Tei – Beneficii stiute si nestiute

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Teiul – Arborele Sanatatii si Calmului

Teiul (Tilia) este un arbore impunator care poate ajunge la o inaltime de 30-40 de metri. In urmatoarele randuri vom trece in revista principalele proprietati medicinale, beneficiile teiului pentru sanatate, cum se preparara un ceai de tei, contraindicatiile si multe alte informatii despre tei.

Este foarte des intalnit in regiunile rurale, pe dealurile impadurite si in apropiere de zonele muntoase dar, poate fi foarte bine intalnit si pe strazile din orasele mari, cultivat in scopuri ornamentale.

Parfumul sau ne incanta simturile din mai pana in iunie, uneori chiar si mai tarziu.

Exista numai putin de 40 de genuri si 350 de specii de copaci in familia Tiliaceae.

In mitologia greaca, originea teiului se afla in stransa legatura cu povestea unei zane pe care o chema Filira, care a fost sedusa de Cronos.

Aceasta l-a nascut pe Chiron dupa care s-a transformat in tei.

Un arbore de tei comun poate trai in jur de 150-400 de ani.

Conform cercetatorilor, arborii din familia Tiliaceae au aparut pe planeta in urma cu peste 70 de milioane de ani.

Pe vremuri, teiul crestea in apropiere de temple ca si arbori sacri.

Cand un copil se nastea, se credea ca un tei plantat ii servea acestuia drept talisman.

Caracteristici generale ale teiului

Teiul este un arbore de dimensiuni mari, care poate atinge o inaltime de 30 de metri si coroana sa este deasa.



Diametrul trunchiului poate ajunge pana la 2-3 metri de-a lungul timpului.

Frunzele teiului sunt late, in forma de inima sau ovale.

Florile sunt parfumate, sub forma de inflorescente.

Fructele teiului au o forma de nuca.

Numeroase specii de tei sunt excelente pentru miere.

Mierea de tei este una din cele mai aromate si mai pretioase varietati de miere.

Cea mai viabila specie este teiul cu frunze mici (in forma de inima).

Aceasta specie poate rezista la inghet, la temperaturi extrem de scazute, de pana la -48 de grade.

Proprietatile curative si terapeutice ale Teiului

Stramosii nostri cunosteau foarte bine proprietatile teiului.

Toate partile teiului au proprietati utile. Ceaiul de tei calmeaza crampele, durerile, inflamatiile si elimina transpiratia.

Florile de tei combat in mod eficient bacteriile nocive din corp, reduc febra si elimina mucozitatile.

Pentru adolescenti si persoanele in varsta, teiul este benefic datorita proprietatilor calmante, care reduc starile de agitatie.

Un decoct cu flori de tei este folosit impotriva durerilor de cap.

Florile de tei sunt de altfel extrem de utile in tratarea reumatismului articular, convusliilor, bolilor de rinichi, afectiuni ale tractului gastro-intestinal si febrei.





Pentru un efect cicatrizant, se va consuma acest decoct de 2-3 ori pe zi.

Are un efect benefic asupra sistemului digestiv si ne ajuta sa combatem gastrita si bolile ficatului.

Lotiunile pe baza de tei sunt eficiente impotriva hemoroizilor, arsurilor sau ulceratiilor pielii.

Comprese sunt folosite pentru a elimina iritatiile cutanate.

Pentru par, o clatire pe baza de decoct de tei este extrem de utila deoarece parul ramane frumos si stralucitor.

Teiul este extrem de util in tratementele impotriva fertilitatii, datorita continutului ridicat de fitohormoni, al caror compozitie este similara cu hormonii feminini.

Astfel, femeile care au probleme cu fertilitatea trebuie sa consume tei cat mai des.



