Prospect Isodinit retard 20mg – Angina Pectorala Insuficienta cardiaca

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Isodinit retard

20mg comprimate cu eliberare prelungită

Isosorbid dinitrat

 

Compoziţie Isodinit: Un comprimat cu eliberare prelungită conţine dinitrat de isosorbid 20 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, hipromeloză, talc, povidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, eurocert galben de chinoleină 70 (El 04).

 Grupa farmacoterapeutică: terapia miocarduiui-vasodilatatoare; coronarodilatatoare.

 Indicaţii terapeutice Isodinit: Acest medicament trebuie administrat doar cu recomandarea şi sub supravegherea medicului.

–  tratament profilactic al crizelor de angină pectorală;

– tratament adjuvant în insuficienţa cardiacă asociată sau nu cu infarct miocardic.

 

Isodinit ProspectIsodinit Prospect

Contraindicaţii Isodinit:

Isodinit retard nu trebuie administrat daca pacientul prezintă:

–  hipersensibilitate la nitraţi organici sau la oricare dintre excipienţii produsului;

–  insuficienţa circulatorie acută (şoc, colaps circulator);

–  hipotensiune arterială severă şi ortostatică (tensiune sistolică sub 90 mm Hg);

–  cardiomiopatie obstructivă;

–  infarct miocardic acut cu presiune de umplere scăzută;

–  anemie severă;–  hipertensiune intracraniană, hemoragie cerebrală sau traumatism cranian recent;

–  asocierea cu sildenafil – vezi pct Interacţiuni;

–  glaucom cu unghi închis.

 Precauţii: înainte de a începe tratamentul trebuie să primiţi recomandarea medicului.

La începutul tratamentului se recomandă creşterea progresivă a dozelor până la stabilirea dozei eficace, pentru a preveni riscul de hipotensiune arterială şi cefalee.

Dozele mari pot determina cefalee severă, care apare, de regulă, în primele zile de tratament şi care se ameliorează sau dispare ulterior. Cefaleea poate fi controlată prin reducerea dozelor şi administrarea de analgezice.

în cazul utilizării unor doze mari, nu se recomandă întreruperea bruscă a tratamentului. Dozele trebuie reduse treptat pentru a preveni rebound-ul anginei pectorale, care poate să apară la întreruperea bruscă a medicaţiei.

Se poate dezvolta toleranţă (diminuarea efectului terapeutic al preparatului), precum şi apariţia unei toleranţe încrucişate cu alţi nitraţi, în condiţiile unui tratament continuu cu doze mari de isosorbid dinitrat. De aceea, trebuie evitată administrarea continuă de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi reducerea efectului isodinit retard.

 Administrarea de Isodinit retard modifică determinarea colorimetrică a colesterolului.

 Interacţiuni:

 

înainte de începerea tratamentului spuneţi medicului dumneavoastră daca primiţi alte medicamente decât Isodinit retard. Administrarea concomitentă de isosorbid dinitrat şi sildenafil este contraindicată, deoarece există risc de hipotensiune arterială marcată prin efect sinergie, cu agravarea ischemiei miocardice.

Asocierea nitraţilor organici cu alte vasodilatatoare, antihipertensive, diuretice, antidepresive tricidice, neuroleptice şi analgezice

opioide creşte riscul hipotensiunii arteriale, în special la vîrstnici.

Administrarea de isosorbid dinitrat împreună cu dihidroergotamina creşte efectul acesteia.

Administrarea îndelungată a isodinitului împreună cu nitroglicerina reduce efectul acesteia. Simpatomimeticele diminuează efectul anti-anginos al isodinitului.

Isodinitul determină scăderea efectului acetilcolinei, histaminei şi norepinefrinei.

Pe durata tratamentului cu isosorbid dinitrat nu se recomandă consumul băuturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic poate potenţa acţiunea hipotensivă a isosorbid dinitratului.

Administrarea de sildenafil concomitent cu Isodinit retard determină o creştere a efectului acestuia, care poate fi asociat cu o scădere a tensiunii arteriale.

