Prospect Irbesartan – Hipertensiune arteriala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

Prospect Irbesartan

 75 mg , 150 mg , 300 mg comprimate (irbesartan)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

 3. Cum să utilizaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE IRBESARTAN JENSON PHARMACEUTICAL SERVICES ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină II. Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând îngustarea acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services împiedică legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină astfel relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2.

  Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services este utilizat:

  • pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială esenţială)

  • pentru a proteja rinichii la pacienţii cu tensiune arterială crescută, diabet zaharat de tip 2 şi valori ale analizelor care demonstrează afectarea funcţiei rinichilor.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN JENSON PHARMACEUTICAL SERVICES Nu luaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la irbesartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni. (De asemenea, este mai bine să evitaţi Irbesartan

   Jenson Pharmaceutical Services la începutul sarcinii – vezi secţiunea privind sarcina)

   Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi (cu vârsta mai mică de 18 ani).

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai jos:

  • dacă aveţi vărsături sau diaree în exces

  • dacă aveţi probleme cu rinichii

  • dacă aveţi probleme cu inima

  • dacă vi se administrează irbesartan pentru afectarea rinichiului legată de diabet. În acest caz medicul dumneavoastră poate să vă facă analize de sânge periodic, în special pentru a determina concentraţiile de potasiu din sânge în caz de funcţie anormală a rinichiului.

  • dacă urmează să fiţi supus unei operaţii (intervenţie chirurgicală) sau să vi se administreze anestezice

   Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne ) gravidă. Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat dacă sunteţi gravidă în 3 luni sau mai mult, deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este utilizat în această fază (vezi secţiunea privind sarcina).

   Utilizarea la copii şi adolescenţi

   Acest medicament nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi deoarece siguranţa şi eficacitatea administrării nu a fost complet stabilită.

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

   În general, Irbesartan jenson Pharmaceutical Services nu interacţionează cu alte medicamente. Este posibil să fie necesar să fectuaţi analize de sânge dacă luaţi:

  • suplimente de potasiu

  • substituenţi de sare ce conţin potasiu

  • medicamente ce economisesc potasiu (cum sunt anumite diuretice)

  • medicamente ce conţin litiu

   Dacă luaţi anumite medicamente pentru calmarea durerii, numite antiinflamatoare nesteroidiene, efectul irbesartanului poate fi redus.

   Utilizarea de Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services împreună cu alimente şi băuturi

   Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services poate fi adminsitrat cu sau fără alimente.

   Sarcina şi alăptarea

   Sarcina

   Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă; medicul dumneavoastră vă va sfătui în mod normal să întrerupeţi tratamentul cu Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va sfătui să luaţi un alt medicament în locul Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services. Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat dacă sunteţi gravidă în 3 luni sau mai mult, deoarece poate determina leziuni grave la făt, dacă este folosit după a treia lună de sarcină.

   Alăptare

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau sunteţi pe cale să alăptaţi. Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services nu este recomandat pentru mamele care alăptează şi medicul dumneavoastră

   poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul copilului nou-născut sau al celui născut prematur.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Nu au fost efectuate studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

   Este puţin probabil ca Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul tratamentului hipertensiunii arteriale pot să apară, ocazional, ameţeli sau oboseală. Dacă observaţi apariţia acestora, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

   Informaţii importante privind unele componente ale Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele zaharuri (de exemplu lactoză), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI IRBESARTAN JENSON PHARMACEUTICAL SERVICES

  Luaţi întotdeauna Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Mod de administrare

  Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services se administrează pe cale orală. Înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu un pahar cu apă). Puteţi lua Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services cu sau fără alimente. Încercaţi să vă luaţi doza zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services până când medicul dumneavoastră vă spune să procedaţi altfel.

  Pacienţi cu tensi une arterială crescută (hipertensi une arterială)

  Doza uzuală este de Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 150 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută după aceea până la 300 mg (până la 4 comprimate pe zi) o dată pe zi, în funcţie de tensiunea arterială a dumneavoastră.

  Pacienţi cu tensi une arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2 cu boală de rinich i

  La pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2, doza de întreţinere recomandată pentru tratamentul bolii renale asociate este de 300 mg (patru comprimate pe zi) o dată pe zi.

  La anumiţi pacienţi, cum sunt cei hemodializaţi sau cei cu vârsta peste 75 de ani, medicul poate recomanda o doză mai mică, în special la începerea tratamentului.

  Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale ar trebui obţinut la 4-6 săptămâni după iniţierea tratamentului.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

  Dacă aţi luat din greşeală un număr prea mare de comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Copiii şi adolescenţii nu trebuie să folosească Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

  Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor sub 18 ani. Dacă un copil a înghiţit câteva comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Dacă uitaţi să luaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

  Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unele dintre aceste reacţii adverse pot să fie grave şi să necesite supraveghere medicală.

