Prospect Helicid – Esofagita de Reflux – Acid in Gat

Aveti senzatia de acid in gat, ca va arde stomacul si nu puteti manca ceapa, usturoi, castraveti ca va vine acidul in gat? Ar trebui sa luati…

HELICID 10 , HELICID 20

capsule gastrorezistente, 1Omg,-    20mg

Omeprazol

Prospect Helicid pentru utilizator

Citiţi cu atenţie şi in întregime acest prospect înainte de a începe sa utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi
 •      Daca aveti orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar daca au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastra.
 •  Dacă vreuna dintre reactiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionata în acest prospect, vă rugam să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului
 1.  Ce este Helicid si pentru ce se utilizează?
 2.   înainte sa utilizati HELICID
 3.  Cum să utilizaţi HELICID
 4. Reacţii adverse posibile
 5.   Cum se păstrează Helicid
 6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE Helicid Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Herlicid Prospect
Herlicid Prospect

HELICID aparţine unei grupe de medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului gastro duodenal şl bol de reflux gastro-esofagian, numiţi inhibitori ai pompei protonice.

HELICID este utilizat pentru:

Tratamentul ulcerului duodenal şi gastric, inclusiv a ulcerului asociat tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);

Profilaxia ulcerului gastric şi duodenal sau a eroziunilor gastrice asociate tratamentului cu AINS la pacienţi cu risc crescut (vârstnici sau cu ulcer în antecedente) care necesită tratament cu AINS;

Tratamentul combinat al ulcerului peptic asociat cu infecţie cu Helicobacter pylori;

   Tratamentul esofagitei de reflux;

Tratamentul esofagitei de reflux severe la copii cu varsta mai mare de 2 ani;

Pacienţi cu risc de aspiraţie a cotinutului gastric în timpul anesteziei generale (profilaxia aspiraţiei acide);

 Tratamentul dispepsiei funcţionale provocata în principal de o tulburare a reglării secreţiei de acid gastric;

Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison;

Prevenirea recăderilor la pacienţi cu ulcer gastric şi duodenal şl esofagite severe care nu răspund la tratamentul uzual.

2. ÎNAINTE SA Utilizati Helicid

Nu utilizaţi HELICID

Daca sunteţi hipersensibil la omeprazol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului. Aveţi grijă deosebita Cand utilizaţi HELICID La pacienţii cu ulcer gastric, se recomandă excluderea etiologiei maligne a leziunii înaintea începeri tratamentului, precum si pe parcursul acestuia.

Ameliorarea simptomatologiei la pacienţii cu ulcer gastric în timpul tratamentului cu omeprazol nu exclude prezenţa unei tumori gastrice maligne.

Rar, la pacienţii cu tratament îndelungat cu omeprazol s-a constatat apariţia unei gastrite atrofice.

Utilizarea altor medicamente cu Helicid

Reducerea aciditatii gastrice produsă de omeprazol poate să scada absorbţia anumitor medicamente (ketoconazol, itraconazol, alpina, săruri de feri.

Omeprazolul este metabolizat hepatic de către citocromul P450 (CYP2C19), de aceea poate prelungi eliminarea diazepamului, warfarinei şi fenitoinei, care sunt metabolizate prin oxidare microzomală. Se recomandă monitorizarea pacienţilor trataţi cu warfarină sau fenitoină şi ajustarea la nevoie a dozelor acestor medicamente.

Deşi la subiecţi normali nu există interacţiuni cu teofilină, lidocaina, chinidina, antiacide sau propranolol, au fost raportate cazuri clinice de interacţiune cu ale medicamente metabolizate pe calea sistemului enzimatic al citocromului P45G (ciclosporină, disulfiram, benzodiazepine). Pacientul trebuie monitorizat pentru a determina dacă este necesară ajustarea dozei acestor medicamente Cand sunt administrate concomitent cu omeprazol. Concentraţiile plasmatice ale omeprazolului si claritromicinei sunt crescute în cazul administrării concomitente.

Rezultatele unei întregi serii de studii de interacţiune au indicat faptul că administrarea repetată a medicamentului HELICID, 20-40 mg o dată pe zi nu a influenţat izoformele citocromului P450. Nu au fost identificate interactuni cu substraturi ale CYP1A2 (cofeină, fenacetină, teofilină), ale CYP2C9 (warfarină-S, piroxicam, diclofenac, naproxen), ale CYP2D6 (metoprolol, propanolol), ale CYP2E1 (etanol) şi ale CYP3A (ciclosporină, lidocaină, chinidină, estradiol),

Va mm sa spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice ale medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescriptie medicală,

Prospect Helicid pentru utilizator

Sarcina şi alaptarea

Studiile la animale nu au pus în evidenţă vreun efect teratogen sau fetotoxic în urma administrării de omeprazol. Totuşi, omeprazolul nu va fi administrat în perioada de sarcină sau alăptare decât dacă este considerat absolut necesar, ln studiile clinice în care omeprazolul s-a administrat înainte de operaţia cezariană pentru profilaxia aspiraţiei acide, s-au raportat reactii adverse la nou-născut Cele mai întâlnite au fost icter, valori scăzute ale scorului APGAR, hipoglicemie, infecţii respiratorii, tahipnee, tulburări respiratorii şi septicemie.

