Zencopan 40 mg comprimate

Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Zencopan 40 mg comprimate gastrorezistente

Pantoprazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Zencopan 40 mg şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Zencopan 40 mg

 3. Cum să luaţi Zencopan 40 mg

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Zencopan 40 mg

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE ZENCOPAN 40 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Zencopan 40 mg este un inhibitor selectiv al pompei de protoni, un medicament care reduce cantitatea de acid produsă de stomacul dumneavoastră. Este utilizat pentru tratamentul afecţiunilor însoţite de secreţie acidă ale stomacului şi intestinului.

  Zencopan 40 mg este utilizat pentru:

  Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste:

  • esofagită de reflux (inflamaţia esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac) însoţită de regurgitare de acid din stomac)

   Adulţi:

  • infecţie cu bacteria numită Helicobacter pylori la pacienţi cu ulcer gastric sau ulcer duodenal în asociere cu două antibiotice (terapie de eradicare). Scopul terapiei este distrugerea bacteriei şi reducerea consecutivă a probabilităţii ca aceste ulcere să reapară.

  • ulcere gastrice şi duodenale

  • sindrom Zollinger-Ellison şi alte afecţiuni în care stomacul dumneavoastră produce o cantitate prea mare de acid.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ZENCOPAN 40 mg Nu luaţi Zencopan 40 mg

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pantoprazol, ulei din soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Zencopan 40 mg (vezi punctul 6)

  • dacă sunteţi alergic la medicamente care conţin alţi inhibitori ai pompei de protoni.

   Aveţi grijă deosebită când luaţi Zencopan 40 mg

  • dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată probleme cu ficatul. Medicul dumneavoastră vă va verifica mai frecvent valorile enzimelor hepatice, în special dacă urmaţi un tratament de lungă durată cu Zencopan 40 mg. În cazul creşterii valorilor enzimelor hepatice tratamentul trebuie întrerupt.

  • dacă este necesar să luaţi în mod continuu medicamente numite AINS şi vi se administrează Zencopan 40 mg, deoarece prezentaţi risc crescut de apariţie a complicaţiilor la nivelul stomacului şi intestinului. Orice creştere a riscului va fi evaluată luându-se în considerare factorii de risc personali cum sunt vârsta (65 de ani sau mai mult), istoric de ulcer gastric sau duodenal sau sângerare intestinală.

  • dacă aveţi rezerve reduse în corp sau factori de risc pentru concentraţii scăzute de vitamina B12.

   Similar altor medicamente care scad aciditatea gastrică, pantoprazolul poate determina o absorbţie redusă a vitaminei B12.

  • dacă luaţi medicamente care conţin atazanavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV) în acelaşi timp cu pantoprazolul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări specifice.

   Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome:

  • scădere în greutate neintenţionată

  • vărsături repetate

  • dificultăţi la înghiţire

  • vărsături cu sânge

  • sunteţi palid şi vă simţiţi slăbit (anemie)

  • observaţi prezenţa de sânge în scaun

  • diaree severă şi/sau persistentă, deoarece Zencopan 40 mg a fost asociat cu o creştere uşoară a frecvenţei de apariţie a diareei infecţioase.

  Medicul dumneavoastră poate decide că este necesar să efectuaţi anumite teste pentru a exclude o afecţiune malignă, deoarece pantoprazolul ameliorează, de asemenea, simptomele cancerului de stomac şi îi poate întârzia diagnosticul. Dacă simptomele continuă în pofida tratamentului, trebuie avută în vedere efectuarea de investigaţii suplimentare.

  Dacă urmaţi un tratament de lungă durată cu Zencopan 40 mg (mai mult de 1 an) este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze periodic. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră despre orice simptome sau incidente nou apărute sau neobişnuite.

  Utilizarea altor medicamente

  Zencopan 40 mg poate influenţa eficacitatea altor medicamente; prin urmare, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

  • medicamente cum sunt ketoconazol, itraconazol sau posaconazol (utilizate pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci) sau erlotinib (utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer) deoarece Zencopan 40 mg poate împiedica acţiunea acestor medicamente.

  • warfarină sau fenprocumonă, care influenţează consistenţa sângelui sau subţiază sângele. Este posibil să aveţi nevoie de investigaţii suplimentare.

