Prospect Levofloxacina – Infectii Sinus Plamani Prostata

LEVOFLOXACINĂ , comprimate filmate

Levofloxacină este utilizată pentru tratamentul infecţiilor determinate de bacterii, cum sunt infecţiile sinusurilor, infecţiile plămânilor, infecţiile aparatului urinar, infecţiile pielii şi infecţiile prostatei

LEVOFLOXACINĂ ACTAVIS 250 mg, comprimate filmate LEVOFLOXACINĂ ACTAVIS 500 mg, comprimate filmate

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR Levofloxacină

 Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 1. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-i recitiţi.
 2. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 3. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 4. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Prospect Levofloxacina
Prospect Levofloxacina

în acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Levofloxacină Actavis şi pentru ce se utilizează
 2. înainte să luaţi Levofloxacină Actavis
 3. Cum să luaţi Levofloxacină Actavis
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Levofloxacină Actavis     
 6. Informaţii suplimentare

 1.                    CE ESTE LEVOFLOXACINĂ ACTAVIS Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Levofloxacină este un medicament antibacterian de sinteză din clasa fluorochinolonelor.

Levofloxacină este utilizată pentru tratamentul infecţiilor determinate de bacterii asupra cărora acţionează acest medicament. Unele infecţii împotriva cărora poate fi utilizat acest medicament sunt infecţiile sinusurilor, infecţiile plămânilor, infecţiile aparatului urinar, infecţiile pielii şi infecţiile prostatei.

 2.                    ÎNAINTE SĂ LUAŢI LEVOFLOXACINĂ ACTAVIS

Nu luaţi Levofloxacină Actavis

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la levofloxacină, la oricare alt antibiotic din clasa chinolonelor sau la oricare dintre celelalte componente ale Levofloxacină Actavis;
 • dacă suferiţi de epilepsie;
 • dacă aţi avut probleme cu tendoanele (de exemplu tendinite) care au apărut datorită
 • tratamentului cu antibiotice din clasa fluorochinolonelor;
 • dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
 • dacă sunteţi copil sau adolescent  în creştere.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Levofloxacină Actavis

 

în timpul tratamentului cu Levofloxacină Actavis nu staţi în soare puternic pe perioade lungi dacă nu este necesar şi nu folosiţi lămpi cu O ultraviolete sau solar. Acest lucru este necesar deoarece unii pacienţi  pot deveni mai sensibili la lumină pe durata tratamentului cu Levofloxacină Actavis.

Levofloxacină Actavis poate determina rar dureri şi inflamaţii ale tendoanelor, în special la pacienţii vârstnici sau la pacienţii care iau tratament cu corticosteroizi. Dacă simţiţi dureri la nivelul tendoanelor în timpul tratamentului sau imediat după administrare, adresaţi-vă imediat medicului şi puneţi în repaus membrul afectat pentru a evita distrugerea tendonului.

Riscul de apariţie a convulsiilor poate fi crescut dacă în trecut aţi avut afecţiuni cerebrale (de exemplu atac cerebral sau leziuni cerebrale severe).

Dacă aveţi diaree sanguinolentă în timpul sau după tratamentul cu Levofloxacină Actavis, adresaţi-vă imediat medicului. Aceasta poate fi semnul unei inflamaţii severe a intestinului (colită pseudomembranoasă), care poate apărea în urma tratamentului cu antibiotice. în cazuri foarte rare. a fost raportată prelungirea intervalului QT (o anomalie de conducere cardiacă) la pacienţii trataţi cu levofloxacină.

Acest risc este mai mare la vârstnici şi la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, infarct miocardic sau cei cu ritm cardiac lent. Pacienţii cu anomalii ale unei enzime denumite glucozo-6-fosfatdehidrogenază (G-6-PD) (o boală ereditară rară) pot fi predispuşi la distrugerea celulelor roşii ale sângelui (hemoliză) atunci când primesc tratament cu medicamente antibacteriene din clasa chinolonelor; de aceea, Levofloxacină Actavis trebuie folosită cu precauţie la aceşti pacienţi.

Deoarece levofloxacină se excretă în principal prin rinichi, doza de Levofloxacină Actavis trebuie ajustată la pacienţii cu insuficienţă renală.

Pacienţii cu diabet zaharat trataţi concomitent cu Levofloxacină Actavis şi insulina sau antidiabetice orale pot prezenta risc de apariţie a hipoglicemiei. La aceşti pacienţi cu diabet zaharat, se recomandă monitorizarea atentă a glicemiei.

