Prospect Acid Acetilsalicilic- 500mg - Aspirina Dureri | Prospecte.Net

Prospect Acid Acetilsalicilic- 500mg – Aspirina Dureri

Sharing

ACID ACETILSALICILIC

Aspirina Cardiaca

Indicatii in combaterea durerilor, în cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree, combaterea febrei.

500mg comprimate

Prospect: Informatii pentru utilizator

“Aspirina”

 

 Compoziţie  Acid Acetilsalicilic – Aspirina Cardiaca

Un comprimat conţine acid acetilsalicilic 500 mg sub formă de acid acetilsalicilic DC-90 555 mg şi excipienţi: celuloză microcristalină PH 102, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Grupa farmacoterapeutică Aspirina: analgezice şi antipiretice, derivaţi de acid salicilic.

 

 

Acid Acetilsalicilic Prospect
Aspirina Prospect

Indicaţii terapeutice Acid Acetilsalicilic – 

Aspirina Cardio

Ca analgezic şi antipiretic:

– combaterea durerilor de intensitate slabă sau moderată, în cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare şi periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree; -combaterea febrei.

Ca antiinflamator:

-combaterea fenomenelor inflamatorii în reumatismul poliarticular acut;

-atenuarea inflamaţiei articulare în poliartrita reumatoidă;

-protecţie în cazul expunerii la razele solare.

Contraindicaţii Acid Acetilsalicilic (Aspirina Cardio)

Acid Acetilsalicilic 500 mg este contraindicat în caz de:

-hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre componentele produsului;

-ulcer gastric sau duodenal activ;

-diateză hemoragică;

-antecedente de astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a substanţelor cu acţiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene;

-ultimul trimestru de sarcină;

-fenilcetonurie

-insuficienţă cardiacă severă

Precauţii la folosirea Acid Acetilsalicilic (Aspirina Cardiaca)

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor Este necesară aprecierea raportului risc potenţial / beneficiu terapeutic în caz de:

-pacienţi cu teren alergic; în caz de astm bronşic şi alte bronhopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinită alergică, polipi nazali, reacţii alergice la alte medicamente sau alimente (de exemplu conservanţi); tratamentul se face sub supraveghere medicală;

-afecţiuni inflamatorii sau ulcerative ale tractului gastro-intestinal, incluzând ulcerul gastro-duodenal, colita ulceroasă, boala Crohn; este necesară supravegherea atentă şi tratament antiulceros, în cazul administrării la pacienţii cu ulcer sau sângerări gastro-intestinale în antecedente;

-discrazii sanguine- creşte riscul de sângerare;

-gută (scade eliminarea de acid uric);

-dispozitive intrauterine;

-deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidroge- nază;

-intervenţii chirurgicale sau alte intervenţii cu risc crescut de hemoragii. în cazul tratamentului prelungit este necesar controlul funcţiilor hepatice şi renale.

Interacţiuni ale Acidului Acetilsalicilic

(Aspirina Cardio)

Se impune prudenţă în cazul asocierii acidului acetilsalicilic cu următoarele produse medicamen­toase:

-alte antiinflamatoare nesteroidiene-risc de ulceraţii şi hemoragii digestive;

-glucocorticoizi- risc de ulceraţii şi hemoragii digestive

-anticoagulante orale-risc hemoragie (este necesară monitorizarea timpului de protrombină şi ajustarea dozelor);

-heparine – risc hemoragie;

-ticlopidina şi alte antiagregante plachetare- creşte riscul hemoragiilor;

-trombolitice (alteplaza, streptokinaza) -risc hemoragie;

-interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba acţiunea interferonului;

-litiu – creşte concentraţia plasmatică a acestuia, risc toxic;

-metotrexat – creşte toxicitatea hematologică; -inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei risc de insuficienţă renală acută; -digoxina – creşte concentraţia plasmatică a acesteia şi riscul efectelor toxice;

Afla mai multe despre...
KIDDI PHARMATON

-ciclosporină, sărurile de aur, medicamentele nefrotoxice-creşte concentraţia plasmatică a acestora şi a efectelor nefrotoxice; -uricozurice (de exemplu probenecid), datorită scăderii efectului uricozuric (competiţie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomandă utilizarea altui analgezic; -antidiabetice orale; creşte riscul hipoglicemiant al antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului şi controlul mai frecventai glicemiei.

Modificări ale rezultatelor unor teste de laborator Acidul acetilsalicilic poate determina modificări uşoare ale valorilor transaminazelor serice (dacă acestea se menţin sau apar complicaţii, tratamentul trebuie întrerupt).

Atenţionări speciale privind utilizarea Acid Acetilsalicilic (Aspirinei )

Este necesară aprecierea raportului risc potenţial 1 beneficiu terapeutic în caz de: insuficienţă hepatică şi renală (risc de creştere a toxicităţii prin acumulare). La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată este necesară precauţie ( discuţii cu medicul sau cu farmacistul) înainte de începerea tratamentului, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edem.

Medicamente precum Acid Acetilsalicilic 500 mg se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata de 3 zile recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Acid Acetilsalicilic la Copii

Medicamentele care conţin acid acetilsalicilic se pot administra la copii sub 12.ani care nu au afecţiuni virale, la recomandarea medicului, datorită posibilităţii apariţiei sindromului Reye, o boală rară, dar gravă.

