Vasopresina

Sharing

 

Vasopresina
Actiune terapeutica: Hormon hipofizar
Categorie de risc pentru sarcina: C


 

MOD DE ACTIUNE

Eliberata din hipofiza anterioara; regleaza conservarea apei prin promovarea reabsorbtiei de apa, prin cresterea permeabilitatii ductelor colectoare din rinichi. În functie de concentratie actioneaza pe ambii receptori V1 si V2. Provoaca si vasoconstrictie splahnica si portala si intr-o mai mica masura periferica, cerebrala, pulmonara si coronariana. Creste activitatea musculaturii netede din vezica, tractul GI si uter.


 

INDICATII

Diabet insipid neurogen (central); nu are efect în diabetul insipid nefrogen. Disparitia distensiei abdominale postoperatorii. Disparitia umbrelor de gaz în roentgenografia abdominala


 

CONTRAINDICATII

Boala coronariana, angina pectorala. Nefrita cronica pâna la obtinerea unor nivele de azot în sânge rezonabile.


 

PRECAUTII

Copiii si pacientii în varsta au un risc crescut de hiponatremie si de intoxicatii cu apa. A se folosi cu precautie în timpul alaptarii si în astm, epilepsie, migrena, si ICC. Administrarea a 1-2 pahare de apa înainte pentru diabetul insipid va reduce efectele adverse cum ar fi G&V, crampele si paloarea.


 

EFECTE ADVERSE

G&V, activitate intestinala crescuta (crampe, defecatie imperioasa), crampe abdominale, flatulenta, paloare, aritmii, postsarcina scazuta, staza cardiaca, angina, ischemie cardiaca, vasoconstrictie periferica, gangrena, tremor, vertij, transpiratii, urticarie, paloare, gangrena cutanata, reactii alergice, bronhoconstrictie, anafilaxie, intoxicatie cu apa (somnolenta, cefalee, coma, convulsii).


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IM, SC
Diabet insipid
Adulti: 5-10 unitati de 2 ori/zi-de 3 ori/zi; pediatric: 2, 5-10 unitati de 3 ori/zi-de 4 ori/zi
Distensie abdominala
Adulti, initial: 5 unitati im; apoi, 10 unitati im la fiecare 3-4 h; la copii: individualizati doza(2, 5-5 unitati). 
Roentgenografia abdominala
IM, SC: 2 injectii cu 10 unitati la fiecare 2 h, si 1/2 h înainte de a fi facute razele X
Varice esofagiene
Initial: 0, 2 unit/min iv sau selectiv IA; apoi, 0, 4 unitati/min daca sângerarea continua. Maxima doza recomandata este 0, 9 unitati/min. 


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Vasopresina
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!