Prospect Ventolin 100 Inhaler

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Ventolin® 100 Inhaler CFC-Free, 100 micrograme/doză,

 suspensie de inhalat presurizată

 

Salbutamol

 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–   Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome ca ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Ventolin Inhaler
Ventolin Inhaler

In acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Ventolin şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să utilizaţi Ventolin
  3. Cum să utilizaţi Ventolin
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Ventolin

6. Informaţii suplimentare

 

1. CE ESTE VENTOLIN Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizată care conţine salbutamol şi care vă permite dumneavoastră să inhalaţi medicamentul direct în căile respiratorii, acolo unde este necesar.

Salbutamolul aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.

Medicul dumneavoastră a decis că acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru afecţiunea dumneavoastră.

Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni şi trata simptomele astmului bronşic şi ale altor boli bronho-pulmonare obstructive.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI VENTOLIN

 Nu utilizaţi Ventolin dacă:

1. Sunteţi alergic (hipersensibil) la salbutamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ventolin.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ventolin:

înainte de a utiliza acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră dacă răspunsul este “Da” la oricare dintre următoarele întrebări:

2. aţi fost diagnosticat cu o afecţiune a glandei tiroide, denumită hipertiroidism?

3. sunteţi diagnosticat cu tensiune arterială mare sau afecţiuni cardiace cum sunt insuficienţa cardiacă, aritmiile cardiace, angina pectorală?

4. aţi avut recent infarc miocardic?

Dacă aveţi astm bronşic şi utilizaţi Ventolin de mai mult timp, administrarea la nevoie (în funcţie de simptome) poate fi preferată administrării regulate.           ,

Dacă respiraţia sau respiraţia şuierătoare se înrăutăţesc imediat după folosirea medicamentului, nu îl mai folosiţi şi informaţi medical cât mai curînd posibil.

Mărirea dozei sau creşterea frecvenţei de administrare trebuie efectuate doar la recomandarea medicului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă doza de salbutamol recomandată anterior nu vă mai ameliorează, ca de obicei, respiraţia sau senzaţia de constricţie toracică, în cel mult trei ore de la administrare. Este posibil ca afecţiunea dumneavoastră să se fi agravat şi să aveţi nevoie şi de alte medicamente.

Dacă dumneavoastră utilizaţi Ventolin de mai mult timp şi aveţi astm bronşic care răspunde la tratamentul cu corticosteroizi inhalatori, trebuie să luaţi în considerare asocierea sau mărirea dozei de corticosteroid, pentru a controla inflamaţia căilor respiratorii şi pentru a preveni agravarea bolii.

Administrarea cronică, de lungă durată, a unor doze mari de beta2-agonişti de (exemplu, salbutamol) pentru controlul simptomelor obstrucţiei bronşice, poate sugera scăderea controlului asupra bolii. Creşterea dozelor de beta2-agonişti, cum este salbutamolul, substanţa activă din Ventolin, peste doza recomandată precum şi administrarea pentru perioade lungi de timp nu sunt necesare şi pot fi chiar periculoase, în această situaţie, conduita terapeutică, în special posibila asociere cu corticosteroizi inhalatori, trebuie revizuită de către medicul dumneavoastră, pentru a preveni agravarea bolii, care poate pune viaţa în pericol.

Tratamentul cu beta2-agonişti, medicamente similare cu salbutamolul, substanţa activă din Ventolin, poate produce hipokaliemie gravă (scăderea concentraţiei de potasiu din sânge).

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

în mod obişnuit, medicamentele beta-blocante neselective care încetinesc activitatea cordului, cum este propranololul, nu trebuie administrate concomitent cu Ventolin.

în plus, spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi:

5. anumite medicamente pentru tratamentul depresiei (denumite inhibitori ai monoaminooxidazei sau antidepresive triciclide),

6. alte medicamente pentru tratamentul astmului bronşic (teofilină, corticoizi),

7. medicamente pentru hipertensiune arterială sau alte boli de inimă (diuretice, digoxină)

Dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale care necesită anestezie, medicul anestezist trebuie informat că utilizaţi Ventolin.

Folosirea Ventolin cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Ventolin se va administra în timpul sarcinii sau alăptării numai la recomandarea expresă a medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au raportat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI VENTOLIN

Utilizaţi întotdeauna Ventolin exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Ventolin Inhaler CFC-Free eliberează o “ceaţă” fină pe care dumneavoastră trebuie să o inhalaţi în plămâni. Asiguraţi-vă că ştiţi să utilizaţi corect medicamentul. Instrucţiunile de folosire corectă sunt oferite în acest prospect. Dacă aveţi vreo problemă sau nu înţelegeţi instrucţiunile întrebaţi medicul, asistenta sau farmacistul.

Ventolin Inhaler CFC-Free trebuie inspirat pe gură.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât de mult şi cât de des să utilizaţi Ventolin.

Doza uzuală pentru ameliorarea unei crize de astm bronşic este. Adulţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol);

Copii şi adolescenţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol); dacă este necesar, medicul poate recomanda creşterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).

Doza uzuală pentru a preveni o criză în timpul efortului fizic sau dupa expunerea la alergeni este:

Adulţi: 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), înainte de efortul fizic sau expunerea la alergeni;

Copii şi adolescenţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) înainte de efortul fizic sau expunerea la alergeni; dacă este necesar, medicul poate recomanda creşterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), înainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni.

Doza zilnică uzuală pentru tratamentul cronic este:

Adulţi, adolescenţi şi copii: până la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme

salbutamol), de 4 ori pe zi.

De obicei, doza maximă zilnică (24 ore) este de 8 puf-uri (8 x 100 micrograme salbutamol).

Ntrtrebuie să inhalaţi mai multe puf-uri sau să folosiţi medicamentul mai des decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă dificultăţile în respiraţie sau wheezingul se agravează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mare decât cea prezentată anterior, ca tratament de urgenţă. Este foarte important să respectaţi instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte numărul de puf-uri şi cât de des trebuie să folosiţi medicamentul.

Unor pacienţi li se pare dificil să elibereze o doză (un puf) de medicament imediat după ce au început să inspire. Un dispozitiv de administrare (spacer) vă va ajuta să rezolvaţi această problemă. Medicul dumneavoastră, asistenta sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Unii copii mici pot avea nevoie să utilizeze un dispozitiv de administrare/ spacer pentru a obţine un beneficiu maxim, în urma folosirii medicamentului. Medicul dumneavoastră, asistenta sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Instrucţiuni de utilizare pentru Ventolin Inhaler CFC free

Testarea aerosolului

înaintea primei utilizări, se îndepărtează capacul piesei bucale, apăsând uşor părţile laterale ale capacului, se agită bine flaconul şi se pulverizează 2 pufuri în aer pentru verificarea funcţionării. Dacă flaconul nu a fost folosit timp de câteva zile, se agită bine şi se pulverizează un puf în aer pentru verificarea funcţionării. Utiljzarea aerosolului

1. îndepărtaţi capacul de pe piesa bucală prin apăsarea uşoară a părţilor laterale ale capacului.

–   Controlaţi învelişul din plastic al inhalatorului şi piesa bucală şi verificaţi ca aceasta să fie curată, fără praf sau alte particule sau corpuri străine.

–   Agitaţi energic flaconul pentru a vă asigura că nu conţine obiecte străine şi că tot conţinutul flaconului este amestecat.Ţineţi flaconul în poziţie verticală între police şi celelalte degete, cu policele pe bază, sub piesa bucală.

–   Expiraţi cât mai mult, dar fără a forţa, apoi plasaţi piesa bucală în cavitatea bucală între dinţi şi strângeţi buzele în jurul ei, fără a o

muşca.

6. Imediat după ce începeţi să inspiraţi pe gură, apăsaţi pe capătul superior al flaconului pentru a elibera salbutamolul în timp ce inspiraţi calm şi profund.

7. în timp ce vă ţineţi respiraţia, scoateţi flaconul din cavitatea bucală şi luaţi degetul de pe partea superioară a acestuia. Continuaţi să vă ţineţi respiraţia atât timp cât puteţi, fără a forţa.

–   Pentru a administra un al doilea puf, păstraţi flaconul în poziţie verticală şi aşteptaţi aproximativ o jumătate de minut, înainte de a repeta etapele de la 3 la 7.

–   Reaşezaţi capacul piesei bucale prin apăsare fermă, până când se aude un mic zgomot.

Acum se mai citeste