Prospect Tandesar – Hipertensiune Insuficienta Cardiaca

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

PROSPECT TANDESAR

8 mg,  16 mg comprimate

Candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Tandesar şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Tandesar

  3. Cum să luaţi Tandesar

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Tandesar

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE TANDESAR ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Tandesar conţine ca substanţă activă candesartan cilexetin.

   Candesartan cilexetil aparţine unui grup de medicamente cunoscut ca antagonişti ai receptorilor de angiotensină II. Aceştia acţionează prin blocarea efectelor hormonului angiotensină II. Efectul principal al blocării acestui hormon este relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru are ca efect scăderea tensiunii arteriale ceea ce uşurează activitatea inimii de a pompa sânge în mod adecvat către toate părţile corpului dumneavoastră. Prin blocarea efectelor angiotensinei II creşte, de asemenea, cantitatea de lichid îndepărtată din sânge de către rinichi. Aceasta reduce cantitatea de lichid din vasele de sânge. La rândul său, reducerea cantităţii de lichid ajută la scăderea rezistenţei şi presiunii în vasele de sânge. Efectul final combinat al acestor modificări este scăderea tensiunii arteriale.

   Candesartanul este utilizat pentru tratamentul

   • tensiunii arteriale mari fără cauze medicale specifice (hipertensiune arterială esenţială).

    De asemenea, este utilizat şi pentru tratamentul pacienţilor cu următoarele afecţiuni cardiace:

   • insuficienţă cardiacă

   • afectarea funcţiei camerei principale a inimii de pompare a sângelui (funcţia sistolică a ventriculului stâng)

    La aceşti pacienţi candesartanul se utilizează ca tratament adjuvant la un tip de tratament cu medicamente numite inhibitori ECA. De asemenea, poate fi utilizat şi în locul tratamentului cu inhibitori de ECA când pacientul nu tolerează tratamentul cu inhibitori ECA.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI TANDESAR NU luaţi TANDESAR

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Tandesar (vezi pct. 6 Informaţii suplimentare)

 • în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (De asemenea, este bine să evitaţi candesartan cilexetin în perioada de început a sarcinii – vezi pct. ”Sarcina”).

 • dacă alăptaţi

 • dacă aveţi o boală severă la ficat (insuficienţă hepatică severă)

 • dacă suferiţi de afecţiuni la nivelul vezicii biliare sau obstrucţie la nivelul ductelor biliare (colestază).

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi TANDESAR

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut afecţiuni medicale sau boli, în special oricare dintre următoarele:

 • probleme ale rinichilor (insuficienţă renală) – medicul dumneavoastră poate dori să vă efectueze periodic teste de sânge pentru funcţia renală şi pentru potasiu. Dacă aveţi afecţiuni renale foarte severe, de asemenea, medicul dumneavoastră poate dori să vă monitorizeze frecvent tensiunea arterială.

 • insuficienţă cardiacă tratată cu inhibitori de ECA – medicul dumneavoastră poate dori să efectueze periodic teste de sânge pentru funcţia renală şi pentru potasiu.

 • insuficienţă renală care necesită dializă – medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mică de candesartan. De asemenea, medical dumneavoastră vă poate verifica frecvent tensiunea arterială.

 • vărsături, aţi prezentat recent vărsături sau aveţi diaree.

 • fluxul sanguin redus la un rinichi sau la ambii rinichi (stenoză de arteră renală) – medicul dumneavoastră poate dori să vă efectueze periodic teste de sânge pentru determinarea valorilor unor substanţe numite uree şi creatinină.

 • transplant renal recent.

 • scăderea cantităţii de sânge din vasele sanguine (depleţie intravasculară de volum). Aceasta poate să apară dacă aţi utilizat în doze mari medicamente care favorizează eliminarea apei (diuretice). Medicul dumneavoastră poate să vă recomande să consumaţi multe lichide înainte să luaţi candesartan.

 • sunteţi planificat pentru o intervenţie chirurgicală – doza uzuală de candesartan poate fi scăzută înaintea administrării unui medicament care vă induce somn în timpul intervenţiei chirurgicale (anestezic general). Această scădere a dozei va împiedica scăderea marcată a tensiunii arteriale.

