Prospect Timonil – Antiepileptic Epilepsie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR

Timonil Prospect 150 retard,

comprimate cu eliberare prelungită

Timonil 300 retard,

comprimate cu eliberare prelungită

Timonil 600 retard,

comprimate cu eliberare prelungită

Carbamazepină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Timonil înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect Timonil. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Timonil, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

În acest prospect timonil găsiţi:

  1. Ce este Timonil retard şi pentru ce se utilizează
  2. înainte să utilizaţi Timonil retard
  3. Cum să utilizaţi Timonil retard
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Timonil retard
  6. Informaţii suplimentare

 

  1. CE ESTE TIMONIL RETARD ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Timonil retard aparţine unui grup de medicamente numite antiepileptice (medicamente pentru convulsii). Datorită modului de acţiune poate fi utilizat şi pentru alte boli.

Timonil retard este utilizat pentru a trata anumite tipuri de convulsii (epilepsie).

De asemenea este utilizat pentru a trata unele afecţiuni neurologice (precum afecţiunile dureroase ale feţei denumite „nevralgie de trigemen”) şi anumite afecţiuni psihice (crize maniacale din cadrul tulburărilor afective bipolare şi anumite tipuri de depresie).

timonil prospecttimonil prospect

Nu trebuie utilizat pentru nevralgii sau dureri obişnuite.

Epilepsia este o afecţiune caracterizată prin una sau mai multe convulsii (crize). Convulsiile apar când mesajele creierului către muşchi nu sunt transmise corect în corp, de-a lungul nervilor.

Timonil retard ajută la controlul transmiterii acestor mesaje.

De asemenea, Timonil retard reglează funcţiile nervilor în cadrul celorlalte boli amintite anterior.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TIMONIL RETARD

Rareori, în timpul tratamentului cu Timonil retard, pot surveni reacţii adverse cutanate grave. Acest risc poate fi prevăzut prin prelevarea unei probe de sânge în cazul persoanelor de origine chineză şi Thai. Dacă sunteţi de această origine, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Timonil retard.

Nu utilizaţi Timonil retard

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carbamazepină sau la oricare dintre celelalte componente ale Timonil retard;

–          dacă aveţi o boală cardiacă severă;

–          dacă aţi avut în trecut o afecţiune sanguină gravă;

–          dacă aveţi o tulburare în producerea porfirinei, un pigment important pentru funcţionarea ficatului şi formarea sângelui (denumită „porfirie hepatică”);

–          dacă utilizaţi alte medicamente care aparţin unui grup anume de antidepresive denumite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO).

Dacă vi se aplică oricare din aceste cazuri, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Timonil retard. Dacă dumneavoastră credeţi că puteţi fi alergic, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Timonil retard

–                dacă aveţi afecţiuni sanguine (inclusiv acelea produse de alte medicamente);

–          dacă aţi avut vreodată o sensibilitate neobişnuită (erupţie cutanată sau alte semne de alergie) la oxcarbazepină sau la oricare alt medicament. Este important să ştiţi că dacă sunteţi alergic la carbamazepină sunt şanse de aproximativ 1 la 4 (25%) să aveţi de asemenea o reacţie alergică la oxcarbazepină.

–                dacă aveţi sau aţi avut în trecut boli ale inimii, ficatului sau rinichilor;

–                dacă aveţi presiune crescută la nivelul ochiului (glaucom);

–          dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că suferiţi de o afecţiune mentală denumită psihoză, care poate fi însoţită de confuzie sau agitaţie;

 

–          dacă sunteţi o femeie care utilizează contracepţie hormonală (medicamente pentru controlul sarcinii). Timonil retard face ineficiente contraceptivele. Astfel, trebuie să utilizaţi o metodă de contracepţie non-hormonală diferită sau suplimentară în timpul utilizării Timonil retard. Acest lucru vă poate ajuta să preveniţi o sarcină nedorită. Informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi sângerări vaginale neregulate sau vă apar pete. Dacă aveţi întrebări suplimentare despre acestea, întrebaţi medicul dumneavoastră sau personalul sanitar.

Dacă vi se aplică oricare din aceste cazuri, informaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Dacă apare o reacţie alergică precum febra asociată cu umflarea ganglionilor, erupţie cutanată sau apariţia de băşici pe piele, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital (vezi Reacţii adverse posibile).

