Prospect Lisinopril

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Lisinopril Prospect

Actavis 2,5 mg, comprimate

Lisinopril Actavis 5 mg, comprimate

Lisinopril Actavis 10 mg, comprimate

Lisinopril Actavis 20 mg, comprimate

Lisinopril

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–     Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–      Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–       Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–       Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Lisinopril Actavis şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să luaţi Lisinopril Actavis
  3. Cum să luaţi Lisinopril Actavis
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Lisinopril Actavis
  6. Informaţii suplimentare

 

Lisinopril Prospect
Lisinopril Prospect
  1. CE ESTE LISINOPRIL ACTAVIS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Lisinopril Actavis aparţine grupului de medicamente denumit inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Lisinopril dilată vasele de sânge, ceea ce determină scăderea tensiunii arteriale şi uşurează sarcina cordului de a pompa sânge în tot organismul.

Lisinopril Actavis este utilizat pentru tratamentul:

–   tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arterială)

–   insuficienţei cardiace simptomatice – o boală în care inima nu pompează sângele în tot organismul aşa cum este normal

–                 atacului de cord (infarct miocardic acut) care poate determina o scădere a performanţei cardiace

–                 problemelor renale legate de diabet zaharat şi de hipertensiunea arterială.

Lisinopril Actavis este recomandat la copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) numai pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune).

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI LISINOPRIL ACTAVIS Nu luaţi Lisinopril Actavis

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lisinopril, la oricare dintre celelalte componente ale Lisinopril Actavis sau la alte medicamente din acelaşi grup cu Lisinopril Actavis (inhibitori ai ECA)

–          dacă aţi fost tratat anterior cu un medicament din acelaşi grup cu Lisinopril Actavis (inhibitori ai ECA) şi aţi avut o reacţie alergică care a determinat umflarea mâinilor, picioarelor sau gleznelor, feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului cu dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (edem angioneurotic

–          dacă cunoaşteţi cazuri de edem angioneurotic în familia dumneavoastră sau aţi avut edem angioneurotic în oricare dintre situaţii.

–          dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (De asemenea, este bine să evitaţi Lisinopril Actavis şi în perioada de început a sarcinii — vezi pct. „Sarcina”).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Lisinopril Actavis

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

–          sunteţi deshidratat datorită tratamentului cu diuretice (sau “pilule de apă”), dializei, unei diete sărace în sare sau din cauză că aţi prezentat diaree şi vărsături. Este mai probabil să suferiţi de o scădere a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) când începeţi să luaţi comprimatele şi puteţi avea senzaţia de leşin sau de plutire.

–          aveţi o îngustare a aortei (stenoză aortică) sau a valvelor inimii (stenoză de valvă mitrală) sau o îngroşare a musculaturii inimii (cardiomiopatie hipertrofică).

–                 aveţi boli ale rinichilor sau îngustarea vaselor de sânge ale rinichilor

–                 aveţi nevoie de hemodializă

–                 aveţi boli ale ficatului

–          aveţi diabet zaharat (tulburare metabolică în care zahărul din sângele dumneavoastră nu este utilizat corespunzător în organism)

–          aveţi afecţiuni vasculare (boli vasculare de colagen, cum sunt sclerodermie, lupus eritematos sistemic (LES)).

–                 luaţi suplimente de potasiu

–          sunteţi în tratament sau veţi efectua tratament de desensibilizare pentru o alergie, de exemplu la înţepături de insecte.

Tratamentul de desensibilizare reduce efectele alergiei (de exemplu înţepături de albine sau viespi) dar uneori poate determina reacţii alergice mai severe dacă luaţi inhibitori ai ECA în timpul tratamentului de desensibilizare.

–          vă internaţi în spital pentru efectuarea unei operaţii. Spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului dacă luaţi Lisinopril Actavis înainte de a vi se administra un anestezic local sau general. Lisinopril Actavis combinat cu unele anestezice, poate determina o scădere de scurtă durată a tensiunii arteriale la puţin timp după administrarea comprimatelor.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Lisinopril Actavis nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. “Sarcina”).

Întrerupeţi administrarea Lisinopril Actavis şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă este prezentă vreuna dintre următoarele situaţii (o reacţie alergică):

–                 dacă prezentaţi dificultăţi la respiraţie cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.

–                 dacă prezentaţi mâncărime severă a pielii (urticarie)

–                 dacă prezentaţi umflarea mâinilor, picioarelor sau gleznelor cu mâncărime în aceeaşi zonă.

