PROSPECT Doxazosină

Sharing

PROSPECT Doxazosină

1 mg; 2 mg ; 4 mg comprimate

Doxazosină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Doxazosină Aurobindo şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Doxazosină Aurobindo

  3. Cum să luaţi Doxazosină Aurobindo

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Doxazosină Aurobindo

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE DOXAZOSIN AUROBINDO ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Doxazosina face parte din grupa de medicamente vasodilatatoare. Prin acţiunea acestor substanţe se produce mărirea lumenului vascular şi în consecinţă tensiunea arterială se reduce. Doxazosina poate, de asemenea, să reducă tonusul ţesutului muscular al prostatei şi al tractului urinar.

   Se utilizează pentru tratarea:

   • presiunii crescute a sângelui;

   • simptomele prostatei mărite.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI DOXAZOSINĂ AUROBINDO Nu luaţi Doxazosină Aurobindo

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la doxazosină, la alte medicamente din acelaşi grup (cunoscute ca chinazoline, cum ar fi de exemplu, prazosină, terazosină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Doxazosină Aurobindo

   • dacă aţi avut în trecut o stare cunoscuta ca ‘hipotensiune ortostatică’ care este o formă de presiune scăzută a sângelui care vă face să vă simţiţi ameţit sau stare de confuzie atunci când vă ridicaţi în picioare din poziţia şezând sau culcat.

   • dacă suferiţi de mărirea prostatei şi, de asemenea, dacă suferiţi de pietre la nivelul vezicii urinare sau blocaj sau infecţii ale tractului urinar

   • dacă alăptaţi

   • dacă suferiţi de mărirea prostatei (hiperplazia benignă de prostată) şi aveţi presiunea sângelui scăzută

   • dacă suferiţi de tulburări renale precum pierderea de urină determinată de umplerea excesivă a vezicii (nu simţiţi nevoia de a urina) sau anurie (organismul dumneavoastră nu produce urină).

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Doxazosină Aurobindo

    Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi acest medicament dacă:

   • suferiţi de anumite boli cardiovasculare grave, cum ar fi reducerea severă a funcţiei cardiace sau o senzaţie dureroasă şi constrictivă în piept (angină pectorală);

   • urmaţi un regim hiposodat strict;

   • utilizaţi diuretice;

   • aveţi probleme cu renichii sau ficatul.

    Dacă sunteţi supuşi unei operaţii la ochii pentru tratarea cataractei (opacifierea cristalinului) vă rugăm să spuneţi medicului oftamolog înainte de operaţie că utilizaţi sau aţi utilizat Doxazosină Aurobindo, deoarece acesta poate provoca complicaţii în timpul operaţiei, care pot fi rezolvate, dacă medicul dumneavoastră specialist este atenţionat din timp.

    Informaţii importante privind Doxazosină Aurobindo

    Probabilitatea ca presiunea sângelui dumneavoastră să scadă prea repede este cea mai mare la începutul tratamentului sau la creşterea dozei. Pot fi observate ameţeli sau mai rar leşin la schimbarea poziţiei. Pentru a reduce riscul ca aceasta să se întâmple, medicul dumneavoastră va verifica cu atenţie tensiunea arterială la începutul tratamentului şi atunci când se măreşte doza. Deci trebuie să evitaţi situaţiile de la începutul tratamentului când ameţeala şi starea de confuzie vă pot provoca răniri.

    Doxazosină Aurobindo poate influenţa rezultatele analizelor de laborator ale sângelui sau urinei. Dacă trebuie vă faceţi analize de laborator ale sângelui sau urinei asiguraţi-vă că i-aţi spus medicului că sunteţi în tratament cu Doxazosină Aurobindo

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

   • Unii pacienţi care utilizează medicamente blocante alfa-adrenergice pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau pentru mărirea prostatei pot avea ameţeli sau stare de confuzie care pot fi determinate de o scădere a tensiunii arteriale care apare atunci când staţi în picioare sau când vă ridicaţi în picioare prea brusc. Unii pacienţi au avut aceste manifestări când au luat medicamente pentru tratamentul disfuncţiei erectile (impotenţă) în acelaşi timp cu medicamente alfa-blocante. Pentru a reduce posibilitatea apariţiei acestor simptome, tratamentul cu medicamentul alfablocant trebuie urmat cu o doză zilnică constantă, înainte de a începe tratamentul, cu medicamente pentru tratamentul disfuncţiei erectile.

   • Doxazosină Aurobindo poate să vă scadă şi mai mult presiunea sângelui dacă deja luaţi medicamente pentru tratarea presiunii crescute a sângelui cum ar fi terazosin şi prazosin;

   • nitraţi (medicamente pentru afecţiuni ale inimii), cum ar fi nitroglicerina sau isosorbid nitrat: acestea pot exacerba efectul hipotensor;

   • anumite medicamente împotriva durerii utilizate în tratamentul reumatismului (cunoscute ca antiinflamatoare nesteroidiene), cum ar fi, naproxen, ibuprofen sau orice alt analgezic antiinflamator: acestea pot diminua efectul hipotensor;

   • medicamente care pot afecta metabolismul hepatic, de exemplu, cimetidina (medicamente pentru afecţiuni ale stomacului);

    Sarcina şi alăptarea

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Informaţi-vă medicul dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă înainte de a lua Doxazosin Aurobindo. Acest medicament poate fi folosit în timpul sarcinii numai dacă medicul decide că beneficiile aduse mamei depăşesc riscurile posibile pentru făt.

