Prospect ISOSORBID DINITRAT – Angina Pectorala & Insuficienta Cardiaca

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Isosorbid Dinitrat

INDICAŢII TERAPEUTICE

Tratament curativ al crizelor de angină pectorală; Profilaxia imediată şi de durată a crizelor în angina pectorală;

Edem pulmonar acut, în asociaţie cu medicaţia specifică decompensării insuficienţei cardiace stângi;

Tratament adjuvant în insufucienţa cardiacă congestivă.

– comprimate a 10 mg –

ATENTIE! ACESTA ESTE UN MEDICAMENT

–        Un medicament nu este un produs obişnuit; utilizarea lui în terapeutică, deşi benefică, nu este lipsită de efecte nedorite.

–       Nu abuzaţi de medicament.

Utilizaţi medicamentul aşa cum vi l-a prescris medicul dumneavoastră. El ştie care sunt medicamentele de care aveţi nevoie.

–       Renunţaţi la iniţiative personale în administrarea medicamentelor.

–       Medicamentele nu se lasă niciodată la îndemâna copiilor.

COMPOZIŢIE

Un comprimat conţine izosorbid dinitrat 10 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, polividonă K30, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ

Nitraţi organici, dinitrat de izosorbid.

 

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la nitraţi organici;

Glaucom;

Anemie severă;

Hipertensiune intracraniană, hemoragie cerebrală sau traumatism cranian recent; Cardiomiopatie obstructivă.

PRECAUŢII

La începutul tratamentului se recomandă creşterea progresivă a dozelor până la stabilirea dozei eficace, pentru a preveni riscul de hipotensiune arterială şi cefalee.

Nu se recomandă întreruperea bruscă a tratamentului în cazul utilizării unor doze mari.

INTERACŢIUNI

Isosorbid Dinitrat
Isosorbid Dinitrat

 

Asocierea nitraţilor organici cu alte vasodilatatoare, antihipertensive, diuretice, antidepresive triciclice, neuroleptice şi analgezice opioide creşte riscul hipotensiunii arteriale.

Substanţele anticolinergice pot întârzia absorbţia izosorbidului dinitrat administrat sublingual (prin reducerea secreţiei salivare).

ATENŢIONĂRI SPECIALE

Se recomandă prudenţă la bolnavii cu insuficienţă hepatică severă (creşte riscul methemoglobinemiei). Dacă în timpul tratamentului cu doze mari bolnavul devine cianotic, trebuie suspectată apariţia methemoglobinemiei; în acest caz administrarea izosorbidului dinitrat trebuie întreruptă şi seva institui tratament specific.

Pe durata tratamentului cu izosorbid dinitrat nu se recomandă consumul băuturilor alcoolice. La pacienţii cu hipotensiune arterială se recomandă prudenţă, deoarece aceasta poate fi agravată.

La pacienţii cu glaucom cu unghi deschis se recomandă prudenţă, deoarece nitraţii organici pot creşte presiunea intraoculară. Copii

Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea administrării izosorbid dinitratului la copii.

Sarcina şi alăptarea

Nu există date clinice care să evidenţieze riscurile administrării izosorbid dinitratului la femeile însărcinate; de aceea se recomandă evaluarea raportului risc fetal potenţial / beneficiu matern.

Deoarece nu se ştie dacă medicamentul se excretă în laptele matern, se va lua în considerare fie întreruperea alăptării, fie întreruperea tratamentului cu izosorbid dinitrat. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

în primele zile de tratament există riscul apariţiei hipotensiunii arteriale ortostatice şi a vertijului. Pacienţii trebuie avertizaţi asupra acestor riscuri; nu este indicată conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor complexe. în condiţiile tratamentului îndelungat aceste restricţii vor fi menţionate numai dacă simptomele persistă.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Tratament curativ şi profilaxia imediată a crizelor anginoase: doza uzuală este de V2-I comprimat (5- 10 mg izosorbid dinitrat), administrate sublingual.

Profilaxia de durată a crizelor de angină şi insuficienţă cardiacă: se recomandă iniţierea tratamentului cu doze cât mai mici de izosorbid dinitrat, administrate în 2-3 prize /zi, cu realizarea unei pauze de 12 ore pentru evitarea instalării toleranţei; ca tratament de întreţinere doza uzuală variază între 10-60 mg/zi, administrate oral, fracţionat în 2-3 prize, cu respectarea unui interval de 12 ore.

REACŢII ADVERSE

Cefaleea este frecventă, mai ales în perioada de iniţiere a tratamentului; de asemenea, pot să apară congestia feţei, bufeuri, ameţeli, senzaţie de slăbiciune, greaţă. Aceste simptome se atenueză, de regulă, în timpul tratamentului.

Dozele mari pot produce hipotensiune arterială, mai ales cu caracter ortostatic, tahicardie reflexă şi methemoglobinemie.

SUPRADOZAJ

Semnele de supradozaj acut sunt: hipotensiune arterială, sincopă şi cianoză datorită methemoglobinemiei.

în cazul ingestiei unui număr mare de comprimate, se recomandă evacuarea conţinutului stomacului prin spălături gastrice.

Dacă apar sincopă şi hipotensiune arterială, se recomandă aşezarea bolnavului în decubit cu capul mai jos decât restul corpului. în cazurile severe de supradozaj se impune administrarea de oxigen, soluţii perfuzabile de electroliţi sau plasmă; la nevoie – ventilaţie asistată. Apariţia methemoglobinemiei necesită administrarea intravenoasă de soluţie de albastru de metilen 1%, în doză de 1 mg/kg.

PĂSTRARE

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

AMBALAJ

Cutie cu 3 blistere a 20 comprimate. Cutie cu 100 blistere a 20 comprimate.

PRODUCĂTOR

S.C. LaborMedPharma S.A., Bucureşti

DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

S.C. LaborMed Pharma S.A.,

Str. Gen. Demostene, nr. 20, sector 5, cod 76246, Bucureşti

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A PROSPECTULUI

Februarie 2001

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.