Medicamente Antidiareice

Sharing

 Medicaţia prokinetică

Cuprinde medicamente care stimulează motilitatea gastrointestinală, fiind utile în sindromul de hipomotilitate gastrică, în esofagita de reflux şi pentru examenul radiologic al tubului digestiv.
Acţionează prin antagonism central şi periferic faţă de dopamină şi/sau prin mecanism colinergic periferic, la nivelul plexului mienteric.
Metoclopramida – este un antagonistdopaminergic, care are şi proprietăţi stimulante colinergice. Grăbeşte golirea stomacului şi creşte peristaltismul intestinului subţire.
Domperidona (Motilium) şi Cisaprida sunt alte medicamente prokinetice.

 Antidiareice

Sunt substanţe care acţionează prin :
– reducerea peristaltismului (opioidele şi anticolinergicele)
– cresc vâscozitatea conţinutului intestinal (substanţe absorbante şi protectoare).

Opioidele

Reduc mişcările peristaltice, producând în schimb stimularea contracţiilor segmentare şi creşterea tonusului sfincterelor. De asemenea, inhibă reflexul anal de defecaţie.
Efectele sunt explicate prin :
– interferarea unor mecanisme colinergice şi necolinergice (mediate de endorfine, serotonine) la nivelul plexului mienteric ;
– reducerea secreţiilor biliare şi pancreatice.
În terapie se foloseşte tinctura de opiu ce conţine 10 mg morfină la 1 g de tinctură sau la 56 de picături (1 % morfină). Se administrează câte 10-15 picături de 3-4 ori /zi.
Indicaţii : diareea acută, ileostomie, colostomie.
Reacţii adverse : riscul apariţiei dependenţei.
Contraindicaţii : colita ulceroasă şi ocluzia intestinală.

Alt opioid folosit este Codeina, având aceleaşi proprietăţi constipante ca şi morfina, dar riscul de dependenţă este mult mai mic.
Se administrează 20-30 mg la 6 ore.

Alte medicamente cu efect opioid antidiareic sunt Difenoxilatul şi Loperamida (Imodiu). Acestea au acţiune mai specifică pe tubul digestiv şi produc dependenţă.

Parasimpatoliticele

Atropina are acţiune anticolinergică asupra tubului digestiv, inhibând-i motilitatea.
Se administrează oral, câte 0,5 mg de 3-4 ori /zi. Se mai utilizează şi ca extract de beladonă, câte 30 mg, sau tinctură de beladonă, câte 30-60 picături.
Butilscopolamina (Scobutil) şi Propantelina au acţiune mai electivă pentru tubul digestiv.

Antidiareice cu acţiune absorbantă şi protectoare

Caolinul – este silicat de aluminiu . Se administrează câte 5-15 g, pe nemâncate, în cazuri de diaree acută. Nu se asociază cu alte medicamente pentru că micşorează absorbţia.
Cărbunele medicinal activat – se administrează câte 2-8 g /zi în diarei acute, flatulenţă. În doze mari este indicat în intoxicaţiile cu medicamente administrate oral.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Medicamente Antidiareice