Prospect Mononitron

Sharing

MONONITRON  EP 60 mg

 Comprimate filmate cu eliberare prelungită

COMPOZIŢIE

Un comprimat cu eliberare prelungită conţine isosorbid 5-mononitrat 60 mg şi excipienţi: nucleu: hidroxipropilmetilceluloză, ceară camauba, acid stearic purificat, lactoză, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film: talc, dioxid de titan (E171), macrogol 4000, oxid de fer (E172).

 

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ: sistem cardiovascular; terapia miocardului

vasodilatatoare; coronarodilatatoare.

 

Mononitron
Mononitron

 

INDICAŢII TERAPEUTICE

Tratamentul profilactic al crizelor anginoase.

Tratamentul adjuvant al insuficienţei cardiace stângi sau globale, în asociere cu alte

tratamente uzuale.

 

 

CONTRAINDICAŢII

– hipersensibilitate la isosorbid 5-mononitrat, alţi nitraţi organici sau la oricare dintre excipienţii produsului;

– în timpul tratamentului cu sildenafil este contraindicată administrarea oricărei forme de nitraţi organici;

– insuficienţă circulatorie acută (şoc, colaps circulator);

– hipotensiune arterială severă şi ortostatică (tensiune sistolică sub 90 mm Hg);

– cardiomiopatie obstructivă;

– infarct miocardic acut cu presiune de umplere scăzută;

– anemie severă;

– hipertensiune intracraniană, hemoragie cerebrală sau traumatism cranian recent;

– glaucom cu unghi îngust.

 

 PRECAUŢII

Insuficienţa cardiacă dreaptă izolată nu constituie o indicaţie.

în cazul apariţiei unei crize anginoase în timpul intervalului liber, se impune reevaluarea coronaropatiei şi poate fi luată în discuţie adaptarea tratamentului (tratamentul medicamentos şi eventual nevascularizarea).

Creşterea dozei pentru atingerea concentraţiei eficace trebuie făcută progresiv, datorită riscului de apariţie a hipotensiunii arteriale sau cefaleei. Doza zilnică trebuie ajustată în funcţie de eficacitatea şi toleranţa pacientului. în cazul utilizării de doze mari, nu se recomandă întreruperea bruscă a tratamentului.

Dacă în timpul tratamentului cu doze mari bolnavul devine cianotic, trebuie suspectată apariţia methemoglobinemiei; în acest caz administrarea isosorbid 5-mononitratului trebuie întreruptă şi se va institui tratament specific.

Se poate dezvolta toleranţă, precum şi apariţia unei toleranţe incrucişate cu alţi nitroderivaţi, în condiţiile unui tratament continuu cu doze mari de isosorbid 5- mononitrat. De aceea, trebuie evitată administrarea continuă de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic.

 

INTERACŢIUNI

Administrarea de sildenafil în timpul tratamentului cu nitraţi organici este contraindicată. Asocierea nitraţilor organici cu alte vasodilatatoare, antihipertensive, diuretice, antidepresive triciclice, neuroleptice şi analgezice opioide creşte riscul hipotensiunii arteriale, în special la vârstnici.

Pe durata tratamentului cu isosorbid 5-mononitrat nu se recomandă consumul băuturilor

alcoolice, deoarece alcoolul poate potenţa acţiunea hipotensivă a isosorbid 5-

mononitratului.

 

ATENŢIONĂRI SPECIALE

Se recomandă prudenţă la bolnavii cu hipertiroidism.

La pacienţii cu glaucom cu unghi deschis se recomandă prudenţă, deoarece nitraţii organici pot creşte presiunea intraoculară.

Datorită conţinutului în lactoză Mononitron* EP 60 mg nu trebuie administrat în caz de galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi gafactozei, deficit de lactază.

Sarcina şi alăptarea

Studiile la animale nu au evidenţiat nici un efect embriotoxic. Nu există date clinice care să evidenţieze riscurile administrării isosorbid 5-mononitratului la femeile însărcinate; de aceea, se recomandă evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal. Deoarece nu se ştie dacă medicamentul se excretă în laptele matern, nu se recomandă alăptarea în timpul tratamentului. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

în primele zile de tratament există riscul apariţiei hipotensiunii arteriale ortostatice şi a vertijului. Pacienţii trebuie avertizaţi asupra acestor riscuri; nu este indicată conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor complexe.

 

 DOZE Şl MOD DE ADMINISTRARE

Doza recomandată este de 1 comprimat filmat cu eliberare prelungită Mononitron* EP 60 mg, pe zi (60 mg isosorbid 5-mononitrat), în afara crizei anginoase şi la distanţă de tratamentul antianginos asociat (beta blocant şi/sau blocant de calciu), pentru a evita fenomenul de încărcare şi pentru a asigura o acoperire terapeutică eficace.

Acum se mai citeste

Vreau sa stiu si eu Daca ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...