Prospect Grimodin

Grimodin 100 mg, capsule

Grimodin 300 mg, capsule

Grimodin 400 mg, capsule

Gabapentină

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte

de a începe să luaţi acest medicament

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău. chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nementionata in acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Grimodin
Grimodin

în acest prospect găsiţi:

1.Ce este Grimodin şi pentru ce se utilizează

2. înainte să luaţi Grimodin

3. Cum să luaţi Grimodin

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Grimodin

  6. Informaţii suplimentare

1. ce este grimodin Şl pentru ce se utilizează

Grimodin face parte din grupa de medicamente utilizată pentru tratamentul epilepsiei şi durerii din cadrul neuropatiei periferice.

 

Epilepsie; Grimodin este utilizat în tratamentul diferitelor forme de epilepsie (convulsii care iniţial sunt limitate la o .anumită parte a creierului, indiferent dacă se răspândesc sau nu în alte părţi ale creierului). Medicul dumneavoastră vă va prescrie Grimodin pentru a vă ajuta să trataţi epilepsia, atunci când tratamentul curent nu vă controlează deplin afecţiunea. Cu excepţia cazului în care vi s-a recomandat altfel, trebuie să adăugaţi Grimodin la tratamentul pe care îl urmaţi deja. De asemenea. Grimodin poate fi utilizat ca unic medicament pentru tratamentul adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani.

 

Durerea din cadrul neuropatiei periferice: Grimodin este utilizat pentru tratamentul durerii de lungă durată cauzată de deteriorările de la nivelul nervilor. O varietate de boli diferite pot determina dureri neuropate periferice (care apar in primul rând la nivelul picioarelor şi/sau braţelor), cum sunt diabetul zaharat sau zona zoster. Senzaţia de durere poate fi descrisă astfel: căldură, arsură, zvâcnituri, durere acută şi bruscă, junghi, crampe, usturime. înţepături, furnicături, amorţeală, etc.

2.  ÎNAINTE SĂ LUAŢI GRIMODIN                                           

Nu luaţi Grimodin

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gabapentină sau la oricare dintre celelalte componente ale Grimodin.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Grimodin

–  dacă suferiţi de probleme ale rinichilor

–  dacă prezentaţi unele simptome cum sunt durere persistentă la nivelul stomacului, greaţă şi vărsături adresati-va imediat medicului dumneavoastră

–  un număr mic dintre persoanele tratate cu antiepileptice. cum este şi gabapentina, pot avea gânduri de autovătămare sau chiar de suicid. în cazul în care aveţi astfel de gânduri, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi liiât recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Spuneţi medicului sau farmacistului dacă utilizaţi orice medicament care conţine morfina, deoarece morfina poate creşte efectul Qrimodin.

Nu este de aşteptat faptul ca Grimodin să interacţioneze cu alte medicamente antiepileptice sau cu anticoncepţionalele orale. Grimodin poate influenţa unele teste de laborator; dacă trebuie să vi se efectueze un test al urinei spuneţi-i medicului dumneavoastră sau personalului medical din spital că luaţi Grimodin.

Dacă Grimodin se administrează în acelaşi timp cu antiacide care conţin aluminiu şi magneziu, absorbţia Grimodin din stomac poate fi redusă. Ca urmare, se recomandă ca Grimodin să fie administrat cu cel puţin două ore după utilizarea antiacidului.

Utilizarea Grimodin cu alimente şi băuturi

Grimodin poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru

recomandări înainte de a lua orice medicament.

Grimodin nu trebuie administrat în timpul sarcinii, cu excepţia

cazului în care nu sunt alte recomandări din partea medicului

dumneavoastră. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie

să utilizeze metode contraceptive eficace.

