Inflamaţia splinei.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: coada racului, coada şoricelului, pepene galben, prun, schinduf.
Mod de folosire al plantelor medicinale:
Coada-racului (Potentilla anserina) conţine şi ea flavone şi tanin. Este utilă atât la infecţii cât şi la hemoragii. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se va consuma câte 3 căni pe zi.
Coada-şoricelului (Achillea milefolium) este foarte utilă la infecţii având în componenţă azulenă care este un antibiotic puternic care distruge foarte mulţi microbi. Se va folosi de preferinţă floarea care este mult mai activ ca planta. Se vor pune 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se va face dintr-o mână de flori mărunţite puse la 2 litri de apă clocotită. Se va acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot face spălături vaginale sau cu cantitate mai mare de plantă chiar băi complecte în care se va sta timp de 30 minute. Este planta cel mai des folosită, fiind o plantă comună care o cunoaşte foarte multă lume şi este foarte uşor de adunat.
Pepene galben (Cucumis pepo) se consumă pulpa crudă în orice cantitate zilnic (minimum 500g).
Prun (Prunus domestica) se consumă fructele crude sau uscate fiind mai eficiente. Se pun 8-10 fructe uscate la 200 ml apă pentru 8-12 ore apoi se consumă atât apa în care au stat cât şi fructele. Sunt şi laxative, foarte eficiente.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) seminţe 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi praf- 1 linguriţă în cursul unei zile împărţită în 3 porţii care se iau întotdeauna înaintea meselor cu 15 minute, apoi se înghit cu apă. Este planta care ajută cel mai bine la reglarea activităţii pancreasului.