Cuprins
Prospect Simalgel
SILMAGEL (hidroxid de aluminiu + hidroxid de magneziu + simeticon) – preparat combinat cu proprietăţi antacide, adsorbante şi antiflatulente.
Indicatii terapeutice SILMAGEL
- esofagita şi/sau gastrita de reflux;
- tratamentul complex în boala ulceroasă a stomacului şi duodenului, în deosebi asociată cu hiperaciditate gastrică (în faza de acutizare);
- tratamentul complex în gastrita acută sau cronică, gastroduodenita pe fundal de hipersecreţie (faza de acutizare);
- hernie hiatală;
- gastralgie, pirozis, eructaţie acidă şi meteorism care apare ca rezultat al alimentaţiei incorecte, abuzului alimetar, consumului excesiv de alcool, cafea, nicotină, utilizarea unor preparate medicamentoase cu acţiune negativă asupra funcţiilor sistemului gastro-intestinal;
- dispepsie fermentativă de putrefacţie.
- preparat combinat cu proprietăţi marcate de neutralizare a acidităţii gastrice;
- proprietăţi mixte gastroprotectoare (formează un strat protector pe mucoasa afectată, stimulează procesul de sinteză a PgE2 şi formare a mucusului, fixează pepsina, acizii biliari şi alte substanţe iritante a mucoasei tubului digestiv);
- preparat cu eficacitate înaltă în esofagita şi/sau gastrita de reflux;
- practic nu se absoarbe şi nu modifică echilibrul electrolitic al organismului;
- antacid cu efecte adverse nule sistemice şi minime locale.
Compoziția preparatului SILMAGEL
5 ml suspensie conţine: hidroxid de aluminiu sub formă de gel uscat 405 mg, hidroxid de magneziu 100 mg, simeticon 125 mg.
FORMA FARMACEUTICĂ
Suspensie 300ml pentru uz intern.
Fără prescripție medicală.
Proprietăţile farmacologice
Simalgel – este un preparat policomponent ce conţine antacide neresorbtive – hidroxid de aluminiu şi magneziu şi un antiflatulent – simeticon, care este un compus inert, cu acţiune pe tot parcursul tubului digestiv. Antacidele neutralizează excesul de acid clorhidric în stomac, diminuează aciditatea gastrică şi fixează acizii biliari, practic nu se absorb şi nu modifică echilibrul electrolitic al organismului.
Asocierea hidroxidului de aluminiu cu hidroxidul de magneziu este avantajoasă din cauza că ambele substanțe își neutralizează reciproc efectele adverse: constipant al aluminiului şi laxativ al magneziului. Simeticona inhibă procesul de formare a gazelor, înlătură meteorismul abdominal şi potenţează efectul de protecţie a mucoasei gastrice a antacidelor faţă de acţiunea factorilor agresivi.
Utilizarea preparatului Silmagel ameliorează starea pacienţilor cu ulcer gastric şi duodenal asociate cu hiperaciditate, boala de reflux (esofagian şi/sau gastric) şi meteorism.
Proprietăţi farmacodinamice
Hidroxidul de aluminiu la inteacţiunea cu HCl formează clorura de aluminiu şi apoi o transformă în săruri bazice de aluminiu neresorbtive, care preponderent sunt eliminate pe cale intestinală. În rezultatul reacţiei de neutralizare a HCl nu se formează CO2 şi nu se modifică conţinutul ionilor de aluminiu în plasma sangvină.
Al(OH)3 + 3HCl = AlCl3 + 3H2O
Hidroxidul de magneziu, deasemenea neutralizează HCl din stomac, transformându-se în clorura de magneziu. La nivelul intestinului această sare formează carbonatul de magneziu slab resorbtiv, care nu modifică esenţial concentraţia plasmatică a ionilor de magneziu.