Este posibil ca tratamentul cu Levofloxacină Actavis să producă un anumit tip de afectare nervoasă, care poate debuta brusc. Dacă prezentaţi o pierdere parţială a senzaţiilor sau diminuarea sensibilităţii cutanate, adresaţi-vă medicului şi întrerupeţi administrarea tratamen­tului, pentru a preveni producerea unor leziuni ireversibile.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

 Acest lucru se aplică mai ales pentru:

 • Sărurile de fer (utilizate în tratamentul anemiilor), antiacidele care conţin magneziu sau aluminiu (medicamente împotriva senzaţiilor de arsură în capul pieptului şi a durerilor de stomac) şi sucralfat (medicament pentru protecţia peretelui stomacului) trebuie luate cu 2 ore înainte sau după administrarea Levofloxacină Actavis. Altfel, acestea pot reduce absorbţia şi eficacitatea levofloxacinei.
 • Levofloxacina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii trataţi cu medicamente cunoscute a prelungi intervalul QT (o anomalie de conducere cardiacă), adică anumite antiaritmice, antidepresive, neuroleptice şi antibiotice.
 • Teofilină (pentru tratamentul astmului bronşic), fenbufenul sau antiinflamatoarele nesteroidiene asemănătoare, administrate în acelaşi timp cu levofloxacină, pot creşte riscul de apariţie a convulsiilor.
 • Probenecidul (pentru tratamentul artritei) şi cimetidină (pentru reducerea acidităţii stomacului) reduc capacitatea rinichiului de a elimina levofloxacină. în special la pacienţii care prezintă insuficienţă renală (o deteriorare a funcţiei rinichiului).
 • Ciclosporină (medicament împotriva rejetului) – levofloxacina poate prelungi efectul ciclosporinei.
 • Antagoniştii de vitamina K (de exemplu warfarina, medicament care previne apariţia cheagurilor de sânge) levofloxacina duce la sângerări crescute la pacienţii care iau antagonişti de vitamina K. Testele de coagulare trebuie monitorizate la pacienţii trataţi cu antagonişti de vitamina K.
 • în cazuri rare, unele antibiotice pot reduce eficacitatea contraceptivelor orale.
 • La pacienţii trataţi cu levofloxacină, determinarea opioidelor în urină poate da rezultate fals pozitive.

Folosirea Levofloxacină Actavis cu alimente şi băuturi

Levofloxacină Actavis poate fi luată cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii şi alăptării.

Nu luaţi Levofloxacină Actavis dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele reacţii adverse cum sunt ameţeala, somnolenţa, tulburările de vedere pot afecta capacitatea dumneavoastră de concentrare şi de reacţie. Nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje dacă simţiţi ca vă sunt afectate concentrarea şi viteza de reacţie.

Informaţii importante privind unele componente ale Levofloxacină Actavis

Dacă medicul v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, vă rugăm să-i întrebaţi înainte de a lua acest medicament, deoarece Levofloxacină Actavis conţine lactoză.

3. CUM SĂ LUAŢI LEVOFLOXACINĂ ACTAVIS  

Luaţi întotdeauna Levofloxacină Actavis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.  Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului depinde de tipul şi severitatea infecţiei.

Doza uzuală este de 1 sau 2 comprimate pe zi. Durata tratamentului nu este, de obicei, mai mare de 28 de zile.

Pacienţii cu activitate renală redusă (insuficienţă renală) pot necesita doze mai mici decât pacienţii cu funcţie renală normală.

Comprimatele pot fi luate în timpul meselor sau oricând între mese. înghiţiţi comprimatele cu un pahar cu apă.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Levofloxacină Actavis

Dacă luaţi mai multe comprimate de Levofloxacină Actavis, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau camerei de gardă a celui mai apropiat spital. Simptomele supradozajului sunt ameţeală, confuzie, alterări ale stării de conştientă, convulsii şi greaţă.

Dacă uitaţi să luaţi Levofloxacină Actavis

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Levofloxacină  luati-o imediat ce vă amintiţi numai dacă nu este aproape timpul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Levofloxacină Actavis

Este important să terminaţi cura de antibiotice exact aşa cum v-a prescris medicul. Nu încetaţi să luaţi medicamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine înainte de a termina toate comprimatele. Dacă întrerupeţi tratamentul prea devreme starea dumneavoastră se poate agrava. Dacă simţiţi că trebuie să întrerupeţi tratamentul datorită unei reacţii adverse, anunţaţi imediat medicul pentru a vă sfătui înainte de a lua următoarea doză.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medica­ment, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Levofloxacină Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse observate sunt prezentate mai jos, în funcţie de frecvenţă:

Frecvente (la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi trataţi):

 • Greaţă şi diaree;
 • Alterări ale valorilor testelor sanguine, asociate cu anomalii ale funcţiei ficatului.

Mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi trataţi):

 • Creşteri ale rezistenţei microorganismelor, de exemplu suprainfecţii cu fungi;
 • Alterări ale valorilor testelor sanguine, asociate cu creşteri sau scăderi ale numărului celulelor albe;
 • Dureri de cap, ameţeli, somnolenţă şi tulburări de somn;
 • Pierderea apetitului alimentar, vărsături, dureri de stomac şi indigestie;
 • Alterări ale valorilor testelor sanguine asociate cu anomalii ale funcţiei ficatului (creşteri ale bilirubinei, care este un produs de eliminare):
 • Mâncărimi, erupţii trecătoare pe piele;
 • Alterări ale valorilor testelor sanguine asociate cu anomalii ale funcţiei rinichiului; Slăbiciune sau scăderea forţei.

Rare (la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi trataţi):

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila