Prospect Lyrica

Sharing

Prospect: Informatii pentru utilizator

LYRICA Prospect

 

Capsule, 150 mg

Citiţi întregul prospect cu atenţie, înainte de a lua acest medicament. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie nevoie să-l recitiţi.

Dacă aveţi întrebări suplimentare, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Acest medicament v-a fost prescris dumneavoastrăpersonal, nu îl daţi niciodată altei persoane. Ar putea să-i facă rău, chiar dacă are aceleaşi simptome ca şi dumneavoastră.

In acest prospect:

1. Ce este LYRICA şi pentru este utilizat?

2. Inainte de a utiliza LYRICA

3. Cum să utilizaţi LYRICA

4. Efecte adverse posibile

5. Cum păstraţi LYRICA

6. Informaţii suplimentare

LYRICA 150 mg capsule pregabalin

lyrica prospect
lyrica prospect

Substanţa activă este pregabalin. Fiecare capsulă conţine 150 mg pregabalin.

Excipienţi sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, talc, gelatină, dioxid de titan (E171), laurilsulfat de sodiu, siliciu coloidal anhidru, cerneală neagră (care conţine shellac, oxid negru defer (E172), propilenglicol, hidroxid de potasiu) şi apă.

Deţinătorul al autorizaţiei de punere pe piaţă:

Pfizer Limited, Sandwich, Kent, CT13 9NJ, Marea Britanie

Producător:

Pfizer GmbH Arzneimittelwerk, Godecke, Mooswaldallee 1, D-79090 Freiburg, Germania

1. CE ESTE LYRICA Şl PENTRU CE ESTE UTILIZAT?

LYRICA este disponibil sub formă de capsule gelatinoase tari, albe, de 150 mg, inscripţionate cu Pfizer pe capac şi PGN 150 pe corp, cu cerneală neagră.

LYRICA este disponibil în trei mărimi de ambalaj: cutie cu 1 blister a 14 capsule, cutie cu 4 blistere conţinând 56 capsule şi cutie cu blistere perforate uni-doză conţinând 100 capsule. Blisterele sunt

fabricate din PVC şi acoperite cu folie de aluminiu.

Nu toate mărimile de ambalaj pot fi comercializate.

LYRICA aparţine unui grup de medicamente utilizate pentru a trata epilepsia şi durerea neuropată. Durerea neuropată periferică: LYRICA este utilizat pentru a trata durerea cronică determinată de

lezarea nervilor. O mare varietate de boli poate determina durere neuropată, ca diabetul zaharat sau zona

zoster. Senzaţiile de durere pot fi descrise ca şi căldură, arsură, palpitaţie, junghi, înţepătură, crampe, furnicături, amorţeală, furnicături după amorţeală. Durerea neuropată periferică poate fi, de asemenea, asociată cu schimbări de comportament, tulburări ale somnului, oboseală şi poate avea un impact asupra integrării fizice şi sociale şi, în plus, asupra calităţii vieţii.

Siguranţa şi eficacitatea pregabalinului ta pacienţi cu vârsta sub 18 ani cu durere neuropată

periferică nu au fost stabilite.

Epilepsie: LYRICA este utilizat pentru a trata formele certe de epilepsie la adulţi (crize epileptice parţiale, cu sau fără generalizare secundară). Doctorul dumneavoastră vă va prescrie LYRICA pentru a vă

ajuta în tratarea epilepsiei atunci când tratamentul curent nu mai controlează boala. Ar trebui să luaţi LYRICA

În cazul in care rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu LYRICA, contactaţi medicul. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Aptare

Nu este recomandat să vă alăptaţi copilul în timpul tratamentului cu LYRICA, deoarece se cunoaşte că LYRICA este excretată în laptele matern. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor:

LYRICA poate produce ameţeală, somnolenţă şi scăderea capacităţii de concentrare (atenţiei). Nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje complexe, nici nu vă implicaţi în alte activităţi potenţial periculoase fără să ştiţi cum reacţionaţi la acest medicament.

Informaţii importante despre unii excipienţi ai LYRICA:

Dacă ştiţi că suferiţi de intoleranţă la unele zaharuri, informaţi medicul înainte de a lua acest medicament.

Utilizarea altor medicamente cu LYRICA:

Inainte de a lua orice medicament nou împreună cu LYRICA, discutaţi cu medicul dumneavoastră. Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, chiar şi din cele fără prescripţie medicală.