Beneficiile  aduse sanatatii de Tei

  • Florile de tei sunt detoxifiante – datorita proprietatilor sudorifice si diuretice, florile de tei favorizeaza nu doar transpiratia, dar si secretiile urinare.  Trebuie sa faci o cura de 2-3 saptamani cu ceai din flori de tei si sa consumi 2-3 cani de ceai de tei zilnic.
  • Combat insomniile – florile de tei contin principii active care induc starea de somn, actionand printr-un mecanism asemanator unui medicament alopat benzodiazepina. Pentru un somn linistit, trebuie sa consumi in fiecare seara o cana de ceai de tei. Vei adormi mai repede, vei avea un somn linistit, iar organismul se va recupera rapid.
  • Frunzele de tei sunt eficiente in cazul conjunctivitelor – acestea sunt un remediu eficient in cazul conjunctivitei infectioase simple. Datorita actiunii lor antipruriginoase, frunzele de tei restabilesc echilibrul pielii din jurul ochilor si te scapa de ochii umflati si rosii. Pregateste o infuzie de frunze de tei si strecoar-o. Dupa ce se raceste, curata usor ochii cu o compresa imbibata in infuzie.
  • Scoarta de tei, un remediu eficient in guta – datorita actiunii sale diuretice, scoarta de tei este de mare ajutor in cazul gutei. Aceasta afectiune foarte dureroasa si se face din cauza acumularii de acid uric la nivelul articulatiilor. Scoarta de tei intervine dizolvand acidul uric. Trebuie sa urmezi o cura de 2-3 saptamani cu ceai de tei, consumat in câte 2-3 reprize zilnic.
  • Florile de tei reprezinta un remediu impotriva anxietatii – acestea sunt benefice sistemului nervos, eliminand anxietatea, depresia si contribuind la relaxarea organismului. Se consuma cate o ceasca de ceai  de tei inainte de culcare, timp de trei saptamani.
  • Combat durerile de cap/migrenele – florile de tei stabilesc echilibrul nervos si combat migrenele si durerile de cap de origine nervoasa. Infuzia de flori de tei se consuma in momentul aparitiei durerilor, iar efectul este rapid. Pentru dureri de cap/migrena – se beau 1-3 cani de ceai de tei fierbinte, pe stomacul gol. Acest tratament are efecte sedative rapide, diminuand intensitatea durerii de cap.
  • Menopauza – anumite tulburari asociate menopauzei, cum ar fi starile anxioase, insomnia, mancarimile pe piele, starile de iritabilitate, puseurile de hipertensiune, pot fi eliminate in mare masura cu ajutorul unei cure cu flori de tei. Timp de 8 saptamani, se administreaza dimineata, la pranz si seara cate 50 de picaturi de tinctura de tei pe zi.
  •  Pulberea de tei este un adjuvant in hipertensiune arteriala – acesta actioneaza prin efect vasodilatator, prin actiune sedativa la nivelul sistemului nervos central si prin efectul depurativ, eliminand surplusul de apa din organism. Se administreaza pulberea de tei, din care se ia cate o lingurita, de patru ori pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauza.
  • Infuzia de tei scade febra – 1-2 cani de infuzie de tei calda stimuleaza o sudoratie intensa, ceea ce va duce la scaderea temperaturii. Se foloseste mai ales in accesele de febra asociate infectiilor acute.
  • Ceaiul de tei ajuta in caz de raceli, gripa – acesta ajuta la reglarea temperaturii organismului, la eliberarea cailor respiratorii de secretiile in exces, reduce si elimina durerile musculare, durerile de cap asociate acestor afectiuni. Se administreaza infuzia combinata, indulcita cu miere, cate 1 litru pe zi, pana la vindecare. 
  • Florile de tei te scapa de tusea iritativa, tuse productiva – in florile de tei exista niste substante emoliente (mucilagii), care reduc senzatia de iritare de pe caile respiratorii si ca atare calmeaza tusea uscata. Aceste principii active sunt utile si in tusea productiva, deoarece ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii. Se administreaza infuzia combinata, cate o cana de 3-4/zi.
  • Ceaiul de tei te ajuta in caz de bronsita cronica si acuta – acesta are efecte calmante, diminuand intensitatea acceselor de tuse, ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii si combate accesele de febra. Se bea infuzie fierbinte de tei, cate 2 cani/zi.
  • Infuzia de tei este adjuvant in retentia de lichide – se face o infuzie combinata de tei, ceva mai concentrata (50 grame la un litru de apa), care se administreaza cu lingura, pe parcursul a 1-2 zile. Infuzia combinata de tei amplifica diureza, stimuleaza eliminarea surplusului de lichide prin transpiratie.
  • Voma, diaree pe fond de stres – se face o infuzie combinata din tei, menta si musetel in proportii egale. Se consuma pe zi 1 litru din aceasta infuzie. Are efecte calmante generale, antispastice, diminueaza durerea si inhiba reflexul vomitiv. De asemenea, regleaza tranzitul intestinal dereglat de catre starile de stres.
  • Pulberea de tei este adjuvant in caz de gastrita – durerile de tip arsura, specifice acestei afectiuni, sunt alinate si vindecate cu pulbere de tei, pe de o parte ea reduce nivelul de stres si tensiunea psihica, iar pe de alta parte, protejeaza si cicatrizeaza mucoasa gastrica. Se ia cate o lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi, inainte de masa. In perioadele de criza puternica, cu dureri intense, nu se mananca nimic, vreme de minimum 24 de ore.
  • Adjuvant in hepatita de tip B si C – un studiu japonez arata ca principiile active din teiul argintiu au efecte hepatoprotectoare. Efectul de protejare al celulei hepatice, combinat cu efectul de stabilizarea si de calmare psihica al teiului, recomanda aceasta planta in tratarea hepatitelor cu posibila evolutie spre ciroza. Se recomanda, ca atare, administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata de tei pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte patru saptamani de pauza.
  • Dureri articulare in artrita – administrarea infuziei combinate de tei reduce inflamatia si mai ales durerile articulare. Acest efect s-ar datora, potrivit cercetatorilor, flavonoidelor continute de florile de tei. Se tin cure cu o durata de 21 de zile, timp in care se consuma cate trei cani de infuzie combinata de tei, cu un sfert de ora inainte de masa.
  • Adjuvant in limfom malign – un studiu recent argentinian indica o actiune antitumorala a florilor de tei cu frunza in forma de inima (Tilia cordata). Se recomanda administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata pe zi. Are efecte de inhibare a multiplicarii celulelor tumorale si induce autodistrugerea acestora.
  • Adjuvant in amigdalita – intr-o cana de infuzie combinata si concentrata (4 lingurite la cana) de tei, se pune o lingurita de sare grunjoasa si se amesteca. Cu acest preparat se face gargara de 3-4 ori pe zi. Tratamentul are efect calmant, antiinflamator si antiseptic rapid.
  • Colici abdominale (dureri de burta) – se pune pe abdomen o compresa cu infuzie combinata de flori de tei (ceva mai concentrata – 20 de gr la cana), peste care se adauga o sticla sau o punga cu apa fierbinte, asa incat sa incalzeasca bine zona. In cazul colitei, se face si o cura interna cu infuzie combinata de flori de tei (la concentratie normala): o cana de 3-4 ori pe zi.

