Prospect Aprovel – Hipertensiune Arteriala – HTA

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Aveti probleme cu hipertensiune arteriala adica va inrositi, aveti dureri de cap, sensibilitate la lumina, oboseala atunci tratati-va cu Aprovel pentru hipertensiune.

Prospect : Informatii pentru utilizator

Prospect Aprovel pentru hipertensiune arteriala

Comprimate

APROVEL 150 mg comprimate Comprimate, 150 mg

APROVEL 300 mg comprimate Comprimate, 300 mg

Va rugam sa cititi cu atentie, in intregime, acest prospect, inainte de a incepe sa luati acest medicament.

Pastrati acest prospect, s-ar putea sa aveti nevoie sa-l recititi, Daca aveti alte intrebari sau daca aveti o nelamurire, cereti mai multe intormatii medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament v-a fost prescris dumneavoastra, personal. Nu il dati niciodata altcuiva, chiar daca prezinta simptome identice, deoarece ar putea sa-i faca rau.

Acest prospect contine:

 1. Ce este Aprovel si in ce cazuri este utilizat
 2. Care sunt informatiile ce trebuie stiute inainte de a lua Aprovel
 3. Cum trebuie luat Aprovel
 4. Care sunt reactiile adverse posibile
 5. Cum trebuie pastrat Aprovel Informatii suplimentare

Aprovel 150 mg comprimate Aprovel 300 mg comprimate Substanta activa este irbesartanul.

Excipientii sunt lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, croscar -meloza sodica, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal hidratat si poloxamer 188.

Prospect Aprovel pentru hipertensiune arterialaProspect Aprovel pentru hipertensiune arteriala

 1. CE ESTE Aprovel Sl IN CE CAZURI ESTE UTILIZAT 

Aprovel contine irbesartan.

Un comprimat de Aprovel 150 mg contine 150 mg irbesartan.Un comprimat de Aprovel 300 mg contine 300 mg irbesartan.

Comprimatele Aprovel 150 mg sau Aprovel 300 mg sunt conditionate in blistere, in cutii cu 14, 28, 56 sau 98 comprimate. Pentru uz spitalicesc sunt disponibile si cutii cu 56 comprimate in blistere perforate unidoza. Este posibil sa nu se comercializeze toate formele de ambalaj autorizate.

Aprovel apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II.

Angiotensina II este o substanta produsa in organism, care se leaga de anumiti receptori din vasele sanguine, determinand constrictia acestora. Aceasta are ca rezultat cresterea tensiunii arteriale. Aprovel impiedica legarea angiotensinei II de acesti receptori si, astfel, determina relaxarea vaselor sanguine si scaderea tensiunii arteriale.

Aprovel intarzie degradarea functiei rinichilor la pacientii cu tensiune arteriala crescuta si diabet zaharat de tip II.

Aprovel este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiune arteriala crescuta) si pentru protectia rinichilor la pacientii hipertensivi cu diabet zaharat de tip II, cu teste de laborator care demonstreaza afectarea functiei renale.

Medicul dumneavoastra v-a masurat tensiunea arteriala si a observat ca este peste limitele normale pentru varsta dumneavoastra. Daca nu este tratata, tensiunea arteriala crescuta poate leza vasele sanguine de la nivelul mai multor organe, cum sunt inima, rinichii, creierul si ochii. in anumite situatii, aceste leziuni pot determina crize de inima, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala, accident vascular cerebral sau pierderea vederii. De obicei, nu exista simptome determinate de tensiunea arteriala crescuta inainte ca aceste leziuni sa apara.