 

 Atenţionări speciale:

 

înainte de a începe tratamentul trebuie să spuneţi medicului dacă aveţi una dintre următoarele boli sau alte boli grave. Se recomandă prudenţă la pacienţii cu istoric de infarct miocardic

La pacienţii cu hipotensiune arterială se recomandă prudenţă, deoarece aceasta poate fi agravată.

Se recomandă prudenţă la bolnavii cu insuficienţă hepatică severă (creşte riscul methemoglobinemiei), insuficienţă renală severă, malnutriţie, hipotermie. Dacă în timpul tratamentului cu doze mari bolnavul devine cianotic, trebuie suspectată apariţia methemoglobinemiei; în acest caz, administrarea isosorbid dinitratului trebuie întreruptă şi se va institui tratament specific. Se recomandă prudenţă la bolnavii cu hipertiroidism.

Pe durata tratamentului cu isosorbid dinitrat nu se recomandă consumul băuturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic poate potenţa acţiunea hipotensivă a isosorbid dinitratului.

La pacienţii cu glaucom cu unghi deschis se recomandă prudenţă, deoarece nitraţii organici pot creşte presiunea intraoculară. Se recomandă administrarea cu prudenţă în caz de galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi galactozei, deficit de lactază, intoleranţă la fructoză sau deficit de sucrază – izomaltază din cauza prezenţei lactozei. Se recomandă prudenţă în tulburările ortostatice de reglare ale tensiunii arteriale; accident vascular cerebral, hemoragie cerebrală,

traume cerebrale, creşterea tensiunii intracraniene datorată traumelor cerebrale sau hemoragiilor cerebrale, episoade de pierdere

a cunoştinţei. De asemenea, în anemie, malnutriţie, hipotermie.

 Copii: Siguranţa şi eficacitatea administrării isosorbid dinitrat la copii nu au fost stabilite.

 Vârstnici: Pentru a evita apariţia hipotensiunii arteriale ortostatice, în special la vârstnici şi, în particular, prin asocierea cu medicamente hipotensoare, se recomandă supravegherea medicală la prima administrare. La vârstnici a fost observată mai frecvent apariţia vertijului şi ameţelii ca reacţii adverse.

Sarcina şi alăptarea: La femei gravide sau care alăptează, Isodinit retard nu trebuie administrat decât la recomandarea medicului.

 Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: în primele zile de tratament există riscul apariţiei hipotensiunii arteriale ortostatice, lipotimiei, sincopei şi a vertijului. Pacienţii trebuie avertizaţi asupra acestor riscuri şi conducerea de vehicule sau folosirea utilajelor nu este recomandată în această perioadă.

Doze şi mod de administrare: Dozele şi modul de administrare pot fi recomandate doar de către medic. Nitraţii organici se administrează după o schemă de administrare intermitentă, pentru a evita dezvoltarea toleranţei, care este un fenomen bine cunoscut atunci când nitraţii se utilizează în tratament continuu. Pauza între administrări trebuie aleasă în timpul perioadei în care pacientul nu are de obicei dureri anginoase. Acest interval de timp este recomandat doar de către medic. Medicamentul se administrează în 2 prize în 24 ore, cu o pauză între administrări de 8-12 ore.

Modul de administrare este asemănător pentru profilaxia crizelor de angină pectorală şi tratamentul insuficienţei cardiace stângi sau globale.

în tratamentul profilactic al crizelor de angină pectorală, fenomenul de toleranţă este bine cunoscut. Schemele de administrare ce respectă un interval liber de medicament asigură nitraţilor o eficacitate terapeutică dovedită.

In insuficienţa cardiacă, există, de asemenea, fenomenul de toleranţă, ceea ce justifică administrarea intermitentă a nitraţilor. Totuşi, intensitatea fenomenului poate fi diminuată printr-o bună ajustare a dozelor de nitraţi şi a dozelor celorlalte medicamente administrate concomitent.