Ceaiul de tei are poprietati curative unice pentru corp. Aceasta bautura aurie cu gust dulce si aroma placuta este utila in sezonul rece in special, cand suntem mai expusi racelii si gripei.

Ceaiul are efect antiinflamator, elimina mucozitatile si are un efect antipiretic.

Este in egala masura util pentru a elimina toxinele din corp.

Are un efect benefic asupra cailor urinare si este util in caz de litiaza urinara, cistita sau inflamatii ale vezicii.

Ceaiul de tei este in egala masura util in urmatoarele cazuri:

Pentru a intari sistemul cardiovascular. Datorita faptului ca are in compozitia sa flavonoide, vasele de sange sunt intarite si devin mai elastice.

Pentru a elimina durerea. Ceaiul de tei calmeaza durerile de cap, crampele, durerile articulare si elimina in egala masura umflaturile.

Pentru a stimula digestia. Ceaiul stimuleaza productia bilei ceea ce este extrem de benefic pentru procesele digestive. Este, in egala masura, util pentru a calma tensiunile nervoase si pentru a lupta impotriva insomniei.

Modul de utilizare a teiului

1. Ceai de tei

Se folosesc florile si bracteele in special, sub forma de infuzie. Unele infuzii, standardizate sau amestecate cu alte plante se regasesc in comert.



Gustul acestor infuzii este deosebit de placut si apreciat de toti cei care au obiceiul sa consume ceai. Specialisiti recomanda consumul a maxim 4 cesti de ceai  pe zi.

2. Decoct de flori si frunze de tei

Se pun la fiert aproximativ 50 de grame de flori uscate intr-un litru de apa dupa care se filtreaza. Se consuma acest decoct dupa fiecare masa principala.

Florile si frunzele de tei pot fi incorporate intr-o salata pe care o vor parfuma.

Alburnul de tei este comercializat sub forme diferite, capsule in special, singur sau asociat cu alte plante.

Pentru a calma mancarimile si pielea uscate, poti folosi apa florala pe baza de flori de tei, pe care o aplici pe zona pe care vrei sa o tratezi.

Mierea de tei se recomanda in caz de insomnia sau bronsite datorita faptului ca are o actiune calmanta si antiseptica.

Contraindicatiile utilizarii teiului

  • Efectele secundare sunt extrem de rare. In cazul in care se consuma intr-o cantitate prea mare, teiul poate provoca tulburari digestive fara gravitate (diaree).
  • Nu exista niciun tip de interactiune cunoscuta cu alte plante sau suplimente alimentare.
  • Pentru ca tratamentul fitoterapeutic sa fie optim, se recomanda ca teiul sa fie consumat in dozele recomandate.
  • Inainte de a incepe un tratament pe baza de tei se recomanda totusi sa ceri parerea unui medic specialist, mai ales daca se consuma in perioada sarcinii.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close