Prospect Asmanex 200 micrograme – pulbere de inhalat

Sharing

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Asmanex Twisthaler 200 micrograme, pulbere de inhalat

furoat de mometazonă

        Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–               Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-i recitiţi.

–               Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–               Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–               Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Asmanex Twisthaler 200 micrograme şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să utilizaţi Asmanex Twisthaler 200 micrograme
  3. Cum să utilizaţi Asmanex Twisthaler 200 micrograme
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Asmanex Twisthaler 200 micrograme
  6. Informaţii suplimentare

 

1. CE ESTE ASMANEX TWISTHALER 200 MICROGRAME Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

 

Asmanex Twisthaler 200 micrograme este o pulbere uscată pentru inhalare orală, care este distribuită direct în plămâni. Prin fiecare acţionare se eliberează 200 micrograme de furoat de mometazonă, substanţa activă.

Furoatul de mometazonă aparţine unei clase de medicamente care poartă denumirea de glucocorticoizi sau, mai simplu, steroizi. Glucocorticoizii nu trebuie confundaţi cu steroizii “ anabolici utilizaţi abuziv de unii sportivi, sub formă de comprimate sau injecţie. Glucocorticoizii (steroizii) sunt utilizaţi în prevenirea crizelor de astm bronşic, datorită efectului lor antiinflamator. Aceştia reduc edemul şi iritarea pereţilor căilor respiratorii mici din plămâni, ameliorând dificultăţile de respiraţie.

Asmanex Twisthaler 200 micrograme Pulbere de inhalat este folosit la adulţi şi la adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste, pentru prevenirea crizelor de astm bronşic. Medicamentul poate fi folosit de pacienţi care nu au urmat tratament cu steroizi şi la care astmul nu a fost controlat prin administrarea altor medicamente, dar şi de către pacienţi care au urmat anterior tratament cu steroizi administraţi pe cale orală sau prin inhalare, pentru controlul astmului bronşic.

Utilizarea regulată a medicamentului Asmanex Twisthaler 200 micrograme ajută la controlul astmului bronşic şi la prevenirea apariţiei crizelor de astm bronşic. Medicamentul previne apariţia crizelor astmatice. Nu utilizaţi acest medicament pentru calmarea unei crize de astm bronşic. Este recomandabil să aveţi întotdeauna la dumneavoastră bronhodilatatorul inhalator cu acţiune rapidă administrat prin inhalare prescris de medic, în cazul în care apare o criză de astm bronşic.

2.  ÎNAINTE SĂ LUAŢI ASMANEX TWISTHALER 200 MICROGRAME, PULBERE DE INHALAT

Nu luaţi Asmanex Twisthaler 200 micrograme, pulbere de inhalat

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la furoatul de mometazonă sau la lactoză, care sunt componente ale Asmanex Twisthaler 200 micrograme Pulbere de inhalat     

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Asmanex Twisthaler 200 micrograme, dacă:

–               utilizaţi un alt steroid, sub formă de comprimate sau sirop pentru controlul astmului bronşic. Medicul vă va face recomandări pentru ajustarea dozei.

–               Aveţi sau aţi avut vreodată tuberculoză (TBC)

–               Aveţi infecţie cu herpes simplex (virus) la nivel ocular sau orice alt tip de infecţie localizată în orice parte a corpului sau pe piele.

Asmanex Prospect
Asmanex Prospect

–               Informaţi medicul dacă vă apare candidoză (pete de culoare albă în cavitatea bucală şi în gât), deoarece această afecţiune necesită tratament. Medicul vă poate recomanda să întrerupeţi temporar tratamentul cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme Pulbere de inhalat sau poate decide să vă administreze un alt tip de preparat inhalator. Clătirea gurii cu apă sau cu apă de gură fără să înghiţiţi vă va ajuta în prevenirea candidozei.

–               Trebuie întotdeauna să aveţi la dumneavoastră un preparat bronhodilatator cu acţiune scurtă (calmant) pentru a-l folosi la nevoie, pentru că furoatul de mometazonă nu este bronhodilatator şi nu se foloseşte pentru ameliorarea rapidă a bronhospasmului sau episoadelor acute de astm bronşic.

–               Dacă în cursul tratamentului cu acest medicament aveţi o criză de astm bronşic care nu se ameliorează după ce utilizaţi un „calmant” administrat prin inhalare sau dacă fluxul expirator maxim (PEF) scade, aveţi nevoie urgent de asistenţă medicală. Informaţi medicul dumneavoastră că este posibil ca astmul bronşic să se agraveze, s-ar putea să aveţi nevoie de o schimbare a medicaţiei.

–               Adresaţi-vă de urgenţă medicului dacă apare o criză de respiraţie şuierătoare sau prezentaţi dificultăţi în respiraţie la scurt timp după ce aţi folosit acest medicament. Aceste simptome pot să fie o reacţie alergică la acest medicament.

–               În cursul utilizării medicamentului Asmanex Twisthaler 200 micrograme evitaţi să intraţi în contact cu persoane care au rujeolă sau varicelă. Informaţi medicul dacă aţi intrat în contact cu persoane care au aceste infecţii. Aceasta are o importanţă specială în cazul copiilor.

–               Este posibil să fie nevoie să vă administraţi steroizi sub formă de comprimate sau sirop în cursul unei crize severe de astm bronşic sau al unei afecţiuni sau în perioade de stres. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un steroid sub formă de comprimate sau sirop pe care să îl aveţi asupra dumneavoastră, precum şi un card pe care vor fi înscrise instrucţiuni privind dozele şi recomandări legate de momentul în care trebuie să folosiţi steroidul sub formă de comprimate sau sirop.

–               Este posibil ca din când în când, medicul dumneavoastră să iniţieze investigaţii ale funcţiei pulmonare, în special în cazul în care în timpul tratamentului cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme Pulbere de inhalat vă este întrerupt tratamentul cu glucocorticoizi administraţi pe cale orală.

–               Tratamentul cu medicamente similare cu Asmanex Twisthaler 200 micrograme Pulbere de înhalat poate sa afecteze producerea normală de steroizi de către organism. Unul dintre efecte poate să apară la adolescenţii cărora li se administrează tratament de lungă durată şi la care procesul de creştere poate să fie mai lent decât la alţi adolescenţi. Dacă eşti adolescent şi utilizezi acest medicament, este posibil ca, din când în când, medicul să îţi controleze creşterea în înălţime.

–               Toţi steroizii, în special în cazul în care sunt utilizaţi pe termen lung, pot să afecteze funcţia glandelor suprarenale. Medicul dumneavoastră va trebui să controleze în mod regulat această funcţie prin efectuarea unor analize sanguine.

–               Dacă sunteţi transferat de la tratamentul cu steroizi sub formă de comprimate sau sirop, iar medicul

acestora, puteţi observa că apar simptome alergice, cum ar fi mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare sau înroşirea pielii, care au fost controlate de steroidul pe care l-aţi utilizat. Medicul vă va informa cum pot fi controlate aceste simptome. De asemenea, trebuie să informaţi medicul dacă încep să apară dureri articulare sau musculare, depresie sau oboseală sau astenie.

–               Nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră acest medicament şi orice alte medicamente pe care le utilizaţi dacă trebuie să vă internaţi în spital.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Asmanex Twisthaler 200 micrograme nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Asmanex Twisthaler 200 micrograme

Asmanex Twisthaler 200 micrograme conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-i întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...