Prospect Taficen crema – Candidoza Pitiriazis, Infectia pielii

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Taficen 10 mg/g, cremă/ unguent

Taficen crema este utilizat în tratamentul: tinea pedis, tinea cruris, şi tinea corporis. De asemenea, este utilizat în tratamentul infecţiilor pielii cu levuri, cum sunt: candidoza şi pitiriazis versicolor. Taficen face parte din grupa medicamentelor antifungice; el acţionează prin distrugerea fungilor ce determină afecţiuni ale pielii. 

Clorhidrat de terbinafină



Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Taficen cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

  • Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 2 săptămâni.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    CE ESTE TAFICEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

     

    Tinea pedis apare doar la nivelul piciorului (de obicei ambele picioare sunt afectate, dar nu întotdeauna), adesea între degete. De asemenea, poate să apară şi la nivelul scobiturii gleznei, tălpii sau în alte zone ale piciorului. Formele cele mai frecvente sunt caracterizate prin producerea de fisuri sau descuamări ale pielii, dar şi prin apariţia unor umflături uşoare, vezicule sau ulcere supurate.

    Vă rugăm să vă adresaţi medicului dacă aveţi o infecţie fungică a unghiei (ciupercă în şi sub unghie), cu decolorarea unghiilor şi modificări ale structurii acestora (îngroşate, friabile), deoarece Taficen nu este indicat în tratamentul acestor infecţii. În tratamentul infecţiilor fungice ale unghiilor trebuie utilizate comprimatele care conţin terbinafină şi care pot fi administrate doar cu prescripţie medicală.

    Tinea cruris apare pe zonele corpului unde pielea este plicaturată, în special dacă sunt umede. Aceste zone sunt: la nivelul regiunii inghinale şi al feţei interne a coapselor, afectarea fiind, de obicei, bilaterală, dar frecvent, o zonă este mai afectată decât cealaltă. Infecţia se poate extinde în zonele dintre picioare, către fese, sau în sus, către abdomenul superior. Infecţia poate să apară şi la nivelul pliului sânilor, axilei sau al altor zone de plicaturare. Erupţia apărută pe piele are margine netedă şi poate să prezinte vezicule. Determină mâncărimi.

    Tinea corporis poate să apară în orice zonă a corpului, dar mai frecvent la nivelul capului, gâtului, feţei sau braţelor. Aspectul său este de obicei sub formă de zone circulare de erupţie eritematoasă, dar, de asemenea, poate să se prezinte sub formă de zone de descuamare şi determină mâncărimi.

    Candidoza cutanată apare, de asemenea, în zonele corpului unde pielea este plicaturată şi umedă din cauza transpiraţiei (de exemplu sub sâni, în axile). De obicei, apare la pacienţii vârstnici sau obezi sau la cei cu diabet zaharat. Determină înroşirea pielii, mâncărimi şi descuamări.

    Pitiriazis versicolor apare la nivelul pielii sub formă de zone de descuamare care devin pete albe datorită pierderii pigmentului cutanat. Petele sunt cel mai evidente în timpul verii în timp ce zonele de piele înconjurătoare se bronzează. Infecţia apare, de obicei, la nivelul trunchiului, gâtului, braţelor şi poate să reapară după câteva luni, mai ales în condiţii de vreme caldă şi transpiraţie abundentă.

    Dacă nu sunteţi sigur în legătură cu cauza infecţiei dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza crema, aceştia putând să vă ofere recomandările de rigoare.

    1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TAFICEN Nu utilizaţi Taficen

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de terbinafină sau la oricare dintre celelalte componente ale Taficen.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Taficen

    Taficen este indicat doar pentru administrare pe piele. Nu trebuie să-l aplicaţi în interiorul gurii sau să- l înghiţiţi. Evitaţi contactul cremei cu ochii dumneavoastră. Dacă, accidental, crema vine în contact cu ochii dumneavoastră, ştergeţi-o şi spălaţi-vă energic ochii cu apă rece din abundenţă.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

    Nu aplicaţi alte medicamente pe zonele tratate.

    Sarcina şi alăptarea

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Nu sunt disponibile date clinice referitoare la administrarea Taficen la gravide. De aceea, cu excepţia cazurilor în care beneficiul terapeutic matern depăşeşte riscul posibil la făt, Taficen nu trebuie utilizat în timpul sarcinii; dacă sunteţi gravidă întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Taficen.

    Nu utilizaţi Taficen în perioada de alăptare, deoarece terbinafina, substanţa activă din componenţa cremei, este excretată în laptele matern. Sugarii nu trebuie să vină în contact cu zonele de piele pe care a fost aplicată crema, inclusiv cea de la nivelul sânilor.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Taficen nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

    Informaţii importante privind unele componente ale Taficen

    Alcoolul cetostearilic şi alcoolul cetilic din compoziţia medicamentului pot provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact). La apariţia reacţiilor de hipersensibilitate cutanată se întrerupe tratamentul.

    Propilenglicolul din compoziţia medicamentului poate determina iritaţie cutanată.

    1. CUM SĂ UTILIZAŢI TAFICEN

      Adulţi şi adolescenţi

      În cazul în care tubul este sigilat, străpungeţi sigiliul folosindu-vă de vârful ascuţit de la nivelul capacului.