în tratamentul profilactic al crizelor de angină pectorală doza iniţială recomandată poate varia între 20 mg isosorbid dinitrat (1 comprimat cu eliberare prelungită) de 2 ori pe zi şi 40 mg isosorbid dinitrat (2 comprimate cu eliberare prelungită de 2 ori pe zi la interval de 8-12 ore).în tratamentul insuficienţei cardiace doza iniţială este de 10-40 mg de 2 ori pe zi, la interval de 8-12 ore. Este posibilă creşterea dozei, sub monitorizare clinică atentă, în special a tensiunii arteriale.

Produsul trebuie administrat cu o cantitate de apă (aproximativ o cană). Este recomandată administrarea Isodinit retard cu 1 -2 ore înainte de masă.

Doza de întreţinere trebuie ajustată în funcţie de efectul clinjc aşteptat şi de reactivitatea fiecărei pacient.

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce v-aţi amintit, dacă nu au trecut mai mult de 2 ore de la momentul stabilit. Dacă au

trecut mai mult de 2 ore aşteptaţi să luaţi doza următoare conform schemei de tratament.

Dacă aţi luat tratamentul mai multe săptămâni, nu întrerupeţi brusc tratamentul. Cereţi sfatul medicului pentru reducerea gradată a tratamentului. Reacţii adverse:

La apariţia unor simptome despre care consideraţi că nu se datorează afecţiunilor de care suferiţi, raportaţi-le medicului dumneavoastră.

 

Este posibilă apariţia unor stări de ameţeală, vertij, stare de slăbiciune, stare lipotimică, tahicardie, în mod special la schimbarea poziţiei corpului (din poziţie culcat sau şezând). Dacă vă simţiţi ameţit(ă), este mai bine să vă aşezaţi sau să vă culcaţi. Aceste fenomene pot deveni mai puternice în urma consumului de băuturi alcoolice, în cursul zilelor foarte călduroase sau când aţi stat mai mult timp în picioare. Este posibilă şi apariţia cefaleei puternice, dar pe o durată scurtă, care dispare după câteva administrări ale preparatului. Dacă cefaleea se prelungeşte, adresaţi-vă medicului.

 Alte reacţii adverse care pot apare sunt bufeuri, transpiraţii abundente, tulburări digestive (greaţă, vărsături). Rar, apar şi tulburări vizuale, vedere dublă sau înceţoşată, uscăciunea gurii, erupţii cutanate. Foarte rar, poate să apară şi colaps circulator, cu bradicardie şi sincopă.

Raportaţi medicului dumneavoastră în caz de apariţie în timpul tratamentelor precedente a unor reacţii de hipersensibilitate la preparate cu nitraţi şi dacă aţi avut reacţii alergice faţă de nitraţi sau nitriţi.

 Spuneţi medicului dacă aveţi şi vreo reacţie alergică faţă de alte substanţe, alimente, vopsele sau conservanţi.

Utilizarea prelungită, dar mai ales administrarea unor doze mari, poate conduce la diminuarea efectului terapeutic al preparatului.

în acest caz raportaţi medicului.

în insuficienţa cardiacă este posibilă apariţia edemelor periferice.

  Supradozaj:

 în caz de administrare a unei doze excesive, apelaţi urgent la medicul dumneavostră.

în astfel de cazuri se fac spălături abdominale, tratament simptomatic şi internarea în centre specializate.

Dozele mari provoacă înroşirea, cianoza buzelor, feţei, unghiilor, palmelor, picioarelor; vărsături, nelinişte, slăbiciune, stări de

oboseală şi tensiune, dispnee, aritmii, febră, tulburări de vedere, convulsii.

 Păstrare:

 

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 

Ambalaj: Cutie cu 6 blistere a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

 Producător: Balkanpharma-Dupnitza AD, Bulgaria. Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă: Pharmaki Generics Limited 5 Bourlet Close, W1W 7BL, Londra, Marea Britanie

Data ultimei verificări a prospectului: Octombrie 2009

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close