Infecţii respiratorii – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Infecţii respiratorii.

            Infecţiile respiratorii sunt la limita dintre viroze şi diferite infecţii cu germeni ne tipici.

Simptome: bolnavul poate avea febră sau la fel de bine poate să nu aibă temperatura ridicată. Singurul simptom care se prezintă cel mai frecvent este tusa care nu cedează cu tratament. În toate cazurile când nu cedează tusa după tratament este foarte bine să se facă o radiografie pulmonară pentru ca să se vadă dacă există sau nu afecţiuni pulmonare. Examenul acesta este foarte simplu şi ar fi bine să fie făcut de fiecare cel puţin o dată pe an, sau în cazurile în care a fost o afecţiune respiratorie după aceasta e indicat să se facă o radiografie. Dacă se prezintă la medic de la primele simptome alarmante se poate evita o serie de complicaţii care se pot ivi.

Portocala are proprietăţi sudorifice. Luaţi 50 g de coajă de portocală şi 25 g de frunze de portocal uscate şi făcute pulbere. Puneţi 1 litru de apă şi lăsaţi să fiarbă 15 minute. Veţi obţine un remediu care vă va scăpa de febră. Beţi câte 1 ceaşcă la nevoie. Tot din portocale puteţi obţine o licoare cu efect general antigripal. Amestecaţi un pahar de suc proaspăt cu 2 linguriţe de zahăr, un pahar de rom şi puţină apă clocotită. Beţi băutura seara, la culcare.

Repaus la pat cel puţin încă câteva zile după scăderea temperaturii.

Extern:          

Se pot aplica: învelitori totale cu sau fără baie caldă prealabilă, preferabil cu cearceafuri calde umezite cu ceai din plante medicinale din care menţionăm: brad, busuioc, cimbru, frasin, Frasin, ghimber, ghinţură, hrean, pin, salcie, salvie, soc, tei, trifoi alb sau roşu, ţelină.

Intern:

            Se va consuma multă vitamina C sub formă de sucuri de lămâie, ceai de măceşe, etc.

            De asemenea se va folosi şi sucul proaspăt de diferite legume şi fructe obţinut cu storcătorul de fructe pe loc şi consumat înainte de a se oxida. Nu sunt indicate sucurile care conţin conservanţi sau sunt preambalate.

            Se va întări organismul, cu ajutorul preparatelor din stup şi se evită colectivităţile în cazul epidemiilor.

            Un vaccin antigripal este Echinaceea care se poate consuma sub formă de tinctură preventiv apărând organismul de această afecţiune se poate folosi cu succes la infecţiile respiratorii pentru că întăreşte imunitatea organismului..

            Se pot consuma ceaiuri de: aloe, anason, brad, brusture, busuioc, călţunaşi, ceapă, ciuboţica cucului, ghinţură, hrean, isop, levănţică, lichen de piatră, mentă, nalbă, pin, plop negru,  salcie, soc, tei, usturoi .

Modul de folosire al plantelor medicinale:Aloe (Aloe vera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate lua şi ca praf care se pune o jumătate de linguriţă sub limbă şi apoi se înghite cu puţină apă. Este foarte util pentru efectul laxativ. De asemenea este unul dintre plantele cu acţiune puternică asupra aparatului respirator. În comerţ există la magazinele naturiste preparate şi cu propolis şi aloe. Se folosesc conform indicaţiilor producătorului.

Anason (Pimpinella anisum)  linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este utilă în cazurile de infecţii respiratori ajutând la eliminarea secreţiilor.

Brad (Abies alba) se vor putea folosi: ramuri tinere, cetina, mugurii, răşină. Se pune 1 linguriţă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni de ceai din acesta sau extern se aplică spălături sau comprese cu cantitate dublă de plantă. Este un antibiotic natural foarte puternic.

Brusture (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 6 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 ceaiuri calde. De asemenea se poate pune extern cataplasmă cu plantele fierte caldă.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi apoi se fac e gargară sau se consumă ceaiul cald. Se pot face de asemenea inhalaţii cu aburii în care fierb aceste plante pentru 10 minute, ajutând nu numai la decongestionarea mucoaselor dar şi pentru efectul antibiotic.

Călţunaşi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi apoi se fac e gargară sau se consumă ceaiul cald. Se pot face de asemenea inhalaţii cu aburii în care fierb aceste plante pentru 10 minute, ajutând nu numai la decongestionarea mucoaselor dar şi pentru efectul antibiotic.

Ceapă (Allium ceppa) se taie ceapa mărunt şi se amestecă cu miere. Mai bine este să se folosească sucul de ceapă în amestec cu miere 1/1 şi să se ia pentru efectul de calmare a tusei şi pentru efectul antibiotic.

Ciuboţica cucului (Primulla officinalis) aceasta se preferă să se folosească rădăcina. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Mai eficient este dacă se va pune în acest ceai şi suc de lămâie şi miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util şi pentru calmarea nervoasă care o produce. Se poate însă folosi chiar şi planta sau florile.

Ghinţură (Genţiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi apoi se fac e gargară sau se consumă ceaiul cald. Se pot face de asemenea inhalaţii cu aburii în care fierb aceste plante pentru 10 minute, ajutând nu numai la decongestionarea mucoaselor dar şi pentru efectul antibiotic.

Hrean (Armoracia rusticona) hrean ras cu miere intern este un bun antibiotic. De asemenea frunzele de hrean aplicate extern pot distruge mulţi microbi. Se poate pune 2 linguri de frunze la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute apoi se strecoară. Se aplică apoi compresă cu ceaiul strecurat. Este indicat în special unde există şi o atonie musculară sau a pielii, în special la oamenii în vârstă. Intern se poate folosi ras în amestec cu miere, atât pentru efectul antibiotic cât şi pentru decongestionarea mucoaselor.

Isop (Hyssopus officinalis) are ulei volatil bogat în pinocamfonă, pinen, etc. Este foarte utilă în infecţiile urinare. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Din cantitate dublă de plantă se pot face clisme zilnic. Intern este foarte util pentru efectul antibiotic.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi apoi se fac e gargară sau se consumă ceaiul cald. Se pot face de asemenea inhalaţii cu aburii în care fierb aceste plante pentru 10 minute, ajutând nu numai la decongestionarea mucoaselor dar şi pentru efectul antibiotic. Are şi un efect de calmare.

Lichen de piatră (Centraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni pe zi. Este unul dintre antibioticele puternice.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Stimulează secreţiile biliare şi ajută la o serie de afecţiuni stomacale. Ajută la o mai uşoară respiraţie, decongestionând mucoasele. Se pot face şi inhalaţii.

Nalbă ( Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Rădăcina 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Are un puternic efect emolient şi cicatrizant.

Plop negru (Populus nigra) –muguri sfărâmaţi- se vor pune 2 linguriţe de muguri sfărâmaţi la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. Are aceiaşi compoziţie chimică cu propolisul. Se poate folosi şi la spălături fiind foarte eficient.

Pin (Pinus silvestris) Se poate folosi ramurile tinere mărunţite. 2 linguriţe se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3-4 căni pe zi pentru acţiunea deosebită ce-o are în distrugerea microbiană. Se poate folosi şi la clisme. Este un bun şi puternic antibiotic putând fi folosit la foarte multe tipuri de infecţii

Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este unul dintre cele mai bune calmante şi totodată cicatrizant, dezinfectant. Se poate folosi şi extern. Se indică şi pentru faptul că conţine acid acetilosalicilic care nu are nici o acţiune ne dorită asupra organismului. Se poate folosi şi praful aplicat extern sub un pansament sau luat intern câte o jumătate de linguriţă o dată.

Soc (Sambucus nigra)  1 linguriţă de plantă mărunţită (flori)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este foarte util pentru că ajută organismul să se debaraseze de toxine. De asemenea stimulează secreţiile fiind util şi ca febrifug  putând produce transpiraţia.

Tei (Tylius tomentosa) se pune 1 linguriţă de flori la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi pentru 15 minute. Se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi pentru efectul calmant, inclusiv al tusei..

Usturoi (Allium sativum) usturoiul a fost folosit încă din antichitate pentru efectul deosebit de puternic pe care-l are ca antibiotic. Se poate consuma crud, fiert, copt sau făcut diferite creme sau unguente cu el.

            Se va insista foarte mult pe consumul a cât mai multe lichide, în special sub formă de sucuri naturale şi ceaiuri medicinale.

            Uneori dacă există afecţiunea amigdaliană este foarte dificil de convins mai ales copilul să mai consume ceva pentru că la fiecare înghiţitură vor apărea dureri mari la nivelul gâtului. Acest lucru va face ca să se refuze hrana, mai ales de către copiii mici.

Bătrânii au şi ei parte de diferite capricii atunci când au această afecţiune şi nu vor nici ei să consume nici o hrană. Se poate atunci foarte bine să se consume supa de oase de vită sau de pui. Se dă caldă şi este foarte bine să se dea cu grăsime care ajută la lubrifierea gâtului şi la calmarea usturimii.

De asemenea consumul citricilor sub orice formă sau doar sub formă de sucuri naturale, bine filtrate şi eventual îndulcite cu miere este foarte bine venit.

Laptele cald la care se va adăuga puţină grăsime de gâscă, raţă sau chiar găină este şi el foarte util.Nu trebuie uitat însă rolul ceaiurilor medicinale care pot de cele mai multe ori să înlocuiască foarte multe medicamente. Să nu uităm că salcia are o aspirină mult mai utilă decât cea de la farmacie, chiar dacă este amară la gust se poate amesteca cu miere în special polifloră. Se poate consuma în orice cantitate.

Urechile de asemenea vor fi foarte atent supravegheate, deoarece este foarte des atins şi acest sector. Tratamentele la otite sunt foarte simple, dar nu trebuie neglijate.

Atenţie foarte mare- de fiecare dată când faceţi baie la copii să nu rămână apă în urechi pentru că aceasta va produce foarte multe neplăceri sau chiar afecţiuni grave. Deci fiţi foarte atenţi şi la acest aspect.

O remarcă deosebit de interesantă: există anumite plante ca: scorţişoară, cuişoare, ghimber, etc, care deşi sunt plante aromate sunt foarte eficiente. Se pun 1 linguriţă la 250 ml de apă clocotită şi se lasă apoi 10 minute acoperite. Se strecoară şi se pot consuma 2- 3 căni pe zi. Sunt eficiente şi pentru distrugerea microbilor şi virusurilor din organism.

Inhalaţii: se pot face inhalaţii cu foarte multe dintre plantele medicinale în special cu cele aromate şi se trag pe nas aburii care se degajă la fierberea acestor plante timp de 10 minute. Se poate face acest lucru de 2 ori pe zi.

Frecţii- se pot face cu tincturi din plante, alcool sanitar simplu sau oţet aromat. Indiferent cu ce se face acestea ajută la vindecarea bolii şi la calmarea durerilor. Se pot face de mai multe ori pe zi.

-Fenicul (Foeniculum vulgare)– se pune o jumătate de linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit vasul timp de 15 minute. Se strecoară. Se bea după mese în amigdalite şi alte infecţii faringo- amigdaliene, se pot lua 3 căni pe zi.. Se poate face şi gargară tot cu acest ceai de mai multe ori pe zi. De asemenea se poate înghiţi cu înghiţituri mici cald şi eventual îndulcit cu miere.

Reţeta 1: 200 g frunze de pătlagină proaspătă se fierbe în 400 ml apă la foc mic, timp de o jumătate de oră. Se lasă să se răcească , se stoarce, iar zeama se strecoară. După ce s-a răcit se adaugă 100 g miere.

Se ia câte 1-6 linguriţe pentru copii sau 3-6 linguri pentru adulţi, timp de 3-7 zile. Se poate repeta după 3-7 zile. Siropul este un calmant, emolient şi bacteriostatic, având acţiune eutrofică asupra mucoasei căilor respiratorii. Se indică în toate infecţiile cronice ale căilor respiratorii. Se poate ţine maxim 15 zile la rece sau 2 zile la temperatura camerei. Nu se dă bolnavilor de diabet zaharat.

Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Tinctura de echinacea.Echinacea purpurea.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni- Intern: imunostimulator puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic, bacteriostatic, antiviral bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antioxidant bun.

Extern. Antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.

Indicaţii:

Intern: guturai, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie, gripă, infecţii respiratorii în faza acută, tumori benigne (adjuvant), mastoză, profilaxia bolii canceroase, adjuvant în boala canceroasă, leucemie (adjuvant), inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante, herpes (adjuvant), hepatită A,B,C,D (adjuvant).

Extern. Răni cu risc mare de infectare, plăgi supurânde, plăgi purulente, eczeme infecţioase şi alergice, cangrenă.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close