Prospect Asaprin T
Paginile prospectului - articolului medical: 1 2
Atenţionări speciale
Copii şi adolescenţi
Datorită riscului apariţiei sindromului Reye medicamentele care conţin acid acetilsalicilic nu se administrează copiilor şi adolescenţilor cu boli febrile virale, decât
după evaluarea atentă de către medic a raportului risc-beneficiu terapeutic şi numai dacă alte măsuri terapeutice au fost ineficiente.
Sarcina şi alăptarea
Salicilaţii trebuie administraţi în timpul sarcinii, numai după evaluarea strictă a raportului risc-beneficiu terapeutic de către medic.
Salicilaţii trec în laptele matern jn cantităţi mici. Deoarece după administrarea ocazională la mamă nu s-au observat efecte adverse la nou născuţi, de obicei întreruperea alăptării nu este necesară. Totuşi, la administrarea regulată a unor doze mari, alăptarea trebuie întreruptă.
Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje Nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze şi mod de administrare
Adulţi: 250 – 1000 mg (1/2-2 comprimate) în priză unică, repetându-se la nevoie la intervale de 4 – 8 ore. A nu se depăşi doza zilnică maximă de 4g (8 comprimate).
Copii în vârstă de 5 -9 ani: 250 mg (l/2comprimat) o dată, repetându-se la nevoie la intervale de 4 – 8 ore.
A nu se depăşi doza zilnică maximă de 750 mg (1 1/2 comprimate).
Reacţii adverse
în general Asaprin T este bine tolerat gastric, deoarece este tamponat cu carbonat de calciu.
Pot surveni tulburări gastrointestinale: greaţă, vărsături, diaree, precum şi microhemoragii gastrointestinale, care în cazuri excepţionale pot duce la anemie feriprivă. Ocazional se pot dezvolta ulcere gastrointestinale, complicate (în anumite circumstanţe) cu hemoragii şi perforaţii.
în cazuri rare pot să apară reacţii de hipersensibilitate (de exemplu: crize de dispnee, erupţii cutanate).
Au fost semnalate cazuri izolate de tulburări ale funcţiilor hepatice (creşterea transaminazelor serice) şi renale, hipoglicemie, reacţii cutanate severe.
în caz de supradozaj, în special la copii şi vârstnici, pot să apară vertij şi tinitus.
Supradozaj
Semnele şi simptomele pot varia în funcţie de gravitatea intoxicaţiei de la cefalee, vertij, transpiraţii, tulburări de auz (tinitus, hipoacuzie) şi de vedere până la tahicardie, tahipnee, confuzie şi agitaţie.
în caz de intoxicaţie se va anunţa imediat medicul.
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi între 15-25°C. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj Cutie cu 2 blistere a 10 comprimate. Cutie cu 100 blistere a 10 comprimate.
Producător
S.C. AC HELCOR S.R.L., România
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă S.C. AC HELCOR S.R.L. Str. Dr. V. Babeş nr. 50, Baia Mare, România
Data ultimei verificări a prospectului Decembrie 2003
Alte prospecte folositoare si mult cautate
Paginile prospectului - articol medical: 1 2