Colestiramina

Sharing

 

Colestiramina
Actiune terapeutica: Antihiperlipemmic
Categorie de risc pentru sarcina: B 
Denumire comerciala: Prevalite, Questran, Questran Light


 

MOD DE ACTIUNE

Leaga sarurile biliare în intestin. Scade colesterolul si LDL si, poate sa nu aiba efect sau sa creasca trigliceridele, VLDL si HDL. De asemenea pruritul este diminuat datorita eliminarii sarurilor biliare iritative. Efectul antidiareic decurge din legarea si eliminarea acizilor biliari. Debut, pentru a reduce colesterolul din plasma: în 24-48 ore, dar nivelele pot scadea în continuare timp de 1 an; pentru a diminua pruritul: 1-3 saptamâni; diminuarea diareei asociata acizilor biliari: 24 ore. Nivelele colesterolului pot reveni la nivelele dinaintea tratamentului la 2-4 saptamâni dupa întreruperea tratamentului. În cazul tratamentului de lunga durata ar trebui administrate IM vitaminele liposolubile (A, D, K) si posibil acidul folic pentru ca colestiramina leaga aceste vitamine în intestin.


 

INDICATII

Secundar pentru a reduce nivelul ridicat de colesterol din ser în hipercolesterolemia primara la pacientii care nu raspund adecvat la dieta. Prurit asociat obstructiei biliare partiale. Diaree cauzata de acizii biliari.


 

CONTRAINDICATII

Obstructie completa sau atrezie de duct biliar.


 

PRECAUTII

Se utilizeaza în timpul sarcinii doar daca beneficiile depasesc riscurile. Utilizati cu precautie în timpul lactatiei si la copii. Nu se cunosc efectele pe termen lung si eficacitatea în scaderea nivelului colesterolului la copii. Pacientii în varsta sunt mai susceptibili la efecte adverse GI. Administrati cu precautie la pacientii cu fenilcetonurie.


 

EFECTE ADVERSE

GI: constipatie (poate deveni severa), G&V, diaree, hemoragie GI, anorexie, indigestie, agravarea hemoroizilor, sângerari rectale sau durere, melena, ulcer duodenal perforat, ulceratie peptica, disfagie, sângerari dentare, pancreatita, diverticulita, colecistita, colelitiaza. SNC: cefalee migrenoasa, ameteli, anxietate, oboseala, letargie, dureri ale nervului femural, parestezie. Hipersensibilitate: urticarie, dermatite, astm, rash. Hematologic: PT crescut, echimoze, anemie. Musculoscheletal: mialgii, artralgii, dureri de spate, artrita, osteoporoza. GU: hematurie, disurie. Altele: tendinte de sângerare (datorita hipoprotrombinemiei). Deficiente ale vitaminelor A si D. Uveita, scaderi sau cresteri în greutate, respiratie rapida, edem, acidoza hiperclorica la copii, prurit/iritatie a pielii, limbii si a zonei perianale.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Pulbere 
Adulti, initial: 4 g de 1-2 ori pe zi. Doza este individualizata. Întretinere: 2-4 pachete sau lingurite pe zi (8-16 g colestiramina rasina anhidra) amestecata cu 60-180 ml apa sau bauturi necarbogazoase. Schema de tratament recomandata este 2/zi, dar pot fi administrate de la una la sase doze pe zi. Doza maxima zilnica este de 6 pachete sau lingurite pe zi (echivalenta cu 24 g colestiramina).


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Administrati alte medicamente prescrise cu cel putin o ora îninte sau cu 4 ore dupa acest medicament deoarece interfera cu absorbtia si efectele altor medicamente. Revedeti efectele constipante ale medicamentului si modalitatile de control ale acestora: exercitiu zilnic, aport lichidic de 2-3 litri pe zi, aport marit de citrice, sucuri de fructe si alimente ce contin multe fibre; poate ajuta si un laxativ. Daca constipatia persista, poate fi necesara o schimbare în dozarea medicamentului. Daca se produce constipatie, se opresc masurile preventive, se înregistreaza aportul si eliminarile, greutatea, si se anunta medicul. Pacientii cu nivel crescut al colesterolului ar trebui sa urmeze o dieta restrictiva, ca si încetarea fumatului, reducerea consumului de alcool, scaderea în greutate si exercitii regulate. Anuntati melena sau sângerarile anormale pentru ca poate fi necesar un supliment cu vitamina K (10 mg/saptamâna). Analizele complete ale sângelui, a PT si a functiei renale ar trebui sa devina rutina. Pruritul poate aparea la 1-3 saptamâni de la administrarea medicamentului si poate reveni dupa întreruperea tratamentului. Anuntati orice efecte adverse neobisnuite sau intolerabile.


 

Sharing

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Încarc...

 

Comentarii Pareri
 

Lasă un comentariu

Solve : *
5 + 12 =


Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acum esti aici: Home » Colestiramina