Prospect Asmanex 200 micrograme – pulbere de inhalat – Astm Bronsic

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Asmanex 200 micrograme, pulbere de inhalat

1. ce este Asmanex 200 micrograme şl pentru ce se utilizează

Glucocorticoizii (steroizii) din Asmanex sunt utilizaţi în prevenirea crizelor de astm bronşic, datorită efectului lor antiinflamator. Aceştia reduc edemul şi iritarea pereţilor căilor respiratorii mici din plămâni, ameliorând dificultăţile de respiraţie.

Furoatul de mometazonă aparţine unei clase de medicamente care poartă denumirea de glucocorticoizi sau, mai simplu, steroizi. Glucocorticoizii nu trebuie confundaţi cu steroizii “ anabolici utilizaţi abuziv de unii sportivi, sub formă de comprimate sau injecţie. 

Asmanex 200 micrograme este o pulbere uscată pentru inhalare orală, care este distribuită direct în plămâni. Prin fiecare acţionare se eliberează 200 micrograme de furoat de mometazonă, substanţa activă.

Asmanex 200 micrograme Pulbere de inhalat este folosit la adulţi şi la adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste, pentru prevenirea crizelor de astm bronşic. Medicamentul poate fi folosit de pacienţi care nu au urmat tratament cu steroizi şi la care astmul nu a fost controlat prin administrarea altor medicamente, dar şi de către pacienţi care au urmat anterior tratament cu steroizi administraţi pe cale orală sau prin inhalare, pentru controlul astmului bronşic.

Utilizarea regulată a medicamentului Asmanex 200 micrograme ajută la controlul astmului bronşic şi la prevenirea apariţiei crizelor de astm bronşic. Medicamentul previne apariţia crizelor astmatice. Nu utilizaţi acest medicament pentru calmarea unei crize de astm bronşic. Este recomandabil să aveţi întotdeauna la dumneavoastră bronhodilatatorul inhalator cu acţiune rapidă administrat prin inhalare prescris de medic, în cazul în care apare o criză de astm bronşic.

2.  Înainte să luaţi Asmanex 200 micrograme, pulbere de inhalat

Nu luaţi Asmanex 200 micrograme, pulbere de inhalat

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la furoatul de mometazonă sau la lactoză, care sunt componente ale Asmanex 200 micrograme Pulbere de inhalat     

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Asmanex 200 micrograme

 dacă:

–               utilizaţi un alt steroid, sub formă de comprimate sau sirop pentru controlul astmului bronşic. Medicul vă va face recomandări pentru ajustarea dozei.

–               Aveţi sau aţi avut vreodată tuberculoză (TBC)

–               Aveţi infecţie cu herpes simplex (virus) la nivel ocular sau orice alt tip de infecţie localizată în orice parte a corpului sau pe piele.

Asmanex ProspectAsmanex

–               Informaţi medicul dacă vă apare candidoză (pete de culoare albă în cavitatea bucală şi în gât), deoarece această afecţiune necesită tratament. Medicul vă poate recomanda să întrerupeţi temporar tratamentul cu Asmanex 200 micrograme Pulbere de inhalat sau poate decide să vă administreze un alt tip de preparat inhalator. Clătirea gurii cu apă sau cu apă de gură fără să înghiţiţi vă va ajuta în prevenirea candidozei.

–               Trebuie întotdeauna să aveţi la dumneavoastră un preparat bronhodilatator cu acţiune scurtă (calmant) pentru a-l folosi la nevoie, pentru că furoatul de mometazonă nu este bronhodilatator şi nu se foloseşte pentru ameliorarea rapidă a bronhospasmului sau episoadelor acute de astm bronşic.

–               Dacă în cursul tratamentului cu acest medicament aveţi o criză de astm bronşic care nu se ameliorează după ce utilizaţi un „calmant” administrat prin inhalare sau dacă fluxul expirator maxim (PEF) scade, aveţi nevoie urgent de asistenţă medicală. Informaţi medicul dumneavoastră că este posibil ca astmul bronşic să se agraveze, s-ar putea să aveţi nevoie de o schimbare a medicaţiei.

–               Adresaţi-vă de urgenţă medicului dacă apare o criză de respiraţie şuierătoare sau prezentaţi dificultăţi în respiraţie la scurt timp după ce aţi folosit acest medicament. Aceste simptome pot să fie o reacţie alergică la acest medicament.

–               În cursul utilizării medicamentului Asmanex 200 micrograme evitaţi să intraţi în contact cu persoane care au rujeolă sau varicelă. Informaţi medicul dacă aţi intrat în contact cu persoane care au aceste infecţii. Aceasta are o importanţă specială în cazul copiilor.

–               Este posibil să fie nevoie să vă administraţi steroizi sub formă de comprimate sau sirop în cursul unei crize severe de astm bronşic sau al unei afecţiuni sau în perioade de stres. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un steroid sub formă de comprimate sau sirop pe care să îl aveţi asupra dumneavoastră, precum şi un card pe care vor fi înscrise instrucţiuni privind dozele şi recomandări legate de momentul în care trebuie să folosiţi steroidul sub formă de comprimate sau sirop.

–               Este posibil ca din când în când, medicul dumneavoastră să iniţieze investigaţii ale funcţiei pulmonare, în special în cazul în care în timpul tratamentului cu Asmanex 200 micrograme Pulbere de inhalat vă este întrerupt tratamentul cu glucocorticoizi administraţi pe cale orală.

–               Tratamentul cu medicamente similare cu Asmanex 200 micrograme Pulbere de înhalat poate sa afecteze producerea normală de steroizi de către organism. Unul dintre efecte poate să apară la adolescenţii cărora li se administrează tratament de lungă durată şi la care procesul de creştere poate să fie mai lent decât la alţi adolescenţi. Dacă eşti adolescent şi utilizezi acest medicament, este posibil ca, din când în când, medicul să îţi controleze creşterea în înălţime.–               Toţi steroizii, în special în cazul în care sunt utilizaţi pe termen lung, pot să afecteze funcţia glandelor suprarenale. Medicul dumneavoastră va trebui să controleze în mod regulat această funcţie prin efectuarea unor analize sanguine.

–               Dacă sunteţi transferat de la tratamentul cu steroizi sub formă de comprimate sau sirop, iar medicul

acestora, puteţi observa că apar simptome alergice, cum ar fi mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare sau înroşirea pielii, care au fost controlate de steroidul pe care l-aţi utilizat. Medicul vă va informa cum pot fi controlate aceste simptome. De asemenea, trebuie să informaţi medicul dacă încep să apară dureri articulare sau musculare, depresie sau oboseală sau astenie.

–               Nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră acest medicament şi orice alte medicamente pe care le utilizaţi dacă trebuie să vă internaţi în spital.

Folosirea altor medicamente in timpul utilizarii Asmanex

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Asmanex in Sarcina şi alăptare

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Asmanex 200 micrograme nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Asmanex 200 micrograme

Asmanex 200 micrograme conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-i întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3.  Cum să luaţi Asmanex 200 micrograme, pulbere de inhalat

Luaţi întotdeauna Asmanex 200 micrograme Pulbere de inhalat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Asiguraţi-vă că ştiţi cum să utilizaţi în mod corect dispozitivul de administrare. Instrucţiunile sunt prezentate în a doua parte a acestui prospect Asmanex 200. Dacă aveţi unele probleme, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Asiguraţi-vă că ştiţi când şi câte doze trebuie să inhalaţi. Medicul dumneavoastră trebuie să vă furnizeze aceste informaţii, iar instrucţiunile de administrare trebuie să fie menţionate pe eticheta medicamentului. Trebuie să urmaţi întotdeauna instrucţiunile medicului dumneavoastră. Nu modificaţi doza, decât în cazul în care medicul dumneavoasatră vă recomandă acest lucru.

Acest medicament nu trebuie utilizat de către copiii cu vârsta sub 12 ani.

În cazul adulţilor (inclusiv cei în vârstă de peste 65 ani) şi al adolescenţilor cu vârstă de 12 ani şi peste, cu astm bronşic persistent uşor spre moderat, doza uzuală recomandată pentru majoritatea pacienţilor este de 400 micrograme de furoat de mometazonă (obţinute prin 2 acţionări ale dispozitivului de administrare), o dată pe zi, seara.

În cazul unor pacienţi, doza iniţială poate fi de 200 micrograme furoat de mometazonă (obţinută printr-o singură acţionare a dispozitivului de administrare), de două ori pe zi. Dacă simptomele de astm bronşic sunt controlate, medicul dumneavoastră poate reduce doza la 200 micrograme furoat de mometazonă (obţinute printr-o acţionare), o dată pe zi, seara, În funcţie de simptomele pe care le aveţi, medicul medicul dumneavoastră poate să crească sau să diminueze doza zilnică pentru a menţine astmul bronşic sub control.

În cazul pacienţilor care prezintă astm bronşic sever şi care este posibil să folosească alţi steroizi sub formă de comprimate sau sirop, doza iniţială de Asmanex 200 micrograme, recomandată este de 400 micrograme furoat de mometazonă, de două ori pe zi. Aceasta este doza maximă recomandată.

După aproximativ o săptămână de tratament cu Asmanex 200 micrograme, medicul dumneavoastră poate să înceapă micşorarea foarte lentă din doza celuilalt glucocorticoid, putând chiar să întrerupă tratamentul cu acesta. Apoi este posibilă micşorarea dozei de Asmanex 200 micrograme, în cazul în care astmul bronşic este bine controlat. Micşorarea dozei se va face numai sub supraveghere medicala.

Utilizaţi acest medicament în mod regulat. Nu întrerupeţi tratamentul cu acest medicament, chiar dacă simptomele de astm bronşic par să se amelioreze, decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă face această recomandare.

Trebuie să contactaţi medicul dumneavoastră dacă simţiţi că simptomele de astm bronşic nu se ameliorează sau prezintă o agravare după ce aţi început să folosiţi Asmanex 200 micrograme.

Informaţii privind dispozitivul de administrare orală

Nu uitaţi că prin acţionarea dispozitivului de administrare a Asmanex 200 micrograme se eliberează o pulbere foarte fină, care trebuie inhalată în plămân. Urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni, pentru a obţine doza corectă, Înainte de a îndepărta capacul de culoare albă, asiguraţi-vă că dozatorul şi indicatorul sunt aliniaţi. Pentru a deschide Inhalatorul, trebuie să îndepărtaţi capacul alb. Ţineţi dispozitivul de administrare drept, cu baza de culoare roz în jos. Ţineţi dispozitivul de administrare de bază şi răsuciţi capacul în sensul invers acelor de ceasornic pentru a-l scoate. După ce îndepărtaţi capacul, dozatorul dispozitivului de administrare va indica o doză mai puţin.

Aveţi grijă ca dozatorul de la bază de culoare roz şi indicatorul de deasupra dozatorului să fie aliniaţi. După îndepărtarea capacului şi înainte de a inhala doza, ţineţi dispozitivul de administrare în poziţie verticală.

Pentru inhalarea dozei,

–               Îndepărtaţi capacul care acoperă dispozitivul de administrare. [ Figura 1 ]

–               Aduceţi dispozitivul de administrare în dreptul gurii, cu piesa bucală îndreptată către dumneavoastră.

Asmanex Inhaler 1-2 

–    Plasaţi piesa bucală a dispozitivului de administrare în gură, strângeţi buzele în jurul piesei bucale şi inspiraţi apoi rapid şi adânc. [ Figura 2 ]

Asmanex Inhaler 3-4     

         Scoateţi piesa bucală a dispozitivului de administrare din gură, ţineţi-vă respiraţia timp de aproximativ 10 secunde sau cât timp rezistaţi. Nu expiraţi prin dispozitivul de administrare.

–     Pentru a închide dispozitivul de administrare, puneţi imediat capacul la loc după fiecare inhalaţie. Capacul trebuie să fie bine aşezat şi răsucit pentru fixarea dozei necesare pentru următoarea inhalare. Realizaţi aceasta prin răsucirea capacului în sensul acelor de ceasornic, apăsând, în acelaşi timp, uşor capacul până în momentul în care se aude „click”, este bine închis. [ Figura 3 ]. Săgeata de pe capac trebuie să fie aliniată cu fereastra dozatorului. [ Figura 4 ]

Dacă este necesară o a doua inhalaţie, repetaţi operaţiunile de la punctele (a) – (e) prezentate mai sus.

După ce aţi încheiat administrarea dozei, clătiţi-vă gura cu apă sau cu un preparat tip apă de gură fără să înghiţiţi. Aceasta va ajuta la prevenirea apariţiei candidozei.

Păstraţi în permanenţă dispozitivul de administrare curat şi uscat. Curăţaţi partea exterioară a piesei bucale cu un tampon uscat. Nu spălaţi dispozitivul de administrare, evitaţi contactul acestuia cu apa.

La baza dispozitivului de administrare se află fereastra dozatorului care indică numărul de doze rămase în dispozitivul de administrare. Nu folosiţi Asmanex 200 micrograme dacă observaţiei dispozitivul de administrare nu funcţionează corect. Semnalaţi acest fapt medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Când pe fereastra dozatorului se observă „01 ”, aceasta indică faptul că în dispozitivul de administrare se mai află o singură doză. După doza 01, dozatorul va indica „00”, capacul se va inchide şi nu va mai fi posibilă obţinerea nici unei alte doze. În acest moment, puteţi arunca dispozitivul de administrare.

Pentru a vă asigura că aveţi întotdeauna la îndemână o cantitate suficientă de medicament, aveţi grijă să obţineţi de la medicul dumneavoastră o nouă reţetă înainte ca dispozitivul de administrare să se golească.

Perioada de timp necesară ameliorării simptomelor variază de la individ la individ. La unii pacienţi, ameliorarea simptomelor se poate produce în decurs de 24 de ore de la începutul tratamentului, cu toate că este posibil ca beneficiul maxim să nu se obţină decât după una – două săptămâni sau mai mult. Medicul dumneavoastră vă va indica cât timp va trebui să continuaţi să folosiţi Asmanex 200 micrograme.

Simptomele pot să revină dacă întrerupeţi tratmentul cu acest medicament mai devreme decât v-a recomandat medicul.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Asmanex 200 micrograme informaţi medicul dumneavoastră

Dacă uitaţi să luaţi Asmanex 200 micrograme, administraţi-vă doza următoare la timp. Nu dublaţi doza următoare pentru a compensa doza pe care aţi uitat-o.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile ale Asmanex

Ca toate medicamentele, Asmanex 200 micrograme, poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Informaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:infecţie cu candida (candidoză) în cavitatea bucală sau în gât (pete albe), durere de cap, durere în gât sau răguşeală.

Rar, pacienţii care utilizează glucocorticoizi administraţi inhalator pot avea presiune intraoculară crescută (inclusiv glaucom) sau cataractă. Contactaţi medicul dumneavoastră dacă aveţi vederea înceţoşată sau durere la nivelul ochilor.

Alte posibile reacţii adverse ale steroizilor care pot să apară includ încetinirea sau modificarea creşterii la copii şi adolescenţi aflaţi în perioada de creştere şi scăderea densităţii osoase. Steroizii pot să afecteze şi funcţionarea glandelor suprarenale, provocând stare de slăbiciune, oboseală, ameţeală, senzaţie de leşin după stat în picioare o perioadă mai îndelungată de timp sau în momentul în care pacientul se ridică în picioare după ce a stat pe scaun.

Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome, aveţi grijă să informaţi medicul dumneavoastră.

La fel ca în cazul altor medicamente inhalatorii administrate în tratamentul astmului bronşic, este posibil să apară reacţii de hipersensibilitate cum sunt erupţiile cutanate, prurit, roşeaţa pielii, umflarea ochilor, feţei şi a gâtului. Dacă apare oricare dintre aceste simptome, informaţi imediat medicul. Nu trebuie să folosiţi din nou Asmanex 200 micrograme până nu vă recomandă medicul.

La fel ca în cazul altor medicamente inhalatorii administrate în tratamentul astmului bronşic este posibil sa vi se accentueze respiraţia, să devină şuierătoare imediat după ce aţi inhalat medicamentul; Dacă acest fenomen are loc, utilizaţi inhalatorul cu acţiune rapidă şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu trebuie să folosiţi din nou Asmanex 200 micrograme pulbere de inhalat; medicul dumneavoastră vă poate prescrie începerea tratamentului cu un alt medicament care se inhalează.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Asmanex 200,  vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

5. Cum se păstrează Asmanex 200 micrograme

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Asmanex 200 micrograme pulbere de inhalat după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în decurs de 3 luni de la deschidere

A se păstra la temperaturi sub 30° C, în ambalajul original A nu se păstra la frigider sau congela.

Nu utilizaţi Asmanex 200 micrograme dacă observaţi semne vizibile de deteriorare ale ambalajului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare despre Asmanex

Ce conţine Asmanex 200 micrograme

      1. Substanţa activă este furoat de mometazonă. Fiecare doză conţine furoat de mometazonă 200 micrograme.
      2. Celălalt component este lactoza anhidră.

Cum arată Asmanex 200 micrograme şi conţinutul ambalajului

Dispozitiv de administrare conţinând doze multiple de pulbere.

Dozatorul inclus în dispozitivul de administrare indică numărul de doze rămaseDispozitivul de administrare care conţine pulberea de inhalat este de culoare albă. cu baza de culoare roz şi este confecţionat din: copolimer de polipropilenă, tereftalat de polibutilenă, poliester, acrilonitril-butadien-stiren, cauciuc bromo-butil şi oţel inoxidabil. Capacul din polipropilenă de culoare albă conţine un cartuş de desicant silicagel. Piesa bucală a dispozitivului de administrare este ambalată într-un plic din folie de aluminiu laminat.

Fiecare dispozitiv de administrare conţine un număr de 30 sau 60 doze.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Schering Plough Europe 73 Rue de Stalle 1180 Bruxelles,

Belgia

Acest prospect Asmanex 200 a fost aprobat în Decembrie 2008.

        Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Asmanex 200 înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–               Păstraţi acest prospect Asmanex 200. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–               Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–               Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–               Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Asmanex 200, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close