De aceea, masurarea tensiunii arteriale este necesara, pentru a verifica daca aceasta se situeaza in limitele normale sau nu. Tensiunea arteriala crescuta poate fi tratata si controlata cu medicamente ca Aprovel Poate ca medicul dumneavoastra v-a recomandat, de asemenea, sa va schimbati stilul de viata, pentru a contribui la scaderea terisiunii arteriale crescute (sa scadeti in greutate, sa opriti fumatul, sa reduceti consumulAde alcool si sa limitati cantitatea de sare din alimentatie). Totodata, poate ca v-a incurajat sa practicati regulat exercitii fizice usoare (nu obositoare), cum ar fi mersul pe jos si inotul. La pacientii cu tensiune arteriala crescuta si diabet zaharat de tip II, Aprovel este utilizat pentru tratamentul bolii renale, alaturi de controlul concentratiilor zaharului in sange si controlul tensiunii arteriale, care pot necesita si administrarea concomitenta a altor medicamente.

2. CARE SUNT INFORMAŢIILE CE TREBUIE ŞTIUTE ÎNAINTE DE A LUA Aprovel

Nu luati niciodata Aprovel:

 • daca sunteti alergic la irbesartan sau oricare dintre excipienţi pe care ii conţin comprimatele Aprovel
 • daca sunteti in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina
 • daca alaptati Aveti grija:
 • daca suferiţi de vărsături sau diaree severa
 • daca suferiţi de probleme renale
 • daca suferiti de probleme cardiace

De asemenea, informaţi-l pe medicul dumneavoastra:

 • daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala sau o anestezie.

Sarcina:

Inainte de a lua Aprovel, informati-l pe medicul dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau daca planificati o sarcina. Este preferabil sa nu utilizati Aprovel in primul trimestru de sarcina. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Aprovel, adresati-va fara intarziere medicul dumneavoastra. Nu trebuie sa luati Aprovel in al doflearsi al treilea trimestru de sarcina si nici in perioada de alaptare (vezi pct. “Nu luati niciodata Aprovel”). inainte de a planifica o sarcina, tratamentul trebuie schimbat cu altul adecvat.

Alaptare:

Aprovel nu trebuie utilizat in perioada de alaptare (vezi pct. “Nu luati niciodata Aprovel”).

Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Este putin probabil ca Aprovel sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, in cursul tratamentului hipertensiunii arteriale pot sa apara, ocazional, stari de ameteala si oboseala. Daca observati aparitia acestora, trebuie sa informati medicul dumneavoastra.

Utilizarea altor medicamente:

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent alt medicament, chiar daca acesta este un medicament obtinut fara prescriptie medicala.

In mod obisnuit, Aprovel nu prezinta interactiuni cu alte medicamente. Poate fi indicata luarea unor masuri deosebite de precautie (de exemplu: efectuarea testelor sanguine), daca luati suplimente de potasiu, sare dietetica ce contine potasiu, medicamente care economisesc potasiu (cum sunt anumite diuretice) sau medicamente care contin litiu. Ca in cazul celorlalte medicamente ce scad tensiunea arteriala, efectele irbesartanului pot fi reduse atunci cand dumneavoastra luati medicamente antiinflamatoare

nesteroidiene.

3. CUM TREBUIE LUAT Aprovel

Respectati intotdeauna dozele recomandate de catre medicul dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Tratamentul este inceput, de obicei, cu doza de 150 mg irbesartan, administrata o singura data pe zi. Doza poate fi crescuta ulterior pana la 300 mg irbesartan, o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale. Efectul maxim de scadere a tensiunii arteriale este obtinut la 4-6 saptamani dupa inceperea tratamentului.

Daca vi se pare ca efectul Aprovel este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. La pacientii cu tensiune arteriala crescuta si diabet zaharat de tip II, doza de intretinere recomandata pentru tratamentul bolii renale asociate este de 300 mg irbesartan, o data pe zi.

Medicul poate recomanda o doza mai mica, mai ales cand se incepe tratamentul la anumiti pacienti, cum sunt cei hemodializati sau cei varstnici, cu varste peste 75 de ani. Aprovel poate fi luat in timpul mesei sau intre mese. Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa. Trebuie sa incercati sa luati doza dumneavoastra zilnica aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi. Este important sa continuati sa luati Aprovel, pana cand medicul dumneavoastra va recomanda intreruperea tratamentului. Aprovel nu trebuie administrat la copii (sub 18 ani).