Dacă prezentaţi o creştere a numărului de crize, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Dacă observaţi simptome care sugerează hepatita cum ar fi icterul (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Nu întrerupeţi tratamentul cu Timonil retard fără a vă adresa mai întâi medicului.

Pentru a preveni înrăutăţirea bruscă a crizelor, nu întrerupeţi brusc tratamentul dumneavoastră.

La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum carbamazepină s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. In cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.                                                                                                                                                                          ’

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Amintiţi-vă chiar şi de cele care nu v-au fost prescrise de către medic.

Este foarte important pentru Timonil retard, deoarece multe alte medicamente interacţionează cu el. Este posibil să aveţi nevoie de o modificare a dozei sau câteodată să întrerupeţi unul dintre medicamente.

La femeile care utilizează contraceptive hormonale (medicamente pentru controlul sarcinii) şi Timonil retard pot apare neregularităţi ale ciclului menstrual. Contraceptivele hormonale pot deveni mai puţin eficiente şi trebuie să aveţi în vedere utilizarea altor metode contraceptive.

Utilizarea Timonil retard cu alimente şi băuturi

Nu beţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Timonil retard.

Nu beţi suc de grepfrut şi nu mâncaţi grepfrut deoarece acest lucru poate creşte efectul Timonil retard. Alte sucuri, precum sucul de portocale sau de măr, nu au acest efect.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă alăptaţi. Substanţa activă din Timonil retard se excretă în lapte.

Puteţi alăpta atât timp cât medicul dumneavoastră este de acord în mod particular în cazul dumneavoastră şi copilul este atent supravegheat în ceea ce priveşte apariţia reacţiilor adverse.

Cu toate acestea, dacă apar reacţii adverse, de exemplu copilul dumneavoastră devine foarte somnoros, întrerupeţi alăptatul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Timonil retard vă poate face să vă simţiţi somnoros, ameţit sau să aveţi vedere înceţoşată, mai ales la începutul tratamentului sau la creşterea dozei.

Astfel, fiţi atenţi când conduceţi un vehicul, folosiţi un utilaj sau efectuaţi alte activităţi care necesită o atenţie sporită.

3. CUM SĂ UTILIZATI TIMONIL RETARD

Utilizaţi întotdeauna Timonil retard exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nu depăşiţi doza recomandată.

Acest lucru vă va ajuta să obţineţi cele mai bune rezultate şi să reduceţi posibilitatea reacţiilor adverse grave.

Nu utilizaţi doze suplimentare de Timonil retard, nu îl administraţi mai frecvent şi nu îl utilizaţi pentru o perioadă mai lungă decât v-a spus medicul dumneavoastră.

Dacă utilizaţi Timonil retard, nu întrerupeţi brusc administrarea lui fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă şi când puteţi opri administrarea acestui medicament (vezi Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Timonil retard).

Tratamentul epilepsiei este început de obicei cu 100 până la 200 mg o dată sau de două ori pe zi la adulţi. Apoi, doza este crescută gradat la 800 până la 1200 mg pe zi (la unii pacienţi poate fi nevoie de 1600 mg sau chiar 2000 mg pe zi), divizate în 2 până la 3 prize.

Tratamentul la copiii cu vârste mai mari de 6 ani este început de obicei cu 100 până la 200 mg pe zi şi menţinut la 400 până la 800 mg zilnic.

 

Adolescenţilor li se pot administra între 600 şi 1000 mg pe zi.

Pentru nevralgia de trigemen doza iniţială recomandată este de 200 până la 400 mg zilnic şi este crescută încet până când nu mai există durere (de obicei 200 mg de 3 până la 4 ori pe zi).

Pentru pacienţii vârstnici se recomandă o doză iniţială mai redusă, 100 mg de două ori pe zi.

Pentru crizele maniacale şi tratamentul de întreţinere al tulburărilor afective bipolare doza uzuală recomandată este de 400 până la 600 mg pe zi (intervalul dozelor: aproximativ de la 400 până la 1600 mg pe zi).

Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte doze de Timonil retard să utilizaţi pe zi.

Timonil retard este întotdeauna (excepţie posibilă numai în prima zi) administrat în doze zilnice divizate, adică de 2 până la 4 ori pe zi, în funcţie de starea dumneavoastră.

Dozele prescrise de către medicul dumneavoastră pot fi diferite faţă de cele prezentate mai sus.

