Prospect Arutimol

Sharing

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Arutimol  Prospect

solutie oftalmica 0,25 %

Arutimol solutie oftalmica 0,5%

Substanta activa: timolol hidrogen maleat

Compozitie

Arutimol Prospect
Arutimol Prospect

Arutimol 0,25 % – solutie oftalmica

1 ml de solutie contine:

3,42 mg timolol hidrogen maleat, corespunzător la 2,5 mg timolol 0,03 mg clorură de benzalconiu – conservant

Arutimol 0,5 % – solutie oftalmica

1 ml de solutie contine:

6,83 mg timolol hidrogen maleat, corespunzator la 5,0 mg timolol 0,03 mg clorura de benzalconiu – conservant

Alti excipienti:

Arutimol 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica

Polividona, acid edetic, dihidrogenfosfat de sodiu dihidrat, monohidrogen fosfat de sodiu dodecahidrat, apa distilata pentru preparate injectabile.

Forma farmaceutica si continut

Solutie oftalmica

Forme de prezentare:

Ambalaj original cu 1 flacon x 5 ml Ambalaj original cu 3 flacoane x 5 ml Ambalaj original cu 6 flacoane x 5 ml

Agent antiglaucomatos

Chauvin ankerpharm GmbH Frangois-Mitterrand-Allee 1 07407 Rudolstadt Germany

Indicatii terapeutice

 • Presiune intraoculara crescuta (hipertensiune oculara)
 • glaucom (glaucom aparut dupa indepartarea lentilelor de contact )
 • afakie cu glaucom (glaucom aparut dupa indepartarea lentilelor de contact)
 • glaucom la copii, daca alte masuri terapeutice nu sunt suficiente
 • Glaucom = boala de ochi caracterizata prin presiune intraoculara crescuta care poate determina afectarea nervului optic si a retinei.

Contraindicatii:

Cand nu trebuie utilizat Arutimol® 0,25% /0,5 % – solutie oftalmica? Nu trebuie sa utilizati Arutimol® 0,25%/0,5 % – solutie oftalmica daca stiti ca aveti hipersensibilitate fata de substanta activa – timolol sau fata de oricare dintre celelalte componente ori suferiti de urmatoarele boli:

 • reactivitate crescuta a tractului respirator (hiperreactivitate la nivelul bronhiilor)
 • astm bronsic manifest sau in antecedente
 • boli cronice obstructive ale tractului respirator (pneumopatii obstructive asociate cu astm bronsic sau bronsite)
 • bradicardie
 • stop cardiac (bloc A.V.) de gradul II si III
 • insuficienta cardiaca necompensata cu produse medicamentoase
 • soc cardiogen
 • inflamarea alergica severa a mucoasei nazale
 • tulburari de nutritie ale corneei

Care sunt atentionarile de care trebuie sa tineti cont in timpul sarcinii sau alaptarii?

Nu exista informatii suficiente cu privire la utilizarea Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica in timpul sarcinii si alaptarii. De aceea, Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica va fi folosit numai la indicatia medicului dumneavoastra, dupa ce acesta va face o evaluare severa asupra necesitatii tratamentului.

Care sunt atentionarile de care trebuie sa se tina cont in cazul utilizarii la copii?

Nu se recomanda utilizarea Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica la copii prematuri sau nou-nascuti datorita posibilelor efecte asupra sistemului nervos central.

Inainte de administrarea la copii mici, se va face o evaluare severa asupra necesitatii tratamentului.

Atentionari speciale si precautii speciale la utilizare Care sunt precautiile ce trebuie luate?

Avem rugamintea de a efectua cu regularitate un control periodic al presiunii intraoculare si corneei.

Daca purtati lentile de contact moi, nu este indicat sa folositi Arutimol 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica, deoarece conservantul poate forma depozite la nivelul lor, afectand ochiul.

Inainte de utilizarea solutiei oftalmice, indepartati lentilele de contact dure. Le puteti aplica din nou dupa 15 minute.

Care sunt precautiile ce trebuie luate in considerare in timpul conducerii autovehiculelor, manipularii utilajelor sau activitatilor de precizie?

Au fost raportate cateva cazuri de vedere dubla (diplopie) si incapacitate de a ridica pleoapele (ptoza palpebrala). Alte efecte adverse posibile includ: tulburari vizuale, cefalee, ameteala, slabiciune si greata.

Chiar daca este utilizat corespunzator, acest medicament poate influenta acuitatea vizuala si diminua reflexele intr-o asemenea masura, incat afecteaza capacitatea de a participa activ in trafic, de a manipula utilaje sau de a efectua activitati de precizie.

Aceste efecte sunt mai accentuate in cazul ingerarii concomitente de alcool.

Interactiuni cu alte produse medicamentoase

Care sunt medicamentele ce pot influenta efectele Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica?

Daca se administreaza simultan o solutie oftalmica ce contine adrenalina (un alt medicament utilizat pentru scaderea hipertensiunii oculare) se poate observa dilatarea pupilei.

Efectele timololului de reducere a presiunii intraoculare sunt potentate prin administrarea simultana a unei solutii oftalmice cu adrenalina sau pilocarpina (alte medicamente utilizate pentru scaderea hipertensiunii oculare).

Daca sunt administrate simultan betablocante (medicamente care trateaza hipertensiunea arteriala si boli ale vaselor coronariane), exista posibilitatea manifestarii acestor efecte atat la nivelul ochiului (reducerea presiunii), cat si la nivelul sistemului cardiovascular.

Retineti ca cele de mai sus sunt valabile si in cazul produselor medicamentoase administrate recent.

Ce alte medicamente sunt afectate de asocierea cu Arutimol 0,25 % /0,5 % – solutie oftalmica?

Daca Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica este administrat impreuna cu medicamente utilizate pentru scaderea hipertensiunii arteriale sau care trateaza bolile de inima (ex. antagonisti ai canalelor de calciu, reserpina sau betablocante), se pot observa scaderi accentuate ale presiunii sanguine sau incetinirea pulsului. Retineti ca cele de mai sus sunt valabile si in cazul produselor medicamentoase administrate recent.

Instructiuni de dozare, modalitatea si durata de administrare

Daca medicul dumneavoastra nu va prescrie altfel, sunt valabile indicatiile de mai jos.

Va rugam sa respectati instrucţiunile de utilizare ale Arutimol® 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica, altfel acesta nu va fi eficient.

Cat Arutimol 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica trebuie sa administrati si de cate ori pe zi?

La inceputul tratamentului se aplica 1 picatura de Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica de 2 ori pe zi, in ochiul afectat.

Dupa ce presiunea intraoculara a fost adusa la nivelul dorit, medicul poate reduce doza la 1 picatura de Arutimol 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica, 1 data pe zi.

Cum trebuie sa folositi Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica?

Flaconul este impermeabil la apa si gaze. Dopul-sigiliu este atasat mai lejer la flacon.

Inainte de prima utilizare, dopul se inchide pana la maxim, rotindu-l spre dreapta. In acest fel se perforeaza partea superioara a flaconului. Acum puteti sa deschideti flaconul prin rotirea dopului spre stanga.

Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica se aplica in sacul conjunctival. Aplecati capul spre spate, priviti in sus si indepartati usor pleoapa de jos. Tineti flaconul cu picuratorul in jos. Instilati o picatura de Arutimol 0,25%/ 0,5% – solutie oftalmica in sacul conjunctival prin presarea flaconului.

Nu atingeti ochiul cu picuratorul. Dupa administrare inchideti usor ochiul. Inchideti flaconul imediat dupa utilizare.

Nu folositi solutia mai mult de 6 saptamani de la prima deschidere.

Care este durata tratamentului cu Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica?

Tratamentul cu Arutimol 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica dureaza, de obicei, un timp indelungat. Intreruperea sau modificarea dozelor se va face numai la indicatia medicului.

