PĂDUCELUL
Crataegus monogyna Fam. Rosaceae.
Denumiri populare: căcădară, gherghin, gherghinar, măceş, măcieş, mălai moale, mălaiul cucului, mălai nesărat, mălăieţ, mărăcine, mărăcin alb.
În tradiţia populară: cu mult înainte de era noastră, la mesele de nuntă, fiecare mesean purta o ramură de păducel, pentru fericirea şi prosperitatea tinerilor căsătoriţi.
La Roma mirele agita în mână o ramură de păducel când îşi conducea mireasa în camera nupţială şi puneau păducel în leagănul copilului pentru a-l feri de boli şi de rele.
Păducelul a servit la împletirea coroanei lui Christos, această plantă intrând astfel în scrierile sfinte.
În epoca cruciadelor, cavalerii care plecau spre locurile sfinte, ofereau soţiilor lor ramuri de păducel legate cu panglici, ca semn al speranţei.
În numeroase regiuni se împletesc primăvara coroane de păducel, care atrag îngerii pentru binecuvântare şi sănătate.
În anumite regiuni din Franţa mamele îşi aduceau copii bolnavi în faţa gardurilor cu păducel înflorit şi se rugau pentru sănătatea copilului lor, crezând că rugăciunea lor se va ridica la ceruri, odată cu parfumul florilor acestei plante.
Din flori se preparau ceaiuri contra insomniilor, în boli de inimă şi de ficat. Decoctul fructelor se lua contra diareei şi a bolilor de rinichi.
Decoctul frunzelor sau al vârfurilor ramurilor se folosea contra bătăturilor pe tălpi, făcându-se spălături şi legături cu resturile. Unii ardeau ramurile, iar din cenuşă făceau leşie cu care spălau bătăturile. Scoarţa de pe rădăcini se punea proaspătă tot la bătături.
Descriere: arbust spinos de 2-5m ramificat puternic. Se întâlneşte în lizierele pădurilor, formând tufişuri, în zona de stepă, deal şi munte, este puţin pretenţios faţă de sol.
Descrierea frunzelor şi florilor- păducelul este un arbust spinos ce ajunge uneori la 4m. Ramurile de culoare gri sunt acoperite cu spini puternici scurţi. Frunzele dinţate pe margine sunt divizate în 3-5 lobi, au culoarea verde strălucitor pe partea superioară şi mai pale pe cea inferioară. Florile sunt albe sau roz, apar în luna mai şi sunt dispuse în inflorescenţe. Florile se recoltează în aprilie-iunie, când sunt complet deschise, pe timp uscat. Fructul cărnos, are mai multe seminţe. Fructele se recoltează înainte de coacere, când au culoarea roşu închis. Cele care au ajuns la maturitate de culoare brună sau neagră nu mai au aceleaşi principii active. Este o plantă comună în toată Europa şi Asia şi nordul Americii. Cultura sa se face prin seminţe, care germinează anul următor. Creşterea este lentă. Este o plantă extrem de robustă care poate trăi 500 de ani. Se poate cultiva şi ca gard viu.
În terapeutică se folosesc florile şi fructele Flores et fructus Crataegi.
Compoziţie chimică: se utilizează frunzele (Folium Crataegi), florile (Flores crataegi) cu frunzele din imediata apropiere (Folium Crataegi cum floribus), fructele (Fructus Crataegi), substanţe de natură flavonică şi proantocianide, leucoantocianidine, colină, acetil colină, trimetilenă, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, adenină, guanină, derivaţi purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, trimetilamină, amilamină, ulei volatil ce conţine aldehidă anistică de natură catehică, pectine, substanţe minerale, etc. Vitaminele: B1, C. Fructele conţin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colină, acetil colină, pectină, ulei gras, glucoză, fructoză, substanţe minerale.
