Prospect Cardura XL

  Prospect : Informatii pentru utilizator

CARDURA  XL Prospect  4mg, comprimate cu eliberare prelungita

Doxazosină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

– Pastraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi

simptome cu ale dumneavoastră.

– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

1. Ce este Cardura XL şi pentru ce se utilizează

2. înainte să utilizaţi Cardura XL

3. Cum să utilizaţi Cardura XL

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Cardura XL

6. Informaţii suplimentare

1.Ce este cardura XL si pentru ce se utilizează

Cardura XL face parte din grupul de medicamente denumite blocante alfa-adrenergice. Este indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale sau în tratamentul simptomelor determinate de creşterea în dimensiuni a prostatei, la bărbaţi.

cardura prospect
cardura prospect

La pacienţii care iau Cardura XL pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), medicamentul acţionează prin relaxarea pereţilor vaselor de sânge, astfel că sângele trece mai uşor prin acestea. Aceasta ajută la scăderea tensiunii arteriale! La pacienţii cu creşterea în dimensiuni a prostatei, Cardura XL este utilizată pentru a trata urinarea redusă cantitativ sau/şi frecventă. Această situaţie este frecventă la pacienţii cu prostată mărită în dimensiuni. Cardura XL acţionează prin relaxarea musculaturii din jurul orificiului de eliminare a urinii din vezica urinară şi a musculaturii de la nivelul prostatei, astfel încât urina se elimină mult mai uşor.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CARDURA XL Nu utilizaţi Cardura XL

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la doxazosină sau la alte chinazoline (de exemplu: prazosin, terazosin) sau la oricare dintre celelalte componente ale Cardura XL; o reacţie alergică se poate manifesta prin mâncărimi, înroşirea pielii sau dificultăţi în respiraţie.
 • dacă aveţi sau aţi avut orice formă de obstrucţie a tractului digestiv;
 • dacă aveţi o infecţie sau o obstrucţie a tractului urinar sau litiază vezicală;
 • dacă suferiţi de tulburări renale precum pierderea de urină determinată de umplerea excesivă a vezicii (nu simţiţi nevoia de a urina) sau anurie (organismul dumneavoastră nu produce urină);
 • dacă aveţi vârsta sub 16 ani
 • dacă alăptaţi.

Dacă răspunsul este afirmativ la oricare din întrebările de mai sus, spuneţi imediat medicului dumneavoastră, deoarece este posibil ca aceste comprimate să nu fie indicate pentru dumneavoastră. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cardura XL

 • la începutul tratamentului sau când se creşte doza. Probabilitatea ca tensiunea arterială să scadă foarte repede este cea mai mare. Pot fi observate ameţeli sau leşin la schimbarea poziţiei. Pentru a reduce riscul ca aceasta să se întâmple, medicul dumneavoastră va verifica cu atenţie tensiunea arterială la începutul tratamentului şi atunci când se măreşte doza.
 • dacă suferiţi de anumite boli cardiovasculare grave, cum ar fi reducerea severă a funcţiei cardiace sau o senzaţie dureroasă şi constrictivă în piept (angină pectorală). Aceasta se datorează faptului că scăderea prea rapidă sau excesivă a tensiunii arteriale poate exacerba aceste simptome;
 • dacă aveţi afecţiuni ale ficatului, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul;
 • dacă luaţi medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori ai PDE-5 (ai enzimei fosfodiesterază-5), spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Cardura XL.
 • dacă urmează să fiţi operat de cataractă (opacificerea cristalinului), trebuie să informaţi oftalmologul înainte de operaţie că utilizaţi sau aţi utilizat Cardura XL.’Aceasta se datorează faptului că medicamentul ar puteai produce complicaţii în timpul operaţiei, complicaţii ce pot fi controlate adecvat dacă oftalmologul este informat anterior.
 • Cardura XL este un medicament cu eliberare modificată. El este conţinut într-un înveliş neabsorbabil, conceput special pentru eliberarea lentă a medicamentului. Odată înghiţit, doxazosina se eliberează lent din comprimat în corpul dumneavoastră, până la golirea comprimatului. Deoarece comprimatul golit este eliminat din corp prin intestin, uneori este posibil să observaţi în scaun un obiect asemănător unui comprimat. Acest lucru este de aşteptat si nu trebuie să vă îngrijoreze.

Administrarea Cardura XL nu este recomandată pacienţilor cu vârsta sub 18 ani deoarece nu a fost stabilită siguranţa şi eficacitatea la această grupă de vârstă.

Acum se mai citeste