In acest caz urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră.

Luaţi Timonil retard înainte sau după mese.

Inghiţiţi comprimatele cu puţin lichid (de exemplu un pahar cu apă).

Dacă aveţi impresia că efectul Timonil retard este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Timonil retard

Dacă aţi luat accidental prea multe comprimate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră imediat.

Este posibil să aveţi nevoie de îngrijire medicală.

Dacă prezentaţi dificultăţi în respiraţie, un puls rapid şi neregulat, pierderea cunoştinţei, leşin, tremurături, stare de rău şi/sau vărsături este posibil ca doza dumneavoastră să fie prea mare. întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Timonil retard

Dacă uitaţi să luaţi o doză, administraţi-o cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, nu administraţi doza uitată; doar reveniţi la programul dumneavoastră regulat de utilizare.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Este foarte important ca medicul dumneavoastră să verifice periodic evoluţia dumneavoastră.

Medicul va dori să vă ia periodic probe de sânge, în mod deosebit când începeţi tratamentul cu Timonil retard. Acest lucru este normal şi nu trebuie să aveţi motive de îngrijorare. înainte de a efectua orice tip de intervenţie chirurgicală, inclusiv dentară sau tratament de urgenţă, informaţi medicul că luaţi Timonil retard.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Timonil retard poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Timonil retard poate avea reacţii adverse la unele persoane. Acestea sunt de obicei uşoare şi apar mai frecvent la începutul tratamentului şi de regulă dispar după câteva zile de tratament.

Anumite reacţii adverse pot fi grave.

Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau asiguraţi-vă că altcineva poate face acest lucru în locul dumneavoastră, dacă apar oricare din următoarele reacţii adverse.

Ele pot fi primele semne ale unor afectări grave a sângelui, ficatului, rinichilor sau a altor organe ale dumneavoastră şi pot necesita urgent tratament medical.–          dacă aveţi febră, dureri în gât, erupţii cutanate, ulceraţii în gură, glande umflate sau vă infectaţi mai uşor (semne ale unui deficit de celule albe);

–          dacă sunteţi obosit, aveţi dureri de cap, scurtarea respiraţiei când efectuaţi exerciţii, ameţeală; sunteţi palid, aveţi infecţii frecvente care produc febră, frisoane, dureri în gât sau ulceraţii în gură; sângeraţi sau vă învineţiţi mai uşor decât este normal, aveţi sângerări nazale (deficit al tuturor celulelor din sânge);

–          dacă aveţi pete de culoare roşie, în special pe faţă, însoţite de oboseală, febră, greaţă, scăderea apetitului (semne ale lupusului eritematos sistemic);

–          dacă prezentaţi îngălbenirea părţii albe a ochilor sau a pielii (semne de hepatită);

–          dacă aveţi urina de culoare închisă (semne de porfirie sau hepatită);

–          dacă aveţi o scădere severă a cantităţii de urină eliminate datorită afecţiunilor rinichilor sau aveţi sânge în urină;

–          dacă aveţi dureri severe ale părţii superioare a abdomenului, vărsături, scăderea apetitului alimentar (semne ale pancreatitei);

–          dacă aveţi erupţii cutanate, înroşirea pielii, băşici la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamarea pielii, însoţită de febră, frisoane, dureri de cap, tuse, dureri ale părţilor corpului (semne ale unor reacţii cutanate grave);

–          dacă aveţi umflături ale feţei, ochilor sau limbii, dificultăţi la înghiţire, respiraţie şuierătoare, urticarie sau mâncărimi generalizate, erupţii cutanate, febră, crampe abdominale, disconfort sau apăsare la nivelul pieptului, dificultăţi în respiraţie, pierderea cunoştinţei (semne ale edemului angioneurotic şi ale reacţiilor alergice severe);

–          dacă sunteţi apatic, confuz, aveţi spasme musculare sau o înrăutăţire semnificativă a convulsiilor (simptome care pot fi asociate concentraţiilor scăzute de sodiu din sânge).

–          dacă aveţi febră, greaţă, vărsături, dureri de cap, gât înţepenit şi sensibilitate mare la lumina puternică (semne ale meningitei);

–          dacă aveţi rigiditate musculară, febră mare, stare de conştiinţă afectată, hipertensiune arterială, salivare excesivă (semne ale sindromului neuroleptic malign);

–                dacă aveţi puls neregulat, durere în piept;

–                dacă prezentaţi afectarea stării de cunoştinţă, leşin.