Nu se cunoaşte dacă omeprazolul se excretă în laptele matern, de aceea se va lua în considerare fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alăptării.

Conducerea vehiculelor şl folosirea utilajelor

Omeprazolul poate produce rareori reacţii adverse nervos centrale care pot influenţa negativ

capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale HELICID Datorită conţinutului în zahăr si lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei- izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament, iar cei cu diabet zaharat trebuie avertizai.

3. CUM SA UTILIZATI Helicid

Utilizaţi întotdeauna HELICID exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur,

Dozele recomandate sunt:

Ulcerduodenal

Doza recomandata este de 20 de mg omeprazol, administrată o dată pe zi. S-a înregistrat primele 2 săptămăni, se continuă tratamentul încă 2 săptămâni. La pacienţii refractari la ale regimuri terapeutice, s-a obţinut un răspuns terapeutic satisfăcător în primele 4 săptămâni de administrare a 40 de mg omeprazol o dată pe zi. Pentru prevenirea recidivelor ulceroase la aceştia, se recomandă administrarea de 10mg omeprazol o dată pe zi, fiind posibilă cresterea dozei pana la 20-040 mg omeprazol o data pe zi.

Tratamentul de  întreţinere consta în 20mg omeprazol pe zi timp de 12 luni.

Ulcergastric

Doza recomandată este de 20 de mg omeprazol, administrat o dată pe zi. Majoritatea pacientilor care au ulcer gastric prezintă o ameliorare rapidă a simptomatologiei, cu un răspuns terapeutic satisfăcător pe parcursul primelor patru săptămăni de tratament. La pacienti la care s-a obţinut un răspuns terapeutic insuficient pe parcursul acestor prime patru săptămâni de tratament, se continuă tratamentul încă 4 săptămăni. La pacienţii cu ulcer gastric care nu răspund la alte regimuri terapeutice, răspunsul terapeutic satisfăcător a fost obţinut dupa 8 săptămăni de tratament cu 40mg Helicid o dată pe zi. Pentru prevenirea recidivelor de ulcer gastric la pacienţii refractari la alte regimuri terapeutice se recomandă administrarea de 20mg Helicid o dată pe zi, până la 40mg Helicid o dată pe zi.

-Ulcer gastric, duodenal sau eroziuni gastroduodenale asociate administrării de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene)

Pacientilor cu ulcere gastrice sau duodenale sau celor cu eroziuni gastroduodenale induse de AINS. indiferent dacă sunt sau nu în tratament cu AINS, trebuie să li se administreze 20mg Helicid zilnic, timp de 4 săptămâni. Pacienţii la care nu s-a obţinut un răspuns terapeutic satisfăcător in această perioadă, tratamentul se continuă încă 4 săptămâni. Profilactic, în aceste cazuri, este necesar tratament cu 20mg Helicid o dată pe zi.

Eradicarea Helicobacter pilori in ulcerul duodenal şi gastric

Exemple de asociere triplă pentru 1 săptămână de tratament:

  – amoxicilină 500mg de 3 ori pe zi, metronidazol 400mg de 3 ori pe zi, 20mg Helicid de 2 ori pe zi sau 40mo Helicid o dată pe zl timp de 7 zile.

 • claritromicină 250mg de 2 ori pe zi, metronidazol 400mg de 2 ori pe zi, 20mg Helicid de 2 ori pe zi sau 40mg Helicid o dată pe zi timp de 7 zile.
 • amoxicilină 1 g de 2 ori pe zi, claritromicina 500mg de 2 ori pe zi, 20mg Helicid de

Exemple de asociere dublă pentru 2 săptămâni de tratament:

 • claritromicină 500mg de 3 ori pe zi şi 20mg Helicid de 2 ori pe zi sau 40mg Helicid o dată pe zi timp de 14 zile.
 • amoxicilină 750mg (sau 1 g) pe zi şi 20mg Helicid de 2 ori pe zi sau 40mg Helicid o dată pe zi timp de 14 zile.

Prospect Helicid pentru utilizator

• La pacienţi cu ulcer gastric şi duodenal, a se vedea dozele menţionate mai sus.

Dacă după tratamentul cu una dintre aceste scheme, Helicobacter pilon este încă pozitiv, tratamentul va fi repetat.

Esofagită de reflux

Doza recomandată este de 20mg Helicid o dată zi. La majoritatea pacienţilor răspunsul terapeutic satisfăcător este obţinut după 4 săptămâni, în caz contrar tratamentul se va prelungi cu încă 4 săptămâni. La pacienţi care nu răspund la alte tratamente se recomandă 40mg Helicid zilnic timp de 8 săptămâni.

Pentru tratament pe termen lung doza recomandată este 20mg Helicid zilnic (poate fi crescută la 40mg Helicid zilnic în caz de recădere).

Esofagită de reflux severă la copii cu vârsta mai mare de 2 ani Doza recomandată pentru tratamentul leziunilor esofagiene este de 10mg Helicid o dată pe zi pentru copii cu greutatea corporală cuprinsă între 10 si 20kg, respectiv de 20 de mg o data pe zi pentru copii cu greutate mai mare de 20kg. La nevoie, doza poate fi mărită pâna la 20mg, respectiv 40mg, în funcţie de greutatea copilului.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila