru ridarea faciala, hiper sau hipopigmentarea faciala, lentigo facial benign la cei care îsi îngrijesc corespunzator pielea si folosesc protectie antisolara. Tratament topic al acneei vulgare. Tratament topic al placilor psoriazice. Tratament topic al acneei vulgare faciale de severitate usoara spre moderata.


 

CONTRAINDICATII

Sarcina. Piele eczematoasa, folosirea de cosmetice si medicamente pe piele care au efect puternic de uscare.


 

PRECAUTII

Cu precautie în alaptare. Siguranta si eficienta administrarii nu a fost stabilita la copii sub 18 ani. Psoriazisul se poate agrava din luna 4-12 în comparatie cu primele 3 luni de terapie. Se administreaza cu precautie cu alte medicamente care provoaca fotosensibilitate. 
Se evita aplicarea în zonele neafectate datorita cresterii susceptibilitatii la iritatie.


 

EFECTE ADVERSE

Dermatologic: descuamare, eritem, arsura, dermatita de contact, eczema, agravarea psoriazisului, durere / rash / inflamare a pielii, prurit, durere faciala. Diverse: edem periferic hipertrigliceridemie.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

CREMA, GEL
Acneea vulgaris
Dupa ce pielea e uscata în urma curatarii se aplica un strat subtire (2 mg/cm²) de concentratie 0,1% pe leziuni, o data pe zi seara. Se acopera intreaga zona afectata.
Psoriazis
Se aplica o data pe zi, seara cu 2 mg/cm2 pentru a acoperi doar leziunea cu un strat subtire. Tratamentul se incepe cu 0,05% crema si e crescuta la 0,1% daca e tolerata. Nu se aplica pe mai mult de 20% din suprafata corpului
Lentigo, hiper si hipopigementare, riduri
Se aplica o cantitate de marimea uni bob seara pentru a acoperi usor intreaga fata inclusive pleoapele.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

* Se aplica o data pe zi. Se evita contacul cu ochii si gura; se clateste daca are loc contactul.
* Fata se curata usor se usuca, se aplica un strat subtire seara doar la nivelul leziunilor. În psoriazis se curata zona si se usuca inaintea aplicarii. Nu trebuie aplicat pe o suprafata corporala mai mare de 20%.
* Anuntati mancarimea excesiva, inrosire, arsura, exfoliere a pielii. Terapia se întrerupe pâna la restabilirea integritatii pielii.
* Când este administrat pentru riduri hiper si hipopigmentare sau lentigo se usuca pielea inaintea aplicarii. 
* Se evita expunerea prelungita la lumina si la conditii meteo extreme; poate apare iritatie. Se folosesc ochelari de soare si imbracaminte protectoare.
* Se realizeaza o contraceptie sigura; medicamentul este teratogen.


 

Sharing

Acum esti aici: Home » Tazaroten