Irbesartan Accord 75 mg

Sharing

-Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 

Irbesartan Accord 75 mg, comprimate filmate Irbesartan Accord 150 mg, comprimate filmate Irbesartan Accord 300 mg, comprimate filmate Irbesartan

 1. CE ESTE IRBESARTAN ACCORD ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Irbesartan Accord aparţine grupei de medicamente cunoscută sub denumirea de antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină II.

  Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia (îngustarea) acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Irbesartan Accord împiedică legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină

  astfel relaxarea (dilatarea) vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale.

  Irbesartan Accord întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2.

  Irbesartan Accord este utilizat

  • pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială esenţială)

  • pentru a proteja rinichii la pacienţii cu tensiune arterială crescută, diabet zaharat de tip 2 şi valori ale analizelor care demonstrează afectarea funcţiei rinichilor.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Irbesartan Accord şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Irbesartan Accord

  3. Cum să utilizaţi Irbesartan Accord

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Irbesartan Accord

  6. Informaţii suplimentare

   •  

  1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN ACCORD Nu utilizaţi Irbesartan Accord

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la irbesartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Irbesartan Accord.

   • dacă sunteţi în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină

   • dacă alăptaţi.

    Irbesartan Accord nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârste sub 16 ani.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Irbesartan Accord

    Spuneţi medicului înainte de a lua Irbesartan Accord în situaţiile de mai jos:

   • dacă aveţi vărsături sau diaree semnificative

   • dacă suferiţi de afecţiuni ale rinichilor

   • dacă suferiţi de afecţiuni cardiace

   • dacă vi se administrează Irbesartan Accord pentru tratamentul bolii de rinichi de natură diabetică. În acest caz, medicul dumneavoastră poate să vă facă periodic analize de sânge, în special pentru a determina concentraţiile potasiului din sânge în cazul funcţionării anormale a rinichilor.

   • dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar, o boală în care glandele suprarenale ale organismului dumneavoastră produc prea mult aldosteron, determinând reţinerea sodiului şi eliminarea potasiului.

   • dacă suferiţi de stenoză arterială (îngustarea şi blocarea arterelor care duc sângele la rinichi).

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   În mod obişnuit, Irbesartan Accord nu interacţionează cu alte medicamente. Este posibil să fie necesar să efectuaţi analize de sânge dacă luaţi

   • suplimente de potasiu

   • sare dietetică care conţine potasiu

   • medicamente care economisesc potasiu (cum sunt anumite diuretice)

   • medicamente care conţin litiu

    Dacă luaţi anumite medicamente pentru ameliorarea durerii, denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, efectul irbesartanului poate fi redus.

    Folosirea Irbesartan Accord cu alimente şi băuturi

    Irbesartan Accord se poate administra cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă.

    Sarcina şi alăptarea

    Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. De obicei, medicul dumneavoastră vă va sfătui să luaţi un alt medicament în locul Irbesartan Accord, deoarece Irbesartan Accord nu este recomandat la începutul sarcinii şi poate determina leziuni grave la făt, dacă este folosit după primele 3 luni de sarcină. Un medicament antihipertensiv corespunzător trebuie să înlocuiască, de obicei, Irbesartan Accord înainte de a rămâne gravidă. Medicamentul nu trebuie folosit în al 2-lea şi al 3-lea trimestru de sarcină sau dacă alăptaţi.

    În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Irbesartan Accord de îndată ce ştiţi că sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Irbesartan Accord, vă rugăm să spuneţi medicului şi să-l consultaţi fără întârziere.

    Alăptarea

    Nu trebuie să luaţi Irbesartan Accord dacă alăptaţi (Vezi “Înainte de a lua Irbesartan Accord)

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Nu au fost efectuate studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

    Este puţin probabil ca Irbesartan Accord să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul tratamentului hipertensiunii arteriale pot să apară, ocazional,

    ameţeli sau oboseală. Dacă observaţi apariţia acestora, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

    Informaţii importante privind unele componente ale Irbesartan Accord

    Irbesartan Accord conţine lactoză (sub formă de lactoză monohidrat). Dacă medicul dumneavoastră

    v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  2. CUM SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN ACCORD

   Luaţi întotdeauna Irbesartan Accord exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doza uzuală este 150 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută după aceea până la 300 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale. Efectul maxim de scădere al tensiunii arteriale ar trebui obţinut la 4-6 săptămâni după iniţierea tratamentului.

   La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2, doza de întreţinere recomandată pentru tratamentul bolii renale asociate este de 300 mg o dată pe zi.

   La anumiţi pacienţi, cum sunt cei hemodializaţi sau cei cu vârsta peste 75 de ani, medicul poate recomanda o doză mai mică, în special la începerea tratamentului.

   Irbesartan Accord se administrează pe cale orală. Comprimatele trebuie înghiţite cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu un pahar de apă). Puteţi lua Irbesartan Accord cu sau fără alimente. Încercaţi să vă luaţi doza zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Irbesartan Accord până când medicul dumneavoastră vă spune să procedaţi altfel.

   Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Irbesartan Accord

   Dacă aţi luat din greşeală un număr prea mare de comprimate sau dacă acestea au fost înghiţite de un copil, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

   Simptomele supradozajului sunt hipotensiunea arterială şi tahicardia.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Irbesartan Accord

   Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

   Dacă încetaţi să utilizaţi Irbesartan Accord

   Nu întrerupeţi tratamentul fără a vă sfătui cu medicul dumneavoastră. Este important să luaţi Irbesartan Accord cât timp vi l-a prescris medicul dumneavoastră. Acesta vă va ţine tensiunea arterială sub control şi/sau vă va proteja rinichii de înrăutăţirea bolii.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Irbesartan Accord poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Majoritatea pacienţilor nu prezintă efecte adverse; totuşi, ca în cazul oricărui medicament, aceste comprimate pot avea efecte nedorite.