Acid Acetilsalicilic la Vârstnici

Este necesară monitorizarea atentă a pacienţilor din această grupă de vârstă. Se vor folosi doze mai mici, deoarece eliminarea produsului este scăzută prin insuficienţa funcţională hepatică şi/sau renală la această categorie de pacienţi. Este crescut riscul reacţiilor toxice gastro-intestinale.

Acid Acetilsalicilic in caz de Sarcina şi alăptare

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, la animale de laborator. Studii epidemiologice la femeia însărcinată nu au evidenţiat efecte teratogene şi fetotoxice în condiţiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experienţa este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari.

Folosirea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardio-pulmonară şi renaă la făt, închiderea precoce a canalului arterial, întârzierea şi prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) şi creşterea frecvenţei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici. în primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicaţia medicului; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. în ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepţia utilizării punctuale pentru anumite indicaţii cardiologice şi obstetricale foarte limitate).

Deoarece acidul acetilsalicilic trece în lapte, folosirea în timpul alăptării trebuie evitată sau alăptarea se întrerupe, în funcţie de raportul risc potenţial pentru sugar/beneficiu terapeutic matern.

Acid Acetilsalicilic 500 mg  si capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Acid Acetilsalicilic 500 mg nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

 Doze şi mod de administrare Acid Acetilsalicilic

Comprimatele se administrează cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă după mese.

Acid Acetilsalicilic la Adulţi

Pentru efectul analgezic şi antipiretic se administrează câte un comprimat (500 mg acid acetilsalicilic), repetând în funcţie de necesităţi la intervale de 4 ore.

Afla mai multe despre...
Prospect COZAAR 2,5 mg/ml - Hipertensiune arteriala

Pentru efectul antiinflamator se administrează 3 – 4 g acid acetilsalicilic (6-8 comprimate) pe zi, în administrare fracţionată, la intervale de 6 ore.

Acid Acetilsalicilic la Copii sub 12 ani

Administrarea pentru efectele analgezice şi antipiretice din cadrul afecţiunilor virale se face la indicaţia medicului şi sub stricta lui supraveghere.

Acid Acetilsalicilic la Copii peste 12 ani

Pentru efectul analgezic şi antipiretic se administrează câte 250 mg (1/2 comprimat), repetând în funcţie de necesităţi la intervale de 4 – 8 ore.Pentru efectul antiinflamator în reumatismul poliarticular acut se administrează 85-100 mg/kg şi zi (fără a depăşi 3 g pe zi), fracţionat, la intervale de 4 -6 ore, timp de 20-30 zile; în continuare se administrează 2/3 din doza de atac 10-20 zile, apoi 1/2-1/3 alte 30-40 zile.

Reacţii adverse ale Acid Acetilsalicilic (Aspirina)

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regulă, bine suportate. Au fost semnalate următoarele reacţii adverse:

-sângerări diverse -hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură; -risc hemoragie chirurgical crescut (favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4 – 8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic);

-fenomene rare de iritaţie gastrică (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături) dacă tratamentul se face corect; au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal, în anumite cazuri, cu perforaţie;

-complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică), la copiii trataţi cu acid acetilsalicilicîn scop analgezic/antipiretic.

-sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm sau reacţii anafilactice; au fost semnalate reacţii de tip anafiiactoid la pacienţii idiosincrazici. -tulburări ale funcţiei hepatice (creşterea transaminazelor), renale şi hipoglicemie.Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă. Medicamente precum Acid Acetilsalicilic 500 mg se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Supradozaj cu Acid Acetilsalicilic ( Aspirina )

Risc de supradozaj (supradozaj terapeutic sau accidental, frecvent) cu potenţial letal există îndeosebi la vârstnici şi copii mici.

Supradozaj moderat

în caz de supradozaj moderat au fost observate următoarele simptome: tinitus, hipoacuzie, cefalee, vertij, confuzie, care pot fi controlate prin reducerea dozei.

Supradozaj sever

în acest caz au fost observate următoarele simptome: febră, hiperventilaţie, cetoacidoză, alcaloză respiratorie, acidoză metabolică, comă, şoc cardiovascular, insuficienţă respiratorie, hipoglicemie severă. în intoxicaţiile foarte grave (cu potenţial de evoluţie letală) decesul se produce prin insuficienţă respiratorie.

Tratamentul in caz de supradozaj necesită:

-transfer imediat în secţia de terapie intensivă;

-efectuarea de lavaj gastric; -administrarea de cărbune medicinal activat; -monitorizarea echilibrului acido-bazic;

-diureză alcalină pentru a obţine un pH urinar între 7,5-8, având în vedere o diureză alcalină forţată atunci când concentraţia plasmatică a salicilaţitor este mai mare de 500 mg/l (3,6 mmol/l) la adulţi sau 300 mg/l (2,2 mmol/l) la copii; -posibilitatea realizării hemodializei în caz de, supradozaj sever;

-substitutie lichidiană;

-tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Păstrare Acid Acetilsalicilic

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj Acid Acetilsalicilic

Cutie cu 2 blistere a câte 10 comprimate. Cutie cu 200 blistere a câte 10 comprimate.

Producător Acid Acetilsalicilic

S.C. ZENTIVA S.A.

Detinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă a Acid Acetilsalicilic S.C. ZENTIVAS.A.

Data ultimei verificări a acestui prospect Acid Acetilsalicilic Aspirina Aprilie, 2007

 

Sharing

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 3 -voturi, Media: 3,67 out of 5)

Încarc...

Lasă un comentariu

Solve : *
27 + 12 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Prospect Acid Acetilsalicilic- 500mg – Aspirina Dureri