Prospect Prestarium 5 – 10 mg- Hipertensiune Arteriala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prestarium este recomandat in caz de hipertensiune, tensiune arteriala oscilanta si hipertensiune arteriala mare, insuficienta cardiaca, prevenirea accidentului vascular cerebral.

PROSPECT PRESTARIUM pentru Hipertensiune Arteriala

 PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

10 mg comprimate filmate Perindopril pentru hipertensiune

5 mg comprimate filmate Perindopril pentru hipertensiune

In acest prospect Prestarium 10 mg – 5mg găsiţi:

1.  Ce este PRESTARIUM 10 mg – 5mg şi pentru ce se utilizează

2.  înainte să luaţi PRESTARIUM 10 mg- 5mg

3.  Cum să luaţi PRESTARIUM 10 mg- 5mg

4.  Reacţii adverse posibile ale Prestariumului

5.  Cum se păstrează PRESTARIUM 10 mg

6.  Informaţii suplimentare despre Prestarium pentru Hipertensiune

 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

• Păstraţi acest prospect Prestarium pentru tensiune arteriala mare. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

• Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

• Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

• Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Prestarium pentru Hipertensiune, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Prospect Prestarium pentru HipertensiuneProspect Prestarium pentru Hipertensiune

1. CE ESTE PRESTARIUM pentru Hipertensiune 10 mg- 5mg Şl PENTRU CE ESTE UTILIZAT

PRESTARIUM pentru hipertensiune, 10 mg este un inhibitor de enzimă de conversie a angiotensinei (IECA). Aceştia acţionează prin lărgirea vaselor sanguine, ceea ce face mai uşoară activitatea inimii dumneavoastră de a pompa sângele prin vase. PRESTARIUM pentru hipertensiune,10 mg – 5mg este utilizat în:

  • tratamentul valorilor crescute ale tensiunii arteriale (hipertensiune arterială)
  • tratamentul insuficienţei cardiace (situaţie în care inima nu este capabilă să pompeze suficient sânge pentru a asigura necesarul organismului)
  • prevenirea recurenţei accidentului vascular cerebral în asociere cu indapamida, la pacienţi cu istoric de accident vascular cerebral.
  • reducerea riscului de evenimente cardiace, cum ar fi infarctul miocardic, la pacienţii boală coronariană stabilă (situaţie în care irigarea cu sânge a inimii este redusă sau blocată) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau o operaţie pentru îmbunătăţirea irigaţiei sangvine la nivelul inimii prin lărgirea vaselor care o irigă.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI PRESTARIUM 10 mg

Nu luaţi PRESTARIUM pentru hipertensiune, 10 mg:• dacă sunteţi alergic la perindopril, la oricare alt IECA sau la oricare dintre componentele din PRESTARIUM 10 mg — 5mg.

• dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,

• dacă ati avut simptome ca: dificultăţi de respiraţie, umflarea feţei sau limbii, prurit intens sau erupţie cutanată severă cu administrarea anterioară de tratament cu IECA sau aţi avut aceste simptome în orice altă circumstanţă (situaţie numită edem angioneurotic).

PRESTARIUM 10 mg nu este recomandat să fie utilizat la copii şi adolescenţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi PRESTARIUM 10 mg sau – 5mg:

Dacă oricare din situaţiile următoare este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă mediculului dumneavoastră înainte de începerea tratamentului:

• dacă aveţi stenoză aortică (îngustarea principalului vas de sânge care pleacă de la inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (afectarea musculaturii cardiace) sau stenoză de arteră renală (îngustarea arterei care irigă cu sânge rinichiul),

• dacă aveţi orice altă afecţiune cardiacă, § • dacă aveţi vreo afecţiune hepatică,

o • dacă aveţi vreo afecţiune renală sau sunteţi supus dializei,

dacă suferiţi de o boală vasculară de colagen (afectarea ţesutului conjunctiv) cum ar fi lupus eritematos sistemic sau sclerodermie,

• dacă aveţi diabet,

dacă urmaţi o dietă strictă fără sare sau utilizaţi înlocuitori de sare conţin potasiu

• dacă veţi fi supus unei anestezii şi/sau unei intervenţii chirurgicale importante,

dacă veţi fi supus aferezei LDL (ceea ce reprezintă înlăturarea colesterolului din sânge cu ajutorul unui aparat),

• dacă veţi fi supus unui tratament de desensibilizare pentru a reduce efectele alergiei la înţepăturile de albine sau viespe,

• dacă aţi suferit recent diaree sau vărsături.