Acţiune farmaceutică: tonicardice, hipotensoare, antispastice, astringent (mai ales fructele), hipnotice şi sedative, indicat în extra sistole şi tahicardii sinusale, antispastic, tonic al inimii, întăreşte muşchiul inimii, are efecte liticevegetative, febrifuge (florile), astringente şi dizolvante ale calculilor (fructele), cardiodilatator, calmant al sistemului nervos, scade tensiunea arterială şi o reglează, rezolvă tulburările inimii (în combinaţie cu Roiniţa). Este un echilibrant psihic util în nevroze, fiind un bun calmant al sistemului nervos (mai ales florile).
Reglează bătăile inimii, fiind un bun echilibrant al tensiunii arteriale. Vindecă foarte multe din afecţiunile inimii şi vaselor de sânge. Vasodilatator la nivelul vaselor coronare, hipotensiv de întărire şi rărire a contracţiilor inimii bolnave, mai ales în tratamentele de durată. Măreşte activitatea respiratorie. Îmbunătăţeşte gradat circulaţia cerebrală. Diminuează sau înlătură efectele stimulării nervilor adrenergici. Florile şi frunzele au o acţiune destul de puternică sedativă. Ajută şi la vindecarea leziunilor miocardului. În cure de mai lungă durată ajută la creşterea imunităţii organismului, în special în cazul bolilor infecţioase. Sedativ sub formă de băi.
Frunzele cu flori intră în componenţa ceaiurilor: antiastmatic şi calmant, împotriva tulburărilor cardiace, iar fructele în ceaiul calmant.
Recoltare: florile se adună în aprilie-iunie, când sunt deschise, pe timp uscat. Fructele se recoltează înainte de coacere, când culoarea lor este roşu închis.
Atenţie! Ceaiul de Păducel scade tensiunea arterială şi provoacă dureri de cap sau de vomă dacă este luat pe stomacul gol. Din această cauză după ce aţi consumat o cană de ceai de Păducel, nu beţi apă.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni buco-faringiene, afecţiuni diverse ale inimii sau circulatorii, afecţiuni neurologice, agitaţii nervoase, albuminurie, ameţeli, angină pectorală (adjuvant), angoasă, anxietate, aritmie extrasistolică, arterioscleoză, arterită, astenie, ateroscleroză, bătături, boli degenerative ale inimii, cardiopatie ischemică, celulită, circulaţie periferică deficitară, climax, convalescenţă, crampe, cuperoză, dereglări de ritm cardiac, diabet, diaree, dispnee, dizenterie, dureri de inimă, emotivitate, enurezis, fragilitate capilară, hemoroizi, hipertensiune arterială, hiperexcitabilitate nervoasă, hipertiroidie, imunitate, infarct, insomnie, insuficienţa cardiacă, iritare, ischemie cardiacă (adjuvant), leucoree, litiază biliară şi urinară, litiază renală, nervozitate la copii şi adolescenţi, nevroze cardiace, nevroze psihice, , obezitate (adjuvant), palpitaţii, rezistenţa la efort, scleroză coronariană la persoanele în vârstă, stări depresive, stări de nervozitate, surmenaj la bătrâni, tahicardie, tensiune arterială oscilantă, tulburări cardiace cu substrat nervos, tulburări circulatorii, tulburări congestive la menopauză, tulburări de ritm cardiac, tulburări de menopauză, varice, vertij, zgomote în urechi.
Mod de folosire: în toate cazurile frunzele şi florile pot fi înlocuite cu o cantitate dublă de fructe.
Intern–
Pulbere: se macină frunzele şi florile sau fructele cu râşniţa de cafea obţinându-se un praf cât mai fin. Acesta se va pune câte 1 linguriţă, în gură sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite cu apă. Se face de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute, înaintea meselor principale.
Infuzie: -O linguriţă de flori şi frunze se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperii ulterior după care se vor lăsa timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Se consumă cu 15 minute înaintea meselor principale.
