Prospect Seretide Inhaler

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Seretide 25 micrograme/50 micrograme Inhaler CFC-Free, suspensie de inhalat presurizată

Seretide 25 micrograme/125 micrograme Inhaler CFC-Free, suspensie de inhalat presurizată

Seretide 25 micrograme/250 micrograme Inhaler CFC-Free, suspensie de inhalat presurizata

 

Salmeterol/propionat de fluticazonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament

Seretide Inhaler Prospect
Seretide Inhaler Prospect
  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
  • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră (sau pentru copilul dumneavoastră*). Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

Valabil numai dacă un părinte sau un tutore administrează medicamentul.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

In acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Seretide Inhaler CFC-Free şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să utilizaţi Seretide Inhaler CFC-Free
  3. Cum să utilizaţi Seretide Inhaler CFC-Free
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Seretide Inhaler CFC-Free
  6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE SERETIDE INHALER CFC-FREE Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Seretide Inhaler CFC-Free este disponibil într-un dispozitiv inhalator cu doză măsurată, care eliberează medicamentul dumneavoastră sub forma unei suspensii de inhalat presurizată.

Fiecare puf (o doză) conţine salmeterol 25 micrograme (sub formă de xinafoat de salmeterol) şi propionat de fluticazonă 50,125, respectiv, 250 micrograme. Salmeterol face parte din grupa medicamentelor numite bronhodilatatoare cu durată lungă de acţiune (efect ce durează cel puţin 12 ore). Ajută la menţinerea deschisă a căilor aeriene din plămâni, lucru care facilitează pătrunderea şi ieşirea mai uşoară a aerului din plămâni.

Propionatul de fluticazonă face parte din grupul medicamentelor numite corticosteroizi care scad inflamaţia şi iritaţia la nivel pulmonar. Dacă este utilizată regulat, această asociere de salmeterol-propionat de fluticazonă previne apariţia crizelor de astm bronşic. De aceea, trebuie să-l utilizaţi în fiecare zi, conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră.

Seretide Inhaler CFC-Free nu trebuie utilizat în criza de astm bronşic (lipsă de aer) sau în cazul apariţiei respiraţiei şuierătoare (wheezing-ului) când trebuie să utilizaţi un inhalator cu acţiune rapidă.

 

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SERETIDE INHALER CFC-FREE Nu utilizaţi Seretide Irthaler CFC-Free

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la xinafoat de salmeterol, propionat de fluticazonă sau la celălalt component al Seretide Inhaler CFC-Free HFA 134a (1,1,1,2-tetrafluoroetan).

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Seretide Inhaler CFC-Free

Medicul dumneavoastră vă va supraveghea îndeaproape tratamentul dacă aveţi manifestări cum sunt: boli de inimă, incluzând bătăi neregulate şi rapide ale inimii, aveţi o glandă tiroidă cu activitate crescută, tensiune arterială crescută, diabet zaharat (Seretide Inhaler CFC-Free poate să vă crească cantitatea de zahăr din sânge), valoare scăzută a potasiului sanguin sau în cazul în care sunteţi sau aţi fost tratat pentru tuberculoză pulmonară (TBC).

Dacă utilizaţi doze mari de Seretide Inhaler CFC-Free timp îndelungat, una dintre componentele active, propionatul de fluticazonă, poate să inhibe secreţia naturală de hormoni steroizi de către glanda corticosuprarenală. Acest lucru poate să determine subţierea oaselor, cataractă, glaucom, creştere în greutate, faţă rotunjită (în formă de lună plină), tensiune arterială crescută şi încetinire în creştere la copii şi adolescenţi. Medicul dumneavoastră vă va verifica periodic pentru apariţia oricăror dintre aceste reacţii adverse şi pentru a se asigura că utilizaţi doza cea mai mică din Seretide Inhaler CFC-Free care vă controlează simptomele de astm bronşic. Dacă utilizaţi doze mari de Seretide Inhaler CFC-Free o perioadă îndelungată şi întrerupeţi sau reduceţi brusc doza, pot să apară foarte rar reacţii adverse. Reacţii adverse pot, de asemenea, să apară dacă aveţi o infecţie sau în condiţii de stres extrem (de exemplu după un accident grav sau dacă urmaţi o intervenţie chirurgicală). Aceste reacţii includ: dureri de stomac, oboseală, pierderea apetitului alimentar, stare generală de rău, diaree, scădere în greutate, dureri de cap sau somnolenţă, valori scăzute ale potasiului sanguin, valori scăzute ale tensiunii arteriale sau convulsii. în această perioadă, pentru prevenirea apariţiei acestor simptome, medicul dumneavoastră vă poate prescrie tratament suplimentar cu glucocorticoizi.

 

Atenţionare pentru sportivi

Medicamentul conţine o substanţă activă care poate determina o reacţie pozitivă la testele de control antidoping. Acest medicament necesită scutire pentru utilizare terapeutică.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, în unele cazuri, poate să nu fie adecvată utilizarea Seretide Inhaler CFC-Free cu alte medicamente.

Medicul dumneavoastră va dori să ştie dacă aţi fost tratat recent cu corticosteroizi (pe cale orală sau injectabil). Acest lucru este necesar pentru a vă reduce riscul de afectare a glandei suprarenale.

Seretide Inhaler CFC-Free nu trebuie utilizat cu medicamente numite beta-blocante (cum sunt: atenololul, propranololul, sotalolul), decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Unele medicamente antivirale şi antifungice (cum sunt: ritonavirul, ketoconazolul şi itraconazolul) pot să crească cantitatea de propionat de fluticazonă din corpul dumneavoastră şi astfel să crească riscul de apariţie a reacţiilor adverse. Utilizaţi aceste medicamente împreună cu Seretide Inhaler CFC-Free numai dacă medicul dumneavoastră vă recomandă aceasta.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament

Medicul dumneavoastră va evalua dacă puteţi să utilizaţi Seretide Inhaler CFC-Free în această perioadă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca posibilele reacţii adverse asociate utilizării medicamentului să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI SERETIDE INHALER CFC-FREE

Utilizaţi întotdeauna Seretide Inhaler CFG-Free4Miecare zi, exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Seretide Inhaler CFC-Free este destinat numai inhalării pe gură.

 

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani

Seretide Inhaler 25 micrograme/50 micrograme CFC-Free: două pufuri de două ori pe zi. Seretide Inhaler 25 micrograme/125 micrograme CFC-Free: două pufuri de două ori pe zi. Seretide Inhaler 25 micrograme/250 micrograme CFC-Free: două pufuri de două ori pe zi.

 

Copii cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani

Seretide Inhaler 25 micrograme/50 micrograme CFC-Free: două pufuri de două ori pe zi. Acest medicament nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 4 ani. Medicul dumneavoastră vă va prescrie cea mai mică doză de Seretide Inhaler CFC-Free cu efect terapeutic. Dacă se obţine controlul asupra simptomelor dumneavoastră în schema de utilizare a Seretide Inhaler de două ori pe zi, medicul dumneavoastră s-ar putea să decidă scăderea dozei la o singură administrare zilnică. Doza poate fi administrată seara, în cazul în care aveţi simptome nocturne sau în cazul în care aveţi simptome în timpul zilei, doza va fi administrată dimineaţa.

Este foarte important să urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră referitor la câte pufuri să inhalaţi sau cât de des să utilizaţi medicamentul.

Un dispozitiv tip “spacer” poate fi utilizat pentru îmbunătăţirea tratamentului cu Seretide Inhaler CFC-Free în special la copii, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentaţi dificultăţi în coordonarea respiraţiei pe gură şi apăsarea flaconului de metal pentru eliberarea în acelaşi timp a unui puf.

Dacă vă este dificil să respiraţi sau dacă respiraţia dumneavoastră şuierătoare se agravează după utilizarea Seretide Inhaler CFC-Free, întrerupeţi imediat utilizarea şi adresaţi-vă imediat medicului pentru a vă putea reevalua tratamentul. Dacă simptomele astmului bronşic se agravează sau nu se obţine un control terapeutic bun (simţiţi că respiraţi cu dificultate şi aveţi nevoie mai des să utilizaţi medicamente de ameliorare a simptomejor cu acţiune de scurtă durată şi rapidă), nu trebuie să creşteţi

numărul de pufuri inhalate de Seretide Inhaler CFC-Free. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a vă reexamina starea clinică şi a reevalua tratamentul pe care trebuie să îl luaţi.

 

Nu trebuie sa utilizaţi Seretide Inhaler CFC-Free pentru tratamentul unei crize de astm bronşic (lipsă de aer) sau a respiraţiei şuierătoare (weezing-ului), deoarece medicamentul nu are efect imediat. în acest caz, trebuie să utilizaţi medicamentul dumneavoastră “de ameliorare a simptomelor” cu acţiune de scurtă durată şi rapidă (cum este salbutamolul), pe care trebuie să-l păstraţi tot timpul asupra dumneavoastră. Aveţi grijă să nu confundaţi dispozitivul de administrare Seretide Inhaler CFC-Free cu dispozitivul de administrare al medicamentului “de ameliorare a simptomelor”.

 

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...