Daca ati luat mai mult Aprovel decat ar fi trebuit:

Daca ati luat din greseala un numar prea mare de comprimate, sau daca un copil a inghitit, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca ati uitat sa luati Aprovel:

Daca ati uitat, din greseala, sa va luati medicamentul intr-o zi, luati, ca de obicei, doza urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat s-o luati.4. CARE SUNT REACTIILE ADVERSE POSIBILE

Toate medicamentele pot sa determine reactii adverse.

Daca apar reactii adverse, este probabil ca acestea sa fie usoare si trecatoare. Cu toate acestea, anumite reactii pot sa fie grave si sa necesite supraveghere medicala. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate frecvent, in cadrul studiilor clinice, la pacientii cu tensiune arteriala crescuta: senzatie de ameteala, stare de rau/varsaturi, oboseala si cresterea concentratiei plasmatice a creatinkinazei. Urmatoarele reactii adverse, mai putin frecvente, au fost, de asemenea, raportate: accelerarea batailor inimii, valuri de caldura asociate cu inrosirea fetei, tuse, diaree, indigestie, tulburari de dinamica sexuala si durere in piept.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate frecvent, in cadrul studiilor clinice, la pacientii cu tensiune arteriala crescuta si diabet zaharat de tip II cu afectare renala, pe langa cele mentionate mai sus: tensiune arteriala mica si ameteli (mai ales la ridicarea in picioare din pozitia culcat sau asezat), durere osoasa si musculara, precum si scaderea hemoglobinei (pigmentul globulelor rosii din sange). Foarte frecvent a fost raportata cresterea valorii concentratiei potasiului in sange.

Reactiile adverse raportate ocazional dupa punerea pe piata a Aprovel sunt: durere de cap, tulburari ale gustului, zgomote in urechi, dureri articulare si musculare, tulburari ale functiei hepatice, cresterea concentratiei potasiului in sange si alterarea functiei renale. Ca in cazul altor medicamente similare, la pacientii care au utilizat irbesartan au fost raportate cazuri rare de reactii alergice cutanate (eruptii cutanate, urticarie), precum si umflarea fetei, buzelor si/sau a limbii. Daca credeti ca incepe sa apara o astfel de reactie sau daca simtiti ca nu mai aveti aer, incetati sa mai luati Aprovel si adresati-va imediat unui medic.

Daca observati aparitia oricarei reactii adverse, trebuie sa o semnalati medicului dumneavoastra sau farmacistului si sa le cereti sfatul.

5. CUM TREBUIE PASTRAT Aprovel

A nu se lasa la indemana sau vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30’C.

A se pastra in ambalajul original.

A nuse utiliza dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau blister. Scoateti comprimatele din blister numai atunci cand sunteti gata sa le luati.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE despre Aprovel

Daca doriti mai multe informatii despre boala sau tratamentul dumneavoastra, adresa-ff-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.Pentru informatii suplimentare referitoare la acest medicament, va rugam sa va adresati reprezentantei locale a detinatorului Autorizatiei de punere pe piata.

REPREZENTANTA SANOFI-SYNTHELABO ROMANIA

B-dul Carol I, nr. 34-36, IBC MODERN, etaj 6, sector 2, Bucuresti Tel: (021) 317 31 36 Fax: (021)317 31 34

Data ultimei verificari a prospectului

Octombrie 2005

DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

SANOFI PHARMA BRISTOL-MYERS SQUIBB SNC 174, avenue de France, 75013 Paris, Franta

Medicamente cu aceeasi substanta activa: Depalong, Ifirmasta, Ibernidda, Irbesartan, Karvea, Irbegamma.

Medicamente cu indicatii asemanatoare din aceeasi clasa de medicamente: Atacand, Avassan, Cadesartan, Diovan, Dolnix, Cozaar, Coreton, Gervaton, Diovan.

De asemenea cu o alimentatie dietetica si cu unva puteti simti mai bine.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close