Infuzie concentrată: -2 linguriţe de plantă mărunţită se va folosi la afecţiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi timp de 10 minute după care se va strecura. Se vor putea consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar şi în cure de lungă durată. Se consumă înainte de mese cu minimum 15 minute.
Decoct din fructe: 1 lingură de fructe mărunţite se fierb timp de 5 minute, la 1 litru de apă. Se strecoară şi se consumă în cursul unei zile. Cu efect mai mare se poate face cu cantitate dublă de fructe.
–Tinctură– se vor pune 50 grame de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura după care se pune în sticluţe de capacitate mai mică.
Se va putea lua în funcţie de gravitatea afecţiuni între 10 picături şi o linguriţă de tinctură luată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluată cu puţină apă. În afecţiunile inimii un adult va trebui să ia 30-50 picături de 3 ori pe zi, în cure de mai lungă durată. Se mai poate folosi cu mare succes de către cei care sunt firi hipersensibile sau au un somn deteriorat calitativ.
Acţiune terapeutică: vasodilatator coronarian, bradicardizant şi tonifiant al miocardului; sedativ al sistemului nervos şi uşor hipotensor (datorită flavonelor).
Indicaţii: sedativ în tulburări funcţionale, cardiace şi nervoase, cardiotonic.
Mod de administrare: asociat cu tinctura de valeriană sau Passiflorae în doze de 10-15 picături de 3 ori pe zi, se pot lua şi diluate în 100 ml apă.
Cataplasme: se macină florile şi frunzele cu râşniţa de cafea şi apoi se pun într-un vas cu puţină apă caldă. Se amestecă apoi până la omogenizare şi se întinde pe o bucată de tifon cu care se pansează extern. Se poate ţine 24 ore, după care se schimbă cu un pansament identic. Se pansează lejer.
Oţet: -În oţet se pot pune câteva frunze şi flori. Se vor ţine timp de 8 zile, după care se pot folosi la bătături, veruci, negi.
Vin- se va pune într-un litru de vin 100g de frunze şi flori mărunţite. Se astupă şi se va lăsa timp de 8 zile la temperatura camerei agitând des. După 8 zile se va strecura. Se poate consuma apoi din acesta 50 ml de trei ori pe zi înainte de mese în afecţiunile menţionate mai sus. Se mai poate adăuga şi 50 g de pătrunjel rădăcină, curăţată şi rasă la cei care au şi edeme din cauzele afecţiunilor inimii. Se va ţine şi în acest caz tot 8 zile şi se va administra la fel.
Vin preparat din fructe– Se vor pune la 2 Kg de fructe zdrobite 2 kg de zahăr, 10 litri de apă şi 30g de drojdie. Se va pune totul într-o damigeană de sticlă. Se pune un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc, care are un capăt într-un vas cu apă. Se va lăsa timp de aproximativ 15 zile (în funcţie de temperatură), după care se va trage de pe drojdii şi se pune în sticle de capacitate mai mică. Se va putea lua din acest vin câte 50 ml de trei ori pe zi în afecţiunile menţionate mai sus.
Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu flori de păducel.
Păducelul şi-a câştigat un bine meritat renume de plantă medicinală cu extrem de puţine reacţii adverse şi cu o bună compatibilitate cu cele mai multe medicamente, naturale sau de sinteză. Foarte rar s-a constatat, totuşi la unii pacienţi cu probleme cardio-vasculare o anumită intoleranţă la acest remediu. O intoleranţă tradusă prin stări de vertij, accelerarea pulsului, chiar uşoare aritmii. Din acest motiv, la bolnavii cardiaci se începe tratamentul cu flori de păducel în doze mici- 0,5g pe zi, doze care vor fi apoi crescute progresiv, dacă nu apar efecte adverse.
Extern:
Pentru cuperoză, se face un decoct din 20 g flori şi fructe la 500 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoară şi se aplică sub formă de compresă.
Pentru tulburări circulatorii şi crampe la nivelul membrelor se pun comprese în zona inimii sau se fac 2 băi locale pe zi cu o infuzie din 20 g de flori la litru de apă clocotită.