Folosirea altor medicamente , citeste acest prospect Prestarium pentru hipertensiune,

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Tratamentul cu PRESTARIUM10 mg – – 5mg poate fi influenţat de utilizarea altor medicamente. Acestea includ:

• alte medicamente pentru tensiune arterială crescută, inclusiv diureticele (medicamente care cresc cantitatea de urină produsă de către rinichi),

• diuretice care economisesc potasiu (spironolactona, triamteren), suplimente de potasiu, suplimente sau substituenţi de sare care conţin potasiu,

• litiu pentru tratamentul maniei sau depresiei,

medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen)pentru tratarea durerii sau doze mari de acid acetilsalicilic (de exemplu, aspirină), antidiabetice (de exemplu, insulina)

• medicamente pentru tratamentul afecţiunilor mentale, cum ar fi depresia, anxietatea, schizofrenia etc (de exemplu, antidepresive triciclice, antipsihotice),

imunosupresive (medicamente care reduc mecanismul de apărare al organismului) folosite pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau în urma operaţiilor de transplant (de exemplu, ciclosporina),

• alopurinol (pentru tratamentul gutei),

• procainamida (pentru tratamentul bătăilor cardiace neregulate),

« vasodilatatoare inclusiv nitraţii (medicamente care determina lărgirea vaselor sangvine),

• heparina (medicamente care scad vâscozitatea sângelui)

medicamente folosite pentru tratamentul hipotensiunii arteriale, şocului sau astmului bronşic (de exemplu, efedrina, – noradrenalina sau adrenalina).

Folosirea PRESTARIUM pentru hipertensiune,10 mg- 5mg  cu alimente şi băuturi

PRESTARIUM 10 mg sau – 5mg trebuie administrat dimineaţa, înainte de masă.

Prospect Prestarium – Sarcina şi alăptarea:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu trebuie să luaţi PRESTARIUM pentru hipertensiune, 10 mg – – 5mg dacă sunteţi gravidă sau doriţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi (vezi “Nu luaţi PRESTARIUM 10 mg- – 5mg”).

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

PRESTARIUM pentru hipertensiune, 10 mg nu afectează atenţia, dar alte reacţii cum ar fi ameţeala sau oboseala în relaţie cu scăderea tensiunii arteriale, pot să apară la unii pacienţi. Dacă apare această situaţie, capacitatea de a conduce şi de a folosi utilaje, poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale PRESTARIUM 10 mg

Deoarece conţine lactoză monohidrat, dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 

3. CUM SĂ LUAŢI PRESTARIUM 10 mg –  5mg acum in acest prospect Prestarium pentru hipertensiune,

Luaţi întotdeauna PRESTARIUM pentru hipertensiune,10 mg sau – 5mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar de apă, de preferat la aceeaşi oră în fiecare zi, dimineaţa, înainte de a mânca. Medicul dumneavoastră va decide doza corectă pentru dumneavoastră.

Dozele uzuale sunt după cum urmează:

Hipertensiune arterială: doza uzuală de iniţiere şi de întreţinere este de 5 mg o dată pe zi. După o lună, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, dacă este necesar. 10 mg pe zi este doza maximă recomandată pentru hipertensiune.

Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2, 5 mg o dată pe zi. După o lună, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi şi dacă este necesar la 10 mg o dată pe zi.

Insuficienţă cardiacă: doza uzuală de iniţiere este de 2, 5 mg o dată pe zi. După două săptămâni, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi, care este doza maximă recomandată pentru insuficienţă cardiacă.Prevenirea recurenţei accidentului vascular cerebral: doza de iniţiere este de 2, 5 mg o dată pe zi pentru două săptămâni, apoi crescută la 5 mg o dată pe zi pentru alte 2 săptămâni, înainte de introducerea indapamidei.

