Prospect Nifedipin Retard – 20mg Hipertensiune arteriala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Nifedipin retard 20mg

  Indicatii in tratamentul hipertensiunii arteriale uşoare până la moderate şi prevenirea crizelor unei boli de inimă numită angină pectorală stabila.

Comprimate filmate cu eliberare prelungită Nifedipină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recititi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 

 –   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. Ce este Nifedipin Retard Terapia 20mg şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să utilizaţi Nifedipin Retard Terapia 20mg
  3. Cum să utilizaţi Nifedipin Retard Terapia 20mg
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Nifedipin Retard Terapia 20mg
  6. Informaţii suplimentare
Nifedipin retard pentru Hipertensiune HTA



Nifedipin retard pentru Hipertensiune HTA

1. CE ESTE Nifedipin Retard Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Nifedipină aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de blocante ale canalelor de calciu. Este utilizată pentru tratamentul hipertensiunii arteriale uşoare până la moderate şi prevenirea crizelor unei boli de inimă numită angină pectorală stabila (caz in carese poate asocia cu un medicament numit blocant betaadrenergic).

2. Inainte sa luati Nifedipin Retard

Nu luati Nifedipin Retard DACA:

–  suntefi alergic (hipersensibil) la nifedipină, la alte medicamente din aceeaşi clasă terapeutică (dihidropiridine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Nifedipin Retard;

–  aveţi unele boli cum sunt: şoc cardiogen, stenoză aortică severă, angină pectorală instabilă sau infarct miocardic (în prima lună după infarct);

– dacă sunteţi gravidă;

–  luaţi în acelaşi timp un medicament numit rifampicină.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nifedipin Retard

–   la începutul tratamentului şi în cazul administrării concomitente cu unele medicamente numite blocante beta-adrenergice poate să apară scăderea marcată a tensiunii arteriale (unii pacienţi nu pot tolera această scădere a tensiunii arteriale) sau insuficienţă cardiacă congestivă. In acest caz, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze atent.

–  dacă aveţi insuficientă hepatică sau diabet zaharat;



–   sunteţi supuşi dializei în condiţiile în care aveţi hipertensiune arterială malignă (o formă gravă de hipertensiune arterială) sau hipovolemie (risc de scădere marcată a tensiunii arteriale);

–  în caz de condiţii hemodinamice precare (hipovolemie, colaps, disfunctie sistolică severă a ventriculului stâng);

–  în caz de disfunctie sinusală, tulburări de conducere atrio-ventriculară sau alterarea marcată a funcţiei ventriculare.

Nu se recomandă administrarea Nifedipin Retard la pacienţii cu antecedente de obstrucţie gastrointe’stinală, obstrucţie esofagiană sau orice grad de îngustare a lumenului la nivelul tractului gastrointestinal precum şi la pacienţii cu boală inflamatorie â intestinului. Nifedipin Retard nu trebuie administrat pentru tratamentul crizelor anginoase. Nu a fost stabilită siguranţa în hipertensiunea arterială malignă. Nu se recomandă administrarea în prevenţia secundară a infarctului miocardic.

Dacă nu pot fi stabilite alte cauze, antagoniştii canalelor de calciu de tipul nifedipinei pot fi consideraţi ca posibilă explicaţie a reducerii funcţiei spermatice şi eşecului tehnicilor de fertilizare in vitro în cazul bărbaţilor trataţi cu nifedipină care nu reuşesc în mod repetat să procreeze prin aceste tehnici.

Utilizarea altor medicamente cu Nifedipin

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv

în special informaţi medicul daca luaţi:

–  antibioticul rifampicină; administrarea concomitentă este contraindicată

–  alte medicamente antihipertensive

–  cimetidină, pentru tratamentul ulcerului gastric

–  medicamentele digoxină, diltiazem, chinidină sau beta-blocante, utilizate pentru tratamentul afecţiunilor cardiace -tratamentul combinat quinupristină/dalfopristină

–  medicamentul antiepilepticfenitoină

–  cisaprid, un medicament utilizat în tratamentul bolii de reflux gastroesofagian. -tacrolimus, un imunosupresor utilizat în prevenirea respingerii organelor de transplant

Efectul următoarelor medicamente asupra Nifedipin retard nu se cunoaşte cu siguranţă. De-aceea, ca precauţie suplimentară, informaţi medicul dacă luaţi:

–  antibioticul eritromicină sâu ketoconazoi, itraconazol sau fluconazol care sunt indicate în tratamentul fungilor (ciupercilor)

–  inhibitorii de pretează pentru HlVindinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavirsau amprenavir

–  medicamentele antidepresive fluoxetină şi nefazodonă

–  carbamazepina şi acidul valproic, utilizate în tratamentul epilepsiei

–  fenobarbitona, un barbituric utilizat în principal pentru tratamentul insomniei şi anxietătii.

 

–  Utilizarea Nifedipin Retard cu alimente şi băuturi

Nifedipin Retard se poate administra cu sau fără alimente.





Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Administrarea Nifedipin Retard în timpul sarcinii este contraindicată.

Nifedipină se elimină în laptele matern. De aceea, în timpul tratamentului cu Nifedipin Retard se recomandă întreruperea alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu nifedipină capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje poate fi afectată în special la începutul tratamentului, în cazul asocierii cu alcoolul etilic şi la creşterea dozei.

Medicamentul conţine un glucid numit lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii • de glucide, vă rugăm să-l întrebati înainte de a utiliza acest medicament.

–     CUM SA LUAŢI Nifedipin Retard

Luaţi întotdeauna Nifedipin Retard exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza de Nifedipin Retard se stabileşte individual în funcţie de severitatea bolii şi reactivitatea pacientului.

Adulţi

In hipertensiunea areraă uşoară până la moderată, doza zilnică iniţială recomandată este de 20mg nifedipină sub formă de comprimate filmate cu eliberare prelungită (un comprimat filmat Nifedipin Retard 20mg). Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută în funcţie de necesităţile individuale până la maximum 90mg sub formă de comprimate filmate cu eliberare prelungită, în profilaxia anginei pectorale’, doza zilnică iniţială recomandată este de 30mg nifedipină sub formă de comprimate filmate cu eliberare prelungită. Dacă este necesar, doza poate fi crescută în funcţie de necesităţile individuale până la maximum 90mg o dată zi sub formă de comprimate filmate cu eliberare prelungită.



La pacienţii vârstnici şi cei cu insuficienţă hepatică se impune monitorizarea atentă, în unele caiwr fiind necesară reducerea dozelor.

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală.

Nifedipin Retard nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi datorită insuficienţei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

înghiţiţi comprimatele întregi cu un pahar cu apă. Administraţi medicamentul la intervale de aproximativ 24 ore, de exemplu la. aceeaşi oră în fiecare zi, de preferat dimineaţa, cu sau fără alimente. în nici o circumstanţă nu sfărâmaţi, mestecaţi sau spargeţi comprimatele.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nifedipin Retard

Dacă luaţi din greşeală mai multe comprimate sau dacă credeţi că un copil a înghiţit comprimatele, mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.’Luaţi acest prospect sau câteva comprimate pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitati să luaţi Nifedipin Retard

Nu vă îngrijoraţi dacă uitati să luaţi o doză de Nifedipin Retard. Luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi şi continuaţi apoi ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Nifedipin Retard poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse sunt uşoare şi tranzitorii; sunt mai frecvente la iniţierea tratamentului.

La iniţierea tratamentului cu nifedipină poate să apară tahicardie (bătăi rapide ale inimii) – care dispare la continuarea tratamentului, iar după o oră până la 4 ore de la administrarea orală, unii pacienţi pot prezenta dureri în piept. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, întrerupeţi tratamentul cu Nifedipin Retard şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Majoritatea reacţiilor adverse sunt consecinţele efectului nifedipinei de dilatare a vaselor: dureri de cap, ameţeli, înroşirea bruscă a fetei, tuifeuri, edeme gravitaţionale, -scăderea tensiunii arteriale când se stă în picioare,

Frecvent pot să apară: dureri de stomac însoţite de greaţă şi/sau vărsături, diaree sau constipaţie, moleşeală, senzaţie de furnicături, urinări frecvente.

S-au raportat reacţii de hipersensibilitate (alergice) cum sunt erupţii cutanate, mâncărimi şi urticarie. Alte reacţii adverse mai puţin frecvente includ crampe musculare, tremorşi tulburări vizuale. Rareori poate să apară impotenţă sexuală.

S-au raportat cazuri rare de hiperpaizie gingivală care dispare la întreruperea tratamentului.

Excepţional s-au raportat modificări ale funcţiei hepatice (colestază intrahepatică, creşterea valorii transaminazelor), reversibile la întreruperea tratamentului.

Au fost raportate tulburări hematologice ca agranulocitoză, leucopenie, puipură.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.



 CUM SE PĂSTREAZĂ Nifedipin Retard

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Anu se utiliza după data de expirare înscris pe ambalaj.

Ase păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Nifedipin Retard după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Nifedipin Retard -Substanta activă este nifedipină 20mg.

-Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrât, celuloză microcristalină, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, polisorbat 80; film: talc, dioxid de titan (E171), oxid de fer (E172), dispersie de poliacrilat 30%, hipromeloză, macrogol 6000.

Cum arată Nifedipin Retard şi continutul ambalajului

Nifedipin Retard se prezintă sub formă de comprimate rotunde, cu suprafeţe lenticulare şi margini drepte, acoperite cu un film lucios, uniform, de culoare roz

Cutie cu 5 blistere din PVC /Al a câte 10 comprimate filmate cu eliberare prelungită

Autorizaţie de punere pe piaţă nr.:354/200//01

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul Terapia SA,

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca,România

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close