Nu există studii specifice privind utilizarea gabapentinei

la gravide, dar în cazul altor medicamente antiepileptice utilizate

în tratamentul convulsiilor s-a raportat un risc crescut al afectării

fătului, în special atunci când se administrează în acelaşi timp

mai multe medicamente anticonvulsivante. De aceea, ori

de câte ori este posibil şi numai la recomandarea medicului dumneavoastră, trebuie să luaţi doar un singur medicament anticonvulsivant în timpul sarcinii. Nu întrerupeţi brusc administrarea acestui medicament, deoarece acest lucru poate determina apariţia convulsiilor de întrerupere, care pot avea consecinţe grave asupra dumneavoastră şi a copilului.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aţi rămas gravidă, credeţi că aţi rămas gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Grimodin. Gabapentina. substanţe activa din compoziţia -Grimodin este excretată în laptele matern. Deoarece efectele asupra sugarului nu sunt cunoscute, nu este recomandată alăptarea în timpul tratamentului cu Grimodin.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Grimodin poate determina ameţeli, somnolenţă şi oboseală. Nu trebuie să conduceţi vehicule, să folosiţi utilaje complexe sau să vă implicaţi în activităţi potenţial periculoase, atât timp cât nu ştiţi cum vă influenţează medicamentul capacitatea de a executa astfel de activităţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Grimodin

Capsulele conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la urnele  categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. cum să luaţi grimodin

Luaţi întotdeauna Grimodin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră vă va stabili doza potrivită. Dacă aveţi impresia că efectul Grimodin este prea puternic sau prea slab. Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă aveţi vârsta peste 65 de ani, trebuie să utilizaţi Grimodin în mod normal, cu excepţia cazului în care aveţi probleme ale rinichilor.

Medicul dumneavoastră poate prescrie diferite scheme de tratament şi/sau doze diferite în cazul în care aveţi probleme ale rinichilor.        

Inghiţiţi întotdeauna capsulele întregi, cu o cantitate suficienta de apă.

Continuaţi tratamentul cu Grimodin până când medicul dumneavoastră vă va spune să-l întrerupeţi.

Durerea din cadrul neuropatiei periferice

Luaţi numărul de capsule sau de comprimate exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. De regulă, medicul dumneavoastră vă va creşte doza în mod gradat, în general, doza iniţială este cuprinsă între 300 şi 900 mg pe zi. Ulterior, doza poate fi crescută, în etape, până la maxim 3600 mg de zi şi medicul vă va spune să luaţi această doză’ divizată în trei prize, adică dimineaţa, la prâriz şi seara.

Epilepsie

Adulţi şi adolescenţi

Luaţi numărul de capsule sau de comprimate exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. De regulă, medicul dumneavoastră vă va creşte doza în mod gradat, în general, doza iniţială este cuprinsă între 300 şi 900 mg pe zi. Ulterior, doza poate fi crescută, în etape, până la maxim 3600 mg pe zi şi medicul vă va spune să luaţi această doză divizată în trei prize, adică dimineaţa, la prânz şi seara.

Copii cu vârsta de ce! puţin 6 ani Doza administrată copilului dumneavoastră va fi stabilită de medic şi va fi calculată în funcţie de greutatea copilului. Tratamentul va fi început cu o doză mică, care va fi crescută gradat, pe o perioadă de aproximativ 3 zile. Doza uzuală necesară pentru a controla epilepsia este de 25-35 mg/kg şi pe zi. De reguiă această doza se adminietreaza divizat’ – în 3 prize, luând capsula (capsulele) sau comprimatul (comprimatele) în fiecare zi, dimineaţa, ta prânz şi seara. Grimodin nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta, sub 6 ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Grimodin

Anunţaţi-I imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră orice comprimate sau capsule rămase, flaconul şi cutia, pentru ca să se poată identifica imediat ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Grimodin

Dacă aţi uitat să luaţi o doză. luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, cu excepţia cazului în care este momentul să luaţi următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Grimodin

Nu întrerupeţi administrarea Grimodin, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru. Dacă tratamentul dumneavoastră este întrerupt, acest lucru trebuie efectuat treptat, pe o perioadă de minim 1 săptămână.

 

Dacă întrerupeţi brusc administrarea  Grimodin sau opriti utilizarea

acestuia înainte ca medicul dumneavoastră să vă recomande acest lucru, există un risc crescut de apariţie a convulsiilor. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele. Grimodin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse foarte frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10 sunt prezentate mai jos:

–  Infecţii virale

–  Senzaţie de moleşeâTă. ameţeli, lipsă de coordonare

–  Oboseală, febră

Acum se mai citeste