LYRICA şi unele medicamente se pot influenţa unele pe altele (interacţiona). Gradul de ameţeală, somnolenţă şi de scădere a capacităţii de concentrare pot fi crescute dacă LYRICA este administrată împreună cu alte medicamente conţinând: Oxicodarţă – (folosită pentru tratarea durerii) Lorazepam”-(folosit pentru tratarea anxietăţii) LYRICA poate fi luată concomitent cu contraceptivele orale.

2. CUM SĂ UTILIZAŢI LYRICA

Respectaţi cu stricteţe instrucţiunile medicului. Dacă aveţi nelămuriri, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Medicul va stabili care este doza potrivită pentru dumneavoastră.

Durerea neuropată periferică sau epilepsia:

Luaţi numărul de capsule prescrise de medicul dumneavoastră. Doza, care a fost adaptată pentru dumneavoastră şi afecţiunea de care suferiţi, va fi, în general, între 150 mg şi 600 mg în fiecare zi. Doctorul vă va spqne să luaţi LYRICA fie de două, fie de trei ori pe zi. Pentru regimul cu două administrări pe zi, luaţi LYRICA o dată dimineaţa şi o dată seara, cam la aceleaşi momente ale zilei. Pentru regimul cu trei administrări pe zi, luaţi LYRICA o dată dimineaţa, o dată după-amiaza şi o dată seara, cam la aceleaşi momente ale zilei.

Dacă aveţi impresia că efectul LYRICA este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă sunteţi în vârstă (peste 65 de ani), trebuie să luaţi LYRICA ca mai sus, cu excepţia cazului în care aveţi probleme cu rinichii.

Doctorul vă poate prescrie un program diferit de dozare şi/sau doze diferite dacă aveţi probleme cu rinichii. Inghiţiţi capsulele întregi, cu suficientă apă.

Continuaţi să luaţi LYRICA pe toată durata recomandată de medic.

Siguranţa şi eficacitatea la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani) nu au fost stabilite şi, de aceea, pregabalin nu trebuie utilizat la aceştia.

Daca luaţi LYRICA mai mult decât trebuie:

Contactaţi medicul sau mergeţi imediat la cea mai apropiată unitate medicală de urgenţă. Luaţi cu dumneavoastră cutia cu capsulele de LYRICA.

Dacă uitaţi să luaţi o doză de LYRICA:

ntuiup^iu (J>-;I||W|'-;':' pudiB ii, de abeinenea, asociata cu schimbări de comportament, tulburări ale somnului, oboseală şi poate avea un impact asupra integrării fizice şi sociale şi, în plus, asupra calităţii vieţii.

Siguranţa şi eficacitatea pregabalinului la pacienţi cu vârsta sub 18 ani cu durere neuropată

periferică nu au fost stabilite.

Epilepsie: LYRICA este utilizat pentru a trata formele certe de epilepsie la adulţi (crize epileptice parţiale, cu sau fără generalizare secundară). Doctorul dumneavoastră vă va prescrie LYRICA pentru a vă ajuta în tratarea epilepsiei atunci când tratamentul curent nu mai controlează boala. Ar trebui să luaţi LYRICA în completarea tratamentului dumneavoastră curent. LYRICA nu se intenţionează a fi folosită singură, ci întotdeauna în combinaţie cu alte medicamente anti-epileptice.

3. ÎNAINTE DE A UTILIZA LYRICA

Nu luaţi LYRICA:

– dacă sunteţi alergic la pregabalin sau la oricare dintre ingredienţii produsului.

Avertisment special:

LYRICA a fost asociat cu ameţeli şi somnolenţă, care pot creşte frecvenţa accidentelor (căderi) la pacienţii vârstnici. De aceea, trebuie să fiţi atent până vă obişnuiţi cu toate efectele posibile ale medicamentului.

Unii pacienţi cu diabet zaharat, care iau în greutate în timpul tratamentului cu pregabalin, pot

necesita schimbarea medicaţiei antidiabetice.

Utilizarea LYRICA cu alimente şi băuturi

Capsulele de LYRICA pot fi luate în timpul sau înafara meselor. Vă sfătuim să nu beţi alcool în timpul tratamentului cu LYRICA.