Boala coronariană stabilă: doza uzuală de iniţiere este de 5 mg o dată pe zi. După două săptămâni, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, care este doza maximă recomandată în această indicaţie.

Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2, 5 mg o dată pe zi. După o săptămână doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi şi după o altă săptămână doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din PRESTARIUM pentru hipertensiune, 10 mg

Dacă aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă la cel mai apropiat spital de urgenţe sau spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Cea mai frecventă reacţie în caz de supradozaj este tensiunea arterială scăzută, care vă face să vă simţiţi ameţit sau slăbit. Dacă se întâmplă acest lucru, vă poate fi de folos să vă întindeţi cu picioarele ridicate.

Dacă uitaţi să luaţi PRESTARIUM pentru hipertensiune,10 mg

Este important să luaţi medicamentul zilnic, deoarece tratamentul regulat acţionează mai bine. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de PRESTARIUM 10 mg, luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă, pentru a compensa dozele uitate.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE ale PRESTARIUMULUI pentru hipertensiune

Ca toate medicamentele, PRESTARIUM 10 mg poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Acestea pot include:

* Frecvent (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi): durere de cap, ameţeli, vertij, amorţeli, tulburări de vedere, tinitus (senzaţie de zgomote în ureche), uşoară presiune la nivelul capului datorită tensiunii arteriale scăzute, tuse, scurtarea respiraţiei, tulburări digestive (greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de gust, indigestie sau dificultăţi de digestie, diaree, constipaţie), reacţii alergice (de exemplu, erupţii ale pielii, mâncărime), crampe musculare, senzaţie de oboseală,

* Mai puţin frecvent (apar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi): schimbări de dispoziţie, tulburări de somn, bronhospasm (îngustarea căilor aeriene, respiraţie şuierătoare şi scurtată), uscăciunea gurii, umflarea feţei, buzelor, gâtului, afectarea rinichilor, impotenţă, transpiraţii,

* Foarte rar (apar la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi): confuzie, tulburări cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii, dureri la nivelul inimii, cu iradiere în braţul stâng şi senzaţie de nelinişte, necroza muşchiului inimii, accident vascular cerebral), pneumonie eozinofilică (un tip rar de pneumonie), rinită (nas înfundat sau scurgeri nazale), 8eritem multiform, tulburări ale sângelui, pancreasului sau ficatului.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse nu mai luaţi medicamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră: umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi de respiraţie, bătăi ale inimii neobişnuit de rapide şi neregulate,

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ PRESTARIUM 10 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi PRESTARIUM 10 mg după data de expirare înscrisă pe cutie (după exp). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Păstraţi flaconul ermetic închis pentru a-l proteja de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE pentru acest prospect Prestarium pentru hipertensiuneCe conţine PRESTARIUM 10 mg

• Substanţa activă este perindopril 6, 790 mg sub formă de perindopril – sare de arginină 10 mg.

• Celelalte componente ale nucleului comprimatului sunt:

– Nucleu:

lactoză monohidrat, stearat de magneziu, maltodextrină,

dioxid de siliciu coloidal hidrofobic, amidonglicolat de sodiu (tip A);

– Film:

premix pentru acoperire (Sepifilm 3404 conţine glicerina 4, 5%, hipromeloză 74, 8%, macrogol 6000 1, 8%, stearat de magneziu 4, 5%, dioxid de titan (E 171) 14, 4%, cooper chlorophylin (E141 ii) 0, 29%%), macrogol 6000.

Cum arată PRESTARIUM 10 mg

Comprimate filmate, de culoare verde, rotund, biconvex, gravate cu inima pe o faţă şi  pe cealaltă faţă.

Conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon din PP a 30 comprimate filmate

Acest prospect Prestarium a fost aprobat în Mai, 2007

Alte medicamente cu indicatii asemanatoare : Perindopril, Prindex, Pricoron sau medicamente cu indicatii asemanatoare : Accupro, Captopril, Enap, Enalapril, Lisinopril.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close