 

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse

Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă apar următoarele reacţii adverse, deoarece acestea pot necesita îngrijire medicală:

–               Mai frecvente: pierderea coordonării musculare, reacţii alergice cutanate;

–          Mai puţin frecvente: umflarea gleznelor, picioarelor sau a părţii inferioare a picioarelor (edem), modificări ale comportamentului, confuzie, slăbiciune, creşterea frecvenţei crizelor (convulsiilor), vedere înceţoşată, vedere dublă, mâncărime cu înroşirea şi umflarea ochilor (conjunctivită), presiune/durere la nivelul ochiului (semne ale unei presiuni oculare crescute), tremor, mişcări ale corpului necontrolate, spasme musculare, mişcări ale ochilor necontrolate;

–          Rare: mâncărime, umflarea glandelor, agitaţie sau ostilitate (în special la vârstnici), leşin, dificultăţi la vorbire sau vorbire neclară, depresie cu nelinişte, agitaţie sau alte schimbări comportamentale sau mentale, halucinaţii, ţiuit sau alte sunete inexplicabile în urechi, scăderea acuităţii auditive, probleme de respiraţie, durere în piept, puls rapid sau neobişnuit de lent, amorţeală, furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor, urinare frecventă, scăderea bruscă a cantităţii de urină, tulburări ale gustului, secreţie neobişnuită de lapte, creşterea sânilor la bărbaţi, umflarea sau înroşirea zonei de-a lungul unei vene, care este extrem de sensibilă la atingere, adesea dureroasă (tromboflebită), creşterea sensibilităţii pielii la soare, dedurizarea, slăbirea sau scăderea rezistenţei osoase care determină un risc crescut de rupere al oaselor (lipsa vitaminei D, osteoporoză).

De regulă, următoarele reacţii adverse nu necesită îngrijire medicală.

Cu toate acestea, dacă durează mai mult de câteva zile sau vă deranjează, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

–               Mai frecvente: vărsături, greaţă, ameţeală, somnolenţă, instabilitate, creştere în greutate;

–               Mai puţin frecvente: cefalee, gură uscată;

–          Rare: constipaţie, diaree, durere abdominală, dureri ale încheieturilor sau ale muşchilor, transpiraţii abundente, scăderea apetitului alimentar, picarea părului, tulburări sexuale, infertilitate masculină, limbă roşie şi dureroasă, dureri la nivelul gurii, modificarea pigmentării pielii, acnee.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ TIMONIL RETARD

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.Nu utilizaţi Timonil retard după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce conţine Timonil retard Timonil 150 retard

–          Substanţa activă este carbamazepină. Un comprimat cu eliberare prelungită conţine carbamazepină 150 mg.

–          Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonoglicolat de sodiu, acid metacrilic – copolimerul acrilatului de etil, copolimer de metacrilat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, apă purificată

Timonil 300 retard

–          Substanţa activă este carbamazepină. Un comprimat cu eliberare prelungită conţine carbamazepină 300 mg.

–          Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonoglicolat de sodiu, acid metacrilic – copolimerul acrilatului de etil, copolimer de metacrilat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, apă purificată

Timonil 600 retard

–          Substanţa activă este carbamazepină. Un comprimat cu eliberare prelungită conţine carbamazepină 600 mg.

–          Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonoglicolat de sodiu, acid metacrilic – copolimerul acrilatului de etil, copolimer de metacrilat de amoniu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, apă purificată

Cum arată Timonil retard şi conţinutul ambalajului

Timonil 150 retard se prezintă sub formă de comprimate cu eliberare prelungită, rotunde, de culoare albă, marcate cu “T150”.

Este ambalat în cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Timonil 300 retard se prezintă sub formă de comprimate cu eliberare prelungită, rotunde, de culoare albă, marcate cu “T” pe o parte.

Este ambalat în cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Timonil 600 retard se prezintă sub formă de comprimate cu eliberare prelungită, rotunde, de culoare albă, marcate cu “T” pe o parte.

Este ambalat în cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Desitin Arzneimittel GmbH Weg beim Jăger 214 D-22335 Hamburg Germania

Acest prospect Timonil a fost aprobat în Ianuarie 2009

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close