Prospect Pritor – Hipertensiune Arteriala HTA

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Pritor

80 mg

comprimate

Telmisartan

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–    Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–    Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–    Dacă weuna dintcereacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

PritorPritor

în acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Pritor şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să luaţi Pritor
  3. Cum să luaţi Pritor
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Pritor
  6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE PRITOR Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Pritor aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă de corpul dumneavoastră, care produce micşorarea diametrului vaselor sanguine şi determinând astfel creşterea tensiunii dumneavoastre arteriale. Pritor blochează acest efect al angiotensinei II, vasele sanguine se relaxează şi presiunea sângelui se micşorează.

Pritor este folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială crescută). Termenul “esenţială” înseamnă că tensiunea arterială crescută nu este cauzată de alte afecţiuni.

Dacă nu este tratată, tensiunea arterială crescută poate afecta vasele de sânge în unele organe, ceea ce ar putea conduce uneori la atac de cord, insuficienţă cardiacă sau renală, infarct miocardic sau orbire.

De obicei nu există simptome ale tensiunii arteriale crescute înainte de apariţia afecţiunii. De aceea este important să se măsoare în mod regulat tensiunea arterială pentru a verifica dacă se găseşte între limitele normale.

2.  ÎNAINTE SĂ LUAŢI PRITOR Nu utilizaţi Pritor

–    dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente conţinute în Pritor comprimate (vezi pct. Informaţii importante privind unele componente ale Pritor)

–    dacă sunteţi gravidă de mai mujtde 3 luni. (De asemenea, este bine să evitaţi utilizarea Pritor la începutul sarcinii- vezi secţiunea Sarcina).

–    dacă suferiţi de afecţiuni hepatice severe sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în eliminarea bilei din ficat şi din vezica biliară) sau alte afecţiuni severe ale ficatului.

Dacă sunteţi în vreuna din situaţiile de mai sus, vă rugăm să vă informaţi medicul sau farmacistul înainte de a lua Pritor.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pritor

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi sau aţi suferit de oricare dintre afecţiunile următoare:

–    Boli renale sau aveţi un transplant renal–    Stenoza arterei renale (îngustarea vaselor de sânge la unul sau ambii rinichi)

–    Boli hepatice

–    Probleme cardiace

–    Valori crescute ale concentraţiei de aldosteron (retenţie de apă şi de sare în corp împreună cu dezechilibre ale numeroaselor ale mineralelor din sânge)..

–    Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) care poate să apară dacă sunteţi deshidratat (pierdere excesivă de apă din corp) sau aveţi un deficit de sare din cauza terapiei cu diuretice („comprimate care elimină apa din corp”), dietă săracă în sare, diaree sau vărsături

–    Valori crescute ale concentraţiei potasiului în sânge

–    Diabet zaharat

Trebuie să vă informaţi medicul dacă dumneavoastră credeţi că aţi putea fi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Administrarea Pritor nu este recomandată la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat după 3 luni de sarcină deoarece poate afecta în mod grav dezvoltarea fătului dumneavoastră (vezi pct. Sarcina)

în cazul în care suferiţi o intervenţie chirurgicală sau anestezie, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Pritor.

Nu se recomandă utilizarea Pritor la copii şi adolescenţi cu vârsta până la 18 ani.

Similar altor antagonisti iangiotensinei II, telmisartanul poate fi putin eficient în scăderea tensiunii arteriale ia pacienţii de culoare.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Medicul dumneavoastră ar putea fi nevoit să modifice dozele acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie. în unele cazuri ar putea să fie nevoie să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Aceasta se aplică în special medicamentelor enumerate mai jos dacă sunt luate în acelaşi timp cu Pritor:

–    Medicamente care conţin litiu folosite pentru tratarea unor tipuri de depresie

–    Medicamente care pot creşte concentraţia sanguină a potasiului, cum sunt înlocuitori de sare ce conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite „comprimate care elimină apa din corp”), inhibitori ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (medicamente antiinflamatoare ne-steriodiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimethoprim.

–    Diuretice („comprimate care elimină apa din corp”), mai ales dacă sunt luate în njozeTnariîmpreună cuPritor; pofducelairpierdere excesivă a apei din corp

şi la scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).

Ca şi alte medicamente antihipertensive, efectul Pritor poate fi redus când luaţi AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.

Pritor poate spori efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale.

Utilizarea Pritor cu alimente şi băuturi

Puteţi utiliza Pritor cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să vă informaţi medicul dacă dumneavoastră credeţi că aţi putea fi (sau aţi putea rămâne) gravidă. în mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Pritor înainte de a rămâne sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi să luaţi alt medicament în locul Pritor. Pritor nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat după 3 luni de sarcină deoarece poate afecta în mod grav dezvoltarea fătului dumneavoastră.

Alăptarea

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi.sau vă pregătiţi să alăptaţi. Pritor nu este recomandat femeilor care alăptează, iar medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă vreţi să alăptaţi, mai ales în cazul în care copilul dumneavoastră e nou-născut sau a fost născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt disponibile informaţii despre efectul Pritor asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane pot avea ameţeli sau pot avea senzaţie de oboseală în cursul tratamentului hipertensiunii arteriale. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Pritor

Pritor conţine sorbitol.

Dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Pritor.

3. CUM SĂ LUAŢI PRITOR

Luaţi întotdeauna Pritor aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Doza obişnuită de Pritor este de un comprimat o dată pe zi .încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. Puteţi lua Pritor cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă sau cu altă băutură fără alcool. Este important să continuaţi să luaţi Pritor în fiecare zi până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel. Dacă aveţi impresia că efectul Pritor este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pentru majoritatea pacienţilor, doza obişnuită de Pritor este de un comprimat de 40 mg o dată pe zi, pentru a controla tensiunea arterială timp de 24 ore. Medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mai mică, de 20 mg pe zi sau c doză mai mare, 80 mg pe zi. Pritor poate fi utilizat, de asemenea, în asociere cu diuretice („comprimate care elimină apa din corp”), cum ar fi hidroclorotiazida, despre care s-a demonstrat că au efect aditiv cu Pritor în scăderea tensiunii arteriale.

Dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează normal, doza obişnuită nu trebuie să depăşească 40 mg o dată, zilnic.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Pritor

Dacă în mod accidental aţi luat mai multe comprimate, nu întârziaţi să îl informaţi pe medicul dumneavoastră, pe farmacist sau adresaţi-vă serviciului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Pritor

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă amintiţi şi continuaţi în modul obişnuit. Dacă într-o zi nu aţi luat doza de medicament, atunci luaţi doza normală în ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă

 

4.  REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Pritor poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aceste reacţii adverse pot apare cu anumite frecvenţe, care au fost definite după cum urmează:

–    foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10

–    frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

–    mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

–    rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000–    foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

–    cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

–     Reacţiile adverse mai puţin frecvente pot include:

concentraţii sanguine crescute ale potasiului, leşin (sincopă), dificultăţi la adormire, senzaţie de învârtire (vertij), tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială), senzajie de lipsă de aer, durere abdominală, diaree, senzaţie de uscăciune a gurii, disconfort abdominal, balonare, transpiraţii crescute, mâncărime dureri musculare (mialgie), insuficienţă renală inclusiv insuficienţă renală acută şi dureri toracice

 

Reacţiile adverse rare apoi include:

iinfecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu dureri în gât, inflamarea sinusurilor, răceală), număr scăzut al celulelor roşii ale sângelui (anemie), număr scăzut de plachete sanguine (trombocitopenie), senzaţie de nelinişte, senzaţie de tristeţe (depresie), tulburări vizuale, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), ameţeală la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), disconfort gastric, vărsături, funcţie hepatică anormală, înroşire a pielii, inflamarea rapidă a pielii şi mucoaselor (edem angioneurotic), urticarie, dureri articulare (artralgie), dureri de spate, crampe musculare, durere la nivelul extremităţilor, simptome de slăbiciune, afecţiuni asemănătoare gripei, concentraţii sanguine crescute ale acidului uric, creatininei, enzimelor hepatice sau creatin-fosfokinazei.

 

Reacţiile adverse cu frecvenţa necunoscută pot include:

infecţie de tract urinar, creşterea numărului anumitor celule ale sângelui —- (eozinofilie), reacţii alergice (de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultăţi în respiraţie, senzaţie de lipsă de aer, umflarea feţei sau scăderea tensiunii arteriale), erupţii pe piele produse de medicament, eczemă (o afecţiune a pielii), inflamaţii ale tendoanelor, lipsă de eficacitate a Pritor, scăderea concentraţiei hemoglobinei (o proteină din sânge), sepsis*(deseori numit „otrăvirea sângelui”, care este o infecţie gravă cu răspuns inflamator al întregului corp şi care poate duce la deces).

In cadrul unui studiu clinic pe termen lung care a implicat mai mult de 20.000 pacienţi numărul de pacienţi trataţi cu telmisartan la care a apărut sepsis-ul a fost mai mare decât numărul de pacienţi cu sepsis care nu au primit telmisartan. Acest aspect poate fi întâmplător sau poate fi legat de un mecanism care încă nu este cunoscut.                                                                   –

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–    CUM SE PĂSTREAZĂ PRITOR

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Pritor după data de expirare înscrisă pe cutiedupă ,EXP”. Data de

expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. A se păstra în

ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei meregere sau a reziduurilor

menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai

sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

–    INFORMAŢII SUPLIMENTARECe conţine Pritor

Substanţa activă este telmisartan. Fiecare comprimat conţine telmisartan 80 mg. Celelalte componente sunt povidonă, meglumină, hidroxid de sodiu, sorbitol (E 420) şi stearat de magneziu.

Cum arată Pritor şi conţinutul ambalajului

Pritor 80 mg comprimate sunt albe, alungite şi inscripţionate cu numărul de cod „52H” pe o faţă şi cu sigla companiei pe cealaltă.

Pritor este disponibil în ambalaje cu blistere conţinând 14,28,30,56,90,98 sau 280 comprimate sau în blistere perforate pentru eliberarea unei unităţi dozate conţinând 28 x 1 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Bayer Schering Pharma AG 13342 Berlin Germania

Producătorul

Bayer Schering Pharma AG B 51368 Leverkusen i Germania

Belgie / Belgique / Belgien

Bayer SA-NV

 

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Acest prospect a fost aprobat în 05/2009

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close