Prospect Candesartan – Hipertensiune Arteriala Insuficienta Cardiaca

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

Prospect Candesartan

2 mg ; 4 mg ; 8 mg ; 16 mg ; 32 mg comprimate

Candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Candesartan şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Candesartan

  3. Cum să luaţi Candesartan

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Candesartan

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE CANDESARTAN TORRENT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Numele medicamentului dumneavoastră este Candesartan . Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine grupului de medicamente denumit antagonişti ai receptorului

   angiotensinei II. Medicamentul acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului.

   Acest medicament este utilizat pentru:

   • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.

   • tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ai ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI CANDESARTAN TORRENT Nu luaţi Candesartan dacă

   • sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candesartan (vezi punctul 6).

   • sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Candesartan în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină).

   • funcţia ficatului dumneavoastră este sever afectată sau aveţi obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară).

     

    Dacă nu sunteţi sigur dacă vreuna dintre cele prezentate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, înainte de a lua Candesartan .

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Candesartan

    Înainte de a lua sau în timp ce luaţi Candesartan , spuneţi medicului dumneavoastră:

   • dacă aveţi probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă.

   • dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi.

   • dacă aveţi sau aţi avut recent vărsături severe sau dacă aveţi diaree.

   • dacă aveţi o boală a glandei suprarenale, denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).

   • dacă aveţi tensiune arterială mică.

   • dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral.

   • trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Candesartan nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această perioadă a sarcinii (vezi punctul referitor la sarcină).

    Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize, dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.

    Dacă urmează să vi se fectueze o intervenţie chirurgicală, spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului că luaţi Candesartan . Acest lucru este necesar deoarece atunci când Candesartan este utilizat în acelaşi timp cu unele anestezice, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale.

    Utilizarea la copii şi adolescenţi

    Nu există experienţă privind utilizarea Candesartan la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani). De aceea, Candesartan nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

     

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

    Candesartan poate afecta modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Candesartan . Dacă utilizaţi anumite medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă facă analize de sânge, din când în când.

    Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

   • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocante, diazoxid şi inhibitori ai ECA cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.

   • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).

   • acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament utilizat pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).

   • suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sânge).

   • heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).

   • comprimate utilizate pentru eliminarea excesului de apă din organism (diuretice).

   • litiu (un medicament pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală).

    Utilizarea Candesartan împreună cu alimente şi băuturi (în special alcool etilic)

   • Puteţi lua Candesartan cu sau fără alimente.

   • Când vi se prescrie Candesartan , discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

    Sarcina şi alăptarea

    Sarcina

    Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne ) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Candesartan înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Candesartan . Candesartan nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

    Alăptarea

    Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Candesartan nu este recomandat femeilor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre alăptarea unui copil nou-născut sau născut prematur.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau Candesartan . Dacă acest lucru se întâmplă în cazul dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

    Informaţii importante privind unele componente ale Candesartan

    Candesartan conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  3. CUM SĂ LUAŢI CANDESARTAN TORRENT

    

   Luaţi întotdeauna Candesartan exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Este important să luaţi Candesartan în fiecare zi. Puteţi lua Candesartan cu sau fără alimente.

   Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

   Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

   Hipertensiune arterială

   • Doza uzuală de Candesartan este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg o dată pe zi şi apoi până la 32 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.

   • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de diuretice, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.

   • Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, atunci când sunt administrate singure şi aceşti pacienţi pot avea nevoie de o doză mai mare.

    Insuficienţă cardiacă

   • Doza iniţială uzuală de Candesartan este de 4 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza, prin dublarea acesteia, la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la doza

    de 32 mg o dată pe zi. Candesartan poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

    Dacă luaţi mai mult Candesartan decât trebuie

    Dacă luaţi mai mult Candesartan decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

    Dacă uitaţi să luaţi Candesartan

    Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, ca de obicei.