  • curăţaţi şi uscaţi zona de piele afectată şi zonele adiacente, apoi spălaţi-vă pe mâini;

  • deschideţi tubul şi puneţi pe deget o cantitate mică de cremă;

  • puneţi la loc capacul tubului;

  • aplicaţi suficientă cremă într-un strat subţire pe zona afectată şi pe zona din jurul acesteia;

  • masaţi uşor zona pe care aţi aplicat crema;

  • spălaţi-vă pe mâini după ce aţi atins zona de piele infectată astfel încât să nu se extindă infecţia şi în alte zone sau să transmiteţi infecţia altcuiva.

    Dacă efectuaţi tratamentul unei infecţii apărute în zone de plicaturare ale corpului dumneavoastră, puteţi acoperi zona pe care aţi aplicat crema cu o faşa de tifon, mai ales în timpul nopţii. Dacă procedaţi astfel, utilizaţi de fiecare dată când aplicaţi crema o nouă faşă de tifon.

    Aplicaţi Taficen pe zonele infectate după cum urmează:

  • tinea pedis: o administrare pe zi timp de 1 săptămână.

  • tinea cruris şi tinea corporis: o administrare pe zi timp de 1 săptămână.

  • candidoză cutanată: 1-2 administrări pe zi timp de 1-2 săptămâni.

  • pitiriazis versicolor: 1-2 administrări pe zi timp de 2 săptămâni.

    Utilizaţi Taficen conform recomandărilor din acest prospect, chiar dacă infecţia pare să se fi vindecat după câteva zile. Infecţiile par să se amelioreze după câteva zile de tratament, dar pot să reapară dacă medicamentul nu este aplicat cu regularitate sau tratamentul este întrerupt prea devreme.

    În cazul utilizării Taficen, ameliorarea afecţiunii pielii trebuie să apară după câteva zile; vindecarea completă a zonei de piele afectată este obţinută după o perioadă de timp de până la 4 săptămâni (după oprirea tratamentului cu Taficen, procesul de ameliorare va continua), chiar dacă simptomatologia a dispărut mai devreme.

    Dacă nu aţi observat nici un semn de ameliorare în decurs de 2 săptămâni de la începerea tratamentului, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului care vă vor sfătui ce să faceţi.

    Pentru eficacitatea tratamentului trebuie să păstraţi curate zonele de piele afectate, spălându-le cu regularitate. Uscaţi-le cu grijă, fără a le masa energic, prin tamponare uşoară. Nu scărpinaţi zona afectată în care prezentaţi mâncărimi, deoarece puteţi determina agravarea leziunii şi încetinirea procesului de vindecare sau extinderea infecţiei.

    Deoarece aceste infecţii sunt contagioase, nu trebuie să împrumutaţi altora prosopul sau hainele dumneavoastră. Pentru a preveni reinfectarea, acestea trebuie spălate frecvent.

    Copii cu vârsta sub 16 ani

    Nu utilizaţi Taficen la copii cu vârsta sub 16 ani.

    Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Taficen

    Dacă dumneavoastră sau altcineva, înghiţiţi accidental o cantitate de Taficen, adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă va spune ce trebuie să faceţi.

    Dacă uitaţi să utilizaţi Taficen

    Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză de cremă, aplicaţi-o imediat ce v-aţi amintit apoi continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost recomandat. Dacă vă amintiţi aproape de momentul aplicării dozei următoare, aplicaţi doar doza ce trebuie administrată în acel moment şi apoi continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost recomandat. Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

    Dacă încetaţi să utilizaţi Taficen

    Utilizaţi Taficen conform recomandărilor. Acest lucru este important, deoarece oprirea prea devreme a tratamentului creşte riscul de reapariţie a infecţiei.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

      Ca toate medicamentele, Taficen poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:

      -foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

      -frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);

      -mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 persoane);

      -rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);

      -foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);

      -cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

      Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

      Rare : mâncărimi, erupţii pe piele, erupţii buloase şi urticarie, care determină întreruperea tratamentului.

      Foarte rare : la locul aplicării, pot să apară înroşirea pielii, senzaţie de arsură, iritaţie, caz în care, rar, se indică întreruperea tratamentului.

      Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    2. CUM SE PĂSTREAZĂ TAFICEN

      A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

      A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

      Nu utilizaţi Taficen după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

      Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

    3. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Taficen

  • Substanţa activă este clorhidratul de terbinafină. Un gram cremă conţine clorhidrat de terbinafină 10 mg.

  • Celelalte componente sunt: alcool cetilic, alcool cetostearilic şi ceteareth 30, parafină lichidă, n- metilpirolidonă, propilenglicol, glicerol monostearat, polisorbat 80, polisorbat 20, alcool benzilic, hidroxid de sodiu, apă purificată.

Cum arată Taficen şi conţinutul ambalajului

Taficen se prezintă sub formă de cremă omogenă de culoare albă. Este disponibil în cutie cu un tub din Al a 15 g cremă.







Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. Antibiotice S.A.



Str. Valea Lupului nr.1, 707410 Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în decembrie 2008.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close