Mg(OH)2 + 2HCl = MgCl2 + 2H2O
Simeticonul posedă proprietăţi tenso-active de suprafaţă. Diminuează gradul de distenzie superficială a bulelor de gaze în tubul digestiv, contribuind la ruperea lor; gazele eliminate în procesul de dizolvare a bulelor sunt asimilate de pereţii inestinelor sau eliminate datorită peristaltismului. Respectiv scade procesul de formare a gazelor şi se intensifică distrugerea bulelor de gaze din tubul digestiv.
În rezultat simeticona (în lipsa gazelor) asigură o distribuţie uniformă a antacidelor pe suprafaţa mucoasei tubului digestiv stimulând acţiunea protectoare a lor.
Preparatul Silmagel menţine pH-ul în stomac în limetele 3,5-4,0. Posedă efect maxim acidoneutralizant, absoarbe pepsina şi acizii biliari, posedă acţiune citoprotectoare (formează un strat protector pe mucoasa afectată, stimulează procesul de sinteză a PgE2 şi formare a mucusului protector), intensifică tonusul sfincterului esofagian inferior.
Proprietăţi farmacocinetice
Substanţele de bază a preparatului Silmagel practic nu se absorb din tubul digestiv, nu dereglează echilibrul electrolitic în organism se elimină sub formă neschimbată (simeticona) sau compuşi neresorbtivi (săruri bazice de aluminiu, carbonat de magneziu) pe cale intestinală. Acţiunea preparatului începe peste 3-5 minute şi durează timp de 3 ore.
Posologie
Înainte de utilizare suspensia este necesar de agitat!
Suspensia se va administra intern peste 1 oră după mese, câte 10 ml de 4 ori pe zi şi seara înainte de somn. Regimul de administrare poate fi modificat doar cu respectarea intervalelor de timp de administrare a antacidelor în dependenţă de luarea meselor. În cazul esofagitei de reflux preparatul se va administra peste un timp scurt după mese.
În cazul necesităţii administrării ocazionale a antacidului (pirozis, eructaţii, dispepsii) – se va administra câte 10 ml în doză unică.
Pentru copii mai mari de 10 ani – se administrează câte ½ din doza pentru maturi.
Durata tratamentului nu mai mult de 4 săptămâni.
După administrarea antacidului nu se recomandă de folosit lichide timp de 30 minute.
Interacțiuni cu alte medicamente
Silmagel ca şi orice alt antacid în cazul utilizării concomitente cu unele preparate medicamentoase (de ex.: antibioticele din grupa tetraciclinelor, blocantele H2 – histaminoreceptorilor, compuşii de fier, ciprofloxacina, fenotiazina, izoniazida, beta-adrenoblocantele, indometacina, ketoconazolul, digoxina, salicilaţii, acidului ursodeoxicolic, anticoagulantelor indirecte etc) poate prelungi procesul de absorbţie şi diminua efectul terapeutic al lor. M – colinoblocantele, diminuînd viteza de golire a stomacului, intensifică şi prelungesc acţiunea preparatului Silmagel.
CONTRAINDICAŢII
Hipersensibilitate faţă de componentele preparatului; dereglări severe ale funcţiei renale (pericol de creştere a nivelului plasmatic a ionilor de aluminiu şi magneziu, datorită diminuării eliminării lor); boala Alzhemer, perioada sarcinii, lactaţia, copii sub 10 ani.
ATENȚIONĂRI ȘI PRECAUȚII
În cazul utilizării asociate a preparatului Silmagel cu alte preparate medicamentoase, este necesar un interval dintre administrări nu mai mic de 2 ore. Silmagel se va administra cu precauţie la pacienţii cu dereglarea funcţiilor renale, hepatice şi celor de vârstă înaintată, paienţi cu afecţiuni ale creerului, bolnavilor epileptici.
La utilizarea îndelungată a preparatului se recomandă de asigurat o alimentaţie bogată în fosfor.
Reacţii adverse
din partea tubului digestiv: rar – greaţă, vomă, foarte rar – modificarea senzaţiilor gustative, constipaţii, diaree, artralgii, reacţii alergice.
Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.