Modul de folosire pe afecţiuni.
Afecţiuni buco-faringiene- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Afecţiuni diverse ale inimii sau circulatorii, se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Afecţiuni neurologice- frunzele împreună cu florile sau fructele au un efect deosebit de calmare nervoasă. Se pot folosi sub orice formă doriţi din cele descrise mai sus. De asemenea contribuie la o mai bună irigare a corpului cu sânge lucru care face ca şi sistemul nervos să fie irigat corespunzător şi contribuind în acest fel la o mai rapidă vindecare. Se foloseşte ca adjuvant, pe lângă medicamentele folosite conform indicaţiilor medicului specialist.
Agitaţii nervoase- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Albuminurie- ceaiul din frunze şi flori contribuie la o mai bună irigare şi în regiunea renală cu sânge şi totodată la diminuarea albuminei.
Ameţeli,- se indică în special la ameţelile produse datorită dereglărilor la nivelul vaselor capilare sau la o proastă irigare cu sânge. Infuzia sau tinctura luată de 3-4 ori pe zi ajută la diminuarea ameţelilor acestora şi totodată chiar la vindecarea organismului.
Angină pectorală- comprese cu infuzie aplicate pe zona inimii de mai multe ori pe zi şi intern infuzie 3 căni sau tinctură câte 20 picături diluată la 100 ml apă. Se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Angoasă- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Anxietate- infuzie 3 căni pe zi sau o linguriţă de tinctură diluată la 100 ml apă la nevoie. Un studiu făcut în SUA pe 264 de pacienţi a arătat că administrarea florilor de păducel împreună cu magneziu asimilabil ajută la echilibrarea psihică a persoanelor cu tulburări anxioase. Este un remediu care îşi dovedeşte eficienţa la pacienţii cu anxietate de intensitate mică până la medie. Se consumă un litru de infuzie zilnic în cure de 3 luni urmate de o lună de pauză.
Aritmie extrasistolică- Florile de păducel regularizează şi de asemenea încetinesc în mod natural ritmul cardiac, fiind un bun ajutor şi în caz de tahicardie. Cele mai bune rezultate se obţin prin administrarea unei combinaţii în părţi egale de tinctură de flori de păducel şi de talpa gâştei. Din acest amestec se ia c-te o linguriţă la ora 6, 12, 18, şi 22. Se fac tratamente de c-te 3 luni urmate de 10 zile de pauză, după care se reia. Se poate face de mai multe ori pe an.
Arterioscleoză– infuzia sau tinctura de păducel se va lua minimum 3 luni până să se simtă efecte notabile. În peste 85% din cazurile studiate pe un lot de 380 de pacienţi în Germania s-a putut stabili o diminuare a efectelor bolii şi chiar o mai rapidă recuperare după o perioadă de 2 luni timp în care s-au folosit extracte de Păducel.
Arterită– se foloseşte în special tinctura de Păducel din care se ia câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi cu 15-30 minute înaintea meselor principale diluată cu 100 ml apă.
Astenie- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Ateroscleroză- se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Bătături- fructele se pun în oţet pentru 3 zile apoi se scot şi se aplică pe bătătură cu ajutorul unui leucoplast. Se ţin peste noapte. Se face acest lucru în fiecare seară până la dispariţie.
Boli degenerative ale inimii– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Cardiopatie ischemică– se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Celulită- consumul ceaiului sub formă de infuzie, decoct sau chiar tinctură sau vin ajută la refacerea circulaţiei sângelui şi totodată la diminuarea celulitei.
Circulaţie periferică deficitară– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Climax– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Convalescenţă- în afară de infuzie sau decoct se poate folosi în special vinul din fructe care este foarte eficient în toate cazurile de convalescenţă.
Crampe- infuzie 3 căni pe zi. Sau tinctură câte 20 picături diluate la 100 ml apă de 3 ori pe zi.
Cuperoză- (coloraţie roşie violacee a obrajilor şi nasului) Pentru cuperoză, se face un decoct din 20 g flori şi fructe la 500 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoară şi se aplică sub formă de compresă.
Dereglări de ritm cardiac– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Diabet- revista „ The British Journal of General Practice” a publicat recent un studiu realizat pe 80 de pacienţi cu diabet de tip 2, care foloseau medicaţia specifică pentru această afecţiune. Oamenii de ştiinţă au tras concluzia că extractul din flori şi fructe de păducel are la diabetici un efect cert de reducere a tensiunii arteriale, de îmbunătăţirea activităţii inimii şi totodată nu interacţionează negativ în nici un fel cu medicaţia pe care o foloseau deja pacienţii suferinzi de diabet tip 2. Astfel păducelul este un excelent mijloc de prevenire a cardiopatiilor şi a problemelor vasculare, care constituie principala cauză de mortalitate în rândul diabeticilor. Se bea infuzie de flori sau decoct din fructe c-te 1 litru pe zi.
Diaree– se poate folosi infuzia sau chiar se poate face un decoct din coajă care conţine mult tanin şi ajută foarte bine la diaree. Se pune 1 lingură de coajă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, sau până la remedierea situaţiei.
Dispnee– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Dizenterie– se poate folosi infuzia sau chiar se poate face un decoct din coajă care conţine mult tanin şi ajută foarte bine la diaree. Se pune 1 lingură de coajă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, sau până la remedierea situaţiei. Florile infuzie sau chiar tinctura este de asemenea dezinfectantă.
Dureri de inimă- peste 2 mâini de Păducel şi 2 de talpa gâştei mărunţită se toarnă un litru de ţuică de prune. Se lasă timp de 15 zile, agitând des, Apoi se strecoară. Se trece preparatul alcoolic într-o sticlă prevăzută cu dop. Se iau câte 40 de picături din acest preparat de 6 ori pe zi, cu miere sau apă.
Emotivitate- infuzie 1-2 căni sau tinctură 10 picături diluate la nevoie în 100 ml apă.
Enurezis- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Fragilitate capilară- se pune într-o cană de apă călduţă câte o lingură din următoarele pulberi de fructe de pădure (fără sâmburi): păducel, măceşe şi afine. Se bea acest preparat în fiecare dimineaţă pe nemâncate, vreme de minimum 4 luni.
Hemoroizi– se fac spălături locale cu infuzie sau eventual cu tinctură caz în care se va pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fac spălături locale. De asemenea se poate folosi unguentul. Intern se consumă infuzie sau tinctură fiind foarte eficientă în redresarea sistemului venos. Se face un tratament de 6 luni cu pauză de 15 zile apoi se poate relua din nou dacă este cazul.
Hipertensiune arterială- peste 4 mâini de fructe de Păducel (uscate şi zdrobite în piuă) se toarnă un litru de rachiu curat, preferabil de prune. Se lasă timp de 2 săptămâni, la umbră, agitând des, apoi se strecoară şi se trece extractul alcoolic într-o sticlă prevăzută cu dop. Se iau 3-4 linguriţe cu puţină apă pe stomacul gol. Cura aceasta se poate continua perioade lungi de timp. Mai multe studii făcute în clinici arată faptul că administrarea florilor de păducel reduce presiunea sangvină, prin mai multe mecanisme, inclusiv prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în extremităţi (mâini şi picioare). Se ia tinctură de flori şi fructe de păducel, câte 4 linguriţe pe zi. Un tratament durează 6 luni, urmat de o lună de pauză, după care se poate relua de oricâte ori este nevoie.
Hiperexcitabilitate nervoasă– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Hipertiroidie– intern se va consuma câte 3-4 căni de infuzie sau decoct, sau eventual vin câte un păhărel de 3 ori pe zi. Extern se face cataplasmă cu planta aplicată caldă pe regiunea gâtului şi ţinută în funcţie de toleranţa individuală. Se face un tratament de minimum 3 luni de zile, dar la fiecare 3 luni se face o pauză de 14 zile, după care se poate relua.