    Nu alăptaţi când luaţi Doxazosină Aurobindo.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Doxazosina poate determina uneori ameţeli sau leşin. În această situaţie, trebuie să manifestaţi atenţie crescută în timpul activităţilor care necesită concentrare neîntreruptă, cum ar fi conducerea vehiculelor, folosirea utilajelor şi lucrul la înălţime. Dacă nu sunteţi sigur în ce măsură doxazosina vă influenţează negativ capacitatea de a conduce, discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră.

    Informaţii importante privind unele componente ale Doxazosină Aurobindo

    Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, contactaţi-l înainte de a lua acest medicament.

  3. CUM SĂ LUAŢI DOXAZOSINĂ AUROBINDO

   Luaţi întotdeauna Doxazosină Aurobindo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Doza uzuală este: HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ

   Doza iniţială este de 1 mg pe zi (=24 ore) în priză unică. După una sau două săptămâni doza este în

   general crescută la 2 mg pe zi în priză unică (=24 ore). Această doză este menţinută pentru una sau două săptămâni. Dacă este necesar poate fi crescută la 4, 8 sau 16 mg pe zi, până când se realizează reducerea dorită a tensiunii arteriale. Doza maximă zilnică este de 16 mg.

   Prima administrare este preferabil să se facă înainte de culcare; astfel se diminuează consecinţele unei eventuale ameţeli.

   PROSTATĂ MĂRITĂ

   Doza iniţială este de 1 mg pe zi (=24 ore) în priză unică. După aceasta doza uzuală este de 2 mg sau 4 mg pe zi. În anumite cazuri doza poate fi crescută până la maximum 8 mg pe zi.

   Comprimatele trebuie administrate zilnic în doză unică (=24 ore). Comprimatele trebuie înghiţite cu multă apă.

   Dacă aţi luat mai mult Doxazosină Aurobindo decât trebuie

   Dacă aţi luat mai mult decât doza prescrisă, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă senzaţia de ameţeală este foarte puternică sau simţiţi ca o să leşinaţi trebuie să vă întindeţi imediat cu capul într-o poziţie mai joasă decât corpul.

   Dacă aţi uitat să luaţi Doxazosină Aurobindo

   Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, săriţi peste el şi luaţi comprimatul următor în ziua următoare. Trebuie să verificaţi aceasta cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

   Dacă încetaţi să luaţi Doxazosină Aurobindo

   Dacă încetaţi brusc administrarea de doxazosină, simptomele avute anterior începerii tratamentului pot să reapară. De aceea, este bine să nu încetaţi în mod brusc utilizarea medicamentului. Medicul dumneavoastră va scădea în mod treptat doza. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Doxazosină Aurobindo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Anumite reacţii adverse pot fi grave:

   Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome, nu mai luaţi medicamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital:

   • Reacţii alergice precum respiraţie şuierătoare, scurtarea respiraţiei, ameţeală foarte severă sau cădere, umflare a feţei sau gâtului, sau erupţii grave la nivelul pielii cu pete roşi şi băşici.

   • Durere în piept, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, infarct miocardic, accident vascular cerebral

   • Îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, datorită problemelor ficatului

   • Învineţire neaşteptată sau sângerare datorită numărului scăzut de trombocite

    Aceste reacţii adverse sunt mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000) sau rare (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000)

    Alte reacţii adverse:

    Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10):

   • ameţeli

   • dureri de cap

    Frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100):

   • infecţii ale tractului respirator, infecţii ale tractului urinar

   • infecţii ale tractului urinar, incontinenţă urinară (incapacitatea de a controla eliminarea urinei)

   • lipsa poftei de mâncare

   • anxietate, insomnie, nervozitate

   • ameţeală, furnicături sau amorţeli în degetele mâinilor şi picioarelor (paraestezie), somnolenţă

   • senzaţie de ameţeală sau “senzaţie de rotire a mediului înconjurător” (vertij)

   • senzaţie de bătăi neregulate ale inimii (palpitaţii), bătăi rapide ale inimii

   • scăderea tensiunii arteriale când vă ridicaţi din poziţia culcat sau aşezat (hipotensiune arterială posturală).

   • inflamaţia căilor aeriene ce duc aerul la plămâni, tuse, scurtarea respiraţiei, nas înfundat şi/sau secreţii nazale

   • dureri abdominale, indigestie, uscăciunea gurii, greaţă, diaree

   • mâncărime (prurit)

   • dureri de spate, dureri musculare (mialgia)

   • inflamaţia vezicii urinare (cistită)

   • senzaţie de slăbiciune (astenie), dureri toracice, simptome asemănătoare gripei

   • umflarea gleznelor, picioarelor sau degetelor (edem periferic), oboseală, stare generală de rău.

    Mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000):

   • reacţii alergice

   • gută, creşterea poftei de mâncare

   • agitaţie, depresie,

   • accident vascular cerebral, diminuarea simţului tactil sau sensibilităţii, leşin

   • sunete sau zomot în urechi (tinitus)

   • durere în piept (angină pectorală), atac de cord (infarct miocardic), bătăi neregulate ale inimii,

   • înroşirea feţei

   • sângerare nazală, tuse

   • constipaţie, flatulenţă, vărsături, inflamaţia tractului gastro-intestinal

   • teste hepatice anormale

   • erupţie cutanată, căderea părului (alopecie), erupţie de pete roşii pe piele (purpură)

   • durere articulară, crampe musculare, slăbiciune musculară

   • tulburări de urinare, urinare dureroasă şi dificilă, prezenţa globulelor roşii în urină (hematurie), incontinenţă urinară (neputinţa de a ţine urina)

   • incapacitatea de a avea erecţie (impotenţă)

   • durere, umflarea feţei

   • creştere în greutate.

    Foarte rare (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000):

   • scăderea numărului de celule sanguine

   • scăderea numărului de globule albe şi roşii din sânge

   • vedere înceţoşată

   • scăderea ritmului cardiac

   • bronhospasm

   • blocarea fluxului biliar (colestază), inflamarea ficatului (hepatită)

   • îngălbenirea pielii sau a albului ochilor datorită problemelor ficatului sau sângelui (icter)

   • teste hepatice anormale

   • creşterea concentraţiilor plasmatice ale creatininei şi ureei,

   • blocarea fluxului normal biliar (colestază) care poate determina icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor)

   • inflamarea ficatului (hepatită)

   • erupţie (urticarie)

   • tulburări de urinare, urinare nocturnă, creşterea volumului de urină,

   • creşterea temporară a sânilor la bărbat (ginecomastia), erecţie dureroasă persistentă

    Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

   • Probleme cu ochii pot să apară în timpul intervenţie chirurgicale pentru cataractă (opacifierea cristalinului). Vezi punctul “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Doxazosină Aurobindo”

   • Modificări ale gustului

   • Cantitatea de spermă ejaculată este diminuată sau absentă, urină tulbure după orgasm (ejaculare retrogradă)

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ DOXAZOSINĂ AUROBINDO

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Doxazosină Aurobindo după data de expirare înscrisă pe blister, flacon şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Doxazosină Aurobindo

 • Substanţa activă este doxazosina. Fiecare comprimat conţine doxazosină 1/2/4 mg (sub formă de mesilat de doxazosină).

 • Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză anhidră, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu

Cum arată Doxazosină Aurobindo şi conţinutul ambalajului

Doxazosină Aurobindo 1 mg comprimate:

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu “H” pe una din feţe şi “01” pe cealaltă faţă.

Doxazosină Aurobindo 2 mg comprimate:

Comprimate oblongi, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu “H02” pe una din feţe şi cu linie mediană pe cealaltă faţă.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Doxazosină Aurobindo 4 mg comprimate:

Comprimate romboidale, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu “H03” pe una din feţe şi cu linie mediană pe cealaltă faţă.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Cutiile conţin blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98, 100 şi 140 comprimate.

Cutiile conţin un flacon din PEÎD cu 100 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Aurobindo Pharma Limited Ares, Odyssey Business Park, West End Road,

South Ruislip HA4 6QD. Marea Britanie

Fabricantul

Milpharm Limited

Ares, Odyssey Business Park, West End Road, South Ruislip HA4 6QD.

Marea Britanie sau

APL Swift Services (Malta) Limited HF26, Hal Far Industrial Estate

Hal Far, Birzebbugia, BBG 3000 Malta

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria: Doxazosin Aurobindo 2mg/ 4mg/ 8mg Tabletten Bulgaria: Doxazosin Aurobindo 1mg/ 2mg/ 4mg тaблетки Germania: Doxazosin Aurobindo 1mg/ 2mg/ 4mg/ 8mg Tabletten Grecia: Doxazosin Aurobindo 2mg/ 4mg δισκία

Irlanda: Doxazosin Aurobindo 1mg/ 2mg/ 4mg tablets Italia: Doxazosin Aurobindo 2mg/ 4mg compresse Marea Britanie: Doxazosin 1mg/ 2mg/ 4mg/ 8mg tablets

Polonia: Doxazosin Aurobindo

Republica Cehă: Doxazosin Aurobindo 1mg/ 2mg/ 4mg tablety România: Doxazosină Aurobindo 1mg/ 2mg/ 4mg comprimate Slovenia: Doksazosin Aurobindo 2mg/ 4mg tablete

Spania: DOXAZOSINA AUROBINDO 2mg/ 4mg comprimidos Ungaria: Doxazosin Aurobindo 2mg/ 4mg tabletta

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2011.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum sunteti aici: Home » PROSPECT Doxazosină
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!