Medicamente Antivomitive

Sharing

Antivomitivele

Sunt medicamente capabile sa inlature senzatia de greata si voma. Acestea actioneaza in special la nivelul centrilor nervosi implicatii in actul vomei (centrul vomei, zona chemoreceptoare declansatoare din bulb, nucleii vestibulari), interferand cu actiunea unor mediatori chimici (dopamina, serotonina, histamina, acetilcolina).

Clase de medicamente :
1. Neuroleptice – in special fenotiazinele :
– Clorpromazina (Clordelazin, Largactil, Plegomazin)
– Proclorperazina (Emetiral).
– Tietilperazina (Torecan).
Acestea actioneaza predominant la nivelul zonei chemoreceptoare declansatoare din bulb (prin antagonizarea dopaminei).

Reactii adverse : somnolenta, hipotensiune ortostatica.
Contraindicatii : bolile hepatice, insuficienta renala, varsta inaintata, asocierea cu anestezice generale sau morfina, impun prudenta.

2. Metoclopramida (Primeran, Reglan) – deprima zona chemoreceptoare declansatoare (prin antagonizarea dopaminei). De asemenea, stimuleaza peristaltismul gastric si relaxeaza sfincterul piloric ? este util in diskinezii digestive si pentru unele procedee diagnostice ( endoscopie, examen radiologic).

3. Odansetron (Zofran) – este eficace in varsaturile severe provocate de citostatice. Este anatgonist al serotoninei , care este eliberata sub actiunea citostaticelor.

4. Scopolamina – este anticolinergic si sedativ psihomotor. Este indicat in raul de miscare, prin inhibarea unor receptori colinergici la nivelul nucleilor vestibulari.
5. Antihistaminice : Prometazina (Romergan), Difenhidramina, Clorfeniramina, deprima centrul vomei si nucleii vestibulari. Sunt indicate in raul de miscare, varsaturile din sarcina, varsaturile medicamentoase.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Medicamente Antivomitive