Imunitate– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Infarct- comprese cu infuzie aplicate pe zona inimii de mai multe ori pe zi şi intern infuzie 3 căni sau tinctură câte 20 picături diluată la 100 ml apă. Studii făcute cu extractele de păducel au dovedit faptul că administrarea lor previne apariţia infarctului, iar perioada de convalescenţă de după infarct, grăbeşte revascularizarea miocardului, creşte fluxul coronarian şi măreşte viteza de relaxare a muşchiului cardiac. O cură durează 3 luni urmată de o pauză de 7 zile şi apoi se reia.
Insomnie- infuzie 1-2 căni sau tinctură 10 picături diluate la nevoie în 100 ml apă. Se mai pot pune 100 picături într-un pahar de ceai de Măghiran (Marjorana hortensis) se face din 1 linguriţă de plantă mărunţită pusă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. În acest ceai se pun 100 picături de tinctură de Păducel în cazurile insomniilor rebele la alte tratamente. Se bea o dată.
Insuficienţa cardiacă- se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Iritare- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute. Se poate combina foarte bine cu ceai de Roiniţă.
Ischemie cardiacă (adjuvant)- se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Leucoree- se fac spălături vaginale cu un ceai cu cantitate dublă de plantă. Se fac la temperatura corpului şi numai cu ajutorul irigatorului. De asemenea se poate folosi tinctura caz ]n care se pune 1 linguriţă de tinctură la 250 ml apă călduţă şi se fac spălături vaginale. Se poate lua de asemenea şi intern preferabil sub formă de vin sau tinctură fiind mai eficient în aceste forme.
Litiază biliară şi urinară– infuzia este foarte eficientă şi se consumă câte un litru de ceai pe zi, o perioadă mai lungă de timp. Ajută la diminuarea calculilor.
Litiază renală– infuzia este foarte eficientă şi se consumă câte un litru de ceai pe zi, o perioadă mai lungă de timp. Ajută la diminuarea calculilor.
Nervozitate la copii şi adolescenţi– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Nevroze cardiace– se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Nevroze psihice– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Obezitate (adjuvant)- se consumă ceai din fructe de cătină. Se va consuma un litru de ceai pe zi. Este foarte eficient să se consume călduţ cu 30 minute înaintea meselor principale, pentru că acesta va diminua cantitatea de sucuri gastrice şi în acest fel digestia este mult mai lentă şi omul nu mai poate consuma atâtea alimente pentru că stomacul este plin şi deci implicit ajută la slăbire.
Palpitaţii- se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Rezistenţa la efort- la un lot de sportivi care au consumat zilnic un litru de infuzie din flori şi frunze s-a constatat după 3 luni creşterea rezistenţei la efort, reducerea pulsului, îmbunătăţirea stării generale. Mai ales pentru persoanele care fac munci solicitante fizic, dar nu numai, curele de câte 3 luni de flori şi fructe de păducel sunt de un real folos, protejând inima şi crescând în mod natural capacitatea de efort.
Scleroză coronariană la persoanele în vârstă- se tratează foarte bine cu tinctură din flori de Păducel. Într-un studiu realizat în Germania pe 1011 pacienţi, după 24 de săptămâni de tratament s-a observat că 2/3 din cei trataţi şi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate, simţindu-se mult mai bine. Concret s-a putut observa îmbunătăţirea fluxului sanguin coronarian şi o toleranţă crescută a miocardului la deficienţa de oxigen, o mult mai bună rezistenţă la efort, reducerea frecvenţei crizelor dureroase cardiace (angina pectorală). Potrivit doctorului german Hans Blesken, florile de păducel pot fi recomandate chiar în cazurile în care medicamentele pe bază de digitale nu sunt suportate. Se fac tratamente de cel puţin 6 luni cu tinctură de păducel cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte 1 linguriţă de 4-6 ori pe zi diluată cu 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Stări depresive- infuzie 1-2 căni sau tinctură 10 picături diluate la nevoie în 100 ml apă.
Stări de nervozitate– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Surmenaj la bătrâni– se consumă decoct sau infuzie, câte 1 litru de ceai pe zi în cure de 3 luni urmate de 15 zile pauză după care se poate relua.
Tahicardie– se consumă decoct sau infuzie, câte 1 litru de ceai pe zi în cure de 3 luni urmate de 15 zile pauză după care se poate relua. Se asociază cu sunătoare şi talpa gâştei foarte bine.
Tensiune arterială oscilantă– se consumă decoct sau infuzie, câte 1 litru de ceai pe zi în cure de 3 luni urmate de 15 zile pauză după care se poate relua. Se poate asocia cu Unguraş care este deosebit de eficient în această situaţie.
Tulburări cardiace cu substrat nervos– se consumă decoct sau infuzie, câte 1 litru de ceai pe zi în cure de 3 luni urmate de 15 zile pauză după care se poate relua. Se poate asocia foarte bine cu Roiniţă sau talpa gâştei, într-un tratament de durată.
Tulburări circulatorii- tinctură 20 picături de 3 ori pe zi, diluate la 100 ml apă, sau infuzie 3 căni pe zi.
Tulburări congestive la menopauză– se consumă un litru de infuzie sau decoct zilnic. Se poate asocia în acest caz şi cu brânca ursului care este specială pentru problemele ginecologice.
Tulburări de ritm cardiac– se poate consuma infuzie până la un litru pe zi, preferabil îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii, sau eventual se consumă tinctură câte 3-4 linguriţe pe zi diluate fiecare la 100 ml apă sau ceai. Se consumă înaintea meselor cu 15 minute.
Tulburări de menopauză– se consumă decoct sau infuzie, câte 1 litru de ceai pe zi în cure de 3 luni urmate de 15 zile pauză după care se poate relua. Se asociază şi cu alte plante în funcţie de simptomele existente în fiecare caz în parte.
Varice- se fac băi de 2 ori pe zi cu plante- o mână de flori şi frunze, se pun la o cadă de apă unde se stă timp de 30 minute.
Vertij- se consumă zilnic un litru de infuzie de păducel pentru refacerea circulaţiei şi dispariţia vertijelor. Se face o cură de 3 luni urmată de 15 zile pauză după care se poate relua. Se poate asocia şi cu Ginko Biloba sub diferite forme.
Zgomote în urechi– se consumă zilnic un litru de infuzie de păducel pentru refacerea circulaţiei şi dispariţia vertijelor. Se face o cură de 3 luni urmată de 15 zile pauză după care se poate relua.
Tinctura de păducel.
Crataegus oxyycantha.
Produsă de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni.
Intern: antifebril, calmant al sistemului nervos, echilibrant al tensiunii arteriale, hipotensiv blând şi eficient, înlătură extrasistolele de orice etiologie, măreşte capacitatea respiratorie, reglator al circulaţiei sângelui şi a ritmului inimii, îmbunătăţeşte gradat circulaţia cerebrală, tonic cardiac puternic (în tratamente de lungă durată), vasodilatator coronarian, diuretic.
Indicaţii.
Intern: tulburări de ritm cardiac (palpitaţii), boli degenerative ale inimii şi scleroză coronariană la persoanele în vârstă, ischemie cardiacă (adjuvant), adjuvant în angină pectorală, arterioscleroză, hipertensiune arterială, tensiune arterială oscilantă, circulaţie periferică deficitară, varice şi hemoroizi, tulburări congestive la menopauză, nevroză, nervozitate la copii şi adolescenţi, surmenaj la bătrâni, celulită, obezitate (adjuvant).
Contraindicaţii: nu se cunosc.