Prospect Olicard Retard 40 mg

Sharing

 Prospect : Informatii pentru utilizator

OLICARD  RETARD Prospect

40 mg

Capsule cu eliberare prelungită, 40 mg

OLICARD 60 mg RETARD

Capsule cu eliberare prelungită, 60 mg

Compoziţie

Olicard 40 mg retard O capsulă cu eliberare prelungită conţine isosorbid mononitrat 40 mg şi excper-. conţinutul capsulei

–  sfere de zahăr, etilceluloză, talc; capsula – dioxid de titan (E 171), gelatină.

Olicard 60 mg retard O capsulă cu eliberare prelungită conţine isosorbid mononitrat 60 mg şi excipienţi: conţinutul capsulei

–  sfere de zahăr, etilceluloză, talc; capsula – dioxid de Titan (E171), gelatina

Grupa farmacoterapeutică: terapia miocardului- vasodilatatoare; coronarodilatatoare.

 

Indicaţii terapeutice

Profilaxie şi tratament pe termen lung ale anginei pectorale.

Tratamentul adjuvant al insuficienţei cardiace stângi sau globale, în asociere cu alte tratamente uzuale.

 

Olicard Prospect
Olicard Prospect

Contraindicaţii

Olicard nu trebuie administrat în caz de:

–   hipersensibilitate la isosorbid mononitrat, la alţi nitraţi organici sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;

–   insuficienţă circulatorie acută (şoc, colaps circulator);

–   hipotensiune arterială severă şi ortostatică (tensiune sistolică sub 90 mm Hg);

–   cardiomiopatie hipertrofică obstructivă;

–   infarct miocardic acut cu presiune de umplere scăzută;

–   anemie severă;

–   hipertensiune intracraniană, hemoragie cerebrală sau traumatism cranian recent;

–   glaucom cu unghi închis;

–   pericardită constrictivă şi tamponadă pericardică;

–   stenoză aortică şi/sau mitrală;

–   administrare concomitentă de sildenafii poate duce la creşterea considerabilă a efectului de scădere a tensiunii arteriale.

 

Precauţii

Olicard nu este indicat în tratamentul crizelor de angină pectorală şi al infarctului miocardic acut.

Creşterea dozei pentru atingerea concentraţiei eficace trebuie făcută progresiv, datorită riscului de apariţie a hipotensiunii arteriale sau cefaleei. Doza zilnică trebuie ajustată în funcţie de eficacitatea şi toleranţa pacientului. în cazul utilizării de doze mari,

nu se recomandă întreruperea bruscă a trata­mentului.

Dacă în timpul tratamentului cu doze mari bolnavul devine cianotic, trebuie suspectată apariţia methemoglobinemiei; în acest caz administrarea isosorbid mononitratului trebuie întreruptă şi se va institui tratament specific.

Se poate dezvolta toleranţă, precum şi apariţia unei toleranţe încrucişate cu alţi nitroderivaţi, în condiţiile unui tratament continuu cu doze mari de isosorbid mononitrat. De aceea, trebuie evitată administrarea continuă de doze mari pentru a preveni o atenuate sau o pierdere a efectului terapeutic.

Datorită conţinutului în zahăr, Olicard nu trebuie administrat la pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei- izomaltazei.

 

Interacţiuni

Administrarea concomitentă cu alte vasodilatatoare, antihipertensive, blocante p-adrenergice, antagonişti ai canalelor de calciu, neurolepticâ, antidepresive triciclice sau alcool etilic poate accentua efectul hipotensor al Olicard.

Administrarea concomitentă de donori de oxid nitric, cum este de exemplu, substanţa activă din Olicard şi sildenafii poate deterhnina o creştere semnificativă a efectului de scadere a tensiunii arteriale (vezi pct. Contraindicaţii).

Acţiunea hipertensivă a dihidroergotaminei poate fi potenţată de administrarea concomitentă de Olicard (creşterea concentraţiei plasmatice de dihidroer- gotamină).

 

Aţenţionari speciale

La pacienţii cu glaucom cu unghi deschis se reco­mandă prudenţă, deoarece nitraţii organici pot creşte presiunea intraoculara.

 

Sarcina şi alăptarea

Studiile efectuate la animale nu au evidenţiat efecte embriotoxice. Nu există date clinice care să evidenţieze riscurile administrării Olicard la femeile gravide; de aceea, se recomandă evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.

Deoarece nu se cunoaşte dacă medicamentul se excretă în laptele matern, nu se recomandă alăptarea în timpul tratamentului.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Deşi administrat conform indicaţiilor, Olicard poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, în special la începutul trata­mentului, la creşterea dozei, la schimbarea trata­mentului şi în asociere cu alcoolul etilic.

 

Doze şi mod de administrare

Olicard 40 mg retard

Doza recomandată este de 40 mg isosorbid mono- nitrat (o capsulă cu eliberare prelungită Olicard 40 mg retard) administrată o dată pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 80 mg isosorbid mononitrat (2 capsute cu «liberare prelungită Olicard 40 mg retard) administrată de două ori pe zi. Pentru a menţine efectul complet al medicamentului, cea de-a doua doză trebuie administrată nu mai târziu de 6 ore de la prima administrare.

Olicard 60 mg retard

Doza recomandată este de 60 mg isosorbid mono­nitrat (o capsulă cu eliberare prelungită Olicard 60 mg retard) administrată o dată pe zi.

Capsulele trebuie înghiţite întregi, fără a fi mestecate, cu puţin lichid (de exemplu un pahar cu apă). Tratamentul trebuie iniţiat cu doze mici care se cresc treptat până la obţinerea dozei terapeutice necesare. Creşterea dozei şi/sau modificarea intervalului de administrare pot determina scăderea sau pierderea eficacităţii.

 

Acum se mai citeste