 • probleme ale valvelor inimii sau îngroşarea peretelui inimii care afectează fluxul sanguin (cardiomiopatie hipertrofică obstructivă);

 • probleme cu glandele suprarenale determinand producţia crescută a unui hormon numit aldosteron (hiperaldosteronism primar) – aceasta face ca tratamentul cu candesartan să nu fie eficace.

 • concentraţii crescute ale potasiului din sânge, ceea ce poate determina ritm cardiac anormal (hiperpotasemie) – medicul dumneavoastră poate dori să determine concentraţia de potasiu din sângele dumneavoastră dacă:

  -sunteţi tratat şi cu diuretice care economisesc potasiul

 • luaţi suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu

 • luaţi alte medicamente care pot determina creşterea concentraţiei de potasiu, cum este heparina, un medicament care reduce coagularea sângelui.

  Dacă aveţi insuficienţă cardiacă tratată cu candesartan, poate să determine concentraţii sanguine mari ale potasiului. Aceasta apare, mult mai probabil,mai ales dacă sunteţi în tratament cu medicamente numite inhibitori ai ECA sau diuretice care economisesc potasiul (de exemplu, spironolactonă).

 • boli ale vaselor de sânge de la nivelul muşchiului cardiac (cardiopatie ischemică) sau de la nivelul creierului (boală cerebro-vasculară ischemică) – ca şi în cazul utilizării oricărui

  medicament antihipertensiv, scăderea excesivă a tensiunii arteriale poate determina infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

  Trebuie să vă anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Tandesar nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

  Folosirea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Candesartanul poate să scadă prea mult tensiunea arterială dacă este luat cu alte medicamente care reduc tensiunea arterială.

  În timpul tratamentului cu candesartan pot să apară valori crescute ale potasiului din sânge la pacienţii care utilizează şi:

  • diuretice care economisesc potasiul

  • suplimente care conţin potasiu

  • substituenţi de sare care conţin potasiu

  • alte medicamente care pot determina creşterea concentraţiei de potasiu (cum este heparina).

   Inhibitorii ECA, un alt tip de medicamente care scad tensiunea arterială pot creşte concentraţia plasmatică de litiu. Litiul este un tratament care stabilizează dispoziţia administrat pentru problemele de sănătate mentală cum este boala bipolară. Deoarece candesartanul acţionează în acelaşi fel cu inhibitorii ECA poate să prezinte acelaşi efect. Dacă este necesar să urmaţi tratament cu litiu concomitent cu candesartan, medicul dumneavoastră trebuie să vă determine periodic nivelul de litiu din sânge.

   Efectul candesartanului de scădere a tensiunii arteriale poate fi redus la pacienţii trataţi concomitent cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acestea includ:

  • inhibitori selectivi ai COX-2 (de exemplu, celecoxib, etoricoxib)

  • AINS neselective, de exemplu, ibuprofen, naproxen sau diclofenac

  • acid acetilsalicilic (ASA sau aspirină) la doze mai mari de 3g pe zi.

  Utilizarea concomitentă a candesartanului cu AINS poate creşte riscul de deteriorare a funcţiei renale, inclusiv de apariţie a insuficienţei renale. Valoarea concentraţiei plasmatice a potasiului din sângele dumneavoastră poate fi, de asemenea, crescută. Riscul este mai mare la pacienţii care au deja o boală renală. Vârstnicii trebuie trataţi cu prudenţă.

  Medicul dumneavoastră trebuie să vă spună să consumaţi lichide în cantităţi suficiente dacă luaţi concomitent candesartan şi AINS.

  În timpul tratamentului medicul dumneavoastră trebuie, de asemenea, să vă verifice funcţia renală.

  Folosirea TANDESAR cu alimente şi băuturi

  Administrarea de candesartan nu este influenţată de consumul de alimente. Tandesar se poate administra cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Sarcina

  Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Tandesar înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Tandesar. Tandesar nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

  Alăptarea

  Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Tandesar nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este puţin probabil ca Tandesar să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, dacă vă simţiţi obosit sau ameţit în timpul tratamentului, trebuie să evitaţi aceste activităţi.

  Informaţii importante privind unele componente ale Tandesar

  Tandesar conţine lactoză (zahăr din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  1. CUM SĂ LUAŢI TANDESAR

   Luaţi întotdeauna Tandesar exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur

   Tandesar comprimate se administrează oral. În cazul în care sunt necesare doze care nu pot fi obţinute cu Tandesar comprimate, sunt disponibile alte medicamente care conţin candesartan cilexetil în alte concentraţii.

   Pentru hipertensiunea arterială

   Doza uzuală este de 8 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută la 16 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, după 4 săptămâni de tratament cu 16 mg o dată pe zi, medicul dumneavoastră poate creşte doza până la un maxim de 32 mg o dată pe zi.

   De obicei, nu este necesar să reduceţi doza dacă sunteţi în vârstă.

   Dacă prezentaţi risc de scădere marcată a tensiunii arteriale, medicul dumneavoastră poate să vă recomande începerea tratamentului cu o doză mai mică de 4 mg o dată pe zi. Această scădere marcată poate să apară dacă aţi luat doze mari de medicamente care favorizează eliminarea apei din organism (diuretice). De asemenea, aceasta poate să apară şi dacă aveţi o scădere a cantităţii de sânge din vase (depleţie volemică intravasculară).

   Medicul dumneavoastră vă poate iniţia tratamentul cu o doză de 4 mg o dată pe zi dacă aveţi probleme renale (insuficienţă renală) sau necesitaţi dializă.

   Medicul dumneavoastră vă poate iniţia tratamentul cu o doză de 2 mg o dată pe zi dacă aveţi probleme hepatice uşoare sau moderate (insuficienţă hepatică).

   Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate adăuga la tratamentul cu Tandesar un tip de medicament care favorizează eliminarea apei din organism numit diuretic tiazidic. Acestea vor ajuta ca tensiunea arterială să vă scadă şi mai mult.

   Pentru insuficienţa cardiacă

   Doza uzuală iniţială pentru insuficienţa cardiacă este de 4 mg, o dată pe zi.

   Dacă este necesar, doza poate fi dublată la intervale de cel puţin 2 săptămâni până se obţin valorile optime ale tensiunii arteriale.

   De obicei, nu este necesară scăderea dozei iniţiale dacă:

   • sunteţi în vârstă;

   • aveţi o cantitate scăzută de sânge în vasele sanguine (depleţie volemică intravasculară);

   • aveţi probleme cu rinichii (insuficienţă renală);

   • aveţi probleme cu ficatul uşoare sau moderate (insuficienţă hepatică).

   De obicei, puteţi lua Tandesar în asociere cu alte tratamente pentru insuficienţa cardiacă. Acestea includ: inhibitori ai ECA, beta-blocante, diuretice şi glicozide digitalice sau o combinaţie a acestor medicamente.

   Cum şi cât de des să luaţi Tandesar

   Trebuie să luaţi Tandesar comprimate o dată pe zi, cu sau fără alimente.

   Copii şi adolescenţi

   Tandesar comprimate nu este recomandat la copii sau adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

   Persoanele de rasă neagră

   Tandesar este mai puţin eficace la pacienţii de rasă neagră comparativ cu cei din alte rase. Dacă sunteţi de rasă neagră este probabil să aveţi nevoie de o doză mai mare de candesartan sau de o asociere de terapii.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tandesar

   Dacă consideraţi că aţi luat prea multe comprimate de candesartan, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Cele mai probabile efecte după administrarea unor doze prea mari de candesartan sunt scăderea anormală a tensiunii arteriale şi ameţeli. Dacă tensiunea arterială v-a scăzut prea mult, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă întindeţi la orizontală cu picioarele plasate la un nivel situat deasupra capului. Dacă această măsură nu este suficientă, medicul dumneavoastră trebuie să vă trateze cu o perfuzie sau cu alte tipuri de medicamente.

   Dacă uitaţi să luaţi Tandesar

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare ca de obicei.

   Dacă încetaţi să luaţi Tandesar

   Nu întrerupeţi tratamentul cu Tandesar fără a discuta acest lucru cu medicul dumneavoastră. Tensiunea arterială poate reveni la valori mari dacă întrerupeţi tratamentul.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Tandesar poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Dacă observaţi oricare dintre urmatoarele reactii adverse, întrerupeţi administrarea de Tandesar şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

   • umflarea feţei, gurii sau gâtului (edem angioneurotic)

   • dificultăţi în respiraţie cu sau fără umflarea feţei, gurii sau gâtului

   • senzaţie puternică de mâncărime a pielii (cu umflarea ei)

   În funcţie de frecvenţă reacţiile adverse sunt clasificate după cum urmează: Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10 Frecvente: care afectează 1 până la10 pacienţi din 100

   Mai puţin frecvente: care afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000 Rare: care afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000 Foarte rare: care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

   Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.

   Reacţii adverse frecvente:

   • Infecţii la nivelul sinusurilor, căilor respiratorii sau a plămânilor (infecţii respiratorii)

   • Senzaţie de ameţeală sau de învârtire (vertij)

   • Durere de cap

   • Valori crescute anormal ale potasiului din sânge (hiperpotasemie)

   • Scăderea anormală a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială)

   • Reducere a funcţiei renale (insuficienţă renală)

    Reacţii adverse foarte rare:

   • Scăderea severă a numărului anumitor tipuri de celule albe din sânge (leucocitopenie, neutropenie şi agranulocitoză)

   • Valori scăzute anormal ale sodiului din sânge (hiponatremie)

   • Greaţă (senzaţie de rău)

   • Umflare a feţei, gurii sau gâtului (edem angioneurotic)

   • Modificări ale funcţiei ficatului(creşterea valorilor serice ale enzimelor ficatului, anomalii ale funcţiei ficatului sau hepatită)

   • Erupţie pe piele

   • Urticarie

   • Mâncărime (prurit)

   • Durere la nivelul spatelui

   • Durere la nivelul articulaţiilor (artralgie)

   • Durere musculară (mialgie)

   • Afectare renală (insuficienţă renală) la pacienţii cu risc special.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ TANDESAR

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Tandesar după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine TANDESAR

 • Substanţa activă este candesartan cilexetil.

  Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg sau 16 mg.

 • Celelalte componente sunt carmeloză calcică, hidroxipropilceluloză, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, amidon de porumb, macrogol 6000, oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată TANDESAR şi conţinutul ambalajului

Tandesar, 8 mg, comprimate

Comprimate de culoare roz, sub formă de capsule, marcate pe o faţă cu „C şi 10” de o parte şi de alta a liniei mediane şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă.

 Tandesar, 16 mg, comprimate

Comprimate de culoare roz, sub forma de capsule, marcate pe o faţă cu „C şi 11” de o parte şi de alta a liniei mediane şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă.

Cutii cu blistere din PVC-PE-PVDC/Al conţinând 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 90, 98, 100 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie cormercializate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TERAPIA SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca România

Producători TERAPIA SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca România

Ranbaxy Ireland Limited

Spafield, Cork Road, Cashel, Co. Tipperary IrlandaCemelog–BRS Kft.

2040 Budaörs, Vasút u. 13. Ungaria

Basics GmbH

Hemmelrather Weg 201, D-51377 Leverkusen Germania

Ranbaxy Pharmacie Generiques

11-15, quai de Dion Bouton, 92800 Puteaux FranţaAcest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Germania CANDESARTAN BASICS 8 mg Tabletten

CANDESARTAN BASICS 16 mg Tabletten

Danemarca Candesartan Ranbaxy

Grecia Candesartan Ranbaxy

Spania Candesartan Ranbaxy 8 mg Comprimidos EFG

Candesartan Ranbaxy 16 mg Comprimidos EFG Finlanda Candesartan Ranbaxy

Irlanda Candesartan Ranbaxy

Olanda Candesartan Ranbaxy

Portugalia Candesartan Ranbaxy

Suedia Candesartan Ranbaxy Marea Britanie Candesartan Ranbaxy Belgia Candesartan Ranbaxy

Italia Candesartan Ranbaxy

Polonia Ranacand

România Tandesar 8 mg comprimate

Tandesar 16 mg comprimate Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2010.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close