Notă: Acordaţi o atenţie deosebită în cazul administrării primei doze de Lisinopril Actavis. Aceasta poate determina o scădere mai importantă a tensiunii arteriale decât cea care apare în cazul continuării tratamentului. Puteţi resimţi acest lucru ca ameţeli sau şi poate fi util să vă întindeţi la orizontală. Dacă sunteţi îngrijorat, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi febră, dureri în gât sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale (acestea pot fi simptome ale infecţiei provocate de scăderea numărului de celule albe ale sângelui) sau dacă observaţi îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter), care pot fi semne de boală hepatică.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Anumite medicamente pot afecta acţiunile altor medicamente. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente:

–                 diuretice (comprimate pentru eliminarea apei inclusiv cele care economisesc potasiu)

–                 alte medicamente pentru tensiunea arterială crescută (antihipertensive)

–          medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt indometacin şi doze mari de acid acetilsalicilic (mai mult de 3 grame pe zi), care sunt utilizate pentru a trata artrita sau durerile musculare.

–          medicamente care conţin săruri de aur şi care sunt administrate sub formă de injecţie (de exemplu aurotiomalat de sodiu utilizat pentru a trata poliartrita)

–          medicamente utilizate pentru bolile mintale, cum sunt litiul, antipsihoticele sau antidepresivele triciclice.

–                 comprimatele de potasiu sau substituienţii de sare care conţin potasiu

–          medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau cele administrate oral pentru a scădea glicemia.

–          medicamente care stimulează sistemul nervos central (simpatomimetice). Acestea includ efedrina, pseudoefedrina şi salbutamolul şi pot fi găsite în anumite decongestionante nazale, remedii împotriva tusei/răcelii şi medicaţia din astmul bronşic.

–          medicamente care deprimă răspunsul imunitar al organismului (imunosupresive), tratamentul cu alopurinol (pentru gută) sau procainamidă (pentru palpitaţii).

Folosirea Lisinopril Actavis cu alimente şi băuturi

Lisinopril Actavis poate fi administrat cu alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Lisinopril Actavis înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Lisinopril Actavis. Lisinopril Actavis nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Lisinopril Actavis nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat ca Lisinopril Actavis să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Totuşi, până în momentul în care nu ştiţi cum vă va afecta medicamentul trebuie să nu efectuaţi activităţi care necesită o atenţie sporită.

3. CUM SĂ LUAŢI LISINOPRIL ACTAVIS

Luaţi întotdeauna Lisinopril Actavis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dozele se stabilesc individual şi este important să-l luaţi aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Doza dumneavoastră iniţială şi de întreţinere se stabilesc în funcţie de starea dumneavoastră medicală şi de administrarea oricăror alte medicamente. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este de 10 mg, administrată o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 20 mg administrată o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

–          Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2,5 mg administrată o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 20 mg o dată pe zi.

–          Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de 5 mg o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 40 mg o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este de 2,5 mg, administrată o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 5 până la 35 mg administrată o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este de 5 mg în ziua 1 şi ziua 2, apoi 10 mg administrată o dată pe zi.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este fie de 10 mg, fie de 20 mg administrată o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis 2,5 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este 4 comprimate Lisinopril Actavis

2.5   mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 8 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (20 mg lisinopril) administrate o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

–          Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 1 comprimat de Lisinopril Actavis 2,5 mg (2,5 mg lisinopril) administrat o dată pe zi, doză care poate fi crescută la maxim 8 comprimate de Lisinopril Actavis 2,5 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi.

–          Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 mg lisinopril) o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 16 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este 1 comprimat Lisinopril Actavis 2,5 mg (2,5 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 2 până la 7 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 până la 35 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este 2 comprimate Lisinopril Actavis

2.5   mg (5 mg lisinopril), în ziua 1 şi ziua 2, apoi 4 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este 4 sau 8 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis 5 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este 2 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este 4 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

–          Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de % comprimat de Lisinopril Actavis 5 mg (2,5 mg lisinopril) o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 4 comprimate de Lisinopril Actavis 5 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi.

–          Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de 1 comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (5 mg lisinopril) o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 8 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este V comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (2,5 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza de întreţinere este de 1 până la 7 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (5 până la 35 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este 1 comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (5 mg lisinopril), în ziua 1 şi ziua 2, apoi 2 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este de 2 sau 4 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis 10 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este 1 comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 2 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

–          Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2,5 mg lisinopril o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 2 comprimate de Lisinopril Actavis 10 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi. Pentru dozele iniţiale sunt disponibile formule cu un conţinut de substanţă activă mai adecvat.

–          Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de % comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (5 mg lisinopril) administrat o dată pe zi, doză care poate fi crescută la maxim 4 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila