Inflamaţia căilor respiratorii – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Inflamaţia căilor respiratorii.

            Intern:

            Se va consuma multă vitamina C sub formă de sucuri de lămâie, ceai de măceşe, etc.

            De asemenea se va folosi şi sucul proaspăt de diferite legume şi fructe obţinut cu storcătorul de fructe pe loc şi consumat înainte de a se oxida. Nu sunt indicate sucurile care conţin conservanţi sau sunt preambalate.

            Se va întări organismul, cu ajutorul preparatelor din stup şi se evită colectivităţile în cazul epidemiilor.

            Un vaccin antigripal este Echinaceea care se poate consuma sub formă de tinctură preventiv apărând organismul de această afecţiune se poate folosi cu succes la infecţiile respiratorii pentru că întăreşte imunitatea organismului.

ţelină (rădăcină mărunţită şi fiartă 2 linguriţe la 250 ml fiert 5 minute- 3 căni pe zi).

Se pot consuma ceaiuri de: Afin, anason, brad, brusture, busuioc, călţunaşi, ceapă, cimbru, ciuboţica cucului, ghimber, ghinţură, hrean, isop, izmă, levănţică, lichen de piatră, nalbă, pin, salcie, salvie, soc, tei, ţelină, trifoi alb sau roşu, usturoi.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtylis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Fructele se pot consuma în orice cantitate fiind cu foarte multe vitamine, minerale şi având totodată un puternic efect antibiotic.

Anason (Pimpinella annisum) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine.  Se indică pentru efectul expectorant.

Brad (Abies alba) cetină de brad o mână mărunţită se va fierbe în 2 litri de apă timp de 30 minute- se pot face cu aceasta spălături externe. Intern se poate pune 1 linguriţă de vârfuri de brad care se va fierbe cu 250 ml apă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi de asemenea şi esenţa care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului pentru inhalaţii.



Brustur (Arctium lappa) 1-2 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma câte 3 căni pe zi, pentru efectul emolient asupra aparatului respirator. Extern se pot aplica prişniţe calde pe piept sau gât.

Busuioc (Ocium basilicum)- ulei volatil 5 picături de 3 ori pe zi. Se găseşte la toate magazinele naturiste. Are efect bronhodilatator şi antiinfecţios. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Călţunaşi (Bellis perenis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine.

Ceapă (Allium cepa) se indică folosirea în alimentaţie în toate afecţiunile respiratorii ajutând ca expectorant. De asemenea se poate să se amestece cu miere sucul de ceapă (în special roşie) în părţi egale şi să se ia câte 1 linguriţă la nevoie pentru oprirea tusei. În gripe este unul dintre cele mai eficiente tratamente după usturoi.

Cimbru (Saturneja hortensis) 50 g fiert în 2 litri timp de 10 minute cu care se poate face baie. Intern 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, fiind utile şi în oprirea tusei.

Ciuboţica cucului (Primulla officinalis) aceasta se preferă să se folosească rădăcina. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Mai eficient este dacă se va pune în acest ceai şi suc de lămâie şi miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util şi pentru calmarea nervoasă care o produce.

Fenicul (Foeniculum vulgare) se pune o jumătate de linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit vasul timp de 15 minute. Se strecoară. Se bea după mese în amigdalite şi alte infecţii faringo- amigdaliene, se pot lua 3 căni pe zi. Se poate face şi gargară tot cu acest ceai de mai multe ori pe zi.

Frasin (Fraxinus excelsior) 2 linguriţe fiert 5 minute- nu se îndulceşte, sau coajă- 2 linguriţe-fierte 5 minute- se bea cu linguriţa, fiind util şi la calmarea durerilor.

Ghimber (Zinghiber officinalis) rădăcină 20 g la 2 litri de apă se fierbe timp de 15 minute se consumă în cursul unei zile.

Ghinţură (Gentiana lutea) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul antibiotic şi de stimularea poftei de mâncare.

Hrean (Armoracvia rusticona) se va rade rădăcină de hrean care se amestecă cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, în cazul gripelor, răcelilor sau diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic şi totodată ajută la stimularea secreţiilor. Desfundă foarte rapid nasul, etc. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de rădăcină rasă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi antibiotic.

Isop (Hisopus officinalis) Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Mai eficient este dacă se va pune în acest ceai şi suc de lămâie şi miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este planta cea mai des folosită cu efecte deosebite.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul calmant. Există în comerţ şi extracte sau alte preparate care se vor lua conform indicaţiilor producătorului. Atenţie unele din acestea sunt indicate doar pentru consumul extern.

Lichen de piatră (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Mentă (Mentha piperata) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în toate afecţiunile ca expectorant şi de asemenea se mai poate folosi şi pentru efectul antibiotic.

Nalbă (Malva crispa) -1 linguriţă de flori de nalbă de pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precădere bătrânilor şi copiilor. Util în afecţiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale şi afecţiunile căilor urinare sau astmului bronhic şi tusei persistente când se poate lua din oră în oră câte 1 linguriţă, şi de asemenea laringitei.





Pin (Pinus mugo) cetină de pin o mână mărunţită se va fierbe în 2 litri de apă timp de 30 minute- se pot face cu aceasta spălături externe. Intern se poate pune 1 linguriţă de vârfuri de pin sau muguri care se va fierbe cu 250 ml apă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi de asemenea şi esenţa care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului pentru inhalaţii.

Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă pentru efectul de calmare al durerii, febrifug sau de diminuare a secreţiilor. Din aceasta s-a fabricat prima dată piramidonul şi are aceiaşi acţiune cu a piramidonului fără însă să aibă efecte negative. Se poate lua şi praf obţinut cu râşniţa de cafea, care se va pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite, având aceiaşi acţiune.

Salvie (Salvia officinalis) 20 g puse în 2 litri de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se consumă în cursul zilei caldă eventual cu miere dacă nu există contra indicaţii.

Soc (Sambucus nigra) se pun 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are efect foarte bun producând o transpiraţie mai abundentă.

Tei (Tylia tomentosa) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (Flori fără bractee) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate consuma şi mierea de tei. Este un bun calmant al tusei şi se indică mai ales la copii şi bronşite. Are şi o acţiune sedativă a tusei

Ţelină (Apium graveolens) rădăcină mărunţită şi fiartă 2 linguriţe la 250 ml fiert 5 minute- 3 căni pe zi.

Trifoi alb sau roşu (Trifolium pratens) 50 g se pun la 2 litri de apă şi se fierb 5 minute



Usturoi (Allium sativum) se poate consuma crud sau se poate consuma sub formă de decoct sau infuzie sau chiar sirop. În toate formele este foarte eficient fiind unul dintre antibioticele naturale foarte puternice.

Se va insista foarte mult pe consumul a cât mai multe lichide, în special sub formă de sucuri naturale şi ceaiuri medicinale.

            Uneori dacă există afecţiunea amigdaliană este foarte dificil de convins mai ales copilul să mai consume ceva pentru că la fiecare înghiţitură vor apărea dureri mari la nivelul gâtului. Acest lucru va face ca să se refuze hrana, mai ales de către copiii mici.

Bătrânii au şi ei parte de diferite capricii atunci când au această afecţiune şi nu vor nici ei să consume nici o hrană. Se poate atunci foarte bine să se consume supa de oase de vită sau de pui. Se dă caldă şi este foarte bine să se dea cu grăsime care ajută la lubrifierea gâtului şi la calmarea usturimii.

De asemenea consumul citricilor sub orice formă sau doar sub formă de sucuri naturale, bine filtrate şi eventual îndulcite cu miere este foarte bine venit.

Laptele cald la care se va adăuga puţină grăsime de gâscă, raţă sau chiar găină este şi el foarte util.

Nu trebuie uitat însă rolul ceaiurilor medicinale care pot de cele mai multe ori să înlocuiască foarte multe medicamente. Să nu uităm că salcia are o aspirină mult mai utilă decât cea de la farmacie, chiar dacă este amară la gust se poate amesteca cu miere în special polifloră. Se poate consuma în orice cantitate.

Urechile de asemenea vor fi foarte atent supravegheate, deoarece este foarte des atins şi acest sector. Tratamentele la otite sunt foarte simple, dar nu trebuie neglijate.

Atenţie foarte mare- de fiecare dată când faceţi baie la copii să nu rămână apă în urechi pentru că aceasta va produce foarte multe neplăceri sau chiar afecţiuni grave. Deci fiţi foarte atenţi şi la acest aspect.

O remarcă deosebit de interesantă: există anumite plante ca: scorţişoară, cuişoare, ghimber, etc, care deşi sunt plante aromate sunt foarte eficiente. Se pun 1 linguriţă la 250 ml de apă clocotită şi se lasă apoi 10 minute acoperite. Se strecoară şi se pot consuma 2- 3 căni pe zi. Sunt eficiente şi pentru distrugerea microbilor şi virusurilor din organism.



Inhalaţii: se pot face inhalaţii cu foarte multe dintre plantele medicinale în special cu cele aromate şi se trag pe nas aburii care se degajă la fierberea acestor plante timp de 10 minute. Se poate face acest lucru de 2 ori pe zi.

Frecţii- se pot face cu tincturi din plante, alcool sanitar simplu sau oţet aromat. Indiferent cu ce se face acestea ajută la vindecarea bolii şi la calmarea durerilor. Se pot face de mai multe ori pe zi.

Reţeta 1: 200 g frunze de pătlagină proaspătă se fierbe în 400 ml apă la foc mic, timp de o jumătate de oră. Se lasă să se răcească , se stoarce, iar zeama se strecoară. După ce s-a răcit se adaugă 100 g miere.

Se ia câte 1-6 linguriţe pentru copii sau 3-6 linguri pentru adulţi, timp de 3-7 zile. Se poate repeta după 3-7 zile. Siropul este un calmant, emolient şi bacteriostatic, având acţiune eutrofică asupra mucoasei căilor respiratorii. Se indică în toate infecţiile cronice ale căilor respiratorii. Se poate ţine maxim 15 zile la rece sau 2 zile la temperatura camerei. Nu se dă bolnavilor de diabet zaharat.

Reţeta 2: 5 g de propolis se pun cu 200 ml apă să fiarbă. Se lasă la foc moale până apa scade la jumătate. Lichidul se strecoară cald prin tifon şi se trece apoi într-o sticlă, adăugându-se 50 g miere. Se amestecă pentru omogenizare, cât este călduţ. Se păstrează la rece. Nu se dă copiilor sub 2 ani. Copiilor de până la 12 ani li se dau 1-6 linguriţe, după vârstă. Adulţii 3-6 linguri pe zi. Are acţiune bactericidă şi bacteriostatică, uşor antibiotică, dezinfectantă şi antitusivă. Este indicat în toate bolile inflamatorii acute sau cronice ale căilor respiratorii (bronşite, traheobronşite, tuse spastică, bronşietazii, bronşită astmatiformă, astm bronhic. Trebuie însă să fiţi atenţi să nu fiţi alergici la una din componente. Se poate păstra la temperatura camerei doar 2-3 zile.

Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close