   Frecvenţa reacţiilor adverse menţionate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie.

   Foarte frecvente (1/10 pacienţi trataţi) Frecvente (1/100, 1/10),

   Mai puţin frecvente (1/1000, 1/100) Rare (1/10000, 1/1000),

   Foarte rare (1/10000)

   Cu frecvenţă necunoscută (nu pot fi estimate din datele disponibile)

   Foarte frecvente (1/10 pacienţi trataţi),

   • dacă aveţi tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu boală de rinichi, analizele de sânge pot arăta o concentraţie crescută de potasiu.

    Frecvente (1/100, 1/10),

   • ameţeli

   • senzaţie de rău/vărsături, oboseală

   • la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu boală de rinichi, au fost, de asemenea, raportate ameţeli la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat, tensiune arterială scăzută la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat, dureri articulare sau musculare.

   • modificări anormale ale componentelor sângelui cum ar fi creşterea valorii serice a creatin- kinazei)

   • dacă suferiţi de tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu boală de rinichi, medicul dumneavoastră va observa o scădere a hemoglobinei.

    Mai puţin frecvente ((1/1000, 1/100)

   • accelerarea bătăilor inimii

   • valuri de căldură asociate cu înroşirea feţei

   • tuse

   • diaree

   • indigestie/arsuri în capul pieptului

   • disfuncţie sexuală (tulburări ale activităţii sexuale)

   • durere în piept

    Unele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a Irbesartan Accord, dar frecvenţa apariţiei lor nu este cunoscută. Aceste reacţii adverse sunt:

   • dureri de cap

   • tulburări ale gustului

   • zgomote în urechi

   • crampe musculare

   • dureri articulare şi musculare

   • tulburări ale funcţiei ficatului

   • creşterea concentraţiei de potasiu în sânge

   • alterarea funcţiei rinichilor

   • inflamaţii ale vaselor mici de sânge în special la nivelul pielii (o afecţiune cunoscută sub denumirea de vasculită leucocitoclastică).

    Similar medicamentelor similare, la pacienţii cărora li s-a administrat irbesartan s-au raportat cazuri rare de reacţii alergice pe piele cum ar fi:

   • erupţii trecătoare pe piele

   • urticarie

   • umflarea localizată a feţei.

   • a buzelor şi/sau a limbii.

   Dacă prezentaţi oricare dintre aceste reacţii sau dacă simţiţi că nu mai aveţi aer, întrerupeţi administrarea Irbesartan Accord şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. CUM SE PĂSTREAZĂ IRBESARTAN ACCORD

   • A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

   • Nu ulizaţi Irbesartan Accord după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   • Acest medicament nu necesită precauţii speciale pentru păstrare.

   • Nu scoateţi comprimatul din blister până când nu sunteţi pregătiţi să-l luaţi.

   • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  5. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Irbesartan Accord:

 • Substanţa activă este irbesartanul. Fiecare comprimat conţine irbesartan 75 mg, 150 mg, 300 mg.

 • Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică (E 468), celuloză microcristalină (E 460), hipromeloză E5 (E 464), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551), stearat de magneziu (E 572).

Celelalte componente ale filmului: hipromeloză E5 (E 464), macrogol 400, lactoză monohidrat şi dioxid de titan (E 171)

Cum arată Irbesartan Accord şi conţinutul ambalajului

Irbesartan Accord 75 mg sunt comprimate ovale şi biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu ‘I 75’ pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Irbesartan 150 mg sunt comprimate ovale şi biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu ‘I 150’ pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Irbesartan 300 mg sunt comprimate ovale şi biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu ‘I 300’ pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Irbesartan, 75 mg, 150 mg şi 300 mg comprimate sunt disponibile în cutii cu blistere cu 8, 14, 28, 56,

64 şi 98 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Accord Healthcare Limited, Sage House, 319, Pinner Road,

North Harrow, Middlesex HA1 4HF, Marea Britanie.

Producători:

Accord Healthcare Limited, Sage House, 319, Pinner Road,

North Harrow, Middlesex HA1 4HF, Marea Britanie.

Cemelog – BRS

Vasút u. 2, H 2040 Budaörs, Ungaria

Acest produs este autorizat de următoarele statele membre ale SEE sub următoarele denumiri comerciale:

Nume ţară

Nume propus

Olanda

Irbesartan Accord 75,150, 300 mg, filmmomhulde tabletten

Republica Cehă

Irbesartan Accord 75,150, 300 mg potahované tablety

Slovenia

Irbesartan Accord 75, 150, 300 mg filmsko obložene tablete

Slovacia

Irbesartan Accord 75, 150, 300 mg filmom obalene tablety

România

Irbesartan Accord 75, 150, 300 mg comprimate filmate

Bulgaria

Irbesartan Accord 75,150,300 mg film-coated Tablets

Polonia

Irbesartan Accord

Ungaria

Irbesartan Accord 75,150,300 mg filmtabletta

Grecia

Irbesartan Accord 75,150,300 mg επικαλυμμένα με λεπηό υμένιο διζκία

Malta

Irbesartan 75,150,300 mg Film-coated Tablets

Estonia

Irbesartan Accord 75,150,300 mg õhukese polümeerikattega tabletid

Letonia

Irbesartan Accord 75,150, 300 mg apvalkotās tabletes

Lituania

Irbesartan Accord 75, 150, 300 mg plėvele dengtos tabletės

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2009

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Irbesartan Accord 75 mg
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!