Prospect Atacand -HTA Hipertensiune Arteriala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

ATACAND, 8 mg,

comprimate

ATACAND, 16 mg,

comprimate

ATACAND, 32 mg,

comprimate

Candesartan cilexetil

Atacand ProspectAtacand Prospect

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 în acest prospect găsiţi:

Atacand

1.  Ce este Atacand şi pentru ce se utilizează

2.  înainte să utilizaţi Atacand

3.   Cum să utilizaţi Atacand

4.   Reacţii adverse posibile

5.   Cum se păstrează Atacand

6.   Informaţii suplimentare

1.  CE ESTE ATACAND SI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Numele medicamentului dumneavoastră este Atacand. Este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiunii arteriale) şi insuficienţei cardiace. Substanţa activă este cilexetilul de candesartan. Este un tip de medicament numit antagonist al receptorilor angiotensinei II. Determină relaxarea şi dilatarea vaselor de sânge. Aceasta ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, uşurează activitatea inimii dumneavoastră de a pompa în mod adecvat sânge către toate părţile corpului dumneavoastră.

2.   ÎNAINTE SĂ LUAŢI ATACAND

Nu utilizaţi Atacand dacă:

–  Sunteţi alergic (hipersensibil) la cilexetilul de candersatan sau la oricare dintre componentele Atacand (vezi pct. 6: Informaţii suplimentare)

–  Sunteţi gravidă, credeţi că puteţi fi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi-gravidă sau alăptaţi (vezi şi pct. “Sarcina şi Alăptarea” de mai jos)

–  Aveţi o boală hepatică severă sau o obstrucţie biliară (o tulburare privind drerţarea bilei din vezica biliară).

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Atacand dacă nu sunteţi feigur că cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră.Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atacand:

înainte de a lua Atacand sau în timpul administrării Atacand, discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă:

–  Aveţi afecţiuni cardiace, hepatice, renale sau faceţi dializă

–  Vi s-a efectuat recent un transplant renal

–  Vărsaţi, aţi vărsat mult recent sau aveţi diaree

–  Aveţi o afecţiune a glandei suprarenale, numită sindrom Conn (hiperaldosteronism primar)

–  Aveţi tensiune arterială scăzută

–  Aţi avut accident vascular cerebral

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă consulte mai frecvent sau să vă facă mai multe analize, dacă aveţi oricare din afecţiunile descrise mai sus.

Dacă urmează să vi se efectueze o operaţie, spuneţi medicului sau stomatologului dumneavoastră că luaţi Atacand. Atacand, în asociere cu unele anestezice, poate determina o scădere importantă a tensiunii arteriale.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele fără prescripţie medicală. Atacand poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente sau unele medicamente pot influenţa Atacand. Din când în când, medicul vă poate face unele analize dacă utilizaţi anumite medicamente, în special dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente, discutaţi cu medicul dumneavoastră:

–  medicamente ce vă ajută să scădeţi tensiunea arterială, inclusiv beta-blocante, diazoxid, inhibitori ai enzimei de conversie, cum ar fi enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul

–  anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofen, naproxen sau diclofenac

–  inhibitori ai COX-2 cum ar fi celecoxib sau etoricoxib

–  acid acetilsalicilic în doză de peste 3 g pe zi

–  suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu

–  heparina (un medicament ce subţiază sângele)

–  medicamente utilizate pentru a elimina apa (diuretice)

–  litiu (un medicament pentru probleme psihice)

 Utilizarea Atacand cu alimente şi băuturi

Dacă consumaţi alcool etilic, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Atacand. Unele persoane ce consumă alcool etilic în timpul utilizării Atacand pot leşina sau se pot simţi ameţite.

Sarcina şi alăptarea

înainte de administrarea Atacand, spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi. Atacand poate afecta copilul.

–  Nu trebuie să luaţi Atacand dacă sunteţi gravidă.

–  Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamenţului cu Atacand, opriţi imediat administrarea şi discutaţi cu medicul. Evitaţi să rămâneţi gravidă în timpul utilizării Atacand, prin utilizarea unei metode contraceptive potrivite.

–   Nu trebuie să luaţi Atacand dacă alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi utilizarea utilajelor

Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când utilizează Atacand. Dacă vi se întâmplă şi dumneavoastră, nu conduceţi şi nu utilizaţi unelte sau utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Atacand

Medicamentul conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUAŢI ATACAND

Luaţi întotdeauna Atacand exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important luaţi Atacand zilnic. Puteţi să luaţi Atacand cu sau fără alimente.

Tensiune arterială crescută

Doza uzuală de Atacand este de  8 mg o dată pe zi. Medicul vă poate creşte doza până la 32 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul asupra tensiunii arteriale. La unii pacienţi, cum ar fi cei au probleme hepatice, renale sau cei ce au pierdut recent fluide (de exemplu prin vărsătură, diaree sau cei ce utilizează diuretice), medicul poate prescrie o doză mai mică. Unii pacienţi de rasă neagră pot avea un răspuns mai redus la acest tip de medicament, atunci când este administrat ca unic tratament, iar aceşti pacienţi pot avea nevoie de o doză mai mare.

 Insuficienţă cardiacă

Doza uzuală de început este Atacand 4 mg o dată pe zi. Medicul vă poate creşte doza până la 32 mg o dată pe zi.

înghiţiţi comprimatul cu apă.

încercaţi să luaţi comprimatul la aceaşi oră în fiecare

zi. Aceasta vă ajută să vă amintiţi să îl luaţi.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Atacand

Dacă aţi luat mai mult Atacand decât v-a prescris medicul, luaţi mai întâi măsuri de precauţie (cereţi ajutorul unei persoane) pentru a nu cădea în cazul în care ar apare o scădere prea mare a tensiunii arteriale iar apoi adresaţi-vă cât mai curând posibil unui medic sau unui farmacist.

Dacă uitaţi să luaţi Atacand

Nu luaţi o doză suplimentară pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare ca de obicei.

Dacă încetaţi să luaţi Atacand

Dacă întrerupeţi tratamentul cu Atacand, vă poate creşte din nou tensiunea arterială. Din acest motiv, nu întrerupeţi administrarea acestui medicament fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Atacand poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse. De obicei, acestea sunt uşoare şi dispar după o scurtă perioadă de timp.

Opriţi administrarea Atacand şi cereţi irriediat asistenţă medicală în cazul oricărei din următoarele reacţii alergice:

–  Dificultate la respiraţie, cu sau fără inflamarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului

–  Inflamarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, ce pot determina dificultate la înghiţire

–  Prurit (mâncărime) sever al pielii (cu apariţia de erupţii cutanate).

Atacand poate determina o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi redusă şi puteţi remarca oboseală, apariţia unei infecţii sau febră. Adresaţi-vă medicului în cazul apariţiei acestor simptome. Ocazional, medicul dumneavoastră vă poate face analize pentru a verifica dacă Atacand a avut vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte posibile reacţii adverse:

Frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane)

–  Ameţeli/senzaţie de rotire

–  Durere de cap

–  Infecţii respiratorii

–  Tensiune arterială scăzută. Aceasta vă poate face să leşinaţi sau să ameţiţi.–  Modificări ale analizelor sanguine:

–  reducerea concentraţiei de sodiu din sânge. Dacă este severă, puteţi simţi slăbiciune, lipsă de energie sau crampe musculare

–  creşterea cantităţii de potasiu din sânge, în special dacă aveţi tulburări renale sau insuficienţă cardiacă. Dacă este severă, puteţi simţi oboseală, slăbiciune, bătăi cardiace neregulate sau parestezii (furnicături).

–  creşterea creatininei şi a ureei în sânge.

–  Afectare renală, în special dacă deja aveţi tulburări renale sau insuficienţă cardiacă. în foarte rare cazuri, poate să apară insuficienţă renală.

Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane)

–  Inflamaţia feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului

–  Reducerea numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi remarca oboseală, o infecţie sau febră.

–  Erupţie cutanată, urticarie

–  Prurit (mâncărime)

–  Durere de spate, dureri articulare sau musculare

–  Afectarea funcţiei hepatice, inclusiv inflamarea ficatului (hepatită). Puteţi să observaţi oboseală, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.

–  Greaţă

Nu vă îngrijoraţi din cauza acestei liste de posibile reacţii adverse. Puteţi să nu le aveţi pe toate. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ATACAND

Nu utilizaţi Atacand după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. i

A se păstra la temperaturilsub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemână şi vederea copiilor. Medicamentele nu trebiie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Atacand

 ATACAND, 8 mg

–  Substanţa activă este Candesartanul cilexetil. Un comprimat conţine carjdesartan cilexetil 8 mg.

–  Celelalte componente £unt: hidroxipropilceluloză, macrogol 8000, oxid bfun-roşcat de fer (E172), lactoză monohidrat, amidon de porumb, carboximetilceluloză calcică, stearat de magneziu.

ATACAND, 16 mg

–  Substanţa activă este candesartanul cilexetil. Un comprimat conţine caridesartan cilexetil 16 mg.

–  Celelalte componente sunt: hidroxipropilceluloză, macrogol 8000, oxid bifun-roşcat de fer (E172), lactoză monohidrat, amidon de porumb, carboximetilceluloză calcică, stearat de magneziu.

ATACAND, 32 mg–  Substanţa activă este candesartanul cilexetil. Un comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.

-Celelalte componente sunt: hidroxipropilceluloză, macrogol 8000, oxid brun-roşcat de fer (E172), lactoză monohidrat, amidon de porumb, carboximetilceluloză calcică, stearat de magneziu.

Cum arată Atacand şi conţinutul ambalajului

Atacand, 8 mg se prezintă sub formă de comprimate de formă rotundă (diametru

7 mm), de culoare roz pal, prevăzute cu linie mediană şi gravate „A/CG” pe o faţă şi „008″ pe cealaltă faţă. Este disponibil în cutii cu un flacon din PE cu capac din PP, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii, a câte 28 comprimate şi în cutii cu 2 blistere din PVC-PVDC/AI a câte 14 comprimate filmate.

Atacand, 16 mg se prezintă sub formă de comprimate de formă rotundă (diametru 7 mm), de culoare roz pal, prevăzute cu linie mediană şi gravate „A/CH” pe o faţă şi „016″ pe cealaltă faţă.

Este disponibil în cutii cu un flacon din PE cu capac din PP, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii, a câte 28 comprimate şi în cutii cu 2 blistere din PVC-PVDC/AI a câte 14 comprimate filmate.

Atacand, 32 mg se prezintă sub formă de comprimate de formă rotundă (diametru 9,5 mm), de culoare roz pal, prevăzute cu linie mediană şi gravate „A/CL” pe o faţă şi „032″ pe cealaltă faţă. Este disponibil în cutii cu 2 blistere din AI-PVC/PVDC a câte 14 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

ASTRAZENECA AB Sodertălje, S 151 85, Suedia

Producător

ASTRAZENECA AB Gărtunavăgen

SE-151 85 Sodertălje, Suedia

CORDEN PHARMA GmbH

Otto-Hahn-Strasse

68723 Plankstadt, Germania

ASTRAZENECA AB Mariehemsvăgen 8 SE-90 654 Umeâ, Suedia

ASTRAZENECA GmbH Tinsdaler Weg 183 22880 Wedel, Germania

Acest prospect a fost aprobat.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close