    Dacă încetaţi să luaţi Candesartan

    Dacă întrerupeţi tratamentul cu Candesartan , vă poate creşte din nou tensiunea arterială. De aceea, nu întrerupeţi tratamentul cu Candesartan fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumnevoastră.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Candesartan poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

   Întrerupeţi administrarea Candesartan şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

   • dificultăţi la respiraţie, însoţite sau nu de umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului

   • umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate provoca dificultăţi la înghiţire

   • mâncărime severă a pielii (cu umflături).

    Candesartan poate provoca o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge, pentru a verifica dacă medicamentul Candesartan are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

    Alte reacţii adverse posibile includ:

    Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

   • Senzaţie de ameţeală/învârtire.

   • Durere de cap.

   • Infecţie respiratorie.

   • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

   • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

    • o creştere a concentraţiei de potasiu din sânge, în special dacă aveţi deja probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă creşterea este severă, puteţi observa oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al bătăilor inimii sau senzaţie de furnicături şi înţepături.

   • Efecte asupra modului în care vă funcţionează rinichii, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare poate să apară insuficienţă renală.

    Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

   • Umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.

   • O scădere a numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.

   • Erupţie pe piele, erupţie cu umflături pe piele (urticarie).

   • Mâncărime.

   • Durere de spate, durere a articulaţiilor şi muşchilor.

   • Modificări ale modului în care vă funcţionează ficatul, incluzând inflamaţie a ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.

   • Greaţă.

   • Tuse.

   • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

    • cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă, puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.

      

     Dacă oricare dintre aceste reacţii adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  5. CUM SE PĂSTREAZĂ CANDESARTAN TORRENT

   • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   • Nu utilizaţi Candesartan după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

     

   • Candesartan 2 mg, 4 mg, 8 mg: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. Candesartan 16 mg, 32 mg:

    Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Candesartan

 • Substanţa activă este candesartan cilexetil.

   

  Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 2 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.

 • Celelalte componente sunt Lactoză monohidrat Amidon de porumb Hipromeloză (E 463) Stearat de calciu

Hidroxipropilceluloză (E463) Edetat disodicCeluloză microcristalină (E460)

 

În plus pentru Candesartan 8 mg, 16 mg şi 32 mg Oxid roşu de fer (E172)

Cum arată Candesartan şi conţinutul ambalajului

<Candesartan 2 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 5 mm, netede pe ambele feţe.

<Candesartan cilexetil 4 mg comprimate>

 

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 7,1 mm,

prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă.

 

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

 

<Candesartan 8 mg comprimate>

 

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz până la brun roşcat cu aspect marmorat, cu diametrul

de 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă.

 

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

 

<Candesartan 16 mg comprimate>

 

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz până la roşu pal, cu diametrul de 7,1 mm, prevăzute

cu o linie mediană pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă.

 

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

 

<Candesartan 32 mg comprimate>

 

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis până la roşu pal, cu diametrul de 9,5 mm,

prevăzute cu o linie mediană pe ambele feţe.

 

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

 

Mărimi de ambalaj: 10, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98 şi 100 de comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pharma S.R.L.

Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A, Sector 1, Bucureşti, RomâniaFabricanţi

Heumann Pharma GmbH & C. Generica KG Südwestpark 50, 90449 Nürnberg

Germania

Pharma GmbH Südwestpark 50, 90449 Nürnberg GermaniaAcest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale

Olanda:Candesartan cilexetil 2 mg tabletten / Candesartan cilexetil 4 mg tabletten / Candesartan cilexetil 8 mg tabletten / Candesartan cilexetil 16 mg tabletten / Candesartan cilexetil 32 mg tabletten

Marea Britanie: Candesartan 2 mg Tablets / Candesartan 4 mg Tablets / Candesartan 8 mg Tablets / Candesartan 16 mg Tablets / Candesartan 32 mg Tablets

România: Candesartan 2 mg comprimate/Candesartan 4 mg comprimate Candesartan 8 mg comprimate/Candesartan 16 mg comprimate Candesartan 32 mg comprimate

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close