Erori de administrare si supradozare Care sunt precautiile ce trebuie luate in considerare la intreruperea brusca sau prematura a tratamentului?

Pacientii pot avea presiunea intraoculara crescuta pentru o perioada mai lunga de timp fara a prezenta simptomele specifice. Aceasta situatie poate conduce la lezarea ireversibila a ochiului. De aceea, tratamentul regulat este necesar pentru mentinerea vederii.

Efecte adverse Ce efecte adverse pot apare in timpul tratamentului cu Arutimol 0,25 %/0,5 % -solutie oftalmica?

Este posibil sa apara iritatii ale ochilor cum ar fi: conjunctivita, keratita si blefarita, precum si senzatia de uscaciune oculara sau tulburari vizuale. Au fost raportate cateva cazuri de vedere dubla (diplopie) si incapacitate de a ridjca pleoapele (ptoza palpebrala).

Este posibil ca dupa administrarea intraoculara a produselor medicamentoase saapara efecte adverse nu numai local, ci si in alte zone ale corpului. Aceleasi efecte adverse apar atat la administrarea intraoculara a Arutimol 0,25 %/ 0,5% – solutie oftalmica, cat si dupa administrarea orala a substantei active (betablocant).

Tractul respirator:

Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica poate creste rezistenta respiratorie. La pacientii cu tendinta marcata la spasme ale tractului respirator (ex. astm bronsic) exista riscul de dispnee (bronhospasm).

Piele:

S-au observat reactii de hipersensibilitate, cum ar fi exanteme sau urticarie.

Aparatul cardiovascular:

Problemele cardiovasculare pot sa apara, mai ales la pacientii care sufera de boli cardiace.

Acestea pot include: puls slab sau neregulat, scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune), palpitatii, stop cardiac (bloc A-V) sau insuficienta cardiaca.

Suplimentar, se poate manifesta insuficienta circulatorie cerebrala. S-au raportat extrem de rar cazuri de infarct miocardic.

Simptome generale:

Se pot observa: cefalee, ameteala, indispozitie sau alte tulburari nervoase.

Suplimentar au fost raportate stari de slabiciune si greata.

Va rugam sa anuntati medicul sau farmacistul dumneavoastra in cazul in care prezentati reactii adverse care nu au fost mentionate in acest prospect.

Informatii si instructiuni referitoare la termenul de valabilitate al produsului medicamentos Data expirarii este inscriptionata pe eticheta flaconului si pe ambalajul exterior (secundar).

A nu se utiliza dupa data expirarii mentionata pe ambalaj!

Cum se depoziteaza Arutimol 0,25 %/0,5%- solutie oftalmica?

A se feri de lumina.

Data revizuirii textului:

Iunie 2002

Flaconul este impermeabil la apa si gaze. Dopul-sigiliu este ataşat mai lejer la flacon.

Inainte de prima utilizare, dopul se inchide pana la maxim, rotindu-l spre dreapta (1).

In acest fel se perforeaza partea superioara a flaconului (2).

Acum puteti sa deschideti flaconul prin rotirea dopului spre stanga (3,4).

Arutimol 0,25 %/0,5 % – solutie oftalmica se aplica in sacul conjunctival. Aplecati capul spre spate, priviti in sus si indepartati usor pleoapa de jos. Tineti flaconul cu picuratorul in jos. Instilati o picatura de Arutimol 0,25 %/0,50 % -solutie oftalmica in sacul conjunctival, prin presarea flaconului.

Nu atingeti ochiul cu picuratorul. Dupa administrare inchideti usor ochiul.

Inchideti flaconul imediat dupa utilizare.

Nu folositi solutia mai mult de 6 saptamani de la prima deschidere.

Tratamentul cu Arutimol 0,25 %/ 0,5 % – solutie oftalmica dureaza, de obicei, un timp indelungat. Se va folosi cu regularitate, respectand modul de administrare prescris de medicul dumneavoastra. Efectuati in mod constant controlul oftalmologic!

A nu se lasa la indemana copiilor!

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Arutimol