Induraţia splinei.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, pir, porumb.
Angelică (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Se poate consuma şi sub formă de praf, obţinut cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă de praf sub limbă, apoi se înghite cu apă. Contribuie la obţinerea poftei de mâncare, în special pentru copii şi la refacerea celulară la nivelul splinei. Vin- 10 linguri de rădăcină de angelică mărunţite se pun la 1 litru de vin. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se pune în sticle la rece. Se va lua câte 50 ml înainte de mese pentru mărirea poftei de mâncare.
Pir (Agropyron repens) 1 linguriţă de rizomi se pune cu 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se aruncă această apă. Se pune altă apă (250 ml) şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară apoi când este aproape răcit se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 3 căni pe zi intern Extern se poate face cataplasmă cu plantele fierte puse calde.
Porumb (Zea majs) se ia 1 linguriţă de ulei din germeni de porumb zilnic. Se mai poate face o mămăliguţă din făină. Se face mai tare şi se întinde pe o bucată de pânză de mărimea necesară (să acopere întreaga splină). Se pune în strat de 2-3 cm. Se aplică cât de caldă se suportă (fără să producă arsuri) şi se acopere cu ceva de lână pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Se poate aplica pe partea care se pune pe piele tămâie pisată sau praf de sulf.
Se va face tratament pentru întărirea imunităţii şi se consumă zilnic iaurt degresat.