Erupţii cutanate – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Erupţii cutanate.

            În general erupţiile cutanate nu sunt dureroase, însă unele produc mâncărime, iar prin scărpinare, se poate rupe şi infecta pielea, în special la copii.

            Tratamente:

Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, brustur, cartof, cătină, coada calului, creţuşcă, gălbenele, grâu, iarbă mare, ienupăr, lămâi, linariţă, măr, molid, năsturel, ovăz, pătlăgeaua roşie, podbal, porumbar, săpunariţă, tătăneasă, ulm, urzică, varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) se poate folosi atât planta în infuzii sau rădăcina decoct. Se pot consuma 3 căni pe zi intern. Extern se tamponează zona afectată cu o vată muiată în acest ceai de mai multe ori pe zi. Se poate face şi cremă cu untură (200 g untură- 20 g plantă-fiartă pe baie de apă 3 ore). Se unge în strat subţire, doar cât să intre în piele de 2-3 ori pe zi.

Brustur (Arctium lappa) rădăcină 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se poate lua intern câte 2-3căni pe zi. Extern se face compresă cu acest ceai. Se poate face şi o alifie cu untură, ulei, unt, lanolină, etc (20 g plantă şi 200 g grăsime). Frunzele de brusture se pot aplica extern pe locurile afectate aşa simplu dacă se suportă sau dacă nu umezite cu puţin ulei.

Cartof (Solanum tuberosum) tubercul fiert şi transformat în pastă se aplică local.

Cătina (Tamarix ramosissima) ulei de cătină se poate pune local sau se foloseşte unguent de cătină.

Coada calului (Equisetum adverse) se fierbe o mână de plantă la 5 litri apă şi se strecoară în cadă, unde se stă 20-30 minute. Praf de plantă uscată se ia în gură câte 1 linguriţă, apoi se înghite după câteva minute cu apă.  Sau 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml apă şi se fierb 5 minute. Se strecoară şi se pot bea 2 căni pe zi. Se mai poate pune cataplasmă pe locul afectat.

Gălbenele (Calendulla officinalis) 2 linguriţe de flori se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni pe zi şi extern se va pune compresă cu un tampon muiat în acest lichid. Se face de mai multe ori pe zi.

Grâu (Triticum aestivum) se pot folosi ulei din germeni de grâu pentru ungerea locurilor afectate. De asemenea se poate consuma intern grâu germinat, câte 100 g pe zi cel puţin, chiar perioade foarte lungi de timp. Tărâţele de grâu se pot pune 500 g într-u n săculeţ, care se pune în cadă şi se lasă să curgă apa caldă pe el. se intră apoi în cadă şi se stă timp de 20-30 minute. Are rol în refacere şi ca emolient, fiind una dintre băile cele mai utile mai ales la mâncărimi.

Iarbă mare (Inula helanium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese cu ceai.

Ienupăr (Juniperus communis) se vor putea lua decoct. 2 linguriţe de bace mărunţite se vor zdrobi şi se pun în 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se poate lua intern în afară de cazurile în care există o afecţiune gravă la rinichi câte 2 căni pe zi. Extern se poate umezi o pânză care se aplică pe locul afectat. Se umezeşte cu acest ceai de mai multe ori pe zi. Se poate de asemenea face o alifie. Se pun pe baia de apă 200 g de untură de porc ne sărată. Se zdrobesc apoi 20 g de bace. Se fierb timp de 3 ore. Se strecoară. Se pun în cutiuţe mai mici la rece. Se unge local de 2-3 ori pe zi.

Lămâi (Citrus lemon) suc de lămâie în diferite diluţii cu apă se poate aplica pe piele cu rolul de a calma mâncărimile de piele şi pentru că acesta conţine multă vitamina C şi lasă pielea acidă, datorită acestui fapt nu se mai pot înmulţii microbii. Deci are şi un rol antimicrobian.

Linariţă (Linaria vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere timp de 15 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Extern cataplasme sau comprese.

Măr (Mallus pumilla) flori de măr- 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, se strecoară. Se tamponează sau chiar se pot face spălături pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi. Are rol calmant. Din fruct mărunţit sau ras se face o pastă care se pune pe o pânză şi se aplică pe locul afectat. Este foarte utilă mai ales la mâncărimi pe care le calmează foarte eficient.

Molid (Picea albis) 2 linguriţe de ace tăiate mărunt sau conuri proaspete sau muguri vegetali se pun în 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma intern 3 căni. Extern se poate face cu acest ceai compresă locală. Se poate folosi şi răşina care se pune pe o bucată de pânză şi se aplică pe locul afectat. Este o plantă foarte utilă pentru efectul amtimicrobian şi de cicatrizare foarte puternic pe care-l are şi de asemenea ajută la refacerea celulară. Se poate face şi diferite creme şi unguente foarte utile cu efecte deosebit de puternice.

COMPRESE CU MUSETEL: se toarnă 1 l lapte clocotit deasupra a 2 linguri de muşeţel, se lasă sã stea 2-3 minute, se strecoară si se aplicã sub formã de comprese calde. Este recomandatã compresa caldã

Năsturel (Nasturtium officinalis) infuzie din 2 linguriţe –250 ml apă. Intern 2-3 căni şi extern comprese.

Ovăz (Avena sativa) se folosesc paiele pentru băi. Se pune o mână bună de paie la 5 litri de apă. Se fierbe timp de 20 minute, apoi se strecoară. Se stă în cadă 20 minute.

Pătlăgeaua roşie Lycopersicon aesculentus) se poate consuma intern sub formă de suc sau se aplică extern cu rol în calmarea mâncărimii.

Podbal (Tusilago farfara) infuzie dintr-o linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se consumă intern câte 3 căni pe zi. Extern comprese sau chiar cataplasme.

Porumbar (Prunus spinosa) fructele 2 linguri se fierb la 250 ml apă timp de 15 minute. Se strecoară. Se face compresă pentru efectul de strângere al ţesuturilor, adică pentru efectul astringent şi de calmarea mâncărimii.

Săpunariţă (Saponaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se fac tamponări pe locurile afectate de 2-3 ori pe zi.

Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb 15 minute. Se strecoară şi se fac comprese pe locurile afectate de 2 ori pe zi. Frunzele se pot aplica local pentru a ajuta la o mai rapidă vindecare. Se pot umezi cu ulei dacă pielea este mai gingaşă. Se poate de asemenea din rădăcină să se facă creme, unguente sau uleiuri care se pot folosi extern.

Ulm (Ulmus campestre) 2 linguriţe de coajă se pune în 250 ml apă şi se fierbe 15 minute. Se strecoară şi se pun comprese de 2 ori pe zi.

Urzică (Urtica dioica) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi. Extern se poate pune compresă cu acest ceai.

Se poate face şi cremă şi tinctură care de asemenea se poate folosi extern.

Varză (Brasica oleracea) frunze proaspete de varză- li se zdrobesc nervurile şi se aplică local pentru calmare şi pentru vindecare. Se schimbă de 2-3 ori pe zi în funcţie de toleranţa individuală.

Brânză de vaci se poate aplica, zer, oţet în diferite diluţii, petrol lampant, răşini de diferiţi arbori, fructe rase sau legume se pot aplica sub formă de cataplasme.

Dermogent.

Preparat pentru tratarea afecţiunilor pielii- Uz extern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Este o soluţie pentru uz extern cu efecte cicatrizante, antiinfecţioase şi regenerative epiteliale extrem de puternice. Remarcabil la acest produs este spectrul antimicrobian foarte larg. Dermogentul inhibă dezvoltarea sau chiar distruge ciupercile patogene, protozoarele, bacteriile şi anumiţi viruşi. Este ideal ca remediu de prim ajutor în tratarea rănilor şi arsurilor de gravitate mică şi medie, dar şi pentru a grăbi vindecarea intervenţiilor chirurgicale, pentru a eradica infecţiile persistente, a închide plăgile greu vindecabile.

Acţiuni: antiseptic al pielii foarte puternic şi cu spectru larg, antiseptic bucal şi faringian, antiseptic genital, antiinflamator puternic, antitumoral, astringent, calmant pentru piele, cicatrizant rapid, favorizează cicatrizarea estetică, măreşte viteza de regenerare a pielii şi a mucoaselor.

Indicaţii: răni (tăieturi, zgârieturi, împunsături, muşcături), răni infectate, pentru grăbirea vindecării intervenţiilor chirurgicale, preântâmpinarea infecţiilor, înţepături de insecte, afte, gingivită, acnee, hemoroizi, varice, tromboflebită, anexită, eczeme infecţioase, erupţii cutanate, tumori exteriorizate, cicatrici cheloide, tricomoniază, candida.

Precauţii şi contraindicaţii: Nu se fac aplicaţii pe răni deschise, pe ţesuturi sau mucoase iritate, mai ales cu tinctură ne diluată, deoarece pot apare dureri, senzaţii de arsură puternică, etc.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.