  • atazanavir (utilizat pentru tratamentul infecţiilor cu HIV).

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Sarcina şi alăptarea

  Datele privind utilizarea pantoprazolului la gravide sunt insuficiente. S-a raportat eliminarea pantoprazolului în lapte la om. Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, trebuie să utilizaţi acest medicament numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficul tratamentului pentru dumneavoastră este mai mare decât riscul potenţial pentru copilul nenăscut sau sugar.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Dacă prezentaţi reacţii adverse cum sunt ameţeli sau tulburări de vedere, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Zencopan 40 mg

  Zencopan 40 mg conţine lecitină din soia. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

  Zencopan 40 mg conţine maltitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ LUAŢI ZENCOPAN 40 mg

  Luaţi întotdeauna Zencopan 40 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Când şi cum trebuie să luaţi Zencopan 40 mg?

  Luaţi comprimatele cu o oră înainte de masă fără a le mesteca sau sfărâma şi înghiţiţi-le întregi, cu o cantitate suficientă de apă.

  Cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat altfel, doza uzuală este:

  Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste

  Pentru tratamentul esofagitei de reflux

  Doza uzuală este de 1 comprimat pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să creşteţi doza la 2 comprimate pe zi. Durata tratamentului pentru esofagita de reflux este cuprinsă, de regulă, între 4 şi

  8 săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să luaţi medicamentul.

  Adulţi

  Pentru tratamentul infecţiei cu bacteria numită Helicobacter pylori la pacienţi cu ulcer duodenal sau ulcer gastric în asociere cu două antibiotice (terapie de eradicare)

  Un comprimat de două ori pe zi plus două antibiotice: amoxicilină sau claritromicină şi metronidazol (sau tinidazol), fiecare administrat de două ori pe zi împreună cu comprimatul de pantoprazol.

  Luaţi primul comprimat de pantoprazol cu o oră înainte de micul dejun şi cel de-al doilea comprimat de pantoprazol cu o oră înainte de masa de seară. Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră şi asiguraţi-vă că aţi citit prospectele acestor antibiotice. De regulă, durata tratamentului este de 1 până la 2 săptămâni.

  Pentru tratamentul ulcerelor gastrice şi ulcerelor duodenale

  Doza uzuală este de 1 comprimat pe zi. Dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru, doza poate fi dublată.

  Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să luaţi medicamentul. Durata tratamentului pentru ulcerele gastrice este cuprinsă, de regulă, între 4 şi 8 săptămâni. Durata tratamentului pentru ulcerele duodenale este cuprinsă, de regulă, între 2 şi 4 săptămâni

  Pentru tratamentul de lungă durată al sindromului Zollinger-Ellison şi a altor afecţiuni în care stomacul dumneavoastră produce o cantitate prea mare de acid

  Doza uzuală recomandată pentru începerea tratamentului este de două comprimate pe zi.

  Luaţi cele două comprimate cu o oră înainte de o masă. Ulterior este posibil ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza, în funcţie de cantitatea de acid pe care stomacul dumneavoastră o produce. Dacă vi s-au prescris mai mult de două comprimate pe zi, comprimatele trebuie administrate de două ori pe zi.

  Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie mai mult de 4 comprimate pe zi, vi se va spune exact când să opriţi administrarea medicamentului.

  Grupe speciale de pacienţi

  • Dacă aveţi probleme cu rinichii, o afecţiune moderată sau severă a ficatului, nu trebuie să luaţi Zencopan 40 mg pentru eradicareaHelicobacter pylori.

  • Dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului nu trebuie să luaţi mai mult de un comprimat de pantoprazol 20 mg pe zi (pentru aceste situaţii sunt disponibile comprimate care conţin pantoprazol 20 mg).

  • Copii cu vârsta sub 12 ani.

  Nu se recomandă utilizarea acestor comprimate la copii cu vârsta sub 12 ani.

  Dacă luaţi mai mult Zencopan 40 mg decât trebuie

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu se cunosc simptomele supradozajului.

  Dacă uitaţi să luaţi Zencopan 40 mg

  Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.

  Dacă încetaţi să luaţi Zencopan 40 mg

  Nu încetaţi să luaţi aceste comprimate fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila