Prospect Astonin 0,10 mg – Boala Addison Neuropatie Autonoma

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Astonin H Prospect, comprimate 0,10 mg

El este indicat în tratamentul bolii Addison, sindromului adrenogenital cu depleţie salină, tulburării ortostatice din cadrul neuropatiei autonome (hipotensiune arterială ortostatică neurogenă), hipotensiunii arteriale constituţionale (esenţială)/sindromului ortostatic.

PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR

Fludrocortizon

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–                    Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–                    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Astonin H şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să luaţi utilizaţi Astonin H
 3. Cum să luaţi Astonin H
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Astonin H
 6. Informaţii suplimentare
astonin H Prospectastonin H Prospect

 1. 1.                  CE ESTE ASTONIN H ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Astonin H este un medicament cu acţiune asemănătoare celei a hormonilor mineralocorticoizi umani. El este indicat în tratamentul bolii Addison, sindromului adrenogenital cu depleţie salină, tulburării ortostatice din cadrul neuropatiei autonome (hipotensiune arterială ortostatică neurogenă), hipotensiunii arteriale constituţionale (esenţială)/sindromului ortostatic.

 1. 2.                  ÎNAINTE SĂ LUATI ASTONIN H Nu luaţi Astonin H în caz de:

–                    hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

–          boală care se manifestă cu edeme sau predispun la formarea edemelor (de exemplu: insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică, nefroză)

–                    hipertensiune arterială

–                    scleroză cerebrală avansată

–                    şoc hipovolemic–                    hipotensiune arterială datorată unei boli cardiace organice

–                    hipokaliemie

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Astonin H

Deoarece tratamentul cu Astonin H poate potenţa hipokaliemia, de exemplu: în cazul abuzului îndelungat de laxative, trebuie acordată o atenţie deosebită acestui lucru şi, dacă este necesar, trebuie asigurat un aport suplimentar de potasiu (banane, caise uscate, cartofi).

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Diuretice saluretice, glicozide digitalice, laxative: agravarea posibilei hipokaliemii existente.

Medicamente antiulceroase care conţin acidglicirizinic: potenţarea efectulor mineralocorticoide, de exemplu: retenţie hidro-salină, edeme, hipokaliemie, hipertensiune arterială.

Inhibitori ai sintezei prostaglandinelor: posibilă potenţare a efectului hipertensiv (posibil datorită efectului terapeutic dorit).

Folosirea Astonin H cu alimente şi băuturi

Astonin H trebuie luat după masă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

În timpul sarcinii, valorile concentraţiei plasmatice de progesteron cresc în mod continuu. Datorită efectului antimineralocorticoid al progesteronului doza de Astonin H trebuie să fie crescută în mod continuu la femeile gravide cu boală Addison în condiţiile monitorizării valorilor tensiunii arteriale şi ale kaliemiei. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi în cazul pacientelor gravide cu sindrom adrenogenital.

Ţinând cont de predispoziţia la formarea edemelor, Astonin H trebuie prescris femeilor gravide cu hipotensiune arterială constituţională (esenţială)/sindrom ortistatic doar dacă este absolut necesar. La aceste paciente, mai ales în primele 3 luni ale sarcinii, trebuie evaluat raportul dintre beneficiile terapeutice şi riscurile posibile înainte de a începe tratamentul cu Astonin H. Experienţa clinică dobândită până în prezent referitoare la utilizarea fludrocortizonului în timpul sarcinii nu evidenţiază un risc teratogen crescut.

Deoarece se ştie că glucocorticoizii sunt excretaţi în laptele matern în cantităţi mai mici de 1/100 din doza administrată, este probabil ca această afirmaţie să fie adevărată, de asemenea, şi în cazul fludrocortizonului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt relevante.

 1. 3.               CUM SĂ LUATI ASTONIN H

Luaţi utilizaţi întotdeauna Astonin H exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dozele trebuie individualizate. Următoarele recomandări pot fi utilizate ca ghid de dozaj:

În boala Addison, tratamentul cu Astonin H este efectuat ca tratament de substituţie cu, în medie, 0,1­0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi. Pacientul efectuează concomitent tratament de substituţie a cortizolului ajustat ritmului circadian.

În sindromul adrenogenital cu depleţie sodică, pacientului i se administrează o doză zilnică de 15-30 mg hidrocortizon/m2 în asociere cu Astonin H.

În timpul primelor săptămâni sau luni de viaţă necesarul zilnic de Astonin H este de 0,15-0,3 mg fludrocortizon/m2, – în al doilea an de viaţă acest necesar scăzând la aproximativ jumătate iar în al treilea la aproximativ un sfert sau o treime din doza iniţială. Se recomandă utilizarea unei forme farmaceutice adecvate vârstei copilului.

În tulburarea ortostatică (hipotensiunea arterială ortostatică neurogenă) şi în hipotensiunea arterială constituţională (sindrom ortostatic) tratamentul este început la adulţi, de regulă, cu 0,2-0,3 mg fludrocortizon (2-3 comprimate Astonin H) pe zi.

Odată ce simptomele s-au ameliorat doza este redusă la 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H) pe zi.

Răspunsul terapeutic al femeilor care utilizează contraceptive hormonale sau al vârstnicilor este mai bun în cazul utilizării dozelor mai mici; în astfel de cazuri, este suficientă doza iniţială de 0,1-0,2 mg fludrocortizon (1-2 comprimate Astonin H).

În cazuri foarte severe poate fi necesară o doză de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi.

Doza zilnică de Astonin H nu trebuie să fie mai mare de 0,4-0,5 mg fludrocortizon (4-5 comprimate Astonin H) pe zi. În unele cazuri, utilizarea unei doze mai mari poate să determine potenţarea efectului cardiovascular, de aceea, nu poate fi exclusă posibilitatea de apariţie a efectelor de tip glucocorticoid.

Tratamentul copiilor este efectuat, de regulă, cu doza de 0,1 mg fludrocortizon (1 comprimat Astonin H) pe zi. Odată ce simptomele s-au ameliorat doza este redusă la 0,05 mg fludrocortizon (1/2 comprimat Astonin H) pe zi, la interval de două zile. Se recomandă utilizarea unei forme farmaceutice adecvate vârstei copilului.

Efectul apare, de obicei, după 2-3 zile de administrare şi durează câteva zile după întreruperea tratamentului.

Comprimatele trebuie înghiţite întregi, după masă, cu o cantitate suficientă de lichid.

În cazul formelor de hipotensiune arterială menţionate mai sus se recomandă o perioadă de pauză terapeutică sau o tentativă de întrerupere treptată a administrării medicamentului după 2 luni de tratament.

Dacă luati utilizati mai mult decât trebuie din Astonin HNu se cunosc semne ale supradozajului cu fludrocortizon. În cazul tratamentului îndelungat cu doze care depăşesc doza maximă recomandată de 0,4-0,5 mg fludrocortizon pe zi, este de aşteptat apariţia reacţiilor adverse menţionate la pct. 4. precum şi a celor specifice glucocorticoizilor.

Dacă uitati să luati Astonin H

Continuaţi să luaţi Astonin H ca de obicei, iar data următoare nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetati să luati Astonin H

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a nu mai lua Astonin H, deoarece tratamentul nu trebuie întrerupt brusc.

 1. 4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Astonin H poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului cu Astonin H pot să apară: creştere în greutate şi edeme tranzitorii datorită retenţiei hidro-saline (care se remit în majoritatea cazurilor dacă tratamentul este continuat cu o doză mai mică); hipertensiune arterială, durere de cap, pierdere de potasiu.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. 5.              CUM SE PĂSTREAZĂ ASTONIN H

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Astonin H după data de expirare înscrisă pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

 1. 6.              INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Astonin H

–                Substanţa activă este fludrocortizonul. Un comprimat conţine fludrocortizon 0,1 mg.

–          Celelalte componente sunt: hipromeloză, manitol, dixid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziuCum arată Astonin H şi continutul ambalajului

Astonin H este disponibil sub formă de comprimate rotunde, de culoare albă, inscripţionate cu ,,EM 59” pe o parte şi cu linie mediană pe cealaltă.

Astonin H este ambalat în cutie cu un flacon din PP, prevăzut cu dop din PE, a 50 comprimate.

Detinătorul autorizatiei de punere pe piată şi producătorul

Merck KgaA

Frankfurter StraBe 250, D-64293 Darmstadt, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Chimimportexport Plurimex S.R.L.

Reprezentanţa Merck HSEE pentru produse farmaceutice

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2006.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close