Warfarina

Sharing

 

Warfarina
Actiune terapeutica: Anticoagulant
Categorie de risc pentru sarcina: X


 

MOD DE ACTIUNE

Interfera cu sinteza factorilor de coagulare dependenti de vitamina K rezultand în depletia factorilor II, VII, IX si X. Nu are efect pe tromboza stabilita desi terapia poate preveni tromboemboliile secundare. Este bine absorbita în tractul GI desi mancarea scade rata absorbitiei. De preferat pentru administrare parenterala. Nivel maxim: 1. 5-3 zile; durata: 2-5 zile. t1/2: 1-2. 5 zile. Este metabolizata în ficat, iar metabolitii inactivi sunt excretati prin fecale si urina.


 

INDICATII

Profilaxia si tratamentul trombozei venoase si extensia ei. Profilaxia si tratamentul fibrilatiei atriale cu embolism. Profilaxia si tratamentul embolismului pulmonar. Profilaxia si tratamentul complicatiilor tromboembolice asociate cu fibrilatie atriala.


 

CONTRAINDICATII

Lactatie, utilizare IM.


 

PRECAUTII

Trauma, infectii, insuficienta renala, deficienta de vitamina K, hipertensiune severa si moderata, policitemie vera, vasculite, diabet sever, disfunctii anafilactice. Utilizati cu precautie în disfunctiile renale si hepatice.


 

EFECTE ADVERSE

Hemoragie, G&V, diaree, gura uscata, ulceratii bucale, anorexie, crampe abdominale, ileus paralitic, obstructie intestinala, dermatite, dermatite exfoliate, urticarie, alopecie, urina rosie, leucopenie, microembolism colesterolic sistemic (sindromul “picioarelor roz’), reactii hipersenzitive.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

TABLETE, IV
Inducere. Adulti initial: 5-10 mg/zi pentru 2-4 zile; apoi se ajusteaza doza pe baza protrombinei si a determinarilor INR. O doza mai mica trebuie administrata la pacientii geriatrici, la cei debilitati sau la cei cu sensibilitate crescuta. 
Întretinere. Adulti: 2-10 mg/zi bazat pe protrombina sau INR


 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Warfarina