Sarcina

LYRICA nu trebuie administrat în timpul sarcinii decât cu av/zul medicului dumneavoastră. Femeile fertile trebuie să folosească metode contraceptive. Dacă aţi rămas însărcinată, credeţi că sunteţi însărcinată sau intenţionaţi oui iui luau sa luap LYi-iiOA pe toata durata recomandata de medic.

Siguranţa şi eficacitatea la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani) nu au fost stabilite şi, de aceea, pregabalin nu trebuie utilizat la aceştia.

Daca luaţi LYRICA mai mult decât trebuie:

Contactaţi medicul sau mergeţi imediat la cea mai apropiată unitate medicală de urgenţă. Luaţi cu dumneavoastră cutia cu capsulele de LYRICA.

Dacă uitaţi să luaţi o doză de LYRICA:

Este important să luaţi capsulele regulat, la aceleaşi momente ale zilei. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, mai puţin dacă este momentul să luaţi următoarea doză. în acest din urmă

caz, luaţi doza obişnuită. Nu luaţi două doze deodată pentru a recupera doza omisă.

Efecte datorate întreruperii tratamentului cu LYRICA:

Nu întrerupeţi administrarea LYRICA decât dacă medicul vă spune să o faceţi. Dacă tratamentul trebuie oprit, se recomandă să se facă treptat, pe perioada a cel puţin o săptămână.

4. EFECTE ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, LYRICA poate avea efecte adverse.

Efectele adverse foarte frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10 sunt enumerate mai jos:Ameţeală, obosealăEfectele adverse frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoană din 100 sunt enumerate mai jos: Creşterea poftei de mâncareSenzaţie de euforie, confuzie, tulburări ale comportamentului sexual, iritabilitateTulburări ale atenţiei, neîndemânare, tulburări de memorie, tremurături, dificultăţi de vorbire, senzaţie de furnicăturăVedere înceţoşată, vedere dublăVertijUscăciunea gurii, constipaţie, vărsături, producerea de gaze în excesDificultăţi de erecţieUmflarea extremităţilor, senzaţie de beţie, mers anormalCreştere în greutateEfectele adverse mai puţin frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoană din 1000 sunt enumerate mai jos:Scăderea poftei de mâncareSchimbări de personalitate, stare de nelinişte, depresie, agitaţie, instabilitate emoţională, insomnie accentuată, dificultăţi în găsirea cuvintelor, halucinaţii, vise anormale, atacuri de panică, apatie

Dificultăţi în gândire, obnubilare, mişcări neobişnuite ale ochilor, mişcări spasmodice, reflexe atenuate, hiperactivitate, ameţeală la statul în picioare, creşterea sensibilităţii pielii, pierderea

gustului, senzaţie de arsură, tremurături la efectuarea mişcărilor, scăderea conştientei, leşin

Uscăciunea ochilor, lăcrimare accentuată, durere oculară, miopie (vedere slabă), “ochi umezi” Creşterea frecvenţei inimii

Inroşirea feţei, înroşirea feţei însoţită de senzaţie de căldură

Dificultăţi în respiraţie, nas uscat

Abdomen umflat, creşterea producerii de salivă, arsuri la stomac, amorţeală în jurul gurii

Transpiraţii, erupţii pe piele

Spasme musculare, umflarea articulaţiilor, crampe musculare, durere musculară, durere articulară, durere de spate, durere în membre, rigiditate musculară

Dificultăţi sau durere la urinare, dificultăţi în controlarea urinării, reducerea volumului de urină

Slăbiciune, cădere, sete, apăsare în piept.

Efectele adverse rare care pot afecta mai puţin de 1 persoană din 1000 sunt enumerate mai jos: Tensiune arteriale scăzută, răcirea mâinilor şi picioarelor, hipertensiune arterială

Tuse, înfundarea nasului

Distrugere musculară

Durere la nivelul sânului, întreruperea menstruaţiei

Creşterea nivelului de zahăr din sânge Creşterea sensibilităţii la zgomot Tulburări ale ritmului inimii

Dacă oricare din efectele de mai sus persistă sau devin mai supărătoare, sau dacă observaţi orice alte

efecte adverse nemenţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul.

5. CUM PĂSTRAŢI LYRICA

Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna sau la vederea copiilor. A se păstra în ambalajul original.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Prospectul cuprinde informaţii doar despre LYRICA.

Dacă doriţi informaţii suplimentare, întrebaţi medicul sau farmacistul.

Acest prospect a fost aprobat în

Octombrie, 2004

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Prospect Lyrica
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!