Tirofiban 

Sharing

  

Tirofiban 
Actiune terapeutica: Antiplachetar
Categorie de risc pentru sarcina: B
Denumire comerciala: 
Aggrastat


MOD DE ACTIUNE

Tirofiban este un antagonist reversibil al legarii firinogenului de receptorii GP IIb/IIIa, inhiband astfel agregarea palchetara. T ½: aproximativ 32 h. Este preluat din plasma aproape nemodificat si excretat renal (65%) si prin fecale (25%). Clearence-ul plasmatic este scazut la pacientii mai batrani de 65 de ani si este scazut semn


    

INDICATII

În combinatie cu heparina pentru sindromul coronarian acut, incluzandu-i pe cei tratati medical si cei cu interventie coronariana percutana sau ateroctomie.


CONTRAINDICATII

Sângerari interne active sau istoric de diateza cu 30 de zile în urma; istoric de hemoragii intracraniene, neoplasme intracraniene, malformatii A-V, sau anevrism; istoric de trombocitopenie; procedeuri chirurgicale majore sau traume psihice severe în ultima luna; istoric, sau simptome sugestive de disectie aortica; hipertensiune majora (TA sistolica mai mare de 110 mmHg); utilizarea concomitenta cu un alt inhibitor GP IIb/IIIa; pericardie acute.


    PRECAUTII

Utilizati cu precautie la pacientii cu plachete mai putin de 150000/ mm3, în retinopatiile hemoragice, cu alte medicamente cu efect hemostatic (de ex. warfarina). Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate atunci când este folosit în combinatie cu medicamentele trombolitice. Femeile si pacientii batrani – incidenta mare a sângerarii în comparatie cu pacientii tineri.


    EFECTE ADVERSE

Febra, durere de cap, bradicardie, disectia arterei coronare, ameteli, edeme sau transpiratii, durere pelvina / de picioare.


DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Initial: 0,4 microg/kg/min pentru 30 min; apoi, 0,1 micog/kg/min. Utilizati ½ din doza uzuala la cei cu disfunctie renala severa. Se consulta prospectul pentru dozarea corecta în functie de greutatea pacientului.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

1. Medicamentul este folosit IV cu heparina pentru reducerea mortii si simptomatologiei asociate cu blocaje ale vaselor inimii
2. Poate provoca sângerari asa ca locurile de injectare vor fi examinate cu precautie. Trebuie evaluat frecvent sângele.
3. Poate provoca ameteli; utilizati cu precautie. Se întrerupe fumatul!


 

Sharing

Acum esti aici: Home » Tirofiban