  Ca şi în cazul altor medicamente similare, la pacienţii care au luat irbesartan s-au raportat cazuri rare de reacţii alergice pe piele (erupţii trecătoare pe piele, urticarie), precum şi umflarea localizată a feţei, buzelor şi/sau a limbii. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste sau dacă simţiţi că nu aveţi aer, întrerupeţi adminsitrarea de Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services şi contactaţi imediat medicul dumneavoastră.

  Frecvenţa reacţiilor adverse menţionate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:

  Foarte frecvente: cel puţin 1 din 10 pacienţi sau mai mult

  Frecvente: cel puţin 1 din 100 şi mai puţin de 1 din 10 pacienţi

  Mai puţin frecvente: cel puţin 1 din 1000 şi mai puţin de 1 din 100 de pacienţi

  Reacţiile adverse raportate în studiile clinice pentru pacienţii trataţi cu irbesartan au fost:

  Foarte frecvente:

  • dacă aveţi tensiune arterială crescută şi diabet zaharat tip 2 cu afectare a rinichilor, analizele de sânge pot arăta concentraţie crescută de potasiu în sânge

   Frecvente:

  • ameţeli

  • greaţă/ vărsături

  • oboseală

  • analizele de sânge pot arăta concentraţii crescute ale unei enzime care funcţia muşchiului şi a inimii (enzima creatinkinază)

  • la pacienţii cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat tip 2 cu afectare a rinichilor:

   • ameţeli la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat

   • tensiune arterială scăzută la ridicarea în picioare din poziţia culcat sau aşezat

   • durere la nivelul articulaţiilor sau muşchilor

   • concentraţii scăzute ale unei proteine din sânge din celulele sanguine (hemoglobină), au fost de asemenea raportate.

    Mai puţin frecvente:

  • frecvenţa bătăilor inimii crescută

  • înroşirea feţei

  • tuse

  • diaree

  • indigestie/ arsuri în capul pieptului

  • disfuncţii sexuale (probleme cu performanţa sexuală)

  • durere în piept

   Unele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a irbesartanului. Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută sunt:

  • senzaţie de rotire

  • durere de cap

  • tulburări ale gustului

  • ţiuit in ureche (tinitus)

  • crampe musculare

  • durere la nivelul articulaţiilor şi muşchilor

  • funcţie anormală a ficatului

  • concentraţii crescute ale potasiului în sânge

  • funcţie alterată a rinichilor

  • o inflamaţie a vaselor mici de sânge în principal la nivelul pielii (o afecţiune cunoscută ca vasculită leucocitoclastică)

  • cazuri mai puţin frecvente de icter (colorarea în galben a pielii şi/sau a albului ochilor) au fost de asemenea raportate

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ IRBESARTAN JENSON PHARMACEUTICAL SERVICES

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Perioada de valabilitate a medicamentului ambalat în flacoane din PEID, după deschidere este de 90 de zile.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services

Substanţa activă este irbesartan. Fiecare comprimat conţine irbesartan 75 mg, 150 mg, 300 mg. Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, povidonă, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu şi dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arată Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services şi conţinutul ambalajului

Comprimate de 75 mg: rotunde, albe sau aproape albe, biconvexe, cu margini teşite, inscripţionate cu

„ M” pe o faţă şi cu „IN1” pe cealaltă faţă.Comprimate de 150 mg: rotunde, albe sau aproape albe, biconvexe, cu margini teşite, inscripţionate cu

„ M” pe o faţă şi cu „IN2” pe cealaltă faţă.

Comprimate de 300 mg: rotunde, albe sau aproape albe, biconvexe, cu margini teşite, inscripţionate cu

„ M” pe o faţă şi cu „IN3” pe cealaltă faţă.

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services este disponibil în blistere ce conţin 10, 14, 28, 30, 56, 57,

58, 60, 84, 90, 98 şi 100 de comprimate şi în flacoane din PEID cu capac din PP ce conţin 500 sau

1000 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Jenson Pharmaceutical Services Limited Carradine House

237 Regents Park Road Londra, N3 3LF

Marea BritanieFabricantul

McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13

Irlanda

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Tara

Denumire comercială

Austria

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletten

Belgia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletten

Republica Cehă

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 150 mg & 300 mg tablety

Danemarca

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletter

Franţa

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg comprimés

Germania

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletten

Grecia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg δισκία

Ungaria

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletta

Islanda

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg töflur

Irlanda

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tablets

Italia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg compresse

Luxemburg

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg comprimés

Norvegia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletter

Portugalia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg comprimidos

România

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg comprimate

Republica Slovacia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 150 mg & 300 mg tablety

Slovenia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 150 mg tablete Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 300 mg tablete

Spania

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg comprimidos

Suedia

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletter

Olanda

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tabletten

Marea Britanie

Irbesartan Jenson Pharmaceutical Services 75 mg